Review: Dierenpark Amersfoort op een hete zomerdag

 

Alhoewel veel mensen met de warmte graag het strand opzoeken, vertoef ik liever in de schaduw van de bomen. Toen we vorige week een dagje uit wilden op zo’n hete dag, kozen we dus voor een dierentuin met veel schaduwrijke plekken. Dus zo reden we met z’n vijven richting Dierenpark Amersfoort. Benieuwd of we de hitte hebben overleefd en of het de moeite waard is om te bezoeken? Ik vertel het je!

Meest kindvriendelijke dierentuin

Al eerder deelde ik mijn favoriete dierentuinen ter wereld en dierenpark Amersfoort komt in dat lijstje voor. Het is de meest kindvriendelijke dierentuin die ik ken, dus dat maakt het al een goede keuze voor een dagje uit voor het gezin. Daarbij staan er hoge bomen, waardoor er weinig open plekken zijn. Precies de combinatie die je nodig hebt, met dit weer. Want niet elke dierentuin biedt beschutting op hete dagen. De dierentuin is gelegen in Amersfoort uiteraard en let op, je rijdt de bescheiden ingang tot de parkeerplaats zo voorbij.

Klauteren, klimmen en glijden

Is elke dierentuin niet kindvriendelijk? Wat maakt Dierenpark Amersfoort dan anders? Nou, klim routes en verborgen glijbanen! Via touwroutes, kruip holen en glijbanen zie je de dierentuin vanuit een ander perspectief. Je kan zo onder de dieren door, achter langs of zelfs er over heen! En wat is het leuk om op die manier oog in oog te staan met beren, hyena’s, vogels, tijgers, apen en veel meer? Het vernieuwde leeuwenverblijf is via Romeinse kerkers te bereiken. Als volwassene ben je natuurlijk ook welkom om mee te klimmen. Maar let wel op, vaak eindigt een klimroute in een glijbaan! En dat zie ik oma’s en opa’s niet snel doen. Het is dan ook duidelijk dat deze dierentuin op kinderen is gericht. Daarbij zijn er ook veel verborgen glijbanen in de gehele dierentuin. Sommige zie je pas als je net ergens om een muurtje kijkt. Geweldig!

Met het treintje

Je kan ook plaats nemen in een kinder treintje voor €1 per zitplaats. Daarom wordt ook de vraag gesteld of je je kindje op schoot neemt of dat hij/zij zelf kan/wil zitten. Dit leuke rode treintje maakt een rondje door een gedeelte van de dierentuin, waarbij je onder andere de neushoorns van heel dichtbij kan zien. Als volwassene mag je uiteraard ook plaats nemen in het treintje, maar houd er rekening mee dat dit betekent dat je er met opgetrokken benen in zit. Maar dat maakt het er niet minder leuk om natuurlijk.

Speeltuinen en restaurants

Nog niet overtuigd of er genoeg is te doen voor kinderen? Dan vind je er ook nog een carrousel en diverse speeltuinen. Voor een ritje in de carrousel betaal je €1. Best vreemd vind ik, dat dit soort activiteiten niet inclusief zijn. De grootste speeltuin vind je naast restaurant de Buitenplaats. Vergeleken met het park, vind ik het restaurant sfeerloos. Maar je kan hier wel terecht voor een prima lunch. De speeltuin is één grote zandbak met in het midden diverse grote toestellen met glijbanen. Op zomerse dagen kan je je kinderen vanuit ligstoelen in de gaten houden, terwijl de één van de glijbaan sjeest en de ander zandtaartjes maakt. Vlak bij de ingang vind je Restaurant de Boerderij. Restaurant de Boerderij heeft meer sfeer en hier kan je ook fijn de dag afsluiten met pannenkoeken. In het restaurant vind je een speelhoek (handig tijdens de winter periode). Ik at er overigens een broodje met heerlijke zalmsalade met mijn favoriete drankje (rooibos thee). Vraag er een extra sneetje bij, want het sneetje wordt zeer royaal gesmeerd. Je kan er gemakkelijk een tweede broodje van maken. Restaurant de Boerderij is overigens ook het enige restaurant wat open is in het laagseizoen. 

De Expeditie-Rivier

Ook leuk is de boottocht over de Expeditie-Rivier. Deze tocht maak je met een waterfiets waar je met 4 personen in kan. Kinderen worden in een zwemvest gehesen, al is het water ondiep. Een veilig ritje dus. Het enige nadeel is wel op een hete dag, dat je gedurende de boottocht van 20 à 30 minuten (afhankelijk hoe hard je trapt en hoeveel tijd je neemt) geen schaduw hebt. Een goed punt om rekening mee te houden. De reden dus dat vriendlief in de schaduw op ons wachtte met onze dreumes, terwijl wij met z’n drieën op avontuur gingen. Zoonlief bestudeerde de plattegrond aan boord en deed zijn best om de dieren te spotten. We zagen geelborstkapucijnapen en maki’s en we passeerden de giraffe’s en de zebra’s. Je betaalt €2 per boot en daar krijg je een consumptiebon voor. Een prima deal dus.

DinoPark

Is je kind ook een dino liefhebber? Ook dan kom je in Dierenpark Amersfoort aan je trekken! Er is een heuse DinoPark te vinden. In dit bos wandel je langs ongeveer 70 levensechte dino’s. Zelf vind ik de Brachiosaurus geweldig die 12 meter hoog is. Als je tussen de grote poten loopt, voel je je natuurlijk heel klein. Probeer die maar eens op de foto te krijgen. In dit bos vind je ook nog diverse speeltoestellen, voor de variatie. Ondanks de schaduw, is het natuurlijk alsnog een warme dag. Gelukkig start en eindig je bij een horeca punt waar we hebben genoten van een ijsje. Het terras is overdekt. Precies wat we nodig hebben op deze dag. Het DinoPark is in het westelijk gebied te vinden van de dierentuin. Doordat je doorgang passeert en een lange route loopt door het bos, lijkt het net alsof je een ander park bezoekt. Dus wat dat betreft lijkt het net alsof je voor de toegangsprijs 2 parken krijgt voor de prijs van 1.


Snavelrijk

In Snavelrijk loop je vrij tussen diverse vogelsoorten. Omdat mijn zoontje sinds kort een eigen camera heeft, kan hij hier van heel dichtbij diverse dieren vastleggen. Deze Afrikaanse maraboe poseerde rustig, terwijl zoonlief voorzichtig dichterbij kwam. Deze maraboe leeft in een volière van 3000 m². Hier kan je rustig wandelen, maar ook het avonturen pad volgen via onder andere een vlot. Vorige jaar sprong ik nog van het ene vlot naar het andere. Helaas was dat gedeelte gesloten op de dag van ons bezoek. De volière is overigens ook goed toegankelijk met een buggy of rolstoel.

Dreumes hoogte

Wat ik ook erg waardeer in Dierenpark Amersfoort (wat namelijk niet elke dierentuin heeft); de hokken hebben geen hoge omheiningen. Er zijn dierentuinen waarbij je je kind eerst moet optillen om überhaupt een dier te kunnen zien. Met name oudere dierenparken, die vroeger andere maatstaven hanteerden dan tegenwoordig. In Dierenpark Amersfoort is echt alles te zien vanuit dreumes hoogte, zeg maar. Geen hoge randen, maar veel (complete) glasplaten of zelfs gebieden waar de dieren vrij kunnen rondlopen, zoals bij het nieuwe gedeelte van de schattige prairie honden. Ideaal en toch best een belangrijk detail als je zoekt naar een kidsproof dagje uit. Juist die momenten, oog in oog met een dier, is natuurlijk erg indrukwekkend voor een kind. Ook is het prettig dat de dierentuin dusdanig is ingedeeld dat je geen vaste routes hoeft te lopen.

Sfeervolle gebieden

In Dierenpark Amersfoort vind je ook enkele thema gebieden. Het Rijk der Reuzen vind ik zelf erg mooi. Hier wonen de olifanten waarbij ze beschikken over een ruimte van 4000 m². De olifanten kan je daarbij buiten én binnen bezoeken. Uiteraard ook via avontuurlijke klimroutes. Niet persé aangenaam op een hete dag, omdat de binnenruimte verwarmd zijn. Een andere sfeervol leefgebied is het Egyptische gedeelte bij de bavianen en de volière van de kaalkopibissen. En een kapotte jeep doet het altijd goed.

De moeite waard?

Als je er op uit gaat met kinderen, absoluut. Want Dierenpark Amersfoort is niet zo maar een dierentuin, zoals je wel leest. Hier kan je avonturen beleven én dieren bekijken. In deze periode zijn er ook nog extra kinder activiteiten voor in verband met het 70-jarige bestaan van de dierentuin. Alhoewel de website er mee vol staat, heb ik die activiteiten (en de mogelijkheid tot aanmelden) toch gemist. Maar ook zonder kinderen, is het een leuke dierentuin om te bezoeken. En al helemaal op hete dagen, gezien de dierentuin zich dus bevind in een bosrijk gebied. Ook kan je nu verkoeling vinden onder de watersproeiers. Ja, als je nog een uitstapje zoekt, is het zeker de moeite waard om die kant op te rijden!

Handig om te weten
– Je betaalt €0,50 voor een plattegrond. Kosteloos kan je gebruik maken van de app en wi-fi. Maar met die € 0,50 steun je IUCN. Dankzij de verkoop van 15 plattegronden wordt er al een boom gepland in Ecuador.
– Let op; de ingang tot de parkeerplaats is bescheiden en daardoor rijd je hem snel voorbij.
– Honden zijn toegestaan.
– Er zijn rolstoelen en buggy’s te huur. Rolstoelen kan je reserveren, buggy’s niet.
– Trek (je kinderen) de juiste schoenen aan, in verband met de klauter routes.
– Momenteel lopen diverse acties om met korting naar Dierenpark Amersfoort te komen (Jumbo Dagje Uit en de Bingo Actie van Albert Heijn bijvoorbeeld).

Comments

comments

14 gedachten over “Review: Dierenpark Amersfoort op een hete zomerdag

 1. Roelina schreef:

  Wat een prachtige fotos én review, precies zoals ik het heb ervaren; kindvriendelijk! We komen er dan ook graag en veel. Maar het vogelpark hebben we nog niet bezocht. We ontdekken toch steeds weer wat nieuws.

  • Sheila schreef:

   Ah dankjewel. Dat doet me echt goed! Het is eigenlijk raar hoe weinig reviews ik nog geschreven heb, gezien de vele dingen die we ondernemen. Maar ik schrijf ze zo uitgebreid, dat ik ondertussen al weer 4 andere dingen heb bezocht ;). Ik wil het vaker doen en ik vind het echt een compliment om te horen dat je het prachtig vindt :). Daar word ik helemaal blij van. Ik wil altijd dat mensen ook wat hebben aan mijn reviews.

   Ik kom er in ieder geval 1 keer per jaar. We hebben tenslotte al een abo op Burgers’ Zoo. Maar ik blijft het een leuke dierentuin vinden.

 2. Irene schreef:

  Wat leuk om jouw ervaringen te lezen. Ik wil ooit ook nog een keer naar Amersfoort, hij staat hier ook op het lijstje namelijk! Mooie foto’s heb je weten te maken!

 3. Sheila schreef:

  Haha, dankjewel. Het is eigenlijk een zwangerschapsjurkje. Ik kocht met name jurken, omdat ik die dan ook gewoon na de zwangerschap kon blijven dragen. Dan vond ik het geen slechte investering 🙂

 4. Villasappho schreef:

  Ik vind het een prachtig park, de laatste keer was ik er met slecht gezelschap en slecht weer en nog vond ik het er mooi. Ik ga zeker terug dat je apart betaald voor die extra dingen vind ik geen probleem zo denken mensen er even over na en is het minder druk.

  • Sheila schreef:

   Daar heb je ook wel weer een punt in. Want als je zonder kind bent, ga je heus dat treintje niet in. En zo heb je toch weer €1 korting op je entree prijs, zeg maar. Zo kan je het ook weer bekijken.

 5. Daenelia schreef:

  Leuke foto’s weer. Ik wil er meteen weer naar toe (met de hond… :P). Het leuke is dat het niet alleen kindvriendelijk is, maar gewoon ook een fijn park om als volwassene door te lopen. Natuurlijk zijn er speelplekken voor kids, maar tegelijk voel je je als volwassene zonder kids nooit een vreemde eend in de bijt.
  Trouwens, naar een boomrijk park of bos gaan met warm weer is vaak een hele goeie oplossing! Soms het het beter dan binnen in een te warm huis zitten.

  • Sheila schreef:

   Klopt helemaal. Ik zou hier ook heen zijn gegaan als ik geen kinderen had. Het viel me meteen op dat honden zijn toegestaan. Dat was het ook in Burgers’ Zoo. Maar blijkbaar lieten baasjes hun honden rare dingen doen. Want op een gegeven moment, om de eigen dieren te beschermen, waren honden niet meer welkom.

 6. Sammie schreef:

  Ik ben niet zo’n dierentuin mens, vind het over het algemeen zielig dat de dieren opgesloten zitten en ben er daarom ook al jaren niet meer geweest. Vind je foto’s wel prachtig en het ziet er allemaal ook mooi verzorgd uit. Zal de tip doorgeven aan onze vrienden met kinderen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *