Review: Avonturenboerdij Molenwaard

Mijn favoriete vrijetijdsbesteding is er een dag op uit gaan. Met z’n tweeën, maar ook als gezin. Want vooral in het weekend draait het ook om quality time. En daarvoor ga ik altijd op zoek naar kidsproof adresjes. Zo kwam ik uit op avonturenboerderij Molenwaard. Zonder verwachtingen gingen we richting deze boerderij en oh…. wat hebben we een fantastische dag gehad! Tijd voor een review!

Wat is avonturenboerderij Molenwaard?

Avonturenboerderij Molenwaard is niet zo maar een boerderij. Dit is een boerderij park speciaal gericht op kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar en hun ouders. Op avonturenboerderij Molenwaard kan je niet alleen de geitjes knuffelen of in de speeltuin spelen. Nee, dit is ook de plek waar je bijvoorbeeld kan leren over bijen, tractor kan rijden of een bootje kan varen. Op deze avonturenboerderij kan je leren, spelen, ontdekken én het typische Hollandse landleven ervaren. En dat allemaal in Groot-Ammers in Zuid Holland (een uurtje rijden vanuit Arnhem).

Fien en Teun

Op de boerderij draait alles om broer en zus Fien en Teun, twee jonge boerenkinderen. En dat is te zien, want het vrolijke logo met hun gezichten kom je overal tegen. Maar leuker is het natuurlijk om ze ook in het echt te ontmoeten. Daar zijn 4 mogelijkheden voor tijdens shows, gevolgd door een meet & greet moment. De Fien & Teuns boerentheather show (duur 20 minuten) is daar één van. In deze vrolijke, muzikale en leerzame show, vertellen Fien en Teun over hun leven op de boerderij en wordt uitgelegd hoe de kleine bezoeker een heuse boerderij diploma kan halen.

Boerderij diploma

En natuurlijk gaan wij voor die boerderij diploma. Bij de kassen ontvangt elk kind een boekje met leuke opdrachten (vergeet niet om naar een potloodje te vragen). De opdrachten zijn eenvoudig en daarom ook erg goed te doen voor onze 4 jarige zoon. Fanatiek gaat hij aan de slag. Er is geen specifieke volgorde, overigens. Als je overal een kijkje neemt, sla je niets over van de opdrachtjes. Denk hierbij aan het tellen van de geiten in de knuffelweide (een uitdaging met alle rond springende lammetjes) of ontdekken welke groente boven en onder de grond groeien. Laat het boekje bij de uitgang zien en je ontvangt een heuse boerderijdiploma.

Welke dieren kom je tegen?

Een boerderij is natuurlijk niet compleet zonder dieren. Ook een avonturenboerderij niet en al helemaal niet in de lente. Kippen lopen los rond. Vele ooievaars maken gebruik van de ooievaarsnesten. In de knuffelweide springen enthousiaste pas geboren lammetjes (van geiten) tegen je op. Er zijn bijen, vlinders, pauwen, pony’s, koeien, schapen, duiven, konijnen, cavia’s en je kan wilde vogels spotten vanuit de vogelkijkhut.

Theater voorstellingen

Maar natuurlijk kan je hier veel meer doen dan alleen maar de opdrachten uitvoeren of dieren knuffelen. Het is tenslotte niet zo maar een boerderij. Naast de voorstellingen van Fien en Teun zijn er ook diverse korte boerentheater shows. Mijn zoontje leerde zo bijvoorbeeld op een hele muzikale manier meer over het leven van de bij. Maar een ander favoriet was ook de Kikker voorstelling, speciaal voor het maandthema ‘onderwater’. De voorstellingen vind je op verschillende plekken op verschillende tijden. De tijden staan aangegeven op het informatiebord op het voorplein.

Kinder activiteiten

Wil je tussendoor actief aan de slag? Wat dacht je van pony rijden? Of rijd een elektrische tractor. Voor kinderen onder de meter wordt het lastig om bij het pedaal te kunnen. Maar kindjes kunnen ook achterop bij hun grotere broer/zus/vriendje of vriendinnetje. Mijn kinderen kregen er geen genoeg van en hebben zeker 10 keer in de (korte) rij gestaan. Voor dochterlief is het pony rijden niet mogelijk, omdat de verplichte helm te groot is voor haar. Maar zij vermaakte zich  net zo goed tussen de schaapjes in Mike & Molly Land. Hier vind je onder andere een driewielersbaan waar ze enthousiast mee aan de haal ging. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden.

Overige dingen om te ontdekken

Los van alle bijzondere activiteiten, zijn er natuurlijk ook ouderwetse speelgelegenheden. Of bezoek de moestuin, verdwaal door het wilgendoolhof, word lekker nat als je in de polder speelt of loop met blote voetjes over het blote voetenpad (uitermate geschikt voor de allerkleinsten). Of ga de koeien melken, want het is tenslotte een boerderij. Ook leuk is om een kort boottochtje te maken met het hele gezin. Er kunnen maximaal 11 personen mee per keer. Je gaat mee voor een enkele tocht (van noord naar zuid of andersom). Je kan echter weer meteen mee terug als er niemand anders staat te wachten op een overtocht.

Trek?

Natuurlijk krijg je trek van alle avonturen. In het park kan je terecht bij de Eeterij (direct bij de ingang) voor een frietje, hamburger (deze vonden wij absoluut niet lekker), snacks en brood (het broodje gezond was rijkelijk belegd). Of je maakt een pitstop bij de poffertjes kraam of frietkar. Liever picknicken? Bij Avonturenboerderij Molenwaard kan je ook een picknickmand mee krijgen (€15 borg), gevuld met lekkers voor de lunch (€10 per persoon), inclusief tafelkleed. Ideaal als je je eigen hapjes bent vergeten.

Aanrader?

Ik ben enthousiast. En dat geldt ook voor de kinderen. Ik moet dan ook zeggen dat deze boerderij mij zeer verrast heeft in positieve zin. De theater voorstellingen zijn van professioneel niveau en de hele boerderij ziet er zeer verzorgd uit. Het personeel is vriendelijk en de dieren zien er ontspannen uit. Ik vind het vooral leuk dat de kinderen op een speelse manier leren over de natuur, dieren en de Nederlandse cultuur (want dat is het boerenleven in Nederland ook). Daarbij zijn de sanitaire voorzieningen schoon en vind je genoeg zitplaats mogelijkheden. Mijn conclusie? Avonturenboerderij Molenwaard is een aanrader! Zelfs om er een uur voor te rijden vanuit Arnhem.

Praktische info

 • Parkeren kost €5
 • Wil je je eigen kleding schoonhouden? In het winkeltje kan je (kinder)overalls kopen.
 • Je kan je eigen eten en drinken nuttigen in het park, behalve in Eeterij Molenzicht en het bijbehorende terras. Maar er zijn diverse picknick plekken en grasvelden waar je wel terecht kan.
 • Heel vuil geworden? In het park vind je ook douches waar je gebruik van kan maken.
 • Er is veel te doen, maar het betreft geen grote oppervlakte. Alles is dus goed te lopen.
 • Sommige paadjes zijn van kleine stenen, wat het lastig maakt om een kinderwagen te duwen. Laat deze dus eventueel in de auto of neem een draagdoek mee.
 • Elke maand is er een ander thema. Hier vind je het overzicht.
 • Wil je meer van Fien en Teun zien? Je ziet ze hier op RTL4, maar ook op Netflix.

Comments

comments

8 gedachten over “Review: Avonturenboerdij Molenwaard

  • Sheila schreef:

   Dankjewel!

   Ik weet natuurlijk niet wanneer je iets te commercieel vindt. Maar wat ik hier juist leuk vind, is dat het meer is dan de standaard kinderboerderij (en dat bedoel ik niet negatief), maar juist niet van die grootse attracties heeft of massale speelplekken. Hier maken ze ook van de gewone dingen iets leuks en daardoor vond ik het er uit springen als boerderij. En ja, voor kinderen is dit tof. Ik zou het zeker niet aanraden om het te bezoeken zonder (jonge) kinderen, in ieder geval. Dan ben je ook echt de verkeerde doelgroep. Dit is ook wel erg geschikt om met oma en opa heen te gaan.

 1. Irene schreef:

  Gefeliciteerd met het diploma van je zoon! Vind het er heel leuk uitziet! Ik ging vroeger als kind ook graag naar de kinderboerderij, naar die was nooit zo uitgebreid.

  • Sheila schreef:

   Haha dankjewel! En hadden ze dit soort dingen vroeger ook maar meer. Het is echt een andere insteek tegenwoordig. Dat het ook aantrekkelijker wordt gemaakt voor het hele gezin. Vind ik erg positief. Zo worden kinderen gestimuleerd om buiten te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *