The Catlins; wat valt er te ontdekken?

The Catlins. Zo heet het gebied wat een hoekje beslaat van het zuid oosten van het zuider eiland van Nieuw Zeeland. Het gebied tussen de steden Invergarcill en Balclutha in. Het gebied is ruig en kenmerkt zich door zandstranden (die je deelt met zeeleeuwen), blaasgaten, kliffen, watervallen en regenwouden. De Maori waren de eerste bewoners, daarna kwamen de walvisvaarders, maar tegenwoordig verdient men hier aan de visserij, landbouw en toerisme. The Catlins is niet het meest bezochte en bewoonde gebied van Nieuw Zeeland. Maar uiteraard neem ik je er mee naar toe.

Onderweg

Na ons bezoek aan Mount Cook, rijden we de volgende dag naar Surat Bay. Het is een rit van 4 uur. Met kinderen neem je echter een tussenstop om te spelen en te lunchen en om onderweg boodschappen te doen voor de komende dagen. We rekenen dus 5 à 5,5 uur voor de route en gaan daarom op tijd weg. De rit verloopt prima, de kinderen doen hun dutjes in de auto. We vinden een speeltuin in Alexandra en combineren dat met een picknick. Het is een vaste prik als we langere routes maken. Als we een speeltuin zien, stoppen we. En als het weer mee zit, picknicken we ook onderweg.

Surat Bay Lodge and Backpackers

Voor ons verblijf in the Catlins kozen we voor het sfeervolle Surat Bay Lodge and Backpackers. We kozen dit hostel ook voor haar top locatie, direct aan het strand van Surat Bay. Rond 16:00 arriveren we in ons nieuwe onderkomen. En we voelen ons meteen thuis. Het warme welkom draagt daar ook aan bij. Maar het is een verademing om een schone keuken en schone ruimtes te zien, na ons avontuur in het vorige hostel (waar ik ongetwijfeld eens meer over zal vertellen). Vanuit onze kamer kijken we uit over de baai. We verblijven 4 nachten in een familie kamer met uitzicht op het strand. Het hostel wordt gerund door een vriendelijk ouder echtpaar Jack en Esther. De meeste gasten verblijven hier maar 1 nacht en Jack vindt het geweldig om te horen dat we hier dus een kleine week zullen verblijven. We voelen ons al direct thuis in de knusse woonkamer en schone keuken. Op het moment van aankomst zijn een ouder Duits en een ouder Nederlands echtpaar de enige andere gasten. Ik vind het altijd leuk als er oudere mensen aanwezig zijn. Het geeft een huiselijk gevoel (een beetje alsof je bij je oma en opa bent) én oudere mensen zijn ook vaak netjes én sociaal. Helaas is het een grijze dag, maar hopelijk komt de zon één dezer dagen door. Desondanks, een zeer fijne plek om de komende dagen te verblijven om The Catlins te ontdekken, maar ook om te ontspannen.

 

En wat hebben we gedaan?

Surat Bay

Met een hostel pal aan een baai, maak je natuurlijk strandwandelingen. Of we het strand op kunnen en droge voeten kunnen houden, is wel afhankelijk van eb en vloed. Zo maken we wandelingen met soms nog niet eens een halve meter strand en op andere momenten hebben we alle ruimte. Surat Bay is vernoemd naar het scheepswrak Surat, uit 1874. Dit is ook de plek waar je al wandelend Nieuw Zeelandse zeeleeuwen tegen komt. En die zijn stukken groter dan hun familie de Californische zeeleeuw. Vanuit onze kamer zien we in de verte een zeeleeuw liggen. Snel trekken we onze schoenen aan en we gaan op pad. Later blijkt dat we deze imposante joekel altijd wel tegen komen, ontspannend op het strand. Uiteraard houden we ons aan de richtlijnen en houden we minimaal 10 meter afstand. Maar wat een mooie ervaring blijft dit toch. Vooral als we een zeeleeuw eens zwemmend voorbij zien komen.

Nugget Point

We rijden ook naar Nugget Point Lighthouse. Een plek die we ook 9 jaar geleden bezochten vanuit Dunedin. Vanuit de parkeerplaats is het ongeveer een kilometer wandelen naar het puntje van de rotsformatie waar de vuurtoren staat. Er waait een harde wind, wat de wandeltocht koud maakt. Maar ingepakt gaan we er voor. Wetende dat je wordt beloond met een schitterend uitzicht over de oceaan met een kring aan mooie rotsen die uit het helder blauwe water steken. Bijzonder aan deze plek is ook dat je hier diverse vogels, pelsrobben (fur seals), de bedreigde geeloog pinguïn en zeeleeuwen kan zien. We zien de fur seals en diverse zee vogels een bad nemen in een poel helemaal onder aan het pad. Verder genieten we ook van het schitterende uitzicht over de kuststrook. Het voelt een beetje of je aan het einde van de wereld bent beland en ergens is dat natuurlijk ook wel zo, met een land wat zo afgelegen ligt.

Purakaunui Falls

De Purakaunui Falls is een wandeling van minder dan een uur heen en terug, vanuit de parkeerplaats. Deze waterval is de meest gefotografeerde waterval van The Catlins en we treffen het. Door alle regenval die er de laatste tijd is geweest, is de waterval in haar volle glorie te aanschouwen. Via verschillende terrassen stroomt het water naar beneden in een ondiep bad. Een mooi schouwspel en zeker de rit waard. Was het weer beter geweest, was ik zeker een pootje wezen baden.

Matai Falls

Een andere waterval die we bezocht hebben is de Matai Falls. De waterval is zeer makkelijk te bereiken vanuit de parkeerplaats en 5 minuten verder bevindt zich de Horseshoe Falls. De watervallen zijn te bereiken langs oude, knoestige bomen die groen gekleurd zijn van het mos. Het is weer een grijze dag als we deze watervallen bezoeken, maar dat maakt het alleen maar extra mysterieus.

Horseshoe Falls

De meeste mensen vinden Matai Falls mooier, maar ik vind dat onterecht. Als je het pad volgt, kom je uit bij een splitsing. Voor deze waterval moet je een paar treden omhoog. De waterval is niet zo majestueus als de meeste watervallen. Maar je zit er dichter bovenop, omdat het een bescheiden waterval die via een rechte wand naar beneden loopt. Als je omhoog kijkt zie je overhangende wortelen van bomen en dat maakt deze waterval juist zo mooi.

The Lost Gypsy

In the Catlins zit een unieke kunstenaar. Al jaren, want ik herinner me nog mijn bezoek in 2009. Vanuit het niets heeft hij een terrein opgebouwd, The Lost Gypsy Coffee and Curious, met allemaal unieke snuisterijen en creaties. Gemaakt met de hand met gevonden materialen. Denk hierbij aan staaldraad, botten van dieren, hout, schelpen, metaal en alles wat je maar op straat of op de schroothoop kan vinden. Voor $8 heb je toegang tot zijn gallerij. Kaartjes zijn te koop in zijn omgebouwde gypsy bus. Of het een aanrader is? Ja, maar in alle eerlijkheid. De artiest Blair Somerville heeft mijn sympathie verloren door alle bordjes die hij plaatste dat kinderen absoluut niet welkom zijn. Vanzelfsprekend weigerden we om zonder de kinderen de gallerij binnen te gaan.

Cannibal Bay

Vanuit Surat Bay kan je Cannibal Bay wandelend bereiken, via het strand. Maar uiteraard kom je er ook gewoon met de auto. Cannibal Bay komt niet snel voor op een lijstje ’things to see in The Catlins”. Vreemd, want het is zeker een bijzondere baai, die juist afwijkt van hoe de meeste baaien er uit zien. Cannibal Bay heeft ook een zandstrand waar je ook zeeleeuwen kan tegen komen. Dat maakt het dus niet eens zo bijzonder, Catlins gerelateerd dan. Waar ik meteen van onder de indruk was, is de bijzondere rots structuur. Het is scherp op de hoeken en randen en heeft puntige uitsteeksels. Op sommige plekken lijkt het net alsof de natuur met opzet een rechte pad heeft gemaakt, tussen hogere randen in. De zwarte rotsen, de vele groepen rankpootkreeften (barnacles) en mosselen, het goud bruine kelp, het groene mos en de azuur blauwe oceaan, geeft Cannibal Bay ook een prachtig kleurenpalet.

Cathedral Caves

De Cathedral Caves is waarschijnlijk iets wat je nog niet eerder hebt gezien. Deze bezienswaardigheid is alleen te bereiken via Maori grond en daarom wordt een bijdrage van $5 per volwassene gevraagd.  Vanuit de parkeer plaats is het ongeveer 30 minuten lopen. Eerst wandel je door een indrukwekkend woud wat prehistorisch aan doet. Vervolgens kom je uit op een breed strand, alvorens je links richting de kliffen loopt. In de kliffen aan het strand van Waipati Beach, bevinden zich vervolgens twee passages. Deze zijn op natuurlijk wijze dusdanig gevormd, dat ze in verbinding staan met elkaar. De tunnel is ongeveer 30 meter hoog en zo’n 200 meter lang. De Cathedral Caves is alleen te bezoeken als deze niet ondergelopen en is daarom alleen kort geopend tijdens eb.

Ontspannen

Als je met kinderen reist, moet je een rustiger tempo aan houden. Zelfs al kunnen ze prima om gaan met lange auto ritten, kinderen verdienen het ook om een dagje ’thuis’ te blijven. Ondanks dat The Catlins nog meer te bieden heeft, hebben we ook gewoon genoten van ons hostel. Bij de receptie leenden we dvd’s en zo bekeken we onder andere Finding Nemo en Ratatouille. We hebben boeken gelezen, spelletjes gespeeld en andere mensen leren kennen. En natuurlijk hebben we speeltuinen bezocht. Helaas hebben we maar één dag zon gehad, waardoor het nog redelijk fris was. Daarom hebben we helaas weinig gebruik gemaakt van het buiten terrein van het hostel, terwijl ze zo’n geweldige locatie heeft. Graag had ik mijn avond eten buiten genuttigd met uitzicht op de baai, maar de warmte van de verwarming was uitnodigender. Een enkele moment hebben we even buiten gespeeld, toen de zon eindelijk scheen.

Het huishouden

Backpacken betekent niet dat je continu vakantie viert. Dus tijdens ons verblijf in The Catlins gaat het huishouden gewoon door, net zoals op elke andere locatie. Kleding moet gewassen worden én gedroogd. Het hostel zelf had geen droger, dus maakten we gebruik van de wasserette van de naast gelegen camping. Daar bleek de droger niet goed te werken. Omdat het buiten te nat was, hebben we vervolgens een lijn opgehangen in onze familie kamer en daar 2 dagen lang kleding laten drogen. Daarnaast moet er natuurlijk gegeten worden en dat betekent ook boodschappen doen en koken in de gezamenlijke ruimte. Op de 5e dag van ons verblijf nemen we afscheid van Jack en Esther, bedanken we hen voor de goede zorgen en vervolgen we onze route naar Riverton/Invergarcill. The Catlins heeft nog meer te bieden dan bovenstaande, overigens. Maar op een gegeven moment is het weer tijd om verder te gaan. Op naar nieuwe avonturen!

Praktische tips

 • Purakaunui Falls is tot aan het eerste platform ook te bezoeken met een rolstoel
 • Beklim de rotsen van Cannibal Bay absoluut niet met blote voeten
 • In The Catlins zijn niet alle wegen verhard. Sommige ‘attracties’ zijn alleen maar bereikbaar via grindwegen
 • Cathedral Caves is alleen te bezoeken van eind oktober tot en met mei en  dan ook alleen tijdens eb (1,5 uur voor eb tot 1 uur na eb). Timing is dus erg belangrijk, dus bekijk vantevoren de voorspellingen wat betreft eb (low tide) hier. Houd er ook rekening mee dat deze tijden per dag enorm kunnen verschillen.
 • Speeltuinen vind je in Owaka, maar ook in Balclutha.
 • Op Surat Bay Lodge and Backpackers kan je voor $5 een dozijn verse eieren kopen

Comments

comments

6 gedachten over “The Catlins; wat valt er te ontdekken?

 1. Irene schreef:

  Wauw wat een mooi reisverhaal weer. Dit zou echt zon plek zijn waar ik graag heen zou willen gaan. Mooi om al die bijzondere dieren te mogen zien. Leuk ook dat jullie watervallen hebben bezocht. In Oostenrijk zien mijn vriend en ik ook vaak watervallen, maar wij zijn toch van mening dat daar de mooiste watervallen meestal de watervallen zijn die je spontaan tegenkomt. Dus die niet toeristisch zijn en je ergens langs een rustige wandelroute verscholen liggen 😉

  • Sheila schreef:

   Oh ja, ik herinner me dat Oostenrijk hele mooie heeft! Hier heeft elke waterval wel een naam en ze zijn vrijwel allemaal in kaart gebracht (mits je echt in de onbegaanbare rimboe bent). Er bestaan hier zoveel tracks. Maar dan nog zijn er genoeg te ontdekken die nog niet bekend zijn bij de meeste toeristen. Ik wil deze reis daarom ook de meer onbekendere tracks lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *