Tag: Mijn allereerste vliegreis

Ik ben de tel kwijt van het aantal vluchten wat ik inmiddels heb gehad. Het merendeel daarvan zijn intercontinentale vluchten, afgewisseld met binnenlandse vluchten als ik tijd te kort kwam. Maar mijn eerste vlucht kan ik me nog wel herinneren. Dus toen ik deze tag, bedacht door Co, zag, moest ik hem natuurlijk overnemen.

Gaan jullie met me mee naar 25 jaar terug?

Wanneer maakte jij je allereerste vliegreis?
Ik was ongeveer 13 à 14 jaar oud. Dus die vlucht maakte ik zo’n 25 jaar geleden. Mijn ouders hadden gespaard en extra vrij genomen van werk. We maakten een reis van 6 weken wat absoluut ongewoon was in die tijd voor een gezin met schoolgaande kinderen. We gingen namelijk terug naar het geboorteland van mijn beide ouders; Indonesië. Voor mijn vader was dat de eerste keer dat hij weer terug zou gaan, sinds hij in Nederland was gekomen op 16-jarige leeftijd. Mijn moeder was in haar pre-gezin leven al eens terug gegaan naar haar geboorteland. Maar je snapt dat dit dus een hele speciale reis werd. Mijn zusje en ik gingen voor het eerst vliegen en keerden daarbij naar onze roots. We zouden kennis maken met de basis van onze (culturele) opvoeding. Het was dus niet zomaar een vakantie.

Vanaf welke luchthaven vertrok je?
Zoals normaal was voor die tijd; Schiphol.

Met welke maatschappij vloog je?
We vlogen met KLM. Je had toen natuurlijk veel minder opties en mijn ouders vonden het wel zo prettig om met een vertrouwde maatschappij te vliegen.

Vloog je alleen of met iemand anders?
Ik vloog met mijn ouders en mijn jongere zusje.

Wat herinner je je nog van de vlucht?
Ik kan me wel herinneren dat ik er zin in had en maar niet kon geloven dat we dan ook meteen zo ver weg gingen. De vlucht zelf was ik best ontspannen. Ik heb om de zoveel tijd van plaats gewisseld met mijn zusje, omdat we natuurlijk allebei bij het raam wilden zitten. Ik had ook mijn walkman bij me, zodat ik mijn eigen muziek kon luisteren.

ik herinner me ook nog goed dat een oude vrouw een beroerte kreeg. We stonden op het punt om te vertrekken. We zaten wel ver van haar af, waardoor ik niet kon zien wat er gedaan werd. Maar uiteindelijk werd ze afgevoerd op een brancard. Ik weet eigenlijk niet eens of de mevrouw toen nog wel of niet ademde. Ik kan me nog herinneren dat ik dacht; wat erg Misschien wilde deze Indonesische vrouw voor de laatste keer terug naar haar geboorteland en dat was haar niet meer gegund.

Op welke luchthaven kwam je aan?
We vlogen naar Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. We landden op de internationale vluchthaven Soekarno-Hatta. Ik herinner me nog heel goed hoe dat voelde. De andere geur, een heel ander klimaat… dit is het enige moment dat ik moest acclimatiseren. Sindsdien hoeft dat niet meer. Het lijkt wel alsof mijn lichaam na die eerste aanraking met Azië meteen gewend was.

Wat deed je op je bestemming?
We hebben ontzettend veel ondernomen. We begonnen met het bezoeken van oude vrienden van mijn (groot)ouders in Jakarta en gingen door naar Bandung. Daar verbleven we een paar dagen in de kampong bij vrienden thuis. Mijn ouders regelden een chauffeur (Eddie, die alleen maar naar muziek van de Rolling Stones luisterde) en vervolgens maakten we zo een rondreis door Java en Bali. Ze lieten ons veel van hun jeugd zien. Ook hadden we tijd om even bij te komen op het strand van Sanur en Kuta. Kuta bestond 25 jaar geleden nog maar uit 2 straten, heel anders dan nu. Ik heb de stad dus echt zien groeien, aangezien ik na dat bezoek nog vele keren in Indonesië ben geweest. Het was in ieder geval een fantastische reis en het voelde als een soort thuiskomen. Met die reis is ook mijn passie voor reizen begonnen.

Wanneer maakte je je tweede vlucht?
Ik kan me die niet meer herinneren. Ik heb daarna ontelbare vluchten gemaakt. Ik weet niet eens meer waar mijn 2e vlucht naar toe ging. Ik denk dat dat naar Rhodos, Griekenland was, samen met mijn ouders. De zomer na Indonesië of het jaar daarna.

Jouw eerste vlucht
Vanzelfsprekend ben ik erg benieuwd wat jij je nog kan herinneren van jouw eerste vlucht. Tell me! En voel je uiteraard vrij om de tag over te nemen.

Comments

comments

23 gedachten over “Tag: Mijn allereerste vliegreis

  • Sheila schreef:

   Ja, dat was een bijzondere eerste ervaring. Inmiddels ben ik veel vaker in Indonesië geweest. En het mooie is, het voelt nog steeds als thuis komen. Elke keer weer.

 1. Michelle schreef:

  Leuke tag! Ik neem ‘m misschien binnenkort van je over 😉
  Bijzondere eerste reis! Zoiets blijft je altijd bij, heel speciaal. Grappig dat dat misschien de aanzet is geweest tot het rondreizen.
  Mijn allereerste vlucht was naar Macedonië en dat was geen succes. Ik vond het vre-se-lijk. Leuk om dat misschien eens aan te halen in een blog!

  • Sheila schreef:

   Ja zeker. Deze reis blijft me altijd bij. Niet alleen omdat het de eerste keer vliegen was. Maar vooral omdat het meteen zo’n groot en bijzonder avontuur was. Jammer dat jij een vreselijke vlucht hebt gehad. Ik ben er wel heel benieuwd naar. Dus ik hoop zeker dat er eens een blog van komt!

 2. Lieke van Veen schreef:

  Wat gaaf dat je zo’n lange reis naar Indonesië hebt gemaakt. Mijn oma komt van het eiland Java.
  Mijn eerste vlucht was in 2013 en toen ging ik met mijn ouders, broertje en zusje op vakantie naar Barcelona. In mei ga ik voor de tweede keer vliegen. Dan ga ik samen met mijn vriend naar Spanje. Voor hem is het zijn eerste vlucht.

  • Sheila schreef:

   Oh leuk! Ben jij zelf ook ooit in Indonesië geweest? Mijn beide ouders komen ook van Java!

   Ik ben nog nooit in Barcelona geweest. Hoe beviel je eerste vlucht? Leuk dat je nu samen met je vriend gaat vliegen en dat het zijn eerste keer is. Blijft toch een bijzondere ervaring, je eerste keer vliegen.

   • Lieke van Veen schreef:

    Nee ik ben nog nooit in Indonesië geweest, maar het lijkt me wel leuk om er eens heen te gaan. Mijn eerste vlucht beviel wel goed. En op de terugweg naar huis zagen we nog het vuurwerk van de kermis in Düsseldorf.

 3. Janneke schreef:

  Gaaf dat je al zo jong zo’n mooie reis hebt mogen maken! Mijn eerste vliegreis was in november 2005 van Münster-Osnabrück naar Sevilla met overstap op Mallorca. Ik vloog in mijn eentje, ging eerst een paar dagen Sevilla bekijken, daarna Granada en uiteindelijk op bezoek bij een vriendin in Córdoba. Best spannend zo voor het eerst en alleen, maar ontzettend gaaf!

  • Sheila schreef:

   Stoer dat je je eerste vlucht meteen alleen hebt gemaakt. En het klinkt ook meteen als een fantastische trip. Sevilla wil ook nog graag bezichtigen. Lijkt me zo mooi.

 4. Lilian schreef:

  Wat leuk om te lezen. Ik vlieg te weinig voor de tag, ik kan het aantal nog tellen… 😉

  Mijn eerste vlucht was in een sportvliegtuigje bij een kennis van mijn ouders. We vlogen een rondje over de provincie. Ik was toen volgens mij echt heel jong, een jaar of acht ofzo. Dus ik was echt super stoer, want in mijn klas had nog niemand gevlogen.

  Op mijn tweede vlucht was ik 18 en ging ik met mijn toenmalige vriendje naar Mallorca. Eerst was de deur kapot en moesten we via de noodingang naar binnen. En vervolgens hadden we enorme turbelentie dat zelfs een meisje naast ons – dat heel vaak had gevlogen – het eng vond en nog nooit zo erg had gehad. Gelukkig was ik op mijn 18e niet bang haha 😉

  • Sheila schreef:

   Je vliegt helemaal niet te weinig voor deze tag. Het gaat tenslotte om je eerste vlucht :).

   Een spotvliegtuig lijkt me ook een bijzondere ervaring! Ik maakte maar één keer een heftige turbulentie mee. Dat was zeker niet prettig!

 5. Karin schreef:

  Wauw, het klinkt echt fantastisch om als kind zijnde zo uitgebreid op reis te gaan. Ik kan me voorstellen dat het je misschien ook wel een beetje gevormd heeft, denk je niet?

  Mijn eerste vliegreis was met mijn ouders naar Ierland toen ik 16 of 17 was. We gingen voor het eerst naar het buitenland op vakantie en we gingen met zo’n vreselijke busreis… Net alsof je een babysitter had! Je mist zoveel van de fun op zo’n georganiseerde reis…

  • Sheila schreef:

   Ja absoluut! Ik was toen al heel erg geïnteresseerd in andere culturen. En dan natuurlijk al helemaal in de roots van mijn ouders en mijn eigen opvoeding. Dat heeft me absoluut (mee) gevormd.

   Ierland lijkt me ook mooi. Staat nog op mijn lijstje om te bezoeken. En ja, mee eens. Ik vind een georganiseerde reis echt verschrikkelijk. Maar het is ook zo persoonlijk. Anderen genieten er echt van.

   • Huismama schreef:

    Dat was wel een hele spannende vlucht. We begonnen al met vertraging. Eenmaal opgestegen mochten we al snel weer retour. Er was blijkbaar een onderdeel stuk wat echt op Schiphol vervangen moest worden. Gelukkig was het niet een gevaarlijk iets (zover ik weet) maar anders moest het vliegtuig een week ofzo op Samos blijven. Vandaar dat het een hele ervaring was haha! Ik denk dat je sowieso nooit je eerste vlucht vergeet, maar deze ervaring blijf ik toch wel heel bijzonder vinden!

 6. Sylvia schreef:

  Wat een leuke tag! Ik ga hem zeker een keertje invullen! Ik heb ook al zoveel gevlogen. Maar blijf het telkens bijzonder vinden. Waar ik altijd wel om moet lachen is dat er toch nog steeds mensen zijn die in hun handen klappen voor de piloot als hij geland is.

  • Sheila schreef:

   Ja, daar verbaas ik me ook over. Ik bedoel, het is niet dat je klapt als een buschauffeur stopt bij een bushalte :). Ik heb het wel één keer gedaan toen ik een vlucht had met heftige turbulentie. Die ging nog lang door. Dat klappen was toen wel een hele ontlading.

   Leuk dat jij hem ook eens gaat invullen! Ik ben benieuwd.

 7. Peggy schreef:

  Ahhh jaloers! Ik moet nog steeds het land van mijn roots (Indo ;)) opzoeken! Kan niet wachten! Leuk blog heb je 🙂 En ik herinner mijn eerste vlucht nog goed want wist niet dat wanneer het vliegtuig land je zo hard kon landen haha! Ik schrok mij dood 😛 X

  • Sheila schreef:

   Dankjewel. Leuk dat je hier terecht bent gekomen! En oh ja… dat landen kan zo verschillen. Soms is het inderdaad erg hard, andere keren weer erg soepel. Ik geef de voorkeur aan de laatste manier van landen 😉

   Waar ging je eerste vlucht naar toe? En je moet zeker eens naar Indonesië! Het is daar zo prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *