Tag: Mijn Nederlandse favorieten

Mijn ouders zijn geboren in Indonesië, waardoor ik met 2 culturen ben opgegroeid. Dit geeft je een andere kijk op de gebruiken van het land waar je opgroeit. Juist omdat je weet dat niet alles standaard is, omdat het er heel anders aan toe gaat binnen andere culturen. En daardoor ben ik juist bepaalde dingen extra gaan waarderen of bijzonder gaan vinden. Dat gevoel is alleen maar versterkt door het reizen. Juist door al die reizen vragen mensen me soms of ik Nederland dan wel interessant vind om er te blijven. Ondanks dat er steden zijn waar ik me prima thuis in zou voelen om te wonen (Londen en Sydney), voel ik me zeker prettig in Nederland. Ik reis dus absoluut niet om Nederland te ontvluchten.

Nederland en dat met name mijn woonplaats, voelt voor mij als een solide haven voor alles wat ik doe. Het is thuis. Ik woon in dezelfde stad als waar ik geboren ben en waar ik ook heen ga in de wereld en voor hoe lang, ik keer hier altijd weer terug. In Indonesië liggen mijn roots, ik zie mezelf als een wereldburger, maar van binnen ben ik net zo goed een Nederlandse.

Benieuwd naar mijn favoriete typische Nederlandse dingetjes? Lees snel verder…

Jouw favoriete Nederlandse festival
Alhoewel ik al een lange tijd niet ben geweest: Pinkpop. Daarnaast ook de Nijmeegse Vierdaagse en bijbehorende Vierdaagse Feesten.

Jouw favoriete Nederlandse stad
Ik houd van Arnhem met haar ligging in een groene omgeving en veel interessante culturele festivals. Een ander favoriete stad is Dordrecht, waar ik een tijdje terug een bezoek aan bracht.

Jouw favoriete Nederlandse plek
Dat is zonder twijfel de Efteling. Ik kom er altijd 2 keer per jaar; in de zomer en de winter. De Efteling is niet alleen pure nostalgie (wie is er niet mee opgegroeid), het is ook genieten in het nu van de nieuwe attracties. Deze maand ga ik er heen met onze kinderen, want de Efteling gaat natuurlijk een plek krijgen in hun jeugd herinneringen. Maar van de zomer ga ik ook met mijn man, zonder kinderen. Zodat we zelf lekker kunnen genieten van alle attracties.
Op een tweede plek Kasteel Haarzuilens tijdens Elfia en kasteel Keukenhof tijdens Castle Fest, mijn favoriete fantasy evenementen.

Het woord dat jij het meest Nederlands vindt
“Gezellig”. Wist je dat je dat woord niet eens letterlijk kan vertalen? Daarnaast is ‘gezellig’ niet alleen een woord, het is ook een gevoel. Mijn Engels is uitstekend (ik voed mijn zoontje niet voor niets Engelstalig op), maar het lukt me nooit om ‘gezellig’ volledig over te brengen/uit te leggen. Je moet echt Nederlander zijn (of een lange tijd in Nederland wonen) om te snappen dat gezellig een begrip is. Er zijn woorden waar je een Nederlandse affiniteit bij hebt (zoals klompen, tulpen en Haagse Hopjes), maar dat zijn allemaal tastbare dingen die je kan vertalen of uitleggen. En dat maakt ‘gezellig’ zo uniek en typisch Nederlands (goh, ik zou hier zo een blog over kunnen schrijven).

Jouw favoriete Nederlands gebruik of traditie
– Het eten van beschuit met muisjes ter gelegenheid van de geboorte van een kind
– Nederlandse humor vol zelfspot en sarcasme (daarom kan ik het altijd goed vinden met de Engelsen en Australiërs die dat ook sterk hebben)
– Door middel van een bord aankondigen dat een baby is geboren
– Het vieren van Sinterklaas, ik zet trouw mijn schoen. Zelfs als ik op dat moment aan het reizen ben (mijn man stapt de hint wel). Jammer dat er tegenwoordig zo’n extra lading aan zit. Sinterklaas is van iedereen en daar hoef je geen blanke Nederlander voor te zijn. ‘Onze Sinterklaas’ is voor iedere inwoner binnen onze landgrenzen, dus laten we dat dan vooral zodanig vieren zodat iedereen zich er prettig bij voelt.

Jouw favoriete Nederlandse gezegde/uitdrukking
Appeltje-eitje. Het is de moderne variant van dat iets een eitje is, trouwens, en werd pas in 2005 opgenomen in de Van Dale. Maar ik vind het een leuke uitdrukking voor : Oh, dat doen we wel even. De Engelse variant van deze uitdrukking is ook één van mijn favorieten (a piece of cake).

Jouw favoriete winkel van Nederlandse bodem?
Rituals en de Hema. Ik denk niet dat dit uitleg nodig heeft.

Jouw favoriete bekende Nederlander
Audrey Hepburn. Ze is geboren in België, maar is opgegroeid in Arnhem (mijn woonplaats) én heeft gewoond in het pand waar mijn ex vriend woonde en ik dus ook tijd heb doorgebracht (kom ik vandaag achter, wow..).  Ze zat op de Arnhemse Muziekschool en overleefde ze WWI. Na die heftige periode, speelde ze een kleine rol in een Nederlandse film en zo begon haar carrière. Maar ik heb vooral alle respect voor haar omdat ze voor Unicef ging werken n.a.v. de noodhulp die ze zelf ontving tijdens WWII. Tot haar overlijden is ze goodwill ambassadrice gebleven en heeft ze zich ingezet voor de minderbedeelden. Audrey Hepburn is daarnaast altijd een bescheiden vrouw met klasse en stijl gebleven die heel veel liefde heeft gegeven aan anderen.

En telt Nijntje als een Bekende Nederlander? Want dat is ook een favoriet.

Jouw favoriete Nederlandse film?
Ik ben niet gek op Nederlandse films, maar ‘Jackie‘ vond ik geweldig. De film gaat over de tweelingzussen (Carice en Jelka van Houten) die erg van elkaar verschillen. Ze zijn opgevoed door twee vaders en krijgen bericht dat hun biologische moeder gevonden is. Ze reizen naar Amerika om haar te ontmoeten, maar gaan uiteindelijk onverwachts op een roadtrip.

Ik heb zelf meerdere roadtrips door Amerika gemaakt, waaronder door hetzelfde schitterende gebied (New Mexico) als in de film. Dat maakt Jackie extra leuk/herkenbaar voor me, maar deze humoristische drama is sowieso de moeite waard. Jackie is overigens te zien op Netflix.

Jouw favoriete Nederlandse lied
Ik houd niet van Nederlandstalige muziek, maar heb heus wel mooie/bijzondere herinneringen gekoppeld aan enkele Nederlandstalige liedjes. Daarnaast was ik zwaar onder de indruk van Umoja,  een album van Bløf. Dit album is opgenomen in dertien verschillende landen met medewerking van lokale artiesten. En dat hoor je terug in elk lied. Een mooie manier om Nederland te verbinden dus met andere landen en culturen.
– Marco Borsato – Margherita (herinnert me aan een moment met een heel speciaal iemand)
– Maaike Ouboter – Dat ik je mis (want ik kan het niet droog houden als ik dit hoor, prachtig)
– Bløf – Aanzoek zonder ringen (herinnert me aan onze trouwdag en mijn opa)
– Bløf – Hemingway (omdat ik deze gewoon mooi vind)
– Bløf – Wennen aan September (omdat ze geweldig klinken met de Counting Crows)

Jouw favoriete Nederlandse gerecht of snack
Stroopwafels (die ik altijd meeneem als ik vrienden bezoek in het buitenland), poffertjes en onze pannenkoeken.

De basis van deze tag is bedacht door Gewoon Marieke. Maar ik heb hem aangepast en er een eigen variant op gemaakt. Voel je vrij om hem over te nemen (en laat even weten waar de tag vandaan komt), maar laat het me even weten. Dan kom ik hem uiteraard lezen.

En jij?
Eigenlijk ben ik benieuwd naar al jouw Nederlandse favorieten, maar met name je favoriete film. Wie weet spreekt die me aan en ontdek ik zo meer films van Nederlandse bodem!

Comments

comments

19 gedachten over “Tag: Mijn Nederlandse favorieten

 1. Shirley schreef:

  Hoe bizar dat je ontdekt hebt dat je ex-vriend in het pand woonde waar Audrey woonde. Ik weet niet wat mijn favoriete Nederlandse film is eerlijk gezegd. Ik vond wel een aantal (mini-)series leuk. De eerste twee seizoenen van Van God los bijvoorbeeld. Lijn 32. Bellicher.

  • Sheila schreef:

   Ja, super bizar. Ik schreef dit stuk en was bezig met opzoeken van dingetjes. Zie ik ineens dus ineens de vroegere adressen van Audrey Hepburn staan. Wow… zo gaaf! Vind het heel bijzonder.

   Ik heb wel Van God Los gehoord, maar nooit gezien.

 2. Evelyne schreef:

  Heel leuk ingevuld. Zelf ben ik Belgische dus kan ik niet echt antwoorden op je filmvraag. Op Belgische bodem heb ik wel enkele favorieten zoals Loft van Erik Van Looy, Zot van A, Dossier K. en Het vonnis van Jan Verheyen. 😀

  • Sheila schreef:

   Ik ken alleen de Nederlandse Loft. En toen dacht ik nog: wat bizar. Maken een remake van de Belgische Loft. Dat slaat toch nergens op? Ik houd wel meer van Belgische films en series. Ik kijk Dossier 37 graag en de Belgische film The Broken Circle Breakdown is überhaupt één van mijn favoriete films. Ken je die al?Absoluut een aanrader. Al is het alleen al om de muziek.

   Misschien kan je de tag overnemen in invullen vanuit een Belgisch point of view. Daar ben ik dan heel benieuwd naar! Yes, bij deze tag ik je 😉

 3. Roelina schreef:

  Wat een leuke tag, ga m overnemen. Leuk die amtwoorden ook. Hoewel ik niet uit arnhem kom, kom ik er wel graag. Bruizende stad maar toch niet te westers. Nederlandse film? Dan moet ik even denken. Ik houd eigenlijk niet zo van nederlandse films. Laatst zagen we Brimstone. Een nederlands-amerikaanse western film. Telt dat ook?

  • Sheila schreef:

   Leuk, leuk, leuk!! Leuk om te horen dat je graag naar Arnhem komt. Als je weer eens gaat, let me know. Drinken we een kopje thee 🙂

   Brimstone vind ik ook gelden ;). Lijkt me wel een goede film. Ik ben erg benieuwd er naar. Wat vond je er van? Zag al een trailer er van.

 4. Sammie schreef:

  Jaaa de Nijmeegse Vierdaagse! Ik ben er weer bij 🙂 Ik vind een hoop Nederlandse muziek wel leuk, vooral op feestjes en natuurlijk carnaval oh ik ga deze tag overnemen, super leuk!

  • Sheila schreef:

   Leuk!!!! 1. dat je de tag overneemt. Ik ben erg benieuwd naar jouw favorieten. En 2. dat je natuurlijk ook weer naar dé Feesten gaat. Deze keer moeten we elkaar wel tegenkomen, hoor. Niet te geloven dat we vorig jaar een paar keer so close waren.

 5. Essma schreef:

  Wat een leuke tag! Sommige dingen begrijp ik goed die je schrijft (wereldburger zijn). Ik ben in Marokko geboren, maar in NL opgegroeid en woon tegenwoordig in Frankfurt. NL is voor mij inmiddels ’thuis’…daar ben ik wel achter ?! We komen wel een keer terug, That’s for sure.

  • Sheila schreef:

   Leuk om te lezen dat Nederland dan toch nog steeds je thuis, ondanks dat je op verschillende plekken hebt gewoond. Ik ben dan erg benieuwd naar jouw favorieten. Ga je de tag overnemen?

 6. jeanine schreef:

  Nooit geweten dat Audrey uit Nederland kwam. Nijntje telt zeker ook en ik heb nu zin om naar de Efteling te gaan. Ook wel een van mijn favoriete plekjes in Nederland. Very gezellig daar 😉 (de Hollandse stranden staan ook ergens bovenaan bij mij) leuke tag!

  • Sheila schreef:

   Nou, ze is wel geboren in België, maar groeide op in Arnhem. Hoe cool is dat? En dan te bedenken wat voor icoon ze is geworden en nog steeds is. Fantastisch toch? Wij gaan begin juli naar de Efteling met Oz. En daarna nog eens samen met z’n tweetjes. Ik kan zo genieten van de Efteling!

 7. Jana schreef:

  O, ik snap je helemaal! Ik ben juist door al het reizen en langere verblijven in het buitenland Nederlandse dingen (die zo gewoontjes leken) meer gaan waarderen. Alleen al de fietspaden! Verder houd ik van de seizoenswisselingen; het landschap of een stad krijgt een totaal andere beleving afhankelijk van de tijd van het jaar.

  & Tony’s Chocolonely… misschien geen authentieke snack, maar wel een Nederlandse lekkernij die mijn favoriet is (én streeft naar eerlijke chocolade).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *