Qut, wat moet je daar nou mee?

Een naam kiezen voor je kind, doe je niet zo maar. Ik heb er in ieder geval uitgebreid over nagedacht zoals je hier kan lezen. Natuurlijk kies je een naam in de eerste instantie die jíj mooi vindt. Maar je hebt natuurlijk ook een verantwoordelijkheid naar het kind zelf toe. Tenslotte is jouw kind degene die zijn/haar hele leven met de naam moet doen. De naam klinkt nu leuk voor een baby. Maar kan je er ook mee door als volwassene? Hoe mooi jij de naam ook vindt klinken, het wil niet altijd zeggen dat de naam ook geschikt is.

Soms wordt er gewoon niet goed nagedacht…

Qut

En zo komt het dat er echt meisjes zijn die Qut zijn genoemd. Dat klinkt vast super exotisch in het buitenland. Maar laten we heel eerlijk ziin. In Nederland ben je dan toch gedoemd om slachtoffer te worden van nare (seksuele) grappen, ongemakkelijke situaties en vele scheve gezichten? Want Qut, wat moet je daar nou mee? En met name, waarom zou je jouw kind zo willen noemen?

Jonkvrouw

Ook namen als Belofte en Jonkvrouw  vind ik persoonlijk raar. Het ‘bekt’ niet eens lekker. Zet er alleen al ‘hey’ voor en het klinkt al niet meer. Ik vraag me af wat er door het hoofd van een ouder gaat om je kind zo te noemen? Misschien werkt Jonkvrouw enigszins als je een dochtertje hebt die toevallig de hele dag in haar Frozen jurkje wil rond rennen. Maar als ze op haar 18e begint te daten,  is het schattige er toch wel van af.

Tula does the hula from Haiwaii

Tula Does the Hula from Hawaii was ook niet blij met haar naam.  Inmiddels is deze jongedame 18. Maar op haar 9e diende deze Nieuw Zeelandse een verzoek in bij de rechter  om haar naam te laten wijzigen. Dit omdat ze niet langer het mikpunt wilde zijn van pesterijen, maar ook uit schaamte. En terecht, oordeelde de rechter, die haar daarmee toestemming gaf om haar geboortenaam om te zetten in iets normaler en meer acceptabel. Want als je je kind TDTHFH noemt, is er ergens sprake van kindermishandeling, vond de rechter.

Weigeren

Ik vraag me af wat er door je heen is gegaan, als je tot het besluit komt om dit soort namen aan je kinderen te geven. Wat me vooral verbaast, is dat sommige namen worden geaccepteerd door de ambtenaar. Klopt, we hebben niet zulke strenge regels in Nederland. In diverse landen zijn er complete richtlijnen of mag je alleen een naam kiezen uit een lijst met goed gekeurde namen. Maar een ambtenaar is wel degelijk bevoegd om te weigeren om een naam op te nemen in de geboorteakte. Manlief dacht hier anders over. “Wie weet zit er een emotionele lading aan, ” was zijn mening. “Ik vind het kortzichtig dat een ambtenaar dat dan zo maar mag weigeren” Die mening deel ik absoluut niet. Want hoe mooi de achterliggende gedachte ook moge zijn, als je je kind een naam geeft zoals Qut of Sex Fruit,  is het prettig dat een ambtenaar een naam in belang van het kind kan weigeren. En in sommige gevallen, begrijp ik oprecht niet waarom dat niet is gebeurd. Want…. Tula does the Hula from Hawaii?? Serieus??

En jij?

Hoe denk jij over zulke afwijkende namen die eigenlijk niet kunnen? En wat is de raarste naam die jij bent tegen gekomen of hebt gehoord?

Comments

comments

29 gedachten over “Qut, wat moet je daar nou mee?

 1. Michelle schreef:

  Wat een interessante blogpost weer! En nee, ik vind zulke namen echt niet kunnen. Ik snap best dat je je kind een ludieke naam wil geven, maar bedenk wel dat het kind er dus echt last van kan hebben als het zo’n aparte naam heeft. Voor ons tweede zoontje hebben wij de schrijfwijze aangepast, omdat je er anders iets van kunt maken waar hij wie weet mee gepest gaat worden (hoeft niet natuurlijk, maar als je door zoiets simpels de naam aan kunt passen, doe ik dat. Tegen die tijd ga ik er een blogpost over schrijven overigens). Anayway, de gekste naam die ik heb gehoord via via is Peer. Schijnt een oud-Hollandse naam te zijn maar ik vind het maar een gekke naam. Toch zielig als het kindje straks naar de basisschool gaat.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel Michelle!

   Ik ben ook een ouder die mijn zoontje een naam wilde geven die niet voor zou komen in de top 100 of top 1000 eigenlijk. Maar het moest dan alsnog geen bizarre naam zijn, waar hij later mee gepest kon worden of waarmee hij een rare indruk mee zou maken. Je kan inderdaad ook te ver gaan, denk ik dan. Of eigenlijk… vooral egoïstisch zijn, omdat je zelf een naam grappig vindt. Zoals dat arme meisje uit Nieuw Zeeland. Er zijn toch echt wel grenzen.

   Ik ben erg benieuwd naar je post over de toekomstige naam van jullie tweede. Volgens mij heb ik even gemist dat jullie weer een zoontje krijgen! Wat leuk!!

 2. Maaike schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik snap dit fenomeen ook niet. Sowieso snap ik niet dat mensen tegenwoordig namen aan hun kind geven met een ludieke of onlogische schrijfwijze. Zoals Pimm. Waarom?

  • Sheila schreef:

   Oh ja, inderdaad. Ik denk dan ook… serieus? Vond je dat nou echt zo nodig? Of zoiets zoals Djovany voor Giovanni. En als ik kijk naar mijn Facebook heb ik een Jamie, Jaimy en Jaimie er tussen zitten.

 3. Evelyne schreef:

  Ik ben zo gelukkig met mijn naam. Mijn ouders hebben hun best gedaan en dat heb ik hen al vaak gezegd. Ook de manier waarop het geschreven is ben ik gelukkig om, want je kunt mijn naam op veel verschillende manieren schrijven. Ik heb het ook niet zo voor vreemde namen, zoals Wolf, Mensje, Bloem enzo van die dingen. Hoe kom je er bij denk ik dan? Er zijn toch genoeg mooie namen? Ook namen met een tje in vind ik ergens niet ok, want wanneer je dertig bent en dit op papier ziet staan denk je te maken te hebben met een kleine meid of knaap, niet? Ik ben eerder voor een leuke simpele naam die niet verwijst naar een voorwerp, maar gewoon leuk klinkt.

  • Sheila schreef:

   Wat mooi om te lezen! Ik ben niet persé gelukkig met mijn naam. Ook niet ongelukkig, hoor. Maar gewoon… neutraal. Maar mijn geboortenaam gebruik ik vrijwel nooit online. Dus Sheila is mijn eigen variant er op. Ik word trouwens door beide namen aangesproken. Mijn geboortenaam en Sheila door al mijn internationale vrienden of mensen die ik van oorsprong ken via de digitale wereld.

   Anyways… Bloem en Mensje snap ik ook niet. Net zoals Zus of Zusje. Want ook zoals je zegt, als je straks directrice bent van een miljoenen bedrijf, past het gewoon niet zo. En de kans is klein dat je dochter natuurlijk die positie krijgt, maar daar gaan we wel even vanuit.

 4. Sammie schreef:

  Ik vraag me vooral af wat die ouders dachten bij dat soort vreemde namen. Lijkt me dat er dan iets mis is en het zou eigenlijk niet mogen gebeuren dat een kind daar de dupe van is.

 5. Hadassa schreef:

  Sjah…. als ik de reden van de ouders wist. Ik vond vroeger mijn naam normaal, daarna irritant vervelend dat ik het overal moest spellen en mensen dachten dat ik uit het buitenland kwam en daarna vond ik hem weer mooi. Het is ook maar hoe je er zelf over denkt. Mijn zus vond haar eerste naam (gangbare naam) minder mooi dan haar tweede naam (zeldzamer en lastiger) en heeft het laten omdraaien. Voor onze dochter hadden we een naam bedacht die voor ons betekenis had. Na héél lang googlen vond ik dan toch die naam met een andere betekenis, die ik niet wilde. Ik kende het eerder niet…dus zonder flink googlen….had ze zo geheten. Na het wisselen van 1 letter hadden we een naam die helaas wat vaker voorkwam en al een betekenis had als meisjesnaam. Maar we houden het bij onze betekenis. En zo weet je vaak niet waarom voor iets is gekozen. Ieder zijn kaders
  Maar ik heb ook wel mijn mening bij namen hoor….

  • Sheila schreef:

   Dat spellen is ook super irritant. Ik moet mijn naam ook vaak spellen (mijn geboortenaam). Alhoewel Sheila ook niet voor iedereen logisch is. Als iemand mijn naam dan goed schrijft, ben ik helemaal verbaasd.

   Slim dat je ook echt hebt gekeken dat de naam die je wenste niet iets heel raars betekent.

   Je weet inderdaad niet waarom ergens voor gekozen is. En dat heeft absoluut zijn charmes. Maar ik heb er moeite mee als het een naam wordt waar je dus als kind mee gepest kan worden. Dat ik een naam niet mooi vind, is een ander verhaal. En dat maakt niet uit. Maar het gaat dus om dat gepest worden. En met een naam als Qut, gaat dat dus zeker gebeuren. Behalve als de ouders toevallig binnen het 1e levensjaar van het kind gaan emigreren naar het buitenland 🙂

 6. Saskia schreef:

  Een aparte naam oke, maar soms gaan ze wel heel erg ver. Ik sta nergens meer van te kijken met mijn werk haha, vooral de buitenlandse namen … De meest bijzondere naam die ik de laatste tijd heb gehoord is het zoontje van vriendinnetje: Dexon.

  • Sheila schreef:

   Oh Sas… ik ben nu zoooo benieuwd naar een top 10 lijstje van de raarste namen die voorbij hebt zien komen op je werk!!!! Mocht je later kinderen krijgen, dan lijkt het me voor jou een hele uitdaging om een naam te vinden. Je gaat toch namen associëren met kinderen die je op de opvang hebt gehad. Lijkt me dus een hele lastige taak!

   • Saskia schreef:

    Lijkt me zeker een hele uitdaging! Vooral bij de buitenlandse kinderen bij de peuterspeelzaal zitten er maffe (die nu voor mij normaal zijn geworden) bij 😉

    Levent
    Habiba
    Vos, Raaf
    Saman
    Sanasse
    om even wat te noemen ^^

  • Sheila schreef:

   Ja, zie je het al voor je. Dat je als Jonkvrouw je personeel op het matje moet roepen? Of dat je als Lord-Seven-Angel (serieus, iemand heeft zijn/haar kind zo genoemd in Nederland) verwart wordt met een Star Wars karakter?

 7. Cynthia schreef:

  Onze dochter heet Esperansa Dô Rosaria (roepnaam Esperansa). Nou, Dô Rosaria werd mooi geweigerd. Zo gemakkelijk waren ze bij ons niet. Natuurlijk heet ze voor ons wél zo, maar de hele ambiance had zo’n nare smaak. Ik weet nog hoe verontwaardigd mijn man had verteld dat de mevrouw in kwestie meteen begon met: “ Doen we niet”. Ach, ik ratel teveel door weer.. De gekste naam die ik hoorde was Lucifer. Zoo raar!

  • Sheila schreef:

   Huh? Wacht.. huh? Daar sta ik nou echt van te kijken. Hoezo werd dat dan geweigerd? Je vernoemt je kind toch niet naar een geslachtsdeel of een Haiwaïaanse danseres? Hoezo mocht dat dan niet? Dat vind ik echt onzin. Je hebt toch ook Do als naam. Zou Bjørn dan ook niet mogen ofzo?

   Lucifer is ook bijzonder. Zou het kind dan vernoemd zijn naar het stukje hout wat in de fik kan, de duivel of de serie (wat natuurlijk ook verwijst naar de duivel)? Dat vraag ik me dan af ?

   • Cynthia schreef:

    Volgens de burgerlijke stand klonk Do Rosaria (en dan met name ‘do’) als een achternaam. Maar de mevrouw in kwestie was ook gewoon heel naar.. Die wílde gewoon niet! Mijn man, die toen net zijn broer had verloren, was totaal ontdaan, zo triest.

 8. marieke schreef:

  Ik deel absoluut je mening hoor. Waarom niet gewoon normaal? Hier denken we zelfs al na als er een voornaam wordt bedacht met een S en de achternaam ook met een S begint. Want het laatste wat je wilt is dat je kind gepest wordt.

  • Sheila schreef:

   Oh ja, dat ken ik. Ik had een collega die Linsen van de achternaam heette. En haar voornaam? Lin. Dat vond ik vooral apart. Maar met een SS heb je al een hele andere lading natuurlijk. Het is ook zeker goed om te bekijken wat voor woord alle letters van je kind spellen. Met name als er ook nog meerdere voornamen bij komen.

 9. Melanie schreef:

  Zal qut niet als cute uitgesproken worden? Of ben ik nu heel naief. Zal ik mijn kind nog steeds niet zo noemen, maar begrijp ik het al iets meer. Vele hedendaagse namen snap ik niks van. Maar goed zullen sommige misschien ook over de naam keuzen van mijn kinderen zeggen.

  • Sheila schreef:

   Ja, ik denk dat je naïef bent 😉 Grapje natuurlijk. Maar goed, stel… dat je als ouders dus Cute zou bedoelen. Dan nog zie je natuurlijk iets anders staan. Dus ook al bedoelen jouw ouders iets anders, je naam wordt altijd geassocieerd met een geslachtsdeel. En daar word je hoe dan ook mee gepest. Dus in belang van het kind, is het gewoon totaal niet geschikt. Het lijkt me ook verstandig dat als je een naam bedenkt, je ook gaat testen hoe die uitgesproken wordt.

 10. Mevrouw Marloes schreef:

  Wat je zegt: ik snap ook echt niet waarom sommige namen worden goedgekeurd. Als ambtenaar heb je neem ik aan wel de hersenen om te bedenken dat sommige namen echt niet leuk zijn voor kinderen om te hebben. Mijn moeder heeft bij het kiezen van mijn naam ook gekeken of het geen rare afkorting zou geven in combinatie met m’n achternaam of dat er vervelende dingen op zouden rijmen.

 11. Daenelia schreef:

  Doet me denken aan die Belgische familie die Pot heette van hun achternaam, en die hun dochter Bloem wilden noemen. Is destijds ook geweigerd. Op zich niks mis met Bloem, leuke naam. Maar in combinatie met de achternaam… toch minder.
  Ik heb nu al medelijden met de docenten die over 12 of 16 jaar de naam ‘Khaleesi’ of ‘Daenerys’ moeten uitspreken XD Want die ‘mode-namen’ zijn soms ook onbezonnen gekozen (Khaleesi is niet eens een naam, maar een titel… zucht).
  Verder denk ik dat het goed is dat echt rare dingen er uit worden gefilterd, maar vind ik ook dat ouders best zelf mogen weten hoe hun kind gaat heten. Het is misschien ook meer een probleem van ándere kinderen die kinderen met ‘rare’ namen pesten. Want ehm… eigenlijk vind ik dat je dat gewoon niet doet. En het komt vaak genoeg voor dat kinderen met ‘normale’ namen ook gepest worden door de naam te verbasteren. Dat ligt dan echt niet aan de keuze van de naam, of dat de ouders er niet lang en goed genoeg over nagedacht hebben. Dat ligt dan misschien meer aan dat sommige kinderen niet leren dat pesten ongewenst gedrag is?
  Mijn ouders gaven mij een Engelse naam in een tijd dat Engels niet echt gangbaar was. Er zullen vast ook mensen zijn geweest die dat pretentieus vonden; mensen die het nooit konden spellen; en zelfs mensen die mijn naam niet konden uitspreken (wat ik echt niet begrijp). Hoe dan ook: ik viel er wel mee op. En daar had ik geen problemen mee. Misschien had ik een meer gangbare naam ook wel vervelend gevonden: “Ben je nou Loesje de Boer of Loesje de Bruin?” Eén van de vele Loesjes, dat zou niks voor mij geweest zijn 🙂 Beetje originaliteit is wel leuk.

  • Sheila schreef:

   Ik denk ook dat als je je dochter dan Bloem wil noemen als je dus Pot heet, je het ook expres doet om de grap. Maar je doet het dan je dochter aan. Dát lijken diverse ouders dan toch te ‘vergeten’, vreemd genoeg.

   Ik begrijp de mode namen wel. Het is ook historisch super interessant natuurlijk. Je kan zo direct afleiden wat de tijdsgeest was van dat moment. En het is ook niet erg dat iemand Khaleesi heet. Want laten we eerlijk zijn, het is een mooie titel (en naam) :). En kinderen heten ook Prins, Princess of Queen. Dus ach, dan liever Khaleesi. Een collega’s dochter heet Sansa. Ik vroeg of dat dus was n.a.v. GOT. Hij zegt van niet. Maar goed, ze zal niet de enige Sansa zijn. En.. films kunnen een inspiratie bron zijn aan mooie namen, natuurlijk! Dat heeft ons ook geholpen. Mijn zoontje is vernoemd naar dé weerwolf uit Buffy en de geweldige engel uit Supernatural :).

   Maar pesten kan ook gebeuren met normale namen, inderdaad. Dat houd je nooit tegen. En je kan je kinderen nog steeds met alle goede wil opvoeden. Je houdt niet alles tegen.

   Mijn (echte) naam is nu veel populairder. Toen totaal niet. Ik ben (in mijn generatie) daarom altijd de enige geweest. Zelfs als ik ging werken voor een bedrijf met 3000 mensen. In mijn leeftijdsgroep (40 jaar) was Esther dus erg populair. Ik had altijd minimaal 3 Esthers in de klas. En dat heb ik ook weer nooit begrepen. Waarom je kiest voor een naam in de top 3. Maar goed, het zijn nette namen. Dus daar is in ieder geval over nagedacht 🙂

 12. Villasappho schreef:

  Wiesje! Hoewle het verhaal wel schattig is. Vader ging zijn dochter aangegeven en was zo onder de indruk dat hij de naam van de moeder zei dus moeder hadden ze die naam ookal gegeven. Ik ben wel blij met die regels, als ik zie hoe kinderen er bijlopen en dat ze op hun 8e alleen buiten vuurwerk af staan te steken dan denk ik dat ouders tegen zichzelf beschermd moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *