Review: Nationaal Militair Museum

Ik ontdek graag (nieuwe) musea, zoals jullie ondertussen wel weten. Door de vroege komst van mijn dochter via een keizersnede, vond ik het teveel om mijn verjaardag te vieren. Dat feestje heb ik gewoon verzet naar een andere datum. Maar desalniettemin, wilde ik natuurlijk wel graag iets leuks doen op de dag dat ik verjaarde. Dus hop… met z’n allen (ons eerste uitje met z’n vijven) bezochten we afgelopen zaterdag het nieuwe Nationaal Militair Museum.

Benieuwd of dit museum de moeite waard is om te bezoeken (met of zonder kinderen)? Lees dan snel verder.

Het NMM

Het Nationaal Militair Museum (NMM) opende op 13 december 2014 haar deuren voor het publiek en bevindt zich op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg. Het NMM laat je kennis maken met de betekenis van de gehele Nederlandse krijgsmacht in het verleden, heden en toekomst. Er wordt veel aandacht besteed aan de collecties uit het voormalige Legermuseum in Delft en het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg. Maar naast de tanks en vliegtuigen, duik je ook de geschiedenis in en worden ridders en harnassen getoond. Het hoofdgebouw bevindt zich op een schitterende locatie. Omringd door natuur komt het gebouw met een volledig glazen pui op een metalen constructie fantastisch tot haar recht. Het oogt groot en doet daarmee internationaal aan. Het museum nodigt me hiermee al uit om snel door te lopen om het museum van binnen te ontdekken.

Het arsenaal

Vanuit buiten is het arsenaal direct zichtbaar. In deze open ruimte wordt diverse groot materieel getoond die door de Nederlandse land- en luchtmacht zijn gebruikt. Denk hierbij onder andere aan tanks, vliegtuigen en raketten. Mijn zoon van 2,5 jaar vond ook de Bataafse ruiter (50-12 voor Christus) erg interessant om te bekijken (al lag dat meer aan het paard, dan de ruiter, in alle eerlijkheid). Kenners zullen wellicht de gevechtstank Leopard 2 of de V2 raket erg indrukwekkend vinden. Hoe dan ook, je kan hier op je gemak rond lopen en alle stukken van dichtbij bewonderen.

6 thema ruimtes

Door de presentatie in het arsenaal, had ik niet verwacht dat er ook zoveel binnenruimtes zouden zijn. Aan de hand van verschillende thema’s maak je kennis met diverse facetten van de Nederlandse krijgsmacht. De schatkamer laat historische wapens zien. Maar je leert ook meer over het uniform van de militair. Een museum in een museum, zeg maar.  Een aangename verrassing voor een museum nerd zoals ik. Ook is er ruimte voor tijdelijke exposities. Zelf vond ik de foto expositie De Weduwen interessant.

Persoonlijke connectie

Mooi vind ik ook hoe het museum de vertaalslag maakt naar de huidige maatschappij. Een mooi voorbeeld daarvan is de ruimte met diverse ‘privé hokjes’ waar missies en soldaten een gezicht krijgen door persoonlijke interviews. Als oud marinier en veteraan heeft mijn man ook diverse missies achter de rug. Het was dan ook bijzonder toen hij er achter kwam dat een oud kameraad werd geïnterviewd met wie hij samen een belangrijke missie volbracht. Ook interessant voor mij, omdat ik zo voor het eerst ook persoonlijke beelden terug zag uit zijn militaire carrière.

Rolstoel vriendelijk?

Het museum beschikt over een aantal rolstoelen die je voor €1 kan lenen. Deze bevinden zich op de parkeerplaats. Het gehele museum is toegankelijk voor rolstoel gebruikers (en kinderwagens) door middel van liften. Ook zijn er diverse toiletten aanwezig voor de minder validen. Kan je zelf niet zelfstandig door het museum? Dan mag een begeleider gratis mee.

Milieu vriendelijk?

Op het dak staan 3.240 zonnepanelen, die jaarlijks circa 750.000 kWh leveren, goed voor ongeveer 25% van de totale energiebehoefte. Daarnaast bevinden zich oplaadpunten op het terrein voor elektrische auto’s en fietsen.

Faciliteiten voor kleine kinderen?

Op de toiletten voor de minder validen, vind je opklapbare verschoningsruimte voor kleine kinderen. Het NMM heeft me echter verrast met een baby ruimte. Hier heb je naast een vaste verschoningsruimte ook een stoel. Deze ruimte kan op slot, zodat jij in alle rust kan voeden of kolven. De ruimte is ruim genoeg om ook nog je kinderwagen kwijt te kunnen. Meerdere medewerkers wezen me op deze faciliteit toen ze me zagen met een kleine op de arm. Daarnaast vind je een grote speelbak (met water en zand) buiten het museum (neem dus extra kleding en waterschoentjes mee voor de zomerse dagen).

Explore en andere kinder activiteiten

De grotere kinderen (en volwassenen) kunnen zich vermaken in de Xplore ruimte (alhoewel het hele museum natuurlijk interessant is voor ze). Door middel van vele interactieve activiteiten en elementen is hier veel te ontdekken. De allerkleinsten kunnen kruipen in een golvend ‘parcours’ met zacht speelgoed. Grotere kinderen kunnen zich onder andere vermaken door een F16 te besturen, paard te rijden, buskruit te maken en in een tank te klimmen. Als dat niet genoeg is, bevindt zich buiten ook nog een stormbaan waar naar hartenlust geklauterd kan worden. Maar je kan je ook opgeven voor de buiten activiteiten waarbij je een rit kan maken in een tank (€10 extra en volwassenen zijn ook welkom). En dan heb ik nog niet eens gemeld dat er ook diverse workshops te volgen zijn op de woensdagmiddag en in de weekenden. Voor een kleine bijdrage maak je bijvoorbeeld een legerhelm of bouw je een F16.

Park Vliegbasis Soesterberg

Er valt ook veel te ontdekken op het buitenterrein van het museum en verder. Op het terrein van het museum zelf bevinden zich ook herdenkingsmonumenten, een depot, een hangaar en een bunker. Ook kan je genieten van mooie vergezichten vanuit diverse uitzichtpunten. Het museum is gelegen in Park Vliegbasis Soesterberg. Het park zelf is overigens kosteloos toegankelijk. Dit kan gecombineerd worden met het restaurant gedeelte van het NMM, welke ook toegankelijk is zonder entree te hoeven te betalen voor het museum. Net zoals het buiten terrein van het museum zelf.  In het park word je omringd door militair erfgoed, maar ook kunst.  Het park is lopend te ontdekken, maar gezien de grootte is een fiets wellicht handiger. Waar kan je nou over een vliegbaan fietsen? Maar als je echt meer wilt leren over dit gebied, is een rondleiding onder begeleiding van een gids een aanrader. Meer informatie vind je hier.

Voor wie is het museum interessant?

Zelf houd ik van historie, dus ik vond het prettig dat het historische aspect van de krijgsmacht ook aan bod komt. Maar verwacht hier geen verdieping in. Wat dat betreft speelt het NMM slim in op een breed publiek. Door ook veel van het recente werk te laten zien van de Nederlandse krijgsmacht, bereik je dus meer mensen. Want interesseert je de geschiedenis niet zo, kan je altijd nog naar indrukwekkende tanks en vliegtuigen kijken. En als je meer van de natuur houdt, valt er dus veel te ontdekken in de directe omgeving. En dat afgewisseld met de vele workshops, faciliteiten voor kinderen, presentaties en buiten activiteiten, een espresso bar en restaurant is het echt een perfect museum voor het hele gezin. Je kan je hier met gemak een hele dag vermaken, heb ik gemerkt. Ik heb in ieder geval een geweldige verjaardag gehad zo.

Kortom, het NMM is zeker een aanrader om op ‘Things to do deze zomer’ lijstje te zetten!

Entree prijzen

Het museum is gratis toegankelijk voor museumkaart houders. Heb je een defensiepas, veteranenpas, ICOM kaart of postactievenpas? Ook dan krijg je (eenmalig) kosteloos toegang tot het museum. Voor anderen kost het €12,50 voor volwassenen en €6,50 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Parkeren is kosteloos.

En jij?

Ben jij al in het NMM geweest?

Comments

comments

20 gedachten over “Review: Nationaal Militair Museum

  • Sheila schreef:

   Het is net zoals het Nederlands Openlucht Museum. Geschikt voor een erg breed publiek en ontzettend leuk. Ook de ‘ik-houd-van-musea’ mensen zullen zich hier kunnen vermaken.

 1. Jeanine schreef:

  Ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt me wel héél leuk om een keer met de jongens te doen. Ik vind historie ook altijd interessant! Duidelijke en uitgebreide review. Vond je IG plaatjes al zo leuk 🙂

 2. Melanie schreef:

  Ik ben er ook geweest. Mijn oudste zoon en ik zijn gek op geschiedenis. Mijn jongste zoon vondt vooral de mega vliegtuigen en auto erg cool. Ik vond het erg interessant. En nog best groot. Ik ga zeker nog een keer er heen.

  • Sheila schreef:

   Zo is er voor iedereen wel wat. Ik heb niet eens alles kunnen zien. Wij gaan dan ook zeker terug binnenkort. En dan ga ik ook de tijd nemen om de omgeving te verkennen.

 3. Cynthia schreef:

  Ik bezoek ook graag musea. De kids hebben er ondertussen zoveel gezien aan de binnenzijde. En meid: wat zie je er stralend en slank uit, na een zwangerschap. Mijn complimenten.

  • Sheila schreef:

   Oh dank je! Maar dat is volgens mij gewoon de hoek. Want ik zit nog echt niet op mijn oude gewicht en ik pas nog niet in mijn oude broeken. Ik bekeek mezelf in de spiegel van de week en dacht echt.. oh wat erg. Ik herken mezelf niet eens meer. Ik mag natuurlijk ook nog niet echt sporten, omdat ik nog moet herstellen van de keizersnede. Dus vooralsnog is het dan maar een kwestie van ‘slim’ kleden 🙂 Maar stralen kan ik wel 🙂

  • Sheila schreef:

   Geen idee hoe ver Soesterberg voor je is, maar wat is te ver weg? De één vindt een half uur al te ver, terwijl de ander niet wakker ligt van 3 uur rijden. Het is in ieder geval de moeite waard om er een dagje van te maken 🙂

  • Sheila schreef:

   Nee hè. Dat bedacht ik me ook. Ik ga er maar eens meer schrijven, want ik ben echt gek op musea. En misschien worden cultuur barbaren ook enthousiast om ze te bezoeken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *