Naar het zwembad: modellen versus realiteit

Een thigh-gap, perfect pronte tietjes, lange benen en een wespentaille. Dat zijn de standaarden zoals ze in de modellenwereld zijn. Dat zijn de lijven waarmee wij tegenwoordig continue worden geconfronteerd. Sla een magazine open, kijk een videoclip op youtube en zelfs op tv tijdens de reclames of met de geweldige Victoria Secret Fashion Show. Doutzen & Co cashen er wel bij.

Wij zijn er een weekje uit. Naar een vakantiepark, met een prachtig tropisch zwembad. En met de temperaturen van nu zijn spenderen we heel veel uurtjes in het water. Nu heb ik al 2 zwangerschappen achter de rug en is mijn lijf dus ook al 2x uitgerekt, met bijhorende blubber-buik achteraf. Niet dat ik ooit trots eigenaresse van een sixpack ben geweest, maar zodra ik in zwemkleding moet word ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Strak in het vel is niet synoniem aan Puck.

Zo in een zwembad kan je vrij ongegeneerd lichamen kijken en, om heel eerlijk te zijn, dat doe ik dan ook. Niet om te keuren, maar om mezelf weer een beetje een reality check te geven. Met al die size 0 in de media voel je je soms meer een Flubber dan een vrouw. Ik ga me er altijd behoorlijk onzeker door voelen. Maar gelukkig blijkt de realiteit een stuk fijner te zijn dan een tijdschrift.

Reality check

Dus die thigh-gap, perfect pronte tietjes, lange benen en wespentaille. Zo lopen er echt wel een paar rond hier in het zwembad, maar die zijn veelal nog niet oud genoeg om een biertje te mogen drinken. Geen eerlijk vergelijkingsmateriaal dus. De dames die net als ik met een gezinnetje rondlopen, hebben zonder uitzondering iets meer heupen, een iets minder strakke buik , een fijn isolatielaagje en minder pronte tietjes. Net als ik. Niet zoals Doutzen & Co.

Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Wij krijgen namelijk geen (top)salaris om te gaan sporten en ons lijf in deze topconditie te houden. Wij moeten tussen de slaapjes, luiers, hapjes, het huishouden en ons werk door, ook nog aan onszelf denken. Logisch dus dat sporten niet altijd bovenaan de to-do-list staat op de spaarzame vrije momenten. Een lijf als een topmodel staat op de wish-list, samen met die loterij winnen, de geweldige reis die je altijd wilde maken en een butler in huis die alle vervelende klusjes voor je doet.

Gezond leven en een gezond BMI. De baby-blubber-buik enigszins weer terug naar pre-baby proporties en tevreden zijn met mijn lijf. Dat is hoe ik tegenwoordig probeer te leven. Naar het zwembad kan dan zonder onzekerheden. Realistisch en haalbaar (hoop ik).

Heeft de media ook wel eens invloed op jouw zelfverzekerdheid? Hoe ga jij hier mee om?

signature Puck

Comments

comments

35 gedachten over “Naar het zwembad: modellen versus realiteit

 1. Lesley schreef:

  Goed stukje! Ik ben ook zo vaak onzeker hierover. Op het strand was ik kom is op de strandtent wel meer en deel echt afgetraind maarja probeer er maar niet te veel naar te kijken..

 2. Esmeralda schreef:

  Haha helemaal mee eens. Zolang je van binnen en van buiten gezond bent en jij zelf tevreden bent met je lichaam heb je een goede motivatie. Ik laat me niet beïnvloeden door standaarden uit de media. Ik ben aan m’n gezondheid gaan werken omdat ik geen conditie had, en de enige die daar last van had was ik zelf. Puur eigenbelang dus 😉

  • Puck schreef:

   Er goed uit willen zien is toch ook eigenbelang? Tenzij het zo erg wordt dat je een gevaar voor de medemens wordt en je met een graafmachine uit je slaapkamer getakeld moet worden. Maar ik heb heel veel respect voor mensen die gaan sporten omdat het goed voor ze is of omdat ze merken dat hun conditie achteruit gaat. Ik ga gewoon een versnelling lager leven. En sporten doe ik echt alleen maar om er acceptabel uit te blijven zien, en alleen als het de spuigaten uitloopt.
   Maar dat wil ik dus anders doen…

 3. Tess schreef:

  Tevreden zijn met mijn lijf, iets waar ik het altijd al zo moeilijk mee gehad heb.
  Nu zeker, met die bowlingbal in mijn buik die maar blijft groeien.
  Ben eens benieuwd naar mijn post-baby-beslommeringen wat mijn lichaam betreft…

  • Puck schreef:

   Die bowlingbal is echt heel confronterend, maar die ga je echt missen. Ook al voel je je af en toe een potvis op pootjes. Maar gelukkig is zwanger zijn echt een hele goede fashion-move. Iedereen vindt je mooi, ook al ben je 20kg zwaarder, met voeten als zeeschuipen van alle vocht die je vasthoudt.

  • Sheila schreef:

   Wat Puck zegt, inderdaad. Eerst vond ik het een ramp om in bikini te lopen. Tijdens mijn zwangerschap vond ik mijn mooier dan ooit tevoren! Die bikini, had ik helemaal geen problemen mee 🙂 Wow… een fahsion upgrade dus.

  • Puck schreef:

   Thanks! Inderdaad, het ligt veel meer aan ons zelfbeeld dan aan hoe anderen ons zien. Ik kijk echt niet met een scheef oog naar iemand die een kwabje hier of daar heeft hoor.

 4. Marieke schreef:

  Ohh hou op schei uit. Ik ben altijd bezig met m’n lijf. De ene keer kan ik het prima accepteren dat ik niet super slank en strak ben, het andere moment heb ik daar beduidend meer moeite mee. Soms kan ik heel goed sporten en gezond eten, maar veel vaker lukt dat me niet zo goed. Ach, zolang het geen obsessie wordt…

  • Puck schreef:

   Ik vind juist altijd dat jij zo goed sport. Hardlopen is echt een van de ergste dingen die ik me kan voorstellen, nouja, na de fitnesszaal dan…

   • Marieke schreef:

    Hardlopen doe ik al even niet meer. 😉 Kan de motivatie niet vinden. Wil wel graag blijven sporten, dus probeer ik nu bij mijn sportschool allerlei klasjes uit om uit te zoeken wat ik leuk vind. Ik blijf een beetje schommelen, hou ook gewoon te veel van lekker eten. 😉

 5. Inge schreef:

  Goed stukje! Naar het zwembad of het strand durf ik op het moment niet. Het beeld dat de media ons voorschotelt probeer ik me niets van aan te trekken, maar mijn Zweden-avontuur heeft ook de nodige stress kilo’s opgeleverd, die er nu met geen mogelijkheid afgaan. Ik weet dat ik er nooit uit zal zien zoals Doutzen, maar dat is oké. Zolang ik maar blij ben met mijzelf (en dat is nu helaas nog eventjes niet), maar dat zal met de tijd wel weer komen!

  • Puck schreef:

   Kijk maar eens goed rond en waarschijnlijk valt je Zweden avontuur dan nog best wel mee… Natuurlijk moet je je vooral zelf goed in je vel voelen, maar als je echt rondkijkt dan valt het vooral op dat het wel heel erg moet zijn voor je weer bij anderen gaat opvallen.

 6. Dina schreef:

  Hihi de pronte tietjes. Ik laat me niet echt meenemen door de media in dit soort dingen, eigenlijk ben ik tevreden met hoe ik er uit zie (ja, natuurlijk is er altijd wel iets te miepen en ik baal ook als mijn haar stom zit etc., maar goed: BOEIEN! 😛 ). Niemand is perfect en dat is juist zo mooi.

 7. Mieke schreef:

  Tja, of het nou de media is, of mijn eigen idee. Ik moet nodig eens ophouden met mezelf met anderen vergelijken. Dat is mijn grootste probleem.

  Enne… leuk, jullie blog hier! Ga jullie weer volgen!

  • Puck schreef:

   Vergelijken is niet slecht, dat doet iedereen (denk ik). Maar je moet niet gaan vergelijken met de top 2%. Als je gaat vergelijken met het gemiddelde van wat er rondloopt dan is dat een eerlijker vergelijking…

   Leuk om te zien dat er nog steeds mensen bloggen van “vroeger”. Ik heb wel af en toe rondgekeken op wat blogs, maar dat bleef bij lurken. Zag dat je op mijn vorige blog ook had gereageerd. Ik vertelde Sheila dat ik weer was begonnen en ze was zo enthousiast dat ze mee wilde doen en we hier samen zijn opgestart. Dank je wel dat je ons volgt!

  • Puck schreef:

   Dank je wel. FIjn dat het ook herkenbaar is. Soms voel je je zo alleen in die dingen, maar dan krijg je al die reacties en blijkt dat dus wel mee te vallen.

 8. Antoinette Kuiper schreef:

  Ik heb er lak aan wat de media voorschrijft en of ik nou 95 kilo (zoals vorig jaar nog) of 75 kilo weeg, ik ga gewoon in bikini naar het zwembad of strand. Doutzen en co worden er idd dik voor betaald om er zo strak uit te zien, maar zullen de druk meer voelen dan de doorsnee mama want alle ogen en camera’s zijn op hen gericht en elk vetrolletje of striaetje wordt breed uitgemeten op social media. Wie weet zijn zij eigenlijk daardoor wel veel onzekerder dan wij.

  • Puck schreef:

   Dat zeg je mooi. Ben hen wordt inderdaad alles uitgemeten en die druk is onmetelijk hoog. Misschien zijn ze inderdaad wel veel onzekerder. Ieder pondje kan een probleem zijn… Zo had ik het nog niet bekeken. Dank je.

 9. Willemvk schreef:

  Ik heb de afgelopen weken ook weer heel wat voorbeelden op het strand gezien.
  Bij mannen zijn de verschillen toch ook groot. De een die lijkt zich bijna te schamen voor zijn ‘niet niet sixpack’ en heeft een zwembroek aan die bijna tot over de knie gaat. De ander heeft een geen sixpack maar een compleet fust en loopt in een felrode slip over het strand.

  • Puck schreef:

   Oh, hou op schei uit! Die ballenknijpers. En dan inderdaad zo’n ‘zwangerschapsbuik’ eroverheen. Vreselijk vind ik dat. Snap ook niet dat die vrouwen dan niet ingrijpen, die zien dat toch ook. Erik zou zeker commentaar van mij kunnen verwachten.

 10. Marion schreef:

  Prettig geschreven artikel. Ik ben altijd een beetje huiverig over dit soort onderwerpen. Als kind erg verlegen en onzeker en als puber en volwassenen gevochten tegen een eetstoornis. Had dat iets te maken met de media? Jazeker wel, want in mijn ogen was dik slecht en dun goed. Dat heb ik niet van mijn ouders geleerd. Nu ben ik vrijwilliger op een eetstoornisforum en ik zie hoe die meiden struggelen met hun zelfbeeld en de vergelijkingen met alles en iedereen uit modebladen en de media zijn niet van de lucht. Zo ontzettend jammer. Want waarom inderdaad niet een gezond gewicht en een gezond bmi promoten? Waarom niet gezonde meiden die catwalk opsturen? Zelfs Doutzen heeft naar de BMI maatstaven ondergewicht en die heeft dan volgens de media ”haar rondingen behouden”. Daar meten die jonge meiden zich aan. Daar zou wat mij betreft al het ée’n en ander moeten veranderen, zodat wij, op iets latere leeftijd uberhaupt niet meer nadenken over welke maat we dragen. Als we maar gezond zijn.

  • Puck schreef:

   Als we maar gezond zijn… Inderdaad. Ik schrok, want ik hoorde mijn dochter vandaag zeggen dat ze dikke buik heeft, en dik wordt van eten. Het kind is 2! Ik weet niet waar ze het vandaan heeft, want ik let er heel sterk op, maar het zit er dus al in… Nu al!

 11. sammie schreef:

  Ik begin sinds een jaar of 2 te merken dat ik richting de 30 ga.. er ontstaat iets van een buik, een vet rol. Ik ben daar zelf helemaal niet blij mee en zou deze het liefst zien verdwijnen maar dan wel zonder dat ik er ook maar iets voor hoef te doen 😀 Ik ben gewoon een lui persoon en hou van lekker eten en helemaal niet van sporten. Ik weet wel dat ik iets zal moeten gaan doen wil ik over een jaar nog happy in de spiegel willen kijken, niet omdat het in de media mooier is maar vooral omdat ik het zelf niet mooi vind dat mijn buik dikker word en minder strak is. Ik wil zelf happy zijn en ik wil opzich ook niet echt gewicht verliezen, ik wil het alleen weer wat strakker hebben.

  • Puck schreef:

   Ja leeftijd scheelt echt veel. Daarom waren het dus ook alleen maar echt jonge meisjes die aan die standaarden voldoen. En daarom zijn modellen waarschijnlijk op hun 30e al toe aan hun pensioen. En dat lui herken ik wel hoor. Ik heb ook echt geen sport-gen gekregen. Is voor mij echt een opgave als ik al ooit ga.
   Belangrijkste is dat je jezelf er gewoon goed bij voelt, of dat nu met een extra rolletje is of niet.

 12. Martha schreef:

  Dit heb je echt leuk geschreven Puck en ja echt hoor, nu mag ik niet echt klagen over mijn figuur eerlijk gezegd (behalve dan dat ik toch wat klein uitgevallen ben) en heb ik eigenlijk toch wel echt een sport gen (mijn adhd heeft toch ook wel een paar voordelen blijkbaar) en bla bla bla, ik vind toch dat er in de media iets meer aandacht mag worden besteed aan de verschillende soorten mens, niet alleen lang en dun en perfect, maar laat eens vaker mensen met een beperking meedoen in de modewereld, gebruik mensen met een realistische kledingmaat en geef mensen met een stoornis ook een kans om te glitteren en schitteren!

  • Puck schreef:

   Ja het zou zoveel leuker zijn om gewoon allerlei soorten modellen te zien. Dat je jezelf soms terug lijkt te zien in bladen, of in ieder geval iemand die jouw figuur heeft. Vind ik ook vaak met kleding kopen. Zie je het op een paspop, kei leuk. Trek je het zelf aan… Not done. Beetje jammer altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *