Review: Het Nederlands Openluchtmuseum Winter Editie

Zodra de winter begint, kijk ik er al naar uit. Een museum waar je niet alleen een nostalgische schaatsbaan vindt en kan sleeën onder een molen, maar waar je ook ritjes kan maken in een historische tram of bij het vuur kan genieten van warme chocolademelk. Ik heb het natuurlijk over het Nederlands Openluchtmuseum (afgekort NOM). Gedurende deze winter heb ik het museum 5 keer bezocht (jeeej, museumkaart). Is het echt de moeite waard om er voor naar Arnhem te komen? Ik neem je mee maar mijn favoriete museum van Nederland (en de wereld)…

Winter in het Nederlands Openluchtmuseum

Wil je de winter op een nostalgische manier (her)beleven? Dan zit je goed in het NOM. Niet alleen kan je hier herinneringen ophalen bij het kampvuur. je kan je ook uitleven op je schaatsen of te voet or per tram het museumpark ontdekken. En geloof me, daar heb je een hele dag voor nodig. In het NOM erváár je de Nederlandse geschiedenis in plaats van er naar te kijken. En de winter editie maakt zelfs nóg leuker. Tussendoor kan je gratis eigen gebrouwen bier proeven of geniet je van poffertjes op de Zaanse Schans, terwijl de kleintjes rondjes maken in de draaimolen. Warm je handen op bij diverse kampvuren of vuurbakken. Het NOM heeft genoeg te bieden. Alle gebouwen die je ziet in het NOM zijn overigens originele gebouwen die ooit elders in het land hebben gestaan. Om de historische waarde te behouden, zijn ze steen voor steen her opgebouwd in dit museum.

Per tram

Het museum ontdek je te voet of per historische trams (inbegrepen in de toegangsprijs). In totaal zijn er 6 tramhaltes, waarmee je een groot deel van het park aandoet. Je kan zo vaak met de tram gaan als je zelf wil. De conducteurs (vrijwilligers) vertellen je graag meer over het terrein en met een beetje geluk doen ze dat ook. Bij elke halte wordt aangekondigd wat je er kan vinden. Een ritje in de tram is iets wat je niet mag missen als je het NOM bezoekt.

Canon van Nederland

Meteen bij de ingang ontdek je de nieuwste aanwinst van het NOM; de Canon van Nederland. Hier leer je op een leuke en interactieve manier over de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis. De Canon is al een museum op zich, moet ik zeggen en het even mij dan ook aangenaam verrast. Niet elk land maakt dieptepunten van eigen land bespreekbaar, dus ik vond het mooi om te zien dat onderwerpen zoals slavernij hier niet verborgen worden gehouden. Het is ook een fijne en interessante plek om even op te warmen (aangezien het zich in de kelders bevindt) of te schuilen voor een regenbui.

Nostalgische schaatsbaan

Zodra je het hoofdgebouw uitstapt kan je niet om de sfeervolle ijsbaan heen met op de achtergrond de mooie gebouwen uit de Westerstraat van Amsterdam. Je kan kosteloos gebruik maken van de schaatsen, dus hier wordt altijd volop geschaatst. Er is een aparte schaatsbaan aanwezig voor kleine kinderen. Schaatsen voor de kleintjes kan je direct pakken. De schaatsen voor (grote) kinderen en volwassenen haal je bij een afhaalpunt. Om het compleet te maken vind je hier natuurlijk ook Koek en Zopie.

Sleebaan

De grote witte molen is omgetoverd tot een geweldige sleebaan. Luchtbanden fungeren als slee en ze zijn beschikbaar in 2 maten (één voor kleine kinderen). Je maakt een kleine duikvlucht, wat natuurlijk erg indrukwekkend is voor de allerkleinsten. Maar zelf genoot ik er ook ontzettend van. Deze sleebaan is leuk, net zoals de opzet zelf. Plezier gegarandeerd.

De Wintermarkt in de Zaanstreek

Na deze winterse activiteiten, maak ik altijd een stop op het pleintje in de Zaanstreek. Hier vind je een nostalgische poffertjeskraam die me altijd doet denken aan een spiegeltent. In de zomer kan je op het pleintje ouderwets fietsen of hoepelen. Nu vind je hier de wintermarkt, gecombineerd met een kleine ouderwetse kermis. Kinderen mogen eindeloos mee in de draaimolen, kunnen aardappelen met kaantjes bakken, een tol maken of je gooit huisraad stuk in de Vroolijke Keuken. Volwassenen kunnen hun slag slaan bij de Kop van Jut. Op het pleintje haal ik ook graag koeken bij de bakker, die hier vers bakt.

Thee en bier

Vanuit de Zaanstreek lopen we (vaak) door naar de remise waar we op de tram stappen. We stappen uit bij halte Erven, omdat je dan zo leuk langs de arbeiderswoningen uit Tilburg kan lopen. Eén huisje is namelijk ingericht zoals in de jaren 70. Een feest van herkenning voor me, tot aan het servies en de kleur oranje toe. In deze periode uiteraard in kerstsfeer. De stroopkokerij is ook de moeite waard, waar ambachtelijk stroop wordt gemaakt (te koop in de museumwinkel, ik sla elke winter een voorraad in). Vanuit daar ga ik graag naar mijn favoriete plek voor een kopje thee; boerderij Budel waar je een sfeervol Brabants café vindt. Ook hier heeft de tijd stil gestaan en ik zoek altijd graag een knus hoekje. De liefhebbers van bier raad ik aan om de bierbrouwerij te bezoeken. Hier wordt eigen bier gebrouwen, waaronder ’t Goeye Goet. Je kan hier ook terecht voor een gratis glaasje bier.

Kindererf en de Hanekamp

Met zoonlief bezoeken we natuurlijk ook het kinder erf, iets verderop. Op het kindererf heb je winters hele andere activiteiten dan in de zomer, wat een bezoek erg afwisselend maakt. Soms gaan we hier lopend naar toe, soms met de tram. Hier kan je deeg krijgen aan een stok, zodat je lekker boven het vuur een broodje kan bakken. Een favoriete activiteit van mijn zoontje al eindigen we altijd met een zwartgeblakerd broodje omdat hij er van overtuigd is dat het brood ín het vuur moet. Maar dat terzijde. Een aanrader is ook de Oud Hollandse Spellen die je natuurlijk met het hele gezin kan doen. Ouderwetse gezelligheid alom. Ook vind je hier een leuke familie presentatie. Schuin tegen over het kindererf is de buitenspeelplaats. Daar weer naast gelegen vind je herberg de Hanekamp. Je kan hier ook terecht voor een broodje en pannenkoeken (die ik hier minder lekker vind). Als je met kleine kinderen bent, adviseer ik je om een plek te nemen op de etage hoger. Daar is van de vroegere bedstee een speelhoek gemaakt.

Mijn andere favoriete winter activiteiten en bezienswaardigheden

Voor het echte winterse gevoel loop je ook langs het Witte Wievenpad. Met wat geluk hoor je onderweg de midwinterhoornblazers. Als dochter van Indonesische ouders, bezoek ik natuurlijk ook graag de Molukse barakken. Ze zien er namelijk precies zo uit zoals mijn ouders hebben geleefd, toen ze arriveerden. Tijdens de winter editie is de barak natuurlijk gehuld in kerstversieringen. Tante Stien ademt ook sfeer uit, al is het uit een ander Nederlands tijdperk. Dit café aan de Jordaan biedt ook uitzicht over de schaatsbaan. En toegegeven, de friet uit de recent geopende frietbakkerij in de Zaanstreek is ook lekker. Jammer genoeg kan ik je niet meer doorverwijzen naar de nostalgische Winkel van Zus & Jet, maar er is genoeg te zien en te ontdekken in het sfeervolle en gezellige NOM!

Waarom de moeite waard?

Het is duidelijk dat er veel te doen is. Maar als je me dus vraagt waarom het museum de moeite waard is, zeg ik om haar diversiteit. Zelfs mensen die aangeven niet van musea te houden, zullen zich hier vermaken. Het is alsof de tijd heeft stil gestaan, terwijl je op een leuke en speelse manier over Nederland leert. Doordat het museum dus heel Nederland vertegenwoordigt, herkent iedereen zich wel in dit museum. Het kan zijn door een link naar je geboortestreek of je herkent je in een persoonlijk verhaal. In het NOM kijk je niet alleen, je beleeft de geschiedenis. Door aan dingen te voelen of door te luisteren naar de vroegere bewoners van de huizen.  Ook vind ik het mooi dat hier nog ambachtelijke beroepen worden uitgevoerd. Het museum is geschikt voor elke leeftijd en dat maakt het dus heel geschikt voor een dagje met z’n tweetjes of als familie uitje. Ook neem ik mijn buitenlandse vrienden altijd mee naar het NOM. Want als je ergens in één dag een goede indruk wil krijgen van Nederland door de eeuwen heen, dan zit je hier goed.

Praktisch
Je hebt in ieder geval nog tot en met dit weekend (21 januari) 
alvorens de activiteiten worden stop gezet en de huisjes weer op slot gaan totdadt het zomerseizoen begint.
– Het NOM bevindt zich in Arnhem en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (lijn 3 vanaf station Arnhem Centraal) en eigen vervoer. Er is een eigen parkeer terrein voor de deur, al vind je op rustige dagen ook genoeg gratis parkeerplekken in de directe omgeving (parallel aan de Schelmseweg bijvoorbeeld).
– Het park is rolstoelvriendelijk met diverse toiletten voor invaliden.
– Er zijn diverse plekken waar je je kind kan verschonen. Er is geen specifieke kolfruimte, maar ik heb eens gebruik mogen maken van een afgesloten EHBO ruimte.
– Entree kost €17,50 online voor volwassenen (aan de kassa €19) en € 14,50 online voor kinderen (€16 aan de kassa). Deze tarieven gelden tot en met 21 januari. Daarna geldt een gereduceerd tarief, omdat het NOM alleen een wandelpark is. Vanaf het zomerseizoen gelden weer andere tarieven. Je hebt gratis entree met een museumkaart.
– Een overzicht van alle horeca gelegenheden vind je hier
– Het plattegrond van het museum vind je hier

Tips
– Onderschat de grootte en de bezienswaardigheden niet. Trek er een dag voor uit om dit museum te bezoeken
– Om je een idee te geven van de grootte, adviseer ik altijd om eerst een volledig rondje te maken met de tram. Je kan zo vaak als je wil gebruik maken van de tram. In totaal zijn er 6 haltes. De meeste trams zijn rolstoel/kinderwagen toegankelijk.
– Neem de plattegrond mee. Je vindt hier altijd het programma op specifiek van die dag. Ook staat hier vermeld welke horeca gelegenheden open zijn (de kasteelboerderij is niet altijd open i.v.m. feesten) op de dag van jouw bezoek
– Kom je buiten de winter editie en zomerseizoen om? Dan zijn alle huisjes dicht en zijn er geen activiteiten. Het NOM is dan toegankelijk als wandelpark. Wees je hier van bewust om teleurstelling te voorkomen

Belangrijk
Wegens de zeer zware storm van gisteren, is er sprake van stormschade in het museum. Vandaag is het museum beperkt toegankelijk. Van het weekend zal het Nederlands Openluchtmuseum naar verwachting weer geheel toegankelijk zijn, maar zal de tram niet kunnen rijden wegens schade aan de bovenleiding.

Comments

comments

24 gedachten over “Review: Het Nederlands Openluchtmuseum Winter Editie

  • Sheila schreef:

   Leuk om te horen dat je dit ook een gaaf museum vindt. In totaal bezocht ik het vorig jaar 8 keer geloof ik. Maar goed, ik woon in Arnhem, heb een museumkaart en je kan een wandeling maken in het bos of meteen hier naar toe :). En het scheelt dat ik weet waar je gratis kan parkeren.

 1. Daenelia schreef:

  En … je kan je hond meenemen! Behalve in de eetgelegenheden. Daarom wilden wij er vorig jaar in de zomer ook naar toe, mét de hond. Mijn gozer heeft dit museum namelijk nog nooit gezien (de hond ook niet). Maar helaas, door een nare ervaring met een apartement huren, ging het hele feest niet door.
  Ons idee was om een lang weekend te blijven, het museum te bezoeken en in Arnhem rond te lopen. Dus een leuk apartementje gehuurd. Wat een teleurstelling! Vies, gehorig en de verwarming stond in de zomer op 32 graden!
  Maar we proberen het dit jaar weer. Dan maar in een saai maar vertrouwd VDValk hotel. Met de hond, natuurlijk.

  • Sheila schreef:

   Ja, je kan zeker de hond meenemen! Leuk dat je dat nog even aanhaalt. Bij de restaurants staan bakjes buiten met water voor de hond, als ik me niet vergis. Ik heb geen hond, dus het zijn geen dingen waar ik specifiek op let. Behalve de horeca gelegenheden, mag de hond ook niet in de expositie gebouwen en de Canon. Maar in de zomer heb je overal terrasjes, dus de horeca is zo ook opgelost.

   Vervelend dat je een nare ervaring had!! Maar fijn om te lezen dat je je niet laat tegen houden. Het museum is zo leuk! Dat alleen al is de moeite waard om te bezoeken.

  • Sheila schreef:

   Oh wat leuk!!! Zat te twijfelen of we morgen ook weer zouden gaan. Maar dan gaan we voor de 3e keer binnen 3 weken ?. Heel veel plezier in ieder geval. Ben benieuwd wat de meiden er van vinden en of je iets aan de tips hebt. Laat je het weten?

   • Lonneke schreef:

    De meiden vonden het geweldig hoor en wij ook 😉 Nee absoluut een leuk park om te bezoeken. Er was inderdaad best wel wat stormschade. Zo zonde, maar hopelijk kunnen ze alles weer goed herstellen. Thanks voor de tips, wij gaan deze zomer zeker nog eens!

    • Sheila schreef:

     Leuk om te lezen dat jullie een fijne dag hebben gehad. Ik hoop ook dat het museum de schade kan herstellen. Toch altijd jammer als historisch erfgoed is beschadigd. En misschien kom ik jullie in de zomer dan tegen. We gaan dan ook vaak genoeg, alleen meer verspreid :).

 2. Irene schreef:

  Jaa leuk! Hier ben ik in de zomer diverse keren geweest. Heel leuk om zo terug in de tijd te gaan. Ik wil hier zeker nog een keer met mijn vriend heen(die is er nog nooit geweest).

 3. sammie schreef:

  Het klinkt best interessant en charmant, zo ziet het er ook uit op je foto’s. Ik zou er zelf niet zo snel naar toe gaan, maar misschien met vrienden met kinderen wel.

 4. Lilian schreef:

  Wat leuk, wij zijn er twee weekenden geleden geweest! Zag er inderdaad echt zo mooi uit en wij zeiden ook al tegen elkaar dat we veel vaker heen moeten gaan, want het is hier vandaan maar drie kwartier rijden. En inderdaad met de jaarkaart kun je ook zo even een ochtendje, want het is dan eigenlijk gewoon een gratis pretpark 🙂

  Ik ben er als kind een keer naartoe geweest en toen vond ik het vreselijk! Waarschijnlijk omdat mijn ouders veel te lang bleven kijken bij een saaie boerderij ofzo 😉

  • Sheila schreef:

   Oh leuk! En ja joh, het is ontzettend de moeite waard om er naar toe te rijden. 3 kwartier is sowieso niets. En zo zie ik het ook. Het is gewoon meer dan een museum. En als je toch een museumkaart hebt? Veelzijdiger vind je het volgens mij niet 🙂

   Haha, jammer dat je het zo als kind hebt ervaren. Ik weet zeker dat die van mij er geweldige herinneringen aan gaan hebben 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *