Terugblik op 2016 – tag

Terugblikken op 2016 hoort er natuurlijk bij als je blogt. Ook al is het jaar nog helemaal voorbij, het zit er bijna aan te komen. Het is (hopelijk) leuk voor jullie om ons beter te leren kennen. Maar zelf vinden we het stiekem ook leuk om even bewust stil te staan bij wat 2016 voor ons heeft gedaan.  En daarom staan we daar eens samen bij stil. Sheila heeft voor de gelegenheid de tag ‘Terugblik op 2016’ bedacht. En we hebben allebei de tijd genomen om de 10 vragen te beantwoorden.

Lees je mee?

Hoe heb jij Oud & Nieuw 2015/2016 gevierd?
Sheila:
Voor het eerst vierde ik O&N samen met man- en vriendlief bij de familie van vriendlief. Natuurlijk was zoonlief er ook bij. Dat was geweldig en zo’n mooie start van 2016. Had het niet anders willen vieren en zo gaat ook deze O&N eruit zien.
Puck: Thuis, op de bank. Volgens mij lagen we er zelfs voor 12u al in. Met een baby en een peuter in huis had ik meer behoefte aan rust dan aan een feestje. Waarschijnlijk wordt dit jaar hetzelfde. Naarmate ik ouder wordt heb ik ook minder behoefte om van NYE een groot feest te maken. Uiteindelijk is het een avond/nacht als alle anderen, alleen hebben wij toevallig aan die datum een waarde toegekend. Liever vier ik zo’n feestje midden in de zomer, als het ook lekker warm is bijvoorbeeld.

Wat heeft jou het meest verrast in 2016?
Sheila: Ik wist dat backpacken met onze dreumes heel goed zou gaan. Maar dat het zó soepel zou verlopen? Vluchten en busreizen van 12 uur zonder te huilen? Daar hoopte ik op, maar het werd werkelijkheid. Backpacken met een dreumes verschilde daardoor helemaal niet zo veel van hoe we het daarvoor deden met z’n tweeën. Zoonlief was erg flexibel, kon overal in slaap vallen en vond het niet erg om van hot naar her te reizen op welke manier dan ook. Dat het dus zó makkelijk zou gaan, heeft me aangenaam verrast.
Puck: Hoe zwaar ondernemers het hebben. Het klinkt zo simpel. Begin gewoon voor jezelf, maar zo is het echt niet. Surprise, it’s hard to make a living. Natuurlijk weet je dat ergens wel, anders zou niemand meer voor een baas werken. Maar dat het zo’n ontzettende leerschool is had ik nooit verwacht.

Wie heeft jou het meest verrast in 2016?
Sheila: Zoonlief heeft me op verschillende manier ontzettend kunnen verrassen. Hoe snel hij is in bepaalde ontwikkelingen. Hoe goed hij de tweetalige opvoeding oppikt en hoe hij vrijwel altijd, altijd vrolijk, blij en leuk is. Maar vooral hoe betrokken hij is bij deze zwangerschap. Hij roept enthousiast ‘baby’ als we naar de verloskundige gaan en klimt dan naast me als de verloskundige mijn buik controleert. Hij helpt mee met voelen en gisteren heeft hij uit zichzelf een boekje voorgelezen aan de baby in mijn buik. Heel bijzonder!
Maar ook vriendlief heeft me verrast. Hoe geweldig hij is met mijn zoon. Hoeveel liefde hij zoonlief geeft en hoe hij betrokken is bij zijn opvoeding. Dat was hij vorig jaar ook, maar nu zoonlief ouder wordt, kan je zien dat vriendlief er ook zelf steeds meer van geniet. Dat is mooi om te zien. Want dat je vriend ook zo houdt van je zoon die je samen hebt met je man, is natuurlijk niet vanzelfsprekend.

Puck: Mijn jongste dochter Alice, en hoe leuk zo’n kleine dreumes eigenlijk is. Toen de oudste deze leeftijd had, was ik behoorlijk gehandicapt door de bekkeninstabiliteit die ik kreeg van mijn volgende zwangerschap. Die hele dreumes-fase heb ik dus een klein beetje gemist, omdat ik fysiek niet zoveel kon. Nu ik weer mezelf ben zie ik pas hoe onwijs leuk deze tijd is. Ze ontdekt alles, kan iedere dag weer een beetje meer en is zo ontzettend grappig. Achteraf gezien heb ik dus best veel gemist van Emily op dat moment, ook al voelt dat niet echt zo als je er wel bij bent.

Welke bijzondere personen zijn in je leven gekomen in 2016?
Sheila: De dames van Tots & Tea. Dat is een internationale speelgroep in Arnhem waar ik op stuitte. Ontstaan vanuit de behoefte van een expat moeder met jonge kinderen, om zo in contact te komen met andere moeders en kinderen. Een geweldig initiatief. We spreken elke donderdag bij iemand thuis af of ergens op een leuke locatie. Onze kinderen spelen met elkaar en de moeders kunnen bijkletsen. De vrouwen komen van over de hele wereld. Iedereen heeft een andere culturele achtergrond, inzichten, ervaringen, onzekerheden, maar het moederschap bindt ons. En dat is reuze gezellig én leerzaam. De voertaal is Engels en daar ben ik erg blij mee, omdat ik mijn zoon tweetalig opvoed (Nederlands – Engels). Zo komt hij dus behalve mijn Engels, ook in aanraking met anderen die Engels spreken.
Puck: Ik heb dankzij het ondernemerschap ineens totaal andere mensen leren kennen. Mensen die net als ik bezig zijn met hun eigen bedrijf en hoe je daar een succes van kunt maken. Zoveel mensen waar ik van kan leren, die mij inspireren. We hebben met 5 gelijkgestemden een businessclubje opgericht, waarbij we elkaar steunen en elkaar van advies voorzien. Voor dit clubje ben ik erg dankbaar. Als ZZP’er werken kan soms erg eenzaam zijn, maar ook mis je (ik) soms een sparringspartner, iemand waar je ideeën mee kunt bespreken. .

Van wie heb je afscheid genomen in 2016?
Sheila:
Helaas van mijn opa. Ik had veel moeite met zijn overlijden, zoals ik al eerder omschreef in een blog. Maar ook van één van de moeders van Tots & Tea die 11 december definitief terug naar New Zealand ging. Met haar kon ik het heel goed vinden en onze kinderen speelden geweldig met elkaar. Dus ik ga haar zeker missen.
Puck: Ik probeer te denken, maar kan eigenlijk niemand benoemen waar ik afscheid van heb genomen in 2016. Wel is dit jaar het jaar geweest dat ik besloot om vaarwel te zeggen tegen bazen die je niet waarderen en KPI’s boven mensen stellen. Figuurlijk heb ik dus afscheid daarvan genomen, maar eigenlijk is 2016 gewoon een gezegend jaar geweest voor mij.

Wat heb je bereikt in 2016 waar je trots op bent?
Sheila: 2016 is een mooi jaar geweest. Ik heb dingen gedaan die ik wilde doen en ben in staat geweest om een mooie en fijne balans te vinden tussen het ouderschap, reizen, huwelijk/relatie, werk, bloggen en tijd voor mezelf. Ik hoor vaker moeders die er niet aan toe komen om tijd voor zichzelf te vinden. Dat herken ik niet. Ik vind tijd voor mezelf én heb een gelukkige en vrolijke zoon en daar ben ik best trots op.
Puck: Dat is simpel: PINK by Puck, mijn eigen bedrijf, iedere vrije minuut raak ik er aan kwijt, maar ik doe eindelijk iets dat ik leuk vind en waar ik goed in ben.

Wat was het mooiste bericht dat je te horen hebt gekregen in 2016?
Sheila: Natuurlijk de bevestiging van mijn zwangerschap! Absoluut een hoogtepunt van dit jaar.
Puck: Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken. Het nieuws dat mijn vader Guillian-Barre had was een behoorlijk mooi bericht. Alle ziektes die wij tot dat moment hadden gehoord en bedacht waardoor mijn vader zo ontzettend snel aftakelde, zouden in de lange termijn een stuk schadelijker zijn. GBS bleek niet alleen niet levensbedreigend te zijn, maar hij zou er ook zo goed als volledig van gaan genezen.

Welke gebeurtenis uit 2016 zou je zo weer over willen doen?
Sheila: Over doen is een groot woord, maar ik zou natuurlijk zo weer naar Thailand gaan.
Puck: Ik hoef niets over te doen, het is goed zo.  Ik kijk uit naar nieuwe dingen…

Wat heb jij geleerd van 2016?
Sheila: Dat nog steeds vrijwel alles mogelijk is, ook met kinderen. Manlief is aan een deeltijd HBO studie begonnen. Vooraf vroegen we ons af hoe dat zou gaan en of we daardoor minder tijd zouden hebben voor elkaar. Maar nee! Het is te combineren met een dreumes, een tweede op komst, ons werk en het doorbrengen van quality time samen en als gezin. Manlief moet de studie doen voor zijn werk, maar werkt en denkt al op HBO niveau, waardoor het hem lukt om zelfs al vooruit te werken op zijn opdrachten. Daarbij is hij goed in plannen, prioriteiten stellen en is hij erg gedisciplineerd. En een HBO diploma mogen halen op kosten van de werkgever is een kans die je gewoon moet grijpen, ook al lijkt het niet uit te komen. Maar 2016 heeft me geleerd dat ook dát mogelijk is. Als je maar wil en je er samen voor inzet. En ook zoonlief komt geen moment papa tijd tekort.
Puck: Je kunt niet alles hebben. Keuzes maken betekent ook dat er soms andere dingen zullen vervallen. En je hoeft ook niet alles te hebben. Niemand heeft zijn huis volledig op orde, twee engeltjes van kinderen, een goede carrière, een passievol huwelijk, geweldige vrienden, verre reizen, enzovoorts… Trouwens, perfectie is ook maar saai.

Wat had je meer willen doen in 2016?
Sheila: 
2016 is een prima jaar en heeft me veel mooie dingen gebracht. Wat ik echter meer had willen doen, is motor rijden. De zomer had veel regenachtige dagen en tegen de tijd dat het schitterend weer werd, zat ik in Thailand. Vervolgens kreeg ik met deze zwangerschap veel sneller een buik, waardoor ik niet meer in mijn motorkleding paste. Bij mijn vorige zwangerschap heb ik nog motor gereden tot ongeveer 23 weken. Nu ik naar mijn werk in een drukkere spits moet, wil ik niet rijden zonder motorkleding. Maar het is helaas ook weinig van mooie toer ritten gekomen. 
Puck: Ik ben best tevreden over dit jaar. Als ik echt iets moet zeggen, dan zou het zijn dat ik soms meer met een hobby bezig zou willen zijn. Knutselen of brush lettering vind ik bijvoorbeeld erg leuk en natuurlijk bloggen. De realiteit is echter dat ik meer voldoening haal uit mijn werk momenteel en dat ik daar dus veel mee bezig ben. Misschien in 2017. Maar eigenlijk denk ik dat het komend jaar nog meer in het teken van ondernemen zal staan en dat is ook prima.

Terugblik

We hopen dat je hebt genoten van onze terugblik op 2016. Je kan zien dat we hem allebei heel anders hebben ervaren en dat maakt het wellicht extra interessant. Hoe kijk jij terug op 2016?

Wij taggen

Bij een tag hoort een tag. Juist omdat we het echt leuk vinden om te lezen hoe anderen 2016 hebben ervaren. En daarom taggen we wat mensen bij wie we heel nieuwsgierig zijn hoe 2016 was is gelopen (en nog steeds loopt). Doen jullie mee?
Sammie
 Saskia
 Martha
Ilse
 Jenn
– Evelyne

Ga gerust je gang met een terugblik op 2016

Voel je sowieso vrij om deze tag over te nemen als je niet getagd bent (en anderen te taggen). Leuk zelfs als je dat doet! Vergeet je niet onze blog erbij te vermelden en ons te laten weten dat je hem invult? Want we komen graag langs om jouw antwoorden te lezen.

 

Comments

comments

24 gedachten over “Terugblik op 2016 – tag

 1. Denise schreef:

  Wat een leuke tag! Aangezien ik al een terugblik op 2016 heb gedaan, neem ik hem niet over. Wat leuk dat je zoon je trouwens zoveel verrast heeft in 2016. Wie weet verrast hij je nog meer in 2017 😉

  • Sheila schreef:

   Dankjewel! En die heb ik gelezen :). Wat een mooi jaar heb je gehad! En nu een bruiloft om naar toe uit te kijken.

   En ja, vind ik ook. Ik weet zeker dat hij er de komende tig jaar nog voor zal blijven zorgen ;). Wellicht dat hij me op latere leeftijd ook onaangenaam gaat verrassen 😉

 2. sammie schreef:

  Oh ik zie dat ik getagd ben, ik ga ‘m zeker doen maar ik denk dat ik ‘m bewaar voor de eerste week van 2017.. denk ik 😀 Het kan ook zomaar nog volgende week online komen maar ik vind het wel leuk om terug te blikken in het nieuwe jaar 🙂
  Mooi om weer wat meer over jullie allebei te lezen! Sheila: Ik ga in 2017 met de vierdaagse toch echt m’n best doen om op dezelfde plek op dezelfde tijd te zijn om je eens in het echt te zien haha. We hebben elkaar zovaak misgelopen met de vierdaagse dit jaar!
  Puck: Ik hoop dat je bedrijf in 2017 lekker gaat/blijft lopen en je toch ook een keer tijd hebt voor je hobby’s 🙂 Een knutsel blogje van jouw hand lijkt me leuk om te lezen 🙂

  • Sheila schreef:

   Leuk! Ik ben zo benieuwd naar jouw reacties. Het is ook een mooie tag om 2017 mee te beginnen, hoor. Laat je het me weten als die online komt, voor het geval ik hem mis?

   En ja… fantastisch voornemen. Dat was ook absurd! En dan waren we ook nog op een gedeelte van de Zomerfeesten waar het hartstikke overzichtelijk is om elkaar te ontmoeten! What went wrong? Oh ja, onze timing!

  • Puck schreef:

   Thanks Sammie, ik heb hier al een aantal spullen liggen waarmee ik aan de slag wil. Nu nog mezelf de tijd gunnen om er ook echt voor te gaan zitten. Èn er over te bloggen…

 3. jeapiebel schreef:

  Je zoonlief was erg flexibel door hoe jullie zijn en de manier waar jullie mee omgaan denk ik. Dan profiteer je bij zo’n lange reis wel van. 😉 Motor rijden stoer hoor. Volgens mij klopt het wel dat de tweede zwangerbuik sneller zichtbaar is dan de eerste. Dat lijkt mij niet anders dan logische. Fijne jaarwisseling, feestdagen en heel veel mooie dingen mogen komen volgend jaar!

  • Sheila schreef:

   Ja, dat heeft echt wel geholpen met zijn flexibiliteit! Gisteren moest ik een pakketje ophalen bij mensen in de wijk. Mij was gevraagd om even via de mobiel te laten weten als ik voor de deur stond, want de kinderen sliepen. Bij ons kan je gewoon aanbellen als mijn zoon slaapt. Zelfs de wasmachine zet ik gewoon aan, die vrijwel direct naast zijn kamer staat. Heb ik gedaan vanaf het moment dat hij geboren was. Lekker laten wennen aan geluid. Zo is zijn leven en die van ons veel makkelijker en kunnen we gewoon ons ding doen, terwijl hij slaapt. Dus dat helpt echt inderdaad.

   Haha, ja motor rijden vind ik echt heerlijk.

  • Sheila schreef:

   Gaaf dat je het hebt ingevuld. Ik wilde er een reactie achterlaten, maar op de één of andere manier pakt die die de open url niet meer en lukt het me niet 🙁

   Daarom hier:

   Wat een mooie antwoorden heb je gegeven. Ik vond het prachtig om te lezen. Alhoewel 2016 door het werk een zwaar(der) jaar is geweest, denk ik ook dat het je veel (leerzame momenten) gebracht heeft. Mooi ook dat je de dochter van een bewoner noemt die op een normale werkdag iets bijzonders kan toevoegen.

   Leuk dat je mee deed!

 4. Saskia schreef:

  Oh wat een tof ingevulde vragenlijst! Zo mooi om te lezen, ook over de zieke vader van Puck, hoe zij dit ombuigt. Prachtig! Oh en ik ben getagd, wat super lief! Ik heb echt al heel wat terugblikken in de planning staan. Ik ga even kijken hoor, of dit nog wel past en anders doe ik hem een andere keer!

  • Sheila schreef:

   Het hoeft ook zeker niet dit jaar nog. Je kan ook in 2017 terug kijken op hoe dit jaar is verlopen. En met de verhuizing en alles, kan ik me wel voorstellen dat je inderdaad al van alles aan het terugblikken bent. Maar hoop dat je nog een gaatje vindt om de tag te vullen. Ben benieuwd naar jouw over all terugblik!!

  • Puck schreef:

   Ik zie je reactie hierop nu pas Saskia, maar dank je dat je aangeeft van dat omdenken. Zo had ik het zelf nog helemaal niet bekeken. De angst destijds was zo groot…

 5. Frederique schreef:

  2016 was ok, het was beter dan 2015 en 2015 was beter dan 2014 dus …stijgende lijn dus…positief 😉 Maar toch hoop ik dat 2017 niet alleen beter wordt maar echt een goed jaar. Voor jullie fijne feestdagen gewenst en veel moois in 2017!

  • Sheila schreef:

   Echt? Ik moet zeggen dat ik er niet echt zoveel bij stil sta. Ik moet mezelf dan ook echt specifieke vragen stellen, maar onthoud niet over het algemeen of iets een goed of slecht jaar is geweest. En dan ben ik nog steeds iemand die eigenlijk alleen leuke dingen onthoudt, dus mijn jaar is standaard altijd leuk 🙂 Ik hoop dat 2017 in ieder geval beter voor je wordt dan 2016 dan 🙂

   • Frederique schreef:

    Haha heerlijk 🙂 De kids en ik zijn n.a.v scheiding + remigratie in september 2012 in heel zwaar weer terechtgekomen. Het is dus vanaf 2013 een kwestie geweest van alles opnieuw opbouwen vanaf 0 dus het spreekwoordelijke stap-voor-stap is bij ons een jaar-voor-jaar-kwestie geworden 😉

 6. Jana schreef:

  Oe, een jaar-reflectie! Leuk dat we jullie zo net wat beter leren kennen. (En voor jullie is het mooi om weer eens terug te denken aan alle mooie momenten en zegeningen.)

  Zelf heb ik dit jaar met zowel mijn vriend als ouders een soort tijdscapsule brief geschreven: een reflectie op afgelopen jaar – met al het moois en ontwikkelingen – en wat we aan onszelf meegeven voor komend jaar. De brieven worden volgend jaar met kerst samen gelezen.
  Ik vind dit vooral leuk omdat er bewust wordt stilgestaan bij afgelopen jaar. Tevens is het waardevol om te weten hoe dierbaren in het leven staan <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *