Mijn (niet zo) kerst

It’s beginning to look a lot like Christmas!

Althans, vast in Nederland. Als het niet sneeuwt, dan zorgen de vele kerstbomen er in ieder geval voor! Hier luister ik naar kerstmuziek in de auto, terwijl we door een groen heuvellandschap rijden, de bergen in, met de felle zon in onze ogen. Alvast ingesmeerd met factor 50 zonnebrand, want we gaan richting het strand. ‘It’s beginning to look a lot like Christmas’ gaat hier absoluut niet op.

Feestmaand

December is mijn favoriete maand van het jaar. Echt, de aanloop naar kerst? Het bezoeken van Duitse kerstmarkten? Schaatsen in het Nederlands Openlucht museum? Cadeautjes voor elkaar zoeken? De hele dag kerstmuziek? Ja, ik houd er van. En dat is dus alles wat ik hier nu toch een beetje mis.

24 december

Het is vandaag 24 december (bij jullie pas 23 decemberm 12:40 en blijkbaar houdt wordpress de Nederlandse tijd aan). En eerlijk? Ik was vergeten dat het morgen (en bij ons eerder dan bij jullie) kerst zou zijn! En vanavond kerst avond!!!! Hoe kan je dat nou vergeten, vraag je je natuurlijk af. Ten eerste, omdat je alle tijdsbesef vergeet als je reist. Je hebt geen idee welke dag van de week het is, laat staan welke datum. En ten tweede, kan je nou bepaald spreken van een kerstsfeer in dit land.

Geen kerstboom

Zet vrijwel iedereen een kerstboom op in Nederland vanaf 6 december. Hier kan ik de kerstbomen die ik de afgelopen maand heb gezien, op twee handen tellen. Eén grote in het centrum Queenstown, één in het centrum van Wanaka, twee in hostels en zes stuks in enkele winkels. Ik heb geen kiwi gezien met een kerstboom in de tuin of in huis. Dat je hier geen geschikte dennenbomen kan vinden, is natuurlijk geen excuus. En de dennen (Montereyden) is geïmporteerd vanuit Montery, California en is met een gemiddelde lengte van 30 meter niet geschikt voor een huis en tuin kerstboompje. Nauwelijks kerstbomen dus.

Geen kerstsfeer

En kerst verlichting of andere decoratie dan? Kerst verlichting komt hier niet tot zijn recht. Het is nog lang licht en vanaf etenstijd zijn de straten uitgestorven hier op het zuider eiland. Natuurlijk is het drukker in de grotere steden en we zullen met de kerst in Nelson zijn. Maar voor wie hang je kerst verlichting op als je toch al geen boom hebt, zal er misschien gedacht worden. En kerst decoratie? Supermarkten en een paar grotere ketens geven aan alles in huis te hebben voor een geslaagde kerst. En af en toe heeft een winkel een subtiele kerst decoratie in de winkel. Maar zelfs in de grootste stad van het zuider eiland Christchurch, zag ik vrijwel geen kerst decoratie. Dus kerstsfeer? Nee, niet hier. Het lijkt hier niet zo te leven zoals bij ons. Of Amerika, Engeland, Duitsland en elk ander land waar het nu gewoon winter is. Als het een beetje begint te leven, is dat een paar dagen voor kerst. Alleen in Takaka zag ik vandaag voor het eerst kerst versiering in de winkelstraat.

Vreemd

En laten we eerlijk zijn. Het is ook niets. Het voelt zo vreemd, onnatuurlijk bijna. Voor mij dan. Ik ervoer het al in Australië en ik heb hetzelfde hier. Een kerstboom midden in de lente, terwijl ik in een zomerse jurk rond loop? Nee, het klopt gewoon niet. Nu is het wel zo dat er kerst parades zijn in de grotere steden. Maar dan nog is het alsof er mindfuck met je wordt gespeeld. Of een kinderspel; slippers, zonnebril, strandmat en kerstman. Omcirkel wat of wie niet in dit rijtje thuis hoort. Ik kan er niet met mijn hoofd bij. Toen het anderhalf maand onverwachts sneeuwde in Lake Tekapo, hebben we in ieder geval een sneeuwpop kunnen maken. Ik had warempel even een kerstgevoel.

Een dag zoals elke andere

Ook een heel groot verschil met wat voor mij ook kerst maakt.. samen zijn met familie en/of vrienden. Samenkomen voor een kerst diner en cadeautjes uitpakken. Daar kan ik echt van genieten en ik kijk er altijd zo naar uit. Maar het familie samenzijn voor kerst, daar wordt niet veel waarde aan gehecht in Nieuw Zeeland. Dat is natuurlijk ideaal als je zelf niets hebt met de kerst en de hele aanloop er naar toe. In Nederland is er altijd wel ergens een diner waar je je mooiste kleren voor aan doet. Niet voor niets komt er al eerder een kerst mode collectie uit. In Nieuw Zeeland gaan mensen dus naar het strand. Op jandals (sandalen, zoals ze dat hier noemen) voor een barbie (barbecue) met een krat bier. Kiwi’s (en Aussies overigens ook) zeggen dat ik niet weet wat ik mis. Wat is er nou leuker dan kerst door te kunnen brengen met heerlijk weer op het strand? Nou, een augustus dag doorbrengen op het strand! Want zo voelt die barbecue dan ook nog, niets anders dan elke andere zomerse dag. En zo zien de kiwi’s het eigenlijk ook. Ze snappen niet wat er dan leuk is aan kerst vieren in de winter. Totdat je het eens hebt meegemaakt, geef ik aan. Dán snap je waar die kerstliedjes nou over gaan. Wat kerst nou anders maakt dan elke zonnige dag. Dat warme chocolademelk drinken op een ijskoude dag wel iets toevoegt en dat je gewoon een kerstmuts op kan doen, zonder je kapot te zweten. En dan hebben wij tenminste nog een 2e dag om weer gezellig kerst te vieren, terwijl het hier gewoon bij één dag wordt gehouden. Mijn conclusie is… kerst in de lente/zomer is echt niet veel aan en wat ik al dacht… ik mis die hele kerstsfeer wel.

DIY Kerst

Dus breng ik kerst zelf naar Nieuw Zeeland. Ik wil ook mijn kinderen fijne kerst herinneringen geven en deze in Nieuw Zeeland hoort daar bij. Net zoals ik Sinterklaas hier naar toe bracht, door gewoon de schoen te zetten. Ik breng kerst door kerstliedjes te draaien in de auto (al dacht ik daar dus pas sinds gisteren aan, want ik realiseerde me niet dat het al bijna kerst was. Vervolgens merkte ik dat kerstliedjes luisteren in de lente…. gewoon nergens op slaat. Maar zo is het hier toch nog een beetje kerst). Doordat we voor elkaar kerst cadeautjes hebben gekocht (en ik hoop dat onze hostel waar we straks naar toe rijden een kerstboom heeft) die we hebben ingepakt met kerstpapier. En doordat ik één kerst decoratie heb gekocht om op te hangen in onze kamer. En omdat manlief één kerst cd voor me heeft gekocht, omdat hij weet dat ik waarde hecht aan het vieren van kerst. En stiekem maakte ik een blij sprongetje toen ik vandaag een zandmannetje (i.p.v. een sneeuwman) ontdekte op één van de vele stranden in Abel Tasman National Park. Een mooie header voor dit artikel, dacht ik meteen.

Mijn kerst

Natuurlijk had ik net voor kerst terug naar Nederland kunnen komen, maar dat vond ik weer te ver gaan. Ik blijf liever nog wat langer hier natuurlijk. Het is een luxe gemis, op een bepaalde manier natuurlijk. Volgend jaar is het weer december. En in januari ga ik echt wel alsnog naar het Nederlans Openlucht Museum en de Winter Efteling om nog heel snel een beetje kerstgevoel te krijgen. En… kerst is meer dan een kerstboom natuurlijk. Leerde ook mijn zoontje wijselijk uit het boek ‘How the Grinch stole Christmas‘. Kerst is ook samen zijn met de mensen van wie je houdt en beseffen dat er genoeg is om dankbaar voor te zijn. Want het samen zijn is sowieso al niet vanzelfsprekend. En wat dat betreft, zal ik een schitterende kerst hebben! En als ik hier dan toch ben, ga ik genieten van het mooie weer ook.

Fijne feestdagen!

En dat wens ik jullie ook. Hoe jullie kerst ook vieren en hoe jullie het er ook uit mag zien. (Bewust) alleen of juist ook liever samen. Hele fijne kerstdagen toegewenst!

En jij?

Hoe vieren jullie de kerst? En hechten jullie er waarde aan?

Comments

comments

9 gedachten over “Mijn (niet zo) kerst

 1. Maya schreef:

  Het lijkt me onwijs raar maar toch ook wel heel bijzonder om een keer te doen met het gezin. Hoop dat jullie toch enorm gaan genieten de komende dagen. Fijne kerst lieverds en tot in het nieuwe jaar, deal?

 2. Saskia schreef:

  Lijkt me inderdaad erg raar, maar het gaat er inderdaad om met wie je kerst doorbrengt <3
  Ik ga eerste kerstdag eten bij mijn schoonfamilie en 2de kerstdag vieren wij saampjes 🙂 Heb er erg veel zin in, het samen zijn bij kletsen en kleinigheidjes voor elkaar hebben gekocht.

  Nog hele fijne dagen op jullie mooie trip gewenst!

 3. Michelle schreef:

  Natuurlijk zijn de kerstdagen meer dan een kerstboom, kerstversiering, het eten en de cadeaus, maar toch horen ze erbij ( vind ik). Ik ben dan ook blij met het klimaat hier in NL, ( ondanks dat het niet meer zo koud is als jaren terug) je kan toch merken dat het winter begint te worden en de daarbij horende kerstvakantie en feestdagen. Wij zullen kerstavond bij mijn opa en oma doorbrengen en eerste kerstdag gaan wij voor het eerst kerstbrunchen bij mijn ouders. Daartussen in en op tweede kerstdag hebben wij voor onszelf. Ik wens jullie nog een hele fijne trip! Enne, een beetje zon klinkt zo gek nog niet 😉

 4. Mrs. T. schreef:

  Fijne feestdagen. Lijkt me wel bijzonder, kerst te mogen vieren in de zomer.
  Hoe ik kerst vier staat op mijn blog. En ik hecht vooral waarde aan het samenzijn met de mensen waar ik van houd.

 5. Louise schreef:

  Inderdaad een rare ervaring. Ik hecht ook waarde aan Kerst in de zin dat je dan lekker samen kan komen met dierbaren. Maar verder zou ik het ook prima op het strand kunnen vieren. Als mijn familie maar bij me zou zijn. Denk ik :’)

 6. Sammie schreef:

  Het is hier koud en ik moet of mijn auto ruiten krabben of door de regen lopen. Ik zou zo met je ruilen 😉 Kerst is weer voorbij, op naar oud en nieuw. Alvast een heel goed uiteinde gewenst en geniet nog lekker van die warmte!

 7. Zo simpel is dan geluk schreef:

  Het lijkt mij inderdaad ook heel erg gek om in de zon op het strand Kerst te vieren. Echter toch ook wel weer bijzonder om eens mee te maken. Hopelijk hebben jullie het fijn gehad samen!
  Bizar dat jullie gewoon alweer bijna naar huis gaan. Voor mijn gevoel zijn jullie net weg. Ik heb heel erg van je reisverhalen genoten.
  Geniet nog even daar en alvast heel erg veel geluk voor het nieuwe jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *