Review: mijn bezoek aan Harry Potter: The Exhibition

Ik ben een nerd. Ja echt. Een nerd die graag comics leest en houdt van het fantasy/adventure genre als het om films gaat. Een nerd die diverse Funko POP karakters in huis heeft en haar zoon heeft vernoemd naar haar favoriete karakters uit de beste tv-series ooit. Zo’n nerd die uren kan dwalen in film merchandise shops en daarom ook gek is op pretparken als Universal Studios. Ik ben wel een nerd van bijna 39, dus ga niet helemaal mee in de Young Adult categorie. Maar ik ben wel fan van Harry Potter! Uiteraard las ik eerst de boeken en was het wachten tot elke film uitkwam in de bioscoop. Het is niet voor niets dat ik meerdere keren de Wizarding World van Harry Potter heb bezocht in Orlando. Dus het is ook vanzelfsprekend dat ik de Harry Potter: The Exhibition in Utrecht wilde bezoeken!

Benieuwd of het de moeite waard is? Ik deel graag mijn ervaring met je.

Harry Potter: The Exhibition had haar wereldpremière in Chigago in 2009. Vervolgens is het de hele wereld over gegaan. En in die 8 jaar tijd, is de belangstelling nog steeds even groot.  Was het van november 2016 – januari 2017 nog te bezoeken in Brussel, nu kan je de unieke tentoonstelling zien in CineMec in Utrecht. Op 11 februari werd deze expo door de tweelingbroers James en Oliver Phelps (Fred en George Weasly) geopend.

Wat kan je verwachten?

De expo biedt je een uniek kijkje in de fantastische wereld van Harry Potter. En dat gebeurt niet zomaar. Aan deze expo, vergeleken met de reizende expo’s van Game of Thrones en Star Wars (die ik ook bezocht), is erg veel aandacht besteed. Je bekijkt de authentieke rekwisieten niet zomaar achter glas. Nee, hier maak je deel uit van complete decors die rechtstreeks uit de film lijken te komen. Je lijkt zo in een scène te stappen en zo komen de meest favoriete onderdelen van de films aan bod. Wat dacht je bijvoorbeeld van Hagrid’s Hut (oh, wat voel je je daar klein) en Gryffindor Common Room? Je loopt niet rond in ruimtes met felle verlichting, maar alles is aangepast om de sfeer zo goed mogelijk na te bootsen. In het nachtelijke Forbidden Forest ruik je zelfs het muffe mos. En natuurlijk wachten Death Eaters op je in de donkere torens van Hogwarts. In totaal zijn er 9 zalen om te bezoeken, ieder met een geheel eigen sfeer. De expo wordt overal ter wereld anders gepresenteerd, maar ik heb begrepen dat Nederland er uitspringt wat betreft sfeer en inrichting.

De Sorting hat

Zodra je binnen bent, word je direct verwelkomd door de Sorting Hat, die elke fan herkent. Uit het publiek worden mensen gevraagd om naar voren te komen om de Sorting Hat te ervaren. Uiteraard zal deze eeuwenoude hoed vervolgens bepalen in welke vleugel jij terecht komt. Je stapt vervolgens verder en je wordt direct omarmd door de mooie wereld van Harry Potter. De rest van de expositie kan je op eigen gemak bezichtigen, wat natuurlijk erg prettig is. Zo hoef je niet gehaast de expo door en kan je echt genieten van al het moois uit je favoriete films.

Kostuums

Er is ontzettend veel te zien. Kostuums die ook echt gedragen zijn in de film, worden tentoongesteld in de juiste setting. Borden tonen aan door welk karakter (en daarbij ook welke acteur/actrice) ze gedragen zijn. Zo komt de prachtige jurk voorbij die Hermione aan had tijdens het Yule Ball, maar zie je natuurlijk ook haar school uniform en haar vrijetijdskleding. Het is ook bijzonder om zo de groei van de acteurs bij te houden aan de hand van de kostuums. Emma, Rupert en Daniel waren natuurlijk nog kinderen toen ze het eerste deel filmden. Je kan er bijna met je neus bovenop zitten, dus heb je zo een uniek zicht op elk detail. De teksten worden overigens in het Nederlands en in het Engels weergegeven. Los van de kostuums van de helden van de films, vond ik het ook schitterend om de kostuums te zien van o.a. Bellatrix Lestrange (grappig, ze is ongeveer even klein als ik) en natuurlijk Voldemort. En zo heeft iedereen wel zijn of haar eigen favoriete karakter die gepresenteerd wordt in Utrecht.

Jack in the Box

Ook de rekwisieten komen rechtstreeks uit de studio. Geweldig vond ik de levensgrote Jack in the Box (duvel uit een doos) die gebruikt is in ‘The Prisoner of Azkaban’, overigens mijn favoriete boek uit de Harry Potter reeks. Verder kan je hier goed zien hoeveel tijd er in elke rekwisiet is gestoken. Daar sta je natuurlijk niet altijd bij stil als je een film bekijkt, maar dat kwartje valt zeker als je alles voor je neus ziet. Uiteraard zijn ook alle toverstokken te bezichtigen. Maar wat dacht je van het kopje thee waarin de Grim verscheen? Of de lijst met de namen van Dumbledore’s Army? En laten we ook de Triwizard Cup niet vergeten of de Marauder’s Map (waarvan ik overigens een exemplaar thuis heb). Natuurlijk wordt ook Quidditch ruim voldoende onder de aandacht gebracht. Indrukwekkend vond ik ook de grote schaakstukken die zijn gebruikt in de eerste film, waar Wizard Chess werd gespeeld.

Souvenirs

Je bent ongeveer 1,5 uur kwijt om alles te zien. Wellicht meer op een (zeer) drukke dag, als je moet wachten tot je er bij kan. Is het een drukke dag, dan ervaar je de expo natuurlijk minder intiem. Aan het begin van de route kan je op de foto worden gezet, welke je aan het einde kan kopen voor €15. Je hebt dan keuze uit verschillende achtergronden. De expo eindigt in een souvenirwinkel. Een walhalla voor elke fan, alhoewel de winkel wel wat meer diversiteit had mogen aanbieden, wat mij betreft. Maar goed, dit komt wellicht ook doordat ik natuurlijk het Harry Potter pretpark heb bezocht in Orlando en met de meest geweldige souvenirs ben thuis gekomen! Desondanks vind je hier leuke herinneringen. Denk daarbij aan verschillende replica’s van de toverstokken uit de film, sleutelhangers, boeken en dé chocolade kikker die Harry onbedoeld uit de trein liet springen.

De moeite waard?

Ja, vind ik wel (ondanks de hoge entree prijs). Als je geen kenner bent van de Harry Potter wereld, zal het natuurlijk geen feest van herkenning zijn. Maar in dat geval zal je in ieder geval mee worden gezogen in de sfeer en de details en originaliteit van de rekwisieten waarderen. En voor de fans, ja… natuurlijk! Met name als je niet in de gelegenheid bent om naar Londen te gaan of Orlando, kan je deze unieke kans niet aan je voorbij laten gaan.

Bezoekerstips

De expo is nog steeds erg populair. Probeer daarom een doordeweekse dag te kiezen, zoals ik ook heb gedaan. Ik hoefde geen moment in de rij te wachten en had alle ruimte om de expo te ervaren. Je dient wel een ‘slot’ (tijdszone) uit te kiezen wat betreft je toegangstijd. Maar eenmaal binnen, kan je alle tijd nemen die je nodig hebt. In mijn ervaring ben je ongeveer 1,5 uur kwijt om alles rustig te bezichtigen. De exhibition is geschikt voor alle leeftijden, maar houd er wel rekening mee dat kleine kinderen de duistere zalen best eng kunnen vinden. Tegelijkertijd zullen ze zich opperbest vermaken als ze Mandragoras uit de pot mogen trekken. Kinderen t/m 3 jaar hoeven geen entree te betalen. Voor €5 kan je een audiotour krijgen. De expo is rolstoel toegankelijk. Maar ik kan me voorstellen dat je dan bepaalde rekwisieten moeilijk kan zien op druk bezochte dagen. Parkeren is gratis en je bereikt de expo via de hoofdingang van CineMec Utrecht.

Harry Potter: The Exhibition is nog te bezoeken t/m 30 juni 2017

Ben jij er al geweest of ben je van plan om te gaan?

Comments

comments

23 gedachten over “Review: mijn bezoek aan Harry Potter: The Exhibition

 1. Jana schreef:

  Grappig dat je juist het kostuum van Bellatrix Lestrange noemt. Dat was de jurk waar van mijn vriendin en ik in een verbaasde discussie raakten (‘Is Helena Bonham Carter zo klein?’ ‘Misschien lijkt ze groter door haar wilde bos krullen…?’). Anyways, het is altijd leuk om even een Harry Potter Wereld in te stappen 🙂

  Als ik deze tentoonstelling vergelijk met de Wizarding World in Orlando, dan ‘voelde’ ik me meer onderdeel van Harry’s wereld in deze laatste. Maar dat komt natuurlijk doordat je daar butterbeer mag drinken, door Diagon Alley kunt slenteren en letterlijk mee op reis mag in de attracties. Een fantastisch pretpark… (droomt weer weg).

  • Sheila schreef:

   Ja, ze is klein hè! Ik ben 1.50 en ze zal daar niet veel van verschillen. Leuk om daar zo achter te komen. Ik vind haar ook geweldig in haar rol.

   En ik snap je helemaal. In Orlando ben je onderdeel, hier toeschouwer. Mooie aanvulling. Kan niet wachten om weer terug te gaan. *zucht*. Wat is het daar gaaf.

 2. sammie schreef:

  Ik was groot fan van de boeken, ze staan nog steeds in de boekenkast 🙂 Ik weet nog dat ik het vreselijk vond om steeds te moeten wachten tot het nieuwe boek uit kwam. Deze expo lijkt me tof om eens te bezoeken. Ik zou hier dan alleen, alleen naar toe moeten want Tommy heeft er helemaal niks mee haha.

  • Sheila schreef:

   Oh ja, de boeken gaan niet weg. Ik ben ook van plan om ze binnenkort weer te gaan lezen. Je vergeet zo toch snel de details die in de films niet naar voren komen. En dat herinner ik me ook. Het was echt uitkijken naar de nieuwste editie. Ik weet nog dat er eens een editie uit kwam, tijdens onze backpack reis door Thailand. Ik kocht de Engelse editie (want tja, mijn Thais is niet zo geweldig) en gaf hem toen cadeau aan mijn man. Stom!! De hele reis had ik dus niets meer aan hem. Hij zat alleen maar te lezen 🙂

   En krijg je Tommy echt niet mee? Gewoon voor de gezelligheid?

 3. Karin schreef:

  Ik woon ongeveer op een kilometer afstand van de Expo en fietste er vaak langs op weg naar het station… Ik heb de boeken ‘vroeger’ wel gelezen (op de laatste na), maar ik ben ergens halverwege afgehaakt bij de films (onbewust). Ik vind het daarom net even iets te duur om nu te gaan, (ook al is het heel dichtbij!) of ik zou de boeken opnieuw moeten gaan lezen of de films kijken. Anders herken ik meer dan de helft niet en dat vind ik zonde 🙁

  • Sheila schreef:

   Maar dat snap ik wel. Het isMaar dat snap ik wel. Het is ook best aan de prijzige kant voor iets waar je maar 1,5 uur gemiddeld aan kwijt bent. Dan is het net zo leuk om nog even de laatste boeken eerst te lezen. ook best aan de prijzige kant voor iets waar je maar 1,5 uur gemiddeld aan kwijt bent. Dan is het net zo leuk om nog even de laatste boeken eerst te lezen.

 4. Huismama schreef:

  Ik ben een groot Harry Potter fan. De boeken vind ik leuker dan de films, omdat je dan je fantasie niet meer hoeft te gebruiken. Het leek me geweldig om naar de Expo toe te gaan, ik ben alleen bang dat het er niet meer van komt…

  • Sheila schreef:

   Ik lees daarom ook altijd eerst een boek, als toevallig verfilming komt die ik wil zien. Het is wat jij zegt. Door een boek kan je eerst zelf je beeld de vrije loop laten. En… boeken zijn altijd gedetailleerder dan films. Bij HP las ik dus ook eerst alle boeken, voordat ik de films ging zien. Ik moet wel zeggen, dat het hele goede verfilmingen zijn.

   • Huismama schreef:

    Ik ben het met je eens dat de films wel heel goed zijn. Al had ik me Dobby de huiself eerlijk gezegd heel anders voorgesteld. Hij viel me in de film een beetje tegen.

 5. Jessica J. schreef:

  Mijn vriend en ik zijn vorig jaar in Brussel geweest en vonden het in één woord gewéldig! Bij ons was het niet zo druk, maar de expo liep ook al een tijdje en we gingen pas na de zomervakantie, op een doordeweekse dag. Dat hielp vast ook. 🙂

 6. Jeanine schreef:

  Dankzij je post was ik ook even op de expo! Ik wil hier graag nog naartoe. Had het mijn zusje cadeau gegeven en stiekem gehoopt dat ze mij mee zou vragen maar naar verwachting ging ze met dr vriendje haha. Ik kan de films echt blijven kijken!

  • Sheila schreef:

   Hahahaha… misschien had je er een hint bij moeten geven ;). Ik vond het in ieder geval zo leuk, zoals je leest. En ja, dat van de films heb ik ook. Ik heb laatst nog een marathon gehouden met mijn man en alle films gezien. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *