Op zoek naar hobbits in Hobbiton

Dankzij een Engelse filoloog, hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde, werd er uiteindelijk een dorpje gecreëerd in Matamata, Nieuw Zeeland. Die Engelse hoogleraar heette J.R.R. Tolkien. Zijn boeken ‘The Lord of the Rings’ en ‘The Hobbit’ bracht Peter Jackson in beeld tot schitterende films. En voor deze films werden de meest bijzondere filmsets gemaakt in de mooiste omgeving van de wereld. Zo ook Hobbiton. En omdat je als LOTR fan niet in Nieuw Zeeland kan zijn geweest zonder op z’n minst The Shire te hebben bezocht, gingen wij op hobbit jacht.

Het ontstaan van Hobbiton

Het lijkt me sterk dat iemand niet weet waar ik het over heb, maar voor de zekerheid toch een korte introductie. The Shire (Gouw in het Nederlands) is een gebied in Middle-Earth en woongebied van de Hobbits, bedacht door J.R.R. Tolkien in 1937. Hobbiton is één van de dorpjes in The Shire. Volgens Tolkien is in Hobbiton maar één café te vinden; Ivy Bush. Verder vind je er sfeervolle hobbit huisjes van vredelievende hobbits. De boeken zijn verfilmd door Peter Jackson, en hij gebruikte Nieuw Zeeland als decor. Nadat een team in 1999 het land is wezen schouten voor film locaties, werd er een stuk grond gevonden van de Alexander familie. Perfect geschikt voor het creëren van Hobbiton. In 9 maanden tijd ontstonden er, met behulp van het Nieuw Zeelandse leger, 39 Hobbit huisjes. Na het filmen van LOTR werd de set leeg gehaald en alleen nog de façade van enkele hobbit huisjes waren zichtbaar. Niet persé bijzonder om te bezoeken, maar toch kwamen er genoeg toeristen. Toen vervolgens Hobbiton weer werd opgebouwd voor The Hobbit, werd er voor gekozen om het dorpje dusdanig te bouwen dat ze permanent konden blijven bestaan. En zo is Hobbiton de Movieset geboren zoals die tegenwoordig bestaat, wordt de set wekelijks bezocht door duizenden toeristen en krijgt de familie Alexander jaarlijks een inkomen waar je u tegen zegt. En dat alleen maar, omdat ze toevallig het perfecte stukje grond bezitten van 500 hectare. In ieder geval voor os reden genoeg om Hobbiton deze keer wél te bezoeken.

Op weg

Om Hobbiton te bezoeken, reis je af naar het plekje Matamata op het noordereiland. Beschik je niet over een eigen auto? Boek dan een tour en je wordt opgehaald vanuit verschillende steden in de omgeving. Op het bezoekerscentrum (en tevens startplek voor de toer) vind je een ruime parkeerplaats, een café, een souvenirswinkel, een picknick weide en toiletten. Vanaf hier vertrek je met een touringcar onder begeleiding van een gids naar Hobbiton. TIjdens deze korte word je welkom geheten door Peter Jackson in een introductie filmpje. En als je om je heen kijkt, begrijp je al waarom de scouts gevallen zijn voor deze schitterende omgeving van heuvelachtige weilanden.

Hobbiton

En dan sta je in eens in Hobbiton. In één van de meest besproken dorpjes ter wereld. Sfeervol, sproojesachtig, lieflijk en schitterend. De zon schijnt als wij arriveren en dat is precies hoe je Hobbiton zou moeten aanschouwen. De gekleurde deuren steken af van het groende landschap, de net gewassen kleding van de hobbits hangen te drogen aan waslijnen en de net binnen gehaalde oogst staat klaar op karren om opgeruimd te worden. Daarbij zou je jaloers worden op de mooi bij gehouden tuintjes van elk huisje, inclusief de mooie bloemen. Ja, dit is Hobbiton. Waar, als je de overige bezoekers even weg denkt, je je even helemaal waant in een andere wereld, waar je op een fijne lente dag hobbits ijverig, maar ook gemoedelijk ziet rond lopen.

Bag End

We wandelen langs de verschillende huisjes. En ze zijn geweldig om te zien. De set is fantastisch en het goede weer maakt het (warm) helemaal compleet. Onder aan de heuvels wonen de armere hobbits. Hoe hoger je woont, hoe rijker de hobbit familie is. Dit merk je aan de mooie tuintjes en de steeds uitgebreidere details. En uiteraard, boven aan de heuvel (on top of the hill), staat het grootste huis: Bag End. Het huis waar Bilbo Baggins woont, ooit gebouwd door zijn vader Bungo Baggins als huwelijkscadeau voor zijn moeder Belladonna Took. Uiteindelijk erft Frodo Baggins het luxe huisje, die het uiteindelijk schenkt aan Sam Gamgee. Hoe dan ook, Bag End is prominent aanwezig en staat te stralen zoals een hobbit huisje hoort te stralen.

De grote eik

Hobbit huisjes zijn natuurlijk holen in de diverse heuvels. Bag End kan genieten van de schaduwen van de bladeren van een grote, machtige eik. En dat kan het hele jaar door, aangezien de bladeren nooit zullen uitvallen. De boom is namelijk niet echt en gemaakt van glasvezel en elk blaadje is met de hand geschilderd. Dit omdat de oorspronkelijke kleur van de aangekochte blaadjes Peter Jackson niet beviel.

Verschillende grootte

De hobbit huisjes zijn van verschillende grootte en dus op verschillende schaal gemaakt. En uiteraard heeft dit een reden. Zo werden de scènes met Gandalf alleen gefilmd voor huisjes die kleiner geschaald waren, terwijl de hobbit acteurs alleen voor huisjes stonden met een grotere deur. Helaas zijn de meeste huisjes puur een façade. De binnen scènes zijn gemaakt in een film studio in Wellington.

De tour

Onze vrolijke gids brengt ons langs alle huisjes die Hobbiton rijk is. Ze vertelt leuke anekdotes en deelt verhalen van de set. Helaas krijg ik niet alles mee. Ten eerste omdat kinderen je bezig houden en ook graag zelf op ontdekkingstocht gaan. Zoonlief wilde graag bij elk huisje even binnen kijken of de kleine mensen thuis waren, zoals hij ze noemde. Ten tweede omdat ik natuurlijk zo veel mogelijk foto’s wil maken. Maar ondanks dat we met een gids mee lopen, voelen we ons niet gehaast. Ze neemt de tijd om dingen te vertellen en geeft iedereen de tijd om foto’s te maken. En wat genieten we! Ik probeer elk huisje in mijn geheugen te prenten. Ik probeer elk detail in me op te nemen. Wat is het leuk en bijzonder om hier rond te lopen. Te zien waar de boeken van Tolkien tot leven kwamen en zo (een soort) onderdeel te zijn van mijn favoriete films.

Green Dragon Inn

Na de tour wandelen we richting de Green Dragon Inn, toegevoegd aan Hobbiton Movie Set in 2012. In alle eerlijkheid wil ik de hobbit huisjes nog helemaal niet verlaten, maar tegelijkertijd begint onze maag ook te knorren. Het café is een replica van de Green Dragon Inn zoals die in de films te zien is. Hier kan je terecht voor een lekker drankje of wordt een biertje getapt. Naast de Green Dragon Inn bevindt zich een ruimte die is gereserveerd voor mensen die de toer geboekt hebben met een feestmaaltijd buffet (ontbijt of lunch). Wij dus. Wij kozen voor deze combinatie om zo nog langer te kunnen genieten van de sferen en we ook niet hoeven te zoeken naar een geschikte plek voor de lunch. Ik bedoel maar, wanneer krijg je nou de kans om te eten in de Green Dragon Inn?

Buffet

We krijgen wat tafels toegewezen en de gehele groep verspreidt zich. Je deelt de tafel met anderen, wat bevorderlijk is voor de gemoedelijke sfeer in de Green Dragon Inn. Voor kinderen zijn er kinderstoelen. Aan onze tafel zit een Australisch stel met hun zoontje van 1,5 gekleed in hobbit outfit. Zij reizen Nieuw Zeeland af om alle LOTR tours te doen die het land te bieden heeft. Leuk om zo hun enthousiaste verhalen te horen en een kleine hobbit aan tafel te hebben. Het is eten is overigens van goede kwaliteit. Er is keuze genoeg, zoals je hier op het menu kan bekijken. Het aanbod is erg divers en zo is er voor iedereen wat (en genoeg). Vervolgens is er ook nog een dessert buffet en ook hier is de keuze enorm. Je mag zo vaak lopen als je wil. Het lekkerste? De verse en nog warme apple crumble taart.

Aanrader?

Hobbiton is één van Nieuw Zeelands populairste toeristische attractie. En dat is geheel begrijpelijk. Natuurlijk is het jammer dat je niet als enige door Hobbiton kan dwalen, maar dat maakte de pret er niet minder om. We kozen er bewust voor om Hobbiton aan het begin van onze reis bezoeken, omdat we straks op de terugweg eind december, midden in het hoogseizoen zullen zitten. Nu waren er wel degelijk minder mensen dan tijdens het hoogseizoen, maar toch was het drukker dan ik had verwacht. Desondanks kan je duidelijk zien dat we alle gelegenheid hadden om foto’s te maken. De tours zitten ook niet direct op elkaar, zodat grote groepen mensen elkaar ook niet in de weg lopen. We hebben ontzettend genoten van dit bijzondere dorp. En ook onze kinderen vermaakten zich prima door te kijken. De hobbit huisjes stimuleerde de oudste van 3 om zijn fantasie gebruiken. Enthousiast ging hij op zoek of er een klein mensje thuis zou zijn en of hij op de kleine krukjes en stoeltjes zou passen. Ook vond hij de toetjes heerlijk en heeft hij gespeeld op het veld waar Bilbo’s verjaardag werd gevierd. Ja, Hobbiton is absoluut een aanrader. Helaas kwamen we geen hobbit tegen, maar het voelt zeker alsof we even op bezoek zijn geweest. Zelfs als je geen kennis hebt van de film, zal je het lieflijke dorpje en de charmes en magie van deze bijzondere wereld van Tolkien waarderen.

En jij?
Wat vind jij van de LOTR films? Zou jij Hobbiton bezoeken?

Praktische informatie
– Hobbiton is niet te bezoeken op eigen gelegenheid en gebeurt dus altijd onder begeleiding van een gids.
– Vooraf reserveren is een aanrader. De tours zitten namelijk vaak ver van te voren vol.
– Heb je Hobbiton liever voor jezelf? Boek dan een privé tour (vanaf 750 NZD voor 4 personen).
– De toer is geschikt voor het hele gezin, maar een kinderwagen meenemen is niet praktisch. Ook is Hobbiton helaas niet rolstoelvriendelijk. Echter is de tour dan wel gedeeltelijk te volgen. Neem vantevoren contact op om dat te regelen.
– De tour + lunch combo is zeker een aanrader als je direct na de tour nog een lang stuk moet rijden. Behalve op het bezoekerscenrum vind je niet direct een restaurantje in de directe omgeving. Los daarvan is de kwaliteit ook goed.
– Geen auto? Er zijn diverse opstap punten verdeeld over de grootste steden in de directe omgeving. Hier vind je meer informatie.
– Een zonnige dag? Vergeet je niet in te smeren met zonnebrand crème.

 

Comments

comments

18 gedachten over “Op zoek naar hobbits in Hobbiton

 1. maya schreef:

  Ohhh dit moet op mijn bucketlist. Nou stond Nieuw Zeeland daar al op dus kleine toevoeging. Wat enorm gaaf zeg!!! En wat je zegt, jaloers makende foto’s 🙂

  • Sheila schreef:

   Dankjewel! Ik zit nu wel weer in een flow om reisverslagen te schrijven en probeer het weer zo goed mogelijk te doen (als vroeger). Dus je reactie is super. En oh joh… ik heb alle LOTR en Hobbit films wel 100 keer gezien 🙂

 2. Daenelia schreef:

  Leuk!!! Ik zu het ook bezoeken, hoor. Maar ik ben al heel blij dat ik online in Middle-Earth kan rondhuppelen in Lord of the Rings Online.
  Ja, ik heb de boeken gelezen 🙂 (En de films geien, maar kom op: boeken!!).

  • Sheila schreef:

   Haha… boeken zijn altijd het beste. Altijd! Als er een film uit komt die me interesseert, maar ik heb het boek nog niet gelezen. Dan ga ik eerst de boeken lezen. Na een film een boek lezen, neemt toch iets weg van mijn eigen fantasie.

  • Sheila schreef:

   Ja hè. Slim ook van die boer, omdat alles na de eerste keer werd weg gehaald. En hij verdient er ook zo veel mee. Zakelijk gezien, is het geniaal. Maar ik ben er blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *