Babyshower organiseren, de planning

Als iemand die heel dichtbij je staat aangeeft zwanger te zijn, wie gaat dan de babyshower organiseren? Misschien voel jij je geroepen en wil je meteen aan de slag. Waarschijnlijk zijn de eerste (spannende) 13 weken al voorbij, hoog tijd om te starten met de organisatie, zou je denken. Maar, voordat je de echte voorbereidingen wilt starten is het verstandig om de 20 weken echo af te wachten. Hierbij wordt de gezondheid van het kindje grondig onderzocht. Zo voorkom je vervelende situaties, mocht er iets niet goed gaat met de ontwikkeling van de baby (we hopen natuurlijk van niet). Ook weet je meestal pas na deze echo of de nieuwe spruit stoer blauw of lief roze gaat dragen (om maar even bij de stereo type kleuren te blijven), wat ook van invloed kan zijn op je feestje.

Lees hier het 3e deel van onze babyshower topic.

Planning

Natuurlijk zijn er al wel wat zaken waar je ruim tevoren over na kunt denken. Een aantal dingen wil je mogelijk stiekem te weten komen, in het geval je een verrassingsfeest wil geven. Zo is het handig om alvast een idee te hebben van de gastenlijst. Hoe goed je de zwangere ook denkt te kennen, je kunt niet altijd voorspellen wie ze zou uitnodigen voor dit feestje. Misschien wil ze heel graag de aanstaande oma’s en tantes erbij, maar misschien ook juist niet. Heeft de mama-to-be een beste vriend (mannelijk), hoort deze er dan bij, of blijft het toch een “vrouwending”. Probeer vast email & telefoonnummers te krijgen (facebook is je beste vriend hierin), zodat je echt iedereen kunt bereiken. Vergeet hierbij ook de partner niet, die je wellicht van meer informatie kan voorzien.

Daarnaast wil je ook vast gaan denken aan een locatie. Er bestaan vele theehuizen die een geweldig leuke aankleding hebben, die perfect bij een babyshower passen. Voor de hapjes, drankjes wordt gezorgd en als je klaar bent ruimt iemand anders op. Het scheelt echter nogal in de kosten als dit bij iemand thuis kan, maar is dat wel een optie? Je moet genoeg ruimte hebben voor de gasten, maar ook voor hapjes, cadeau’s & activiteiten. Het huis van de zwangere aankleden is een idee, maar laat je haar ook achter met de troep?

 

Ook is het handig om alvast over de dag en tijd na te denken. Doordeweeks of in het weekend? Overdag of ’s avonds? Probeer hier alvast een beeld van te krijgen, want dit kan ook van invloed zijn op je gastenlijst. Overdag is fijn voor de zwangere, zeker als ze al in haar verlof zit, maar is dit wel mogelijk voor je gasten? In het weekend zijn veel mensen vrij, maar sommigen moeten juist op zaterdag en koopzondag werken. Daarnaast maken mensen plannen voor het weekend. Zaak is dan om de uitnodiging ruim om tijd te sturen, zodat mensen tijd vrij kunnen maken.

Als echte Nederlanders praten we er niet graag over, maar toch moeten we het even over geld gaan hebben. Want wat wordt het budget? En wie betaalt wat? Het is fantastisch dat jij een babyshower wilt organiseren, maar wil jij ook alles betalen? Als je de gasten om een bijdrage wilt vragen zul je voor hen een bedrag moeten vaststellen en je daar ook aan houden. Calculeer in dat niet iedereen zal kunnen, en je niet bedrogen uitkomt als dadelijk maar 70% van de genodigden werkelijk aanwezig is.planning babyshower organiseren, babyshower planning

NA DE 20-WEKEN-ECHO

Een babyshower in Nederland wordt meestal zo rond de 32 à 34 weken gehouden. Dan houdt de moeder het nog (in het algemeen) goed vol en loop je nog weinig risico dat de kleine zich al gemeld heeft. Met nog een kleine 3 maanden te gaan wordt het tijd om de datum te gaan vaststellen. Wil je weten wanneer de meesten kunnen, stuur dan een datumprikker rond (met daarbij duidelijk vermeld als het een surprise party wordt). Kies je zelf een datum? Prik niet lukraak. Zo zou je bijvoorbeeld wèl rekening kunnen houden met de oma’s-to-be, of een verre vriendin, die toevallig net een weekend in het land is. En natuurlijk moet je zorgen dat de mama-in-spe in ieder geval “vrij” gehouden wordt. Je zou zelf een date kunnen plannen met haar, zolang haar agenda maar geboekt is.

Zodra je de datum weet  kan het echte werk beginnen, allereerst door de locatie vast te leggen. Meteen gevolgd door het regelen van te huren materieel, als er niet voldoende aanwezig is. Denk hierbij aan glaswerk, maar ook aan meubilair zoals barkrukken met een statafel of genoeg stoelen, zodat iedereen kan zitten.

Weten de nieuwe mama en papa het geslacht? Willen ze het ook met mensen delen? Dit kan het thema worden voor je babyshower. Een kleur is het makkelijkste thema dat je kunt verzinnen. Alle aankleding in 1 kleur doet wonderen, en met nog een paar hapjes in dezelfde tint maak je het helemaal af. Natuurlijk kan je het ook veel verder trekken. Zo kan je een dier centraal stellen, helemaal hip is de uil of een hertje. Maar denk ook eens aan een badeendje of een zebra, doorgevoerd in een geel, danwel zwart-wit kleurstelling. Nijntje, Winnie the Pooh of Woezel & Pip zijn ook zeer dankbare thema’s. Of trek het thema van de babykamer door, als dit al bekend is. Zo zijn er straks weer een boel accessoires om het kamertje mee af te maken. Er zijn ontelbaar veel webshops die zelfs complete themalijnen aanbieden voor een babyshower. Zo ben je met 1 druk op de knop klaar.

Zodra je het thema het vastgesteld ga je zoeken naar de uitnodigingen, helemaal in de juiste sferen. Probeer hierop te melden of er wel of geen (kleine) cadeau’s worden gegeven, of men mogelijk nog iets speciaals mee moet nemen en of er een bijdrage in de kosten wordt verwacht, zodat gasten niet voor verassingen komen te staan. Daarnaast vermeld je het thema voor de zekerheid ook nog eens, zodat er maar geen misverstanden ontstaan. Tegelijk met de uitnodigingen bestel je meteen de gepersonaliseerde items, waar bijvoorbeeld de naam van mama-to-be op komt, want als er iets mis gaat dan heb je nog kans om het te herstellen.

NOG EEN MAANDJE TE GAAN

Het begint al dichterbij te komen, een planning maken voor de dag/avond is geen slecht idee. In een andere blog gaan wij uitgebreid in op de vele mogelijke spelletjes en activiteiten die er zijn. Besluit je om wat spelletjes te spelen, houd er dan rekening mee dat bij veel van deze spelletjes er een winnaar zal zijn. Het inslaan van kleine prijzen is dus een goed idee. Dat hoeft niets groots te zijn, een snoep-fopspeen is ook erg leuk en zeer toepasselijk.

Welke hapjes wil je gaan serveren? Zijn het vooral kleine lekkernijen als hapje, of is het de bedoeling dat iedereen goed voorzien wordt en zelf niet meer in de keuken hoeft te staan? Richt je je op de hartige hapjes, met bijvoorbeeld gevulde ei, salades en wraps. Kijk ook of je het thema hierin door kunt trekken. Roze zit bijvoorbeeld in zalm en tonijn, blauw is iets lastiger te vinden, maar met wat eetbare kleurstof kan je prachtige dingen creëren. Als je meer een zoet geheel wilt aanbieden, denk dan ook eens aan een babyshowertaart. De mooiste creaties worden gemaakt, volledig in de kleuren en thema’s die jij wilt. Het is gegarandeerd de showstopper van de avond.

Als je niet al een complete lijn op internet gekocht hebt dan wordt het, in de aanloop naar het feest, tijd om decoraties te kopen voor de aankleding. Vlaggetjes, slingers, ballonnen, lampionnen, paperfan, raam- en/of muurdecoratie, tafelkleed of een pinata. Bordjes, bekers, servetten, rietjes en glasmarkers. Cupcake-cups, cakeprikkers of caketopper. En niet te vergeten, een kroontje of sherpa voor de zwangere. Wat je ook bedenkt, het is vast wel te koop of via Pinterest is er een manier om het zelf te maken.

Zo, dat is alvast een hele lijst waarmee je aan de slag kunt. De laatste fase lees je in deel 2 van de organisatie planning

signature sheila puck

Comments

comments

19 gedachten over “Babyshower organiseren, de planning

 1. Frederique schreef:

  Kort geleden ook op een babyshower geweest. De dame die het organiseerde had alle gasten gevraagd om een witte romper te kopen en te personaliseren. Dat was echt heel leuk want iedereen had zich op hele verschillende manieren helemaal uitgeleefd, van hele geschilderde kunstwerken tot aan borduurwerk, strijk badges en grappige gedrukte quotes.

 2. Sas schreef:

  Super leuk! Ik heb al 3 baby showers mogen organiseren.. Erg leuk om te doen en zo dankbaar… Hoop dat er nog vele volgen voor vriendinnen van mij 😉

 3. Jenn schreef:

  Ik kom regelmatig op babyshowers om bellypaints te maken, maar heb er zelf nog nooit een georganiseerd. Mijn zus heeft er voor de eerste wel een gehad, dat had een vriendin van haar geregeld, maar voor de tweede had ze er geen behoefte aan.

  • Puck schreef:

   Leuk is dat zeg. Lijkt me echt speciaal als je zoiets voor een moeder kan betekenen. Blijft altijd een speciaal moment voor haar.
   Ik wist niet dat het voor de 2e ook gedaan werd, maar dat hangt een beetje van de organisatie af, denk ik. Ik had er ook geen voor mijn 2e. Is ook anders dan. Je hebt alle noodzakelijke spullen al in huis, en je bent al mama ipv dat je mama wordt. Dan zou het echt in het teken van de moeder moeten staan denk ik, meer verwennerij ofzo.

 4. Nesrin schreef:

  Ik in 2007 toen het allemaal nog niet zo happening was in Nederland een baby shower georganiseerd. Ik deed het gewoon bij mij thuis.
  Hierna nooit meer gedaan 😉 zwangere vrouwen (including me) zijn soms eng haha.

  • Puck schreef:

   Nu is het inderdaad steeds groter en normaler aan het worden. Een aantal van mijn gasten hadden er in 2013 zelfs nog nooit van gehoord… Leuk dat je dat in 2007 al deed! Een echte trendsetter!

  • Puck schreef:

   Ik heb best moeten zoeken in voornamelijk Engelstalige sites toen ik er een wilde organiseren. Leek me wel handig om zoiets online te zetten voor anderen (of als naslagwerk voor mezelf voor een volgende keer).

 5. Daisy schreef:

  Ik heb nog nooit een babyshower georganiseerd… De vrouwen voor wie ik dat zou doen zijn allemaal nog niet zwanger geweest of hadden al hun kindje (s) voor ik in the picture kwam. Toch denk ik wel dat ik hier goed in zou zijn… Ik vind het leuk feestjes te plannen en alles goed te laten verlopen… Ben wel eens soort van ceromoniemeester geweest voor een bruiloft en dat ging ook harstikke goed.

  • Puck schreef:

   Misschien eens een idee voor iemand die bewust kinderloos blijft om dan zoiets te organiseren? Dan heeft ze in ieder geval de dag die om haar draait. Natuurlijk moet je er dan wel een flinke draai aan geven, maar het kan vast iets leuks worden.

   Ik kwam ineens op het idee door Sex and the City, waar Carry besluit om met zichzelf te “trouwen” aangezien ze toch niet van plan is ooit te gaan trouwen. (Ze moet een paar schoenen terugkrijgen van iemand waar ze een duur cadeau voor had gekocht…) I know, totally off topic, maarja, als je er persé 1 zou willen organiseren, heb je nu in ieder geval een reden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *