Regels in een hostel; hoe overleef je een hostel?

Zodra je je in hostels bevindt, merk je dat het leven er anders aan toe gaat dan in hotels. In hotels ben je een gast.  Maar in hostels gelden andere regels. Sommige zijn logisch, maar er zijn ook genoeg ongeschreven regels waar je maar net van op de hoogte moet zijn. Ga je je dus in de backpackers wereld begeven? Dan is het handig dat je op de hoogte bent van de regels. Geschreven en ongeschreven regels. Zo heb je niet alleen zelf een geweldige tijd, maar je doet er ook andere gasten een plezier mee.

De meeste hostels in Nederland (met name de Stay Okay hostels) zijn wat dat betreft afstandelijker vergeleken met de hostels die je wereldwijd kan vinden. De setting is anders en dat heeft invloed op de sfeer en omgangsregels. Alhoewel er een informele sfeer hangt, vind ik Stay Okay’s half overeen komen met hotels Je maakt contact, maar de meeste reizigers zijn toch meer op zichzelf. Ook is er niet snel een ruimte waar je kan ontspannen. Het zijn prima hostels en ik maak er zelf wel eens gebruik van. Maar ze zijn anders. De leukste hostels zijn de hostels die zich richten op mensen die voor een lange tijd onderweg zijn. Waar je keukens hebt waar je kan koken en waar je een huiskamer (gezamenlijke ruimte) hebt waar je je thuis kan voelen. Met name in hostels geldt, wees sociaal, houd rekening met anderen en sta open voor contact (als je dat niet wil, dan is een hostel geen goede plek). Maar er zijn meer ‘regels’ waarvan het handig is om er van op de hoogte te zijn. 

Vraag je je trouwens af waar je fijne hostels kan vinden? Ik deel hier mijn favorieten.

In je dorm

De meeste backpackers verblijven in een dorm (slaapzaal). Hier gaat ook mijn voorkeur naar uit, omdat het een geweldige manier is om mensen te leren kennen én je bespaart geld. De ruimte in een dorm is beperkt en je deelt het natuurlijk met andere reizigers. Dit klinkt als een inbreuk op je privacy voor sommigen, maar zo heb ik het nooit ervaren. Ik heb interessante mensen leren kennen in dorms en (mocht je het je afvragen) er is nog nooit iets van me gestolen. Verblijf je in een dorm, houd in ieder geval rekening met het volgende:

 • Houd het netjes. Stapel je kleding en laat persoonlijke dingen niet rond slingeren, zodat niemand over je spullen struikelt. Claim niet een heel tafelblad bijvoorbeeld.
 • Vertrek je vroeg? Zet alles in de avond daarvoor klaar, zodat je niemand wakker maakt.
 • Arriveer je laat op de kamer, wees stil en laat de lamp uit (behalve als je een party hostel verblijft, maar dan kan je de helft van deze regels aan je laars lappen)
 • Mits iedereen mee doet, kan je tot laat in de avond gezellig kletsen. Maar anders verlaat je de kamer als je een conversatie aan wil gaan
 • Gebruik geen plastic tassen ’s nachts of ’s ochtends (want die maken kabaal)
 • Kijk je ’s nachts nog op je mobiel, zorg dan dat je de felheid van het licht aanpast
 • Slaap in gepaste kleding
 • Doe niet aan sex in een dorm (boek een tweepersoonskamer als het zo nodig moet!
 • Kleed je subtiel om (ik maak altijd gebruik van een mixed dorm waar mannen en vrouwen slapen en kleed me ook om in die ruimte)
 • Eet geen geurend (bij voorkeur helemaal geen) voedsel in je kamer
 • Blijf af van de spullen van een ander en respecteer andermans spullen.
 • Wees vriendelijk en sociaal

Onmisbaar: oorplugs, oogmasker en koptelefoon

In de badkamer

Soms heb je een dorm waarin zich een badkamer bevindt die je deelt. Dat is een luxe, want in de meeste hostels bevinden de badkamers zich in een apart gedeelte van het hostel. Omdat je dus geen eigen badkamer hebt, gelden hier ook (ongeschreven) regels:

 • Neem zo min mogelijk mee (er is al weinig ruimte, maar zo neem je ook minder ruimte in beslag)
 • Ga bedekt over de gang (een handdoek kan eventueel, maar zorg er voor dat je wel bedekt bent. Maar in Azië is het niet wenselijk)
 • Houd het netjes (een flinke bos haar achterlaten in een cabine is zo smerig)
 • Ga niet onnodig lang douchen, maar houd rekening met anderen. Vooral als het druk is

Onmisbaar: teenslippers, een toilettas met haakje en reishanddoeken (die sneller drogen dan de normale, je hebt ook weinig ruimte om hem ergens op te hangen en te laten drogen)

 in de Gezamenlijke ruimte

Diverse hostels hebben een gezamenlijke ruimte (common room). Soms voelt het als een thuiskomen met een open haard en een fijne bank om een boek te lezen. Andere ruimtes nodigen uit tot het spelen van spelletjes of gezellig kletsen met medereizigers.

 • Deel de ruimte met anderen en claim/reserveer dus geen bank of stoel
 • Neem je iets mee (bijvoorbeeld uit de keuken), ruim het ook direct op als je vertrekt
 • Maak gebruik van de boekenkast (lever een boek in en pak er één uit die je gewoon mee mag nemen op reis. Bij een volgende hostel doe je weer hetzelfde; een gratis bibliotheek systeem dus)
 • Respecteer de regels van het hostel

Onmisbaar: spelletjes, zo maak je nieuwe vrienden en je voelt je er ook sneller door thuis.

In de keuken

De keuken is een andere leuke plek om in contact te komen met andere reizigers. Wat is er leuker dan een maaltijd delen of gewoon gezamenlijk te eten aan een grote tafel? Daarbij krijg je hier de kans om kennis te maken met gerechten uit andere landen, omdat elke reiziger wil een gerecht kookt uit eigen land. Stel je open voor contact en koken was nog nooit zo leuk geweest.

 • Label altijd je eigen eten en drinken (met naam en datum). Vergeet je te labelen, dan is mag iedereen er gebruik van maken
 • Blijf af van eten/drinken/producten die gelabeld zijn
 • Je mag gebruik maken van alles wat op de ‘free food shelf (plank met gratis eten) staat. Alles wat je zelf wil achterlaten in de keuken, kan je hier ook kwijt
 • Was je gebruikte spullen direct af na het koken (voordat je gaat eten, zodat een ander niet hoeft te wachten tot jij klaar bent) en ruim het op
 • Wees netjes
 • Wees sociaal

Onmisbaar: een watervaste stift (ik vond labels irritant), kleine voorraadbakjes (zodat ik de ‘left overs’ kon meenemen), klein keukengerei wat je fijn vindt, maar er nooit is (zoals een aardappelschilmesje).

En jij?
Met bovenstaande etiquette regels ga je in ieder voorbereid het hostel in! Zijn er nog regels of tips die je mist of waar je je juist over hebt verbaasd? Deel ze in de comments!

Comments

comments

17 gedachten over “Regels in een hostel; hoe overleef je een hostel?

 1. Maaike schreef:

  Och ja, die plastic zakjes! Ik was ze helemaal vergeten maar wat zijn die irritant inderdaad! Leuke lijst om te lezen en ik ben het helemaal met je eens eigenlijk. Ik ga ook nog even je hostellijst lezen.

  • Sheila schreef:

   Je realiseert het je niet, totdat je inderdaad in een slaapzaal bent en denkt…. ^&%$! Ooit zat ik in een dorm en toen deed iemand gewoon om 23:30 het licht aan. Terwijl je dan eerst hoort te checken of er mensen zijn. Als het licht uit is, laat je het uit. Een ongeschreven regel en het was gewoon aso dat het niet in iemand opkwam om de lamp uit te doen! Maar ik heb het maar 3 keer aso gedrag meegemaakt. Verder nooit. Verbleef jij in mixed dorms, trouwens? Daar verblijf ik zelf wel altijd in, bij voorkeur. Ik vind dat toch leuker. Ben niet zo’n meiden meid 🙂

   • Maaike schreef:

    Ik heb ook wel eens gehad dat in een dorm iedereen nog wat lag te kletsen of lezen. Maar langzamerhand ging iedereen slapen. Dan zou je zeggen dat de laatste het licht uit doet. Maar nee, die ging gewoon slapen met het licht aan. Midden in de nacht werd ik wakker en vroeg mij af waarom dat licht toch nog aan was! Iedereen sliep. Ik verbleef ook veelal in mixed dorms. Die zijn veelal toch het goedkoopste. Maar niet alle hostels hebben dat. Veel hebben toch aparte dorms.

    • Sheila schreef:

     Oh ja, dat is zo kansloos. Ik heb dat één keer gehad. Precies hetzelfde.

     Ik vind het irritant als er geen mixed dorms zijn. Vooral in dat half jaar toen ik met mijn man over de wereld ging. Als er dus geen mixed dorm was, boekten we wel een 2-persoonskamer. In NZ en Australië was het geen probleem. Daar hebben ze altijd mixed. Maar in Amerika was het best een ding.

 2. Evelyne schreef:

  Oh jee, helemaal mijn ding niet. Geef mij maar een hotel of verblijf waar ik mijn privé heb om te slapen. Zo verbleef ik ooit op een boerderij en vond dat eigenlijk stiekem nog wel leuk. Maar backpacken en hostels zijn helemaal mijn ding niet. Respect voor wie het wel doet!

  • Sheila schreef:

   Ik verblijf heus wel eens in hotels, maar ik word er ongelukkig van als dat gebeurt als ik lang reis. Dan mis ik de contacten. Voor een keer is het prima en soms ook relaxed. Maar ik verveel me dan toch weer snel 🙂

   Maar hostels moeten ook echt je ding zijn. Ik snap dat het niet voor iedereen is weg gelegd. Maar vergis je niet. Er zijn ook geweldige hostels met 2-persoonskamers. Heb je mijn lijst al gezien met favoriete hostels ter wereld? Het zal je verbazen hoeveel mooie hostels er zijn.

 3. Mrs. T. schreef:

  Wij hebben jaren op rij de Stay Okays in Nederland bezocht bij weekendjes of midweekjes weg en zo. Buitenlandse hostels ken ik niet en het zal ongetwijfeld ook anders zijn.
  Onze ervaringen met de Nederlandse Stay Okays zijn echt heel fijn. Ons stond het wel aan: die informele setting, het eten wat te pot schaft en het ’s avonds in een gezamenlijke ruimte of op een terras vertoeven. Wilde je contact, dan maakte je contact en als je dat niet wilde ook prima.

  • Sheila schreef:

   Oh ja, wat dat betreft zijn de hostels is Nederland ook goed. Erg schoon en je kan je eigen ding doen en toch contact zoeken. Maar het is anders. Je kan bijvoorbeeld niet zelf koken en er zijn meer gezinnen en groepen die meer op zichzelf zijn. En dat is prima voor een weekendje weg. Dan zoek ik ook minder contact. De buitenlandse hostels, of hostels op locatie waar meer wereldreizigers komen, hebben sowieso een andere sfeer. Je moet de gezamenlijke ruimte dan ook zien als een grote woonkamer. En net zoals als er mensen komen logeren gelden er thuis ook een omgangsregeling. En die is daar net wat belangrijker dan in Nederlandse hostels.

   Leuk dat je ook eens gebruik maakt van hostels!

 4. Roelina schreef:

  Ik ben erg gesteld op mijn privacy dus een hostel zou niks voor mij zijn. Ik heb dus geen tips. Het ziet er trouwens op je fotos wel echt gezellig uit. Is het ook wel eens tegengevallen? In de zin van vies bijvoorbeeld?

  • Sheila schreef:

   Het is ook super gezellig. Met name dus als je dat soort hostels kiest en niet die keten hostels (zoals Hostelling International / Stay Okay). Die keten is wel wereldwijd en altijd goed georganiseerd en schoon. In San Diego koos ik er bewust voor, omdat de andere hostels meer party hostels waren. Daar heb ik dan nooit zin in.

   Ik ben wel in een paar hostels geweest waar ik me aan ergerde. Bij één was de keuken gewoon smerig. Het probleem is, als hij al vies is, gaat geen elke reiziger zijn best doen om zijn keukenspullen op te ruimen. Dat was de enige keer in NZ dat we dus uit eten zijn gegaan. Als een hostel brandschoon is, werkt dat erg uitnodigend om het dus schoon te houden. Maar van de vele hostels van de afgelopen 20 jaar, is het maar 3 keer tegen gevallen. En dan lag het dus aan dát hostels en het beleid.

 5. Daenelia schreef:

  Ik zal het maar eerlijk toegeven. Een dorm room zou niks voor ons zijn. Om één simpele reden. Seks. ‘Nuff said. Ik kan er over uitweiden, maar ik denk dat het voor zich spreekt. Nou heb ik ook nooit in een studentenhuis willen wonen, dus er zit vast iets meer aan.
  Tegelijk hou ik wel van controle, vandaar dat we heel vaak kiezen voor een appartement met een keukentje. Zit dus een beetje tussen hotel en hostel in: wel privacy, maar ook vaak midden in het gewone leven in de stad waar we zitten. Stiekem is het boodschappen doen in een winkel of supermarkt (of markt!) een echte guilty pleasure voor mij.
  In een hotel voel ik me niet altijd even gemakkelijk. Je moet op tijd je kamer uit voor de schoonmaak, ontbijt is op gezette tijden, je bent ’te gast’ en je gedraagt je daar dan ook naar.
  Maar het is wel fijn dat er zoveel verschillende opties zijn om ergens te verblijven! Ik kan me voorstellen dat een hostel wel gelijkgestemden aantrekt. Daat maakt contact maken natuurlijk ook makkelijker.
  (Ik moet nu wel even kwijt dat we ooit een serviced appartement in en hotel hadden, waar alle stafleden ontzettend vriendelijk en behulpzaam waren. Ja, die zijn er voor opgeleid en ingehuurd, maar dankzij hun tips en hulp hebben we toen echt een leuke vakantie gehad. Erg leuk contact met hotelpersoneel kan ook fantastisch zijn!)

 6. Marion schreef:

  Ik heb nog maar 1x in een hostel geslapen en dat was met mijn vriendinnen op 1 kamer! Dus heb er zelf niet zo veel ervaring mee haha, maar denk dat als ik met mijn vriend op vakantie ben liever een kamer apart heb 🙂

  • Sheila schreef:

   Ik snap dat wel. Maar ik heb dan zoiets van, ik heb een heel leven om samen met mijn man in één kamer te slapen. Als ik dat ook nog doe tijdens het reizen en zo contacten mis, vind ik dat juist ontzettend zonde 🙂

 7. martha schreef:

  Oh Sheila, nee sorry maar echt vreselijk, een hostel!!!! Ik ben er ooit 1 keer per ongeluk in terecht gekomen, wat een hel. Ik had gewonnen met een schrijfwedstrijd en als straf moest ik een weekend mee met de andere winnaars van Nederland. Wat een ellende. Mijn ouders moedigden het gigantisch aan en de organisatie was zo verontwaardigd toen ik zei dat ik anders ook gewoon niet mee wilde gaan, dat het me al heel snel duidelijk was dat niet meegaan eigenlijk een teleurstelling voor iedereen behalve mijzelf zou zijn en dus ben ik meegegaan omdat winnaars nu eenmaal meegaan met weekendjes weg. Ik hoopte dat het mee zou vallen.

  Het viel niet mee.

  Het was 1 en al ellende maar dan ook echt. Allemaal mensen die ik niet kon, allemaal activiteiten die ik normaal noooit zou doen, eten dat ik gewoon echt nooit zou eten en dan OOK nog slapen in een hostel!!! Met allemaal mensen die je niet kent op een kamer met een dekentje dat zo dun was dat je het zelfs koud zou hebben wanneer het buiten 35 graden zou zijn. Nee maar echt. Om te huilen. De stapelbedden (stapelbedden?!) hadden niet eens een trapje en dan al die geluiden de hele tijd van al die mensen en dan geen eigen badkamer ook nog niet he, neeeee 1 voor allen en allen voor 1. Nee maar dan echt, ik doe het nooit meer, echt nooit meer. Ik ga nog liever met vriendje kamperen, dan heb ik tenminste een eigen tent die ik niet hoef te delen met mensen die ik niet ken.

  • Sheila schreef:

   Hahahaha… ik denk ook niet dat ik blij zou worden met jou op mijn kamer, als ik het zo lees. En de kracht van de leukigheid zit hem natuurlijk dat je de kamer deelt met gelijkgestemden. Wat in feite ook gebeurt, omdat mensen in principe vrijwillig in een slaapzaal slapen juist om contact te maken. Als je het niet wil, denk ik ook: wat doe je hier dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *