Review: Wildlands Adventure Zoo Emmen


In het noorden van het land vind je de nieuwste dierentuin van Nederland; Wildlands Adventure Zoo Emmen. De reacties die ik hoorde, waren niet altijd even positief. De ruimtes zouden te groot zijn, zodat de dieren minder goed te zien zijn. En het zou je geen echte dierentuin beleving geven. Reden genoeg om Wildlands zelf te bezoeken. Ik was nieuwsgierig, hoe traditioneel is deze dierentuin?

Wildlands begon als het Noorder Dierenpark in het centrum van Emmen. In maart 2016 opende het nieuwe Wildlands haar deuren en Nederland is zo weer een bijzondere dierentuin rijker. Samen met de kinderen en mijn 2 mannen, bezocht ik Wildlands op mijn verjaardag, 2 weken terug.

Kompasplein

Aan de ingang van Wildlands valt niet te zien dat je op het punt staat om een dierentuin te betreden. Een nadeel vanaf de zijkant gezien. Kom je vanuit de Q-park parkeerplaats (de dierentuin heeft geen eigen parkeerterrein), is het niet duidelijk waar de ingang is. Eenmaal binnen ben je op het Kompasplein. Dit plein is de centrale plek van de dierentuinen waar alle thema gebieden beginnen en eindigen.  Hier bevindt zich een informatie punt, restaurant en souvenirswinkel. Het restaurant en de winkel doen je denken aan een vintage vertrekhal of reizigerspunt.

Nortica

Wij besloten om als eerste te starten met Nortica, een haven gebied. Je wordt als eerste begroet door pelsroggen en zeeleeuwen. Het water in hun ruimte klotst tegen de wand aan, wat de dieren lijkt te stimuleren tot beweging. Het is een klein detail, maar dat maakt het voor de bezoeker ook meteen leuker om naar te kijken. Terwijl je verder loopt passeer je de attractie 4D testride. Omdat de dierentuin zo groot leek en alles als gezin wilden bezoeken, heb ik deze attractie overgeslagen. Wij bezochten de zeeleeuwen show. Twee onderzoekers zijn aan het werk in het poolgebied, waarbij ze worden geholpen door twee zeeleeuwen. De show is erg geschikt voor kinderen. Door de verhaallijn vind ik hem als volwassene minder interessant. Verderop passeer je het leefgebied van de pinguïns en je eindigt met een bezoek aan de ijsberen. Het gebied van de ijsberen is ook meteen het eindstation van Nortica. Hier lunchen we en groeten we de ijsberen. Je ziet ze van bovenaf of ondergronds in het water via het poolstation. Helaas waren ze niet actief in het water toen wij er waren. Het ijsberen poolstation is bereikbaar per trap, maar ook per glijbaan. Leuk gedaan dus. Nortica is een korte route, waarbij de naam suggereert dat je de Noordpool bezoekt. IJsberen leven dan wel op de noordpool, maar pinguïns op de zuidpool. Maar wat maakt het uit, Nortica was een leuke opwarmer voor de rest van de dierentuin.

Serenga

Terug op het Kompasplein vervolgen we onze weg door Serenga via het Zonnepaleis. Als eerste passeren we het leuke Dogondorp waar je onder andere Nubische geiten en dwerg ezels kan aaien. Mijn zoon vond het natuurlijk fantastisch. Nadat je door het vrije gebied van de prairie honden bent gelopen, kan je snacken (en spelen) in de Goudmijn. Wij kozen ervoor om verder te lopen. We begroeten de nijlpaarden en daarna de leeuwen. De leeuwen hebben hier een groot gedeelte tot hun beschikking, maar ze lagen allemaal uiterst rechts in de schaduw van de rotswand. Desondanks waren ze goed te bezichtigen. Langs nog een eetgelegenheid en meer dieren, liepen we naar de rij voor de Serenga Safari. Hier maak je een avontuurlijke safari tocht door de safari waarbij je onder andere giraffes, neushoorns en gnoes tegen komt. De safari tocht is geschikt voor het hele gezin en daardoor ook iets wat je niet mag missen. Het idee deed me een heel klein beetje denken aan de Kilimanjaro Safaris in Disney’s Animal Kingdom, maar dan (uiteraard) minder spectaculair. Maar de safari is ontzettend leuk uitgewerkt en zelfs een beetje (leuk) spannend voor kleine kinderen.

Via bouwputten en ontspoorde treinen

De leukste vertrekken vond ik het gebied van de mantelbaviaan, die me echt deden denken aan de vele bouwputten die ik in Egypte heb gezien. Maar ook de vertrekken van de kamelen en de onagers vond ik leuk bedacht. Via een ontspoorde trein (niet rolstoelvriendelijk) sta je oog in oog met deze dieren. Leuk bedacht! Ook Serenga heeft een eigen attractie, namelijk de achtbaanTweestryd. Ondanks dat ik graag in achtbanen ga, heb ik ook deze attractie over geslagen.  Maar deze nieuwe achtbaan zag er veelbelovend uit. De volgende keer zal ik hem zeker testen. In Serenga zal je overigens niet verhongeren. Er staan 3 sfeervolle restaurants tot je beschikking. Ook vermaken kinderen zich prima met het mooie weer in de waterspeelplaats.

Animazia

In Serenga bevindt zich ook Animazia. Een indoor speelgebied met enkele habitats van kleinere dieren. Gezien het mooie weer, besloten we om dit gedeelte over te slaan. Ook wetende dat we zoonlief vervolgens ook niet weg zouden krijgen, terwijl er nog genoeg was om te zien. In Animazia vind je in ieder geval een restaurant en huisvesting voor onder andere de naakte molrat, schildpadden en vissen.

Jungola

Nadat we terug zijn gelopen, vervolgen we ons avontuur in Jungola. Dit gebied betreed je via de tempel op het Kompasplein. De tempel is ook leuk gemaakt en het brengt me terug naar mijn reizen naar Cambodja. Samen met mijn zoontje bewandel ik de mini tempel trail. Weer buiten de tempel komen we diverse apen tegen en we varen op een vlot naar de overkant. Maar we zijn vooral benieuwd naar Rimbula River, een boottocht die zich bevindt in een grote overdekte jungle. De rij is kort, dus we zijn direct aan de beurt. Het is ontspannend om op een bootje te zitten die je automatisch door de jungle voert. We zien een olifant zichzelf nat spuiten en apen springen van tak naar tak. Zoonlief vond het zo leuk, dat we de tocht nogmaals maakten. De kinderwagens parkeerden we in de wrakstukken van een vliegtuig. Na de boottocht pauzeren we in Rimbula restaurant.

Jungle Trail

Niet lang daarna ga ik met mijn zoontje op avontuur en klauteren we door een trail van touwbruggen. Deze route heeft pittige stukken voor kleine kinderen, logisch dat mijn zoontje van 3 niet alleen op avontuur gaat. De route is geweldig voor de oudere kinderen of om natuurlijk samen te maken met je kleintje. Dit houdt natuurlijk in dat je zelf ook aan de bak moet. Je kan de route tussentijds afbreken, als is het even goed zoeken waar dat kan. Mijn man en vriendlief laten dochterlief spelen in de speeltuin. Hoe dan ook, Jungola biedt geweldig vermaak. Je kan hier zelfs ook nog terecht voor een theater show. Uiteindelijk lopen we via de olifantenvallei rustig terug naar de uitgang.

Niet traditioneel

Wildlands is dus niet zo maar een dierentuin. Het is absoluut geen traditionele dierentuin en dat is misschien ook iets waar veel Nederlanders aan moeten wennen. Een belevingsdierentuin. Dit concept, afgewisseld met attracties, thema gebieden en de hoeveelheid aan horeca gelegenheden, ken ik van diverse Amerikaanse dierentuinen die daardoor juist tot mijn favorieten behoren. Maar ik hoor/lees wisselende reacties over Wildlands. Onterecht, vind ik persoonlijk. Maar het is te verklaren, omdat Nederland een dergelijke dierentuin gewoon niet gewend is.

De moeite waard?

Ja, misschien ervaar je het als vervelend dat alle routes weer terugkomen op dezelfde plek en dat je zo soms een gebied dubbel bezoekt. Ik vind het een voordeel dat je niets mist, terwijl er toch 3 routes zijn te volgen. Het aanbod van dieren is divers en zelfs meer dan wat ik had verwacht. Ik was gewaarschuwd dat de hokken te ruim zouden zijn en dat je daardoor nauwelijks dieren ziet, maar zo heb ik het absoluut niet ervaren. En zijn die ruime hokken ook juist niet fijn voor die beesten? Daarbij houd ik van thema gebieden (ik ga niet voor niets graag naar pretparken). Dus wat dat betreft kom je hier wel aan je trekken. Een ander pluspunt vind ik dat er overal verspreid mini trails zijn die ontzettend leuk zijn voor kinderen. En waar ik ook absoluut fan van ben, zijn de vele plekken waar je eten kan vinden. De moeite waard? Ja absoluut. Wij gaan daarom zeker nog eens terug.

Handig om te weten
-Het restaurant Traveller’s Taste is langer open, zodat je hier na sluitingstijd van het park zelf nog een hapje kan eten.
– Op elke toilet is ook ruimte om je kleintje te verschonen.
– Trek makkelijke schoenen aan, omdat er hier actief veel te beleven valt.
– Er is een ruim horeca aanbod verdeeld over het hele park.
– Houd rekening met lange afstanden en neem een kinderwagen mee. Wildlands verhuurt geen bolderkarren of wandelwagens.
– Vergeet je zonnebrand crème niet op zonnige dagen. Er zijn gedeeltes in het park waar je weinig schaduw kan vinden.
– Wildlands is heel goed te bereiken met het OV. Vanaf station Emmen Centraal is het ongeveer 15 minuten wandelen.

Comments

comments

24 gedachten over “Review: Wildlands Adventure Zoo Emmen

 1. Maai schreef:

  Wij zijn hier vorig jaar geweest en deze behoort echt tot mijn favorieten. Ik vind grote hokken juist een pre. Bij kleine hokken in een dierentuin haak ik af, ik kan daar niet zo goed tegen. De kinderen hebben het er nog steeds over, deze was voor hun echt heel erg leuk terwijl het bij ons de hele dag had geregend 😉

 2. Daenelia schreef:

  *plant bezoek in* Emmen was altijd mijn (2de) favo dierentuin (Amersfoort is nr 1, puur omdat de hond mee mag!). Dit wil ik dus zien. Heerlijk dat het klaar is.

  • Sheila schreef:

   Maar Amersfoort Dierenpark is ook zo leuk en zo kindvriendelijk! Dus dat snap ik sowieso wel. Ik ben heel benieuwd wat je hier van vindt. Ik vond het vroegere Noorder Dierenpark ook altijd leuk.

 3. Villasappho schreef:

  Ik vind het juist zeer vervelend van die routes. Liep me gek en ondanks de vele restaurants geen broodje te vinden. De dieren hebben in Beekse Bergen ook veel ruimte en daar valt ook veel te beleven. Het is een apart park maar geen attractiepark en geen dierentuin. Aparte dingen vind ik leuk bijvoorbeeld de waterfietsen in Amersfoort maar ik geef niks om films. Dierenpark is voor mij buiten wandelen en dwalen op zoek naar de leukste dieren. In Emmen lukte dat niet.

  • Sheila schreef:

   Op het plattegrond staat precies wat je waar kunt eten. Broodjes o.a. in Rimbula. Maar als je net op en andere locatie bent waar geen broodjes zijn, is dát balen. Maar vergelijk dat met andere dierentuinen, komt het op het zelfde neer. Daar heb je minder horeca, dus kom je ook minder snel een broodje tegen. Beekse Bergen vind ik leuk, maar dat is inderdaad meer een traditionele dierentuin. Als dierentuin vind ik dit park juist leuker.

   Ik snap wat je zegt wat betreft dwalen en dat je hier niet tussendoor van het ene gebied naar het andere kan lopen. Dat zie ik niet als nadeel, maar daar zou ik wellicht anders over denken als ik een abonnement had. Ik heb een abo op Burgers. Voordeel is daar dat je makkelijk verschillende gebieden kunt bezoeken en zo niet alles hoeft te zien, Als je dat niet wil.

  • Sheila schreef:

   Oh, dankjewel!! We gaan zo bizar veel op pad, dat ik eigenlijk een hele waslijst heb om een review over te schrijven. Ik wil het in ieder geval vaker doen :). Betekent ook dat ik wat bewuster foto’s maak die geschikt zijn voor een review (in plaats van alleen maar mijn kids erop die vooral voor mezelf leuk zijn). Ik vind het daarom erg fijn om je reactie hierop te lezen! Dat doet me goed. En ook leuk om te lezen dat mijn review helpt om je te ‘overtuigen’ om die kant op te gaan, als je al mocht twijfelen 🙂

 4. Jenn schreef:

  Klinkt heel mooi! Ben absoluut geen fan van kleine hokken, dus dit lijkt me juist alleen maar goed. Ik ben hier nog nooit geweest, is ook niet naast de deur, maar staat zeker op mijn lijstje om een keer te gaan kijken. We hadden vroeger een abonnement op het Noorder Dierenpark, dus ik ben erg benieuwd.

 5. Jeanine schreef:

  Wat een onwijs fijne review! Dit staat ook nog op mijn lijstje. Ik ben ool juist blij ol te horen dat de dieren zulke grote verblijven hebben. Dan maar wat minder zien. Klinkt inderdaad super leuk en origineel. Mocht je ooit in Frankrijk (Auvergne) zijn: daar hebben ze een park genaamd le Pal en dit is een dierentuin en pretpark ineen. Ook heel gaaf.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel Jeanine! Ik heb nog niet veel reviews geschreven, dus ik vind het super fijn om te horen dat het de goede kant op gaat. Ik onderneem zo veel, dat ik echt een waslijst aan reviews kan schrijven. Dus laat ik dat maar eens vaker doen 🙂

   Bedankt voor de tip! Op mijn vorige lijst (favoriete dierentuinen ter wereld), kreeg ik al de tip om naar de Belgische dierentuin Pairi Daiza te gaan. En dat hebben we gedaan. Fantastisch vond ik het. Pal ken ik helemaal niet. Maar ik ga hem bij deze zeker onthouden. Dierentuinen wereldwijd bezoeken is zeker ons ding.

 6. Maaike schreef:

  Leuke review! Het is ook een prachtig park. En ik denk dat het de komende jaren alleen maar mooier gaat worden wanneer de begroeiing wat groter wordt. Persoonlijk vonden wij het voor kleine kinderen wel veel lopen. En zoals hierboven ook al wordt gezegd, reviews schrijven gaat je goed af! Ik zag ook dat je ergens schreef dat je al bewust ‘andere’ foto’s maakt. Dat doe ik ook iedere keer als we een dagje op pad gaan. Leuke bezigheid!

  • Sheila schreef:

   Ah, dankjewel voor een compliment. Het is ook zeker een eind lopen. Helemaal mee eens. Ik zat er gisteren nog aan te denken. Is dat niet zo voor elke dierentuin? Maar het verschil is dat je hier niet tussendoor korte routes kan nemen. Ik ga meteen een puntje aanvullen.

 7. Janneke schreef:

  Ik vond het een geweldig park, maar wat ik niet vind kunnen is dat er een zone in het park is om te roken. Dat kan echt niet meer in deze tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *