Review: Nijntje Museum

Nijntje is waarschijnlijk één van de bekendste Nederlandse inwoners die internationaal bekend is. Internationaal draagt ze de naam Miffy, maar genoeg mensen zullen het konijntje van Dick Bruna herkennen. En wie heeft er nou nog nooit een Nijntje boek in handen gehad? En welk kind is nou niet gek op het witte konijntje met haar grote oren? Reden genoeg dus om richting het Nijntje Museum te gaan met mijn gezin.

Benieuwd of het de moeite waard is voor een bezoek? Ik deel mijn ervaring met je:

Het Nijntje Museum

Het Nijntje Museum is geen museum zoals je gewend bent. In het Nijntje Museum komen de boekjes van Dick Bruna tot leven. Hier maak je kennis met de wereld van Nijntje door middel van 10 themaruimten die levensgroot (op peuter grootte) zijn gemaakt om in te spelen en te ontdekken. Een ideaal museum dus voor peuters en kleuters (en vooral Japanse toeristen, want die hebben nu eenmaal wat met Miffy).

10 levensgrote themaruimten

Het museum is snel te herkennen aan een grote Nijntje voor de ingang. In de hal is een ruimte waar je kinderwagens en buggy’s kan parkeren, daarnaast zijn gratis lockers beschikbaar (met een illustratie van Dick Bruna op elke locker). De hal is ook meteen de voortuin van het huis van Nijntje. Kinderen kunnen vast niet wachten om haar huisje binnen te treden. Verder kunnen ze o.a. op bezoek bij de dokter (en zelf doktertje spelen), naar de dierentuin, kunnen ze deelnemen aan het verkeer en leren ze spelenderwijs meer over wat een museum nou in houdt.  Er is zelfs een kunstlokaal waar kinderen mogen kleuren en plakken. Je wordt omringd door levensgrote tekeningen van Dick Bruna wat natuurlijk voor grote herkenbaarheid zorgt.

Rollenspellen

Elke fantastische themaruimte nodigt een kind uit om zijn/haar fantasie de vrije loop te laten gaan. Er is veel ruimte tot interactie. Je kind wordt gestimuleerd om over te gaan tot rollenspellen, alleen of juist samen met andere jonge bezoekers. Je mag overal aan zitten of in kruipen. Mijn zoontje van 2,5 was niet weg te slaan uit Nijntjes huis. Hier kookte hij samen met andere kindjes in de keuken, zat hij aan de eettafel, verzorgde hij de plantjes in de tuin, poetste zijn tandjes in de badkamer en deed hij een dutje in Nijntjes bed. Een tweede favoriete plek was het verkeersplein. Hier kan je elkaar een poppenkast voorstelling geven. Maar mijn zoontje vond het vooral leuk om over de weg te fietsen en te stoppen voor de spoorwegovergang. Voor ouders zijn overal bankjes geplaatst, maar ik vond de groene bankjes in Nijntjes woonkamer het gezelligst.

Voor wie is het museum geschikt?

De doelgroep zijn peuters en kleuters. Dat zie je ook terug in de tarieven; kinderen van 2 t/m 12 betalen €8,50 en iedereen die ouder is €3 (gratis met museumkaart). Al denk ik niet dat dat alle kinderen boven de 10 zich hier nog vermaken. Het museum is ook gericht op het internationale publiek. In de woonkamer liggen boekjes om uit te lezen in diverse talen. Ook is de uitleg in het museum in het Nederlands en in het Engels. Bij elke ruimte vind je een informatie over Nijntje en Dick Bruna. Élk kind zal zich geweldig vermaken in dit museum. Het is dan ook absoluut de moeite waard om er eens voor naar Utrecht te gaan. Voor kinderen kan je zelfs een vriendjespas kopen voor maar €22,50, waarmee ze een jaar lang onbeperkt in het museum mogen komen spelen. Er zijn zelfs speciale programma’s voor scholen, kinderdagverblijven, etc.

Een familie museum

Peuters en kleuters komen natuurlijk met hun ouders, oma en opa of jongere broertjes of zusjes. Dat begrijpt het museum maar al te goed. De stopcontacten zijn afgeschermd tegen kleine kindervingertjes. Er is een lift aanwezig. Maar ook ruime familie toiletten met ruimte om je kind te verschonen en een ‘picknick’ ruimte waar je je eigen gebrachte eten kan opeten. Er is zelfs een afgesloten kolf/voedingsruimte met een comfortabele stoel en een flessenopwarmer. Alle trappen hebben zelfs ook een leuning op hoogte van kleine kinderen.

Geschikt voor volwassenen?

Met een museumkaart heb je gratis entree, dus dan is het zeker leuk om er even een rondje te maken. Maar als je zonder kinderen komt, denk ik niet dat je als volwassene veel te zoeken hebt in het Nijntje Museum. Mits je natuurlijk een grote Nijntje fan bent of Japanse bent (want die zijn blijkbaar allemaal Nijntje fan). Dan kan je hier het kind in je naar boven halen! Anders is het wellicht Interessanter om de tentoonstelling ‘Atelier Dick Bruna’ aan de overkant te bezichtigen.

Praktische informatie

Om te zorgen dat elk kind kan spelen, kan je alleen binnen bepaalde tijdsblokken het museum bezoeken. De ochtend blokken zijn het snelst uitverkocht. Eenmaal binnen mag je zo lang blijven als je wil. Het beste is daarom om je tickets online te reserveren (ook museumkaarthouders reserveren zo een gratis kaartje). Kom je spontaan, dan kan je een kaartje kopen (iets duurder) aan de overkant in het Centraal Museum (waar je ook het café kan vinden en de souvenirwinkel). Bij de kassa wordt bekeken of er nog ruimte is binnen een bepaald tijdsblok. Ik adviseer je om schoolvakanties (en weekenden) te vermijden, indien mogelijk, omdat spelen dan snel erg krap wordt. Er is een klein pleintje schuin tegenover het museum, waar je kan parkeren (meer dan €4 per uur). Wij parkeerden in parkeergarage Vaartsche Plein. Dit is maar 10 minuten lopen en de goedkoopste parkeerplek in de omgeving (€2,65 per uur).

En jij?

Spreekt het Nijntjes Museum je aan?

 

Comments

comments

16 gedachten over “Review: Nijntje Museum

 1. Karin schreef:

  Ik ben hier eens geweest (als volwassene) met een vriendin die totaal niets met musea had, en ook daarvoor was het ideaal! Maar wij hebben wat meer tijd besteed bij het gedeelte over Dick Bruna zijn illustraties en niet bij de speelruimtes 😉

  • Sheila schreef:

   Hahaha… dat snap ik helemaal. Ik zou hier ook in gaan zonder kinderen. Al is het maar voor wat leuke foto’s. En vooral als je een museumkaart hebt. Kost het je niets (al zou ik er sowieso €3 voor over hebben).

   Ik vind het altijd grappig als mensen zeggen: ik heb niets met musea. Die hebben vaak nog een ouderwets en stoffig beeld van een museum. Denken vaan aan muren vol schilderijen (wat ik dan wel weer interessant vind). Die mensen realiseren zich niet dat de musea van tegenwoordig zo divers zijn. Ik neem ook wel eens mensen mee die dat zeggen naar het Nederlands Openlucht Museum. En dan zijn ze meteen om. Dát museum vinden ze wel leuk. En Nijntje Museum kan je dan ook verrassen.

   • Karin schreef:

    Ik hou zelf ook van kunstmusea met stoffige schilderijen, maar het ligt wel heel erg aan de stijl. Moderne kunst vind ik namelijk niks, maar de klassieke meesters weer wel. Ik kon een museumjaarkaart met flinke korting kopen, dus we proberen er dit jaar zoveel mogelijk gebruik van te maken. Het voordeel is dat je dan naar musea gaat waar je anders niet zo snel naar toe zou gaan, omdat het vaak toch best prijzig is, vooral als het iets is waar je niet 100% in geïnteresseerd bent. Wij waren laatst in het Universiteismuseum in Utrecht en het viel me ook op hoe ontzettend leuk ze alles hadden vormgegeven. Het deel over schimmels werd zelfs nu leuk! Het lijkt me een heeel leuke baan om zoiets op te zetten.

 2. Roelina schreef:

  Ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt me zo leuk!? Het lijkt mij een leuke manier om de kids het fenomeen ‘museum’ bij te brengen. Heb er veel goede verhalen over gehoord (waarvan jouw verhaal er 1 is.)

  • Sheila schreef:

   Het is ook heel leuk. En inderdaad, zo maken ze kennis met een museum. In het Nijntje Museum is ook een apart gedeelte waarbij kinderen kennis maken met het fenomeen museum (beter kan ik het niet omschrijven). Daar kunnen ze kunstwerken maken, Nijntjes schilderijen een pleje geven, kijken naar ‘echte’ kunst, etc. Heel leuk en interactief (net zoals de rest van het museum).

 3. Lyanne schreef:

  Ik ben hier dus altijd al nieuwsgierig naar geweest, omdat het museum in Utrecht staat (en ik daar met veel plezier woon). Maar omdat ik geen kinderen heb, ben ik er nog nooit binnen geweest. Het ziet er wel heel leuk uit, maar inderdaad, ik denk alleen leuk mét kinderen. Fijne uitleg!

  • Sheila schreef:

   Ach, voor €3 is het ook geen ‘miskoop’ om er eens een rondje te lopen, hoor ;). Maar het is inderdaad het leukst als je kinderen meeneemt. Misschien eens een nichtje of neefje op sleeptouw nemen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *