Tips voor een geslaagd dagje Efteling met baby’s en kleine kinderen

Elke Nederlander kent de Efteling. Hét park waar iedereen gemiddeld 3 keer in zijn leven komt. Als klein kind, volwassene en later om je eigen (klein)kinderen mee te nemen. Een review zou dan ook overbodig zijn, als we het hebben over één van mijn favoriete pretparken ter wereld. Inmiddels is het park zelfs het favoriete park van mijn zoontje van 3! Ondanks dat hij Walt Disney World en Disneyland Parijs heeft bezocht, blijft dit park voor hem stipt op nummer 1 staan. Dus je begrijpt, we zijn er al regelmatig geweest. En misschien daarom heb ik al diverse keren de vraag gekregen: “Zeg, de Efteling hè? Dat is toch niet zo veel aan voor hele kleine kinderen? En hoe doe je dat dan met een baby?” Een goed moment dus om in plaats van een review, tips te geven voor je bezoek aan de Efteling met kleine koters.

De Efteling

Een korte intro voor degenen die nog nooit of te lang niet meer in de Efteling zijn geweest. Het pretpark De Efteling is onderdeel van De Wereld van de Efteling, waar je onder andere hotels vakantieparken, een golfpark, theater en een vakantieverblijf voor zieke kinderen vindt. De Efteling zelf is opgedeeld in 5 thema gebieden; Ruigrijk, Anderrijk, Fantasierijk, Marerijk en Reizenrijk. De Efteling betreed je via het schitterende Huis van de Vijf Zintuigen. Het pretpark heeft per seizoen een eigen sfeer met bijbehorende activiteiten en hanteert verschillende openingstijden. Op de vrij- en zaterdagen in juli en augustus sluit het park zelfs pas om 23:00 uur. De Efteling is één van de oudste nog geopende pretparken ter wereld en opende haar deuren in 1952. Toen was het nog ‘gewoon’ een sprookjesbos. Ondanks dat het park gegroeid is tot wat het vandaag is, wordt de nostalgische sfeer nog steeds in ere gehouden. En dat maakt de Efteling na alle jaren nog steeds zo bijzonder en anders dan elk ander park.

De Efteling is een pretpark wat geschikt is voor het hele gezin. Voor de volwassenen en oudere kinderen vind je hier fantastische achtbanen, terwijl de allerkleinsten zich kunnen verbazen in het sprookjesbos. De Efteling is het perfecte park waar zowel jong als oud zich kunnen vermaken en het mooie is, het is ook nog prima te combineren.

Het gezelschap

Het bezoek van deze zomer is een bijzonder bezoek. Onze beste vriend uit Las Vegas is namelijk overgevlogen. Nadat we al een paar keer samen Walt Disney World en Universal Studios hebben bezocht, kon de Efteling natuurlijk niet uitblijven. Mat name niet na al onze enthousiaste verhalen. Ondanks dat onze dochter ziek is, nemen we haar mee. Wat ze nodig heeft is slaap en of dat nou thuis is of onderweg, maakt haar (gelukkig) niet veel uit. Dus met z’n vijven gaan we op pad.

Faciliteiten

Als je met baby’s en/of kleine kinderen de Efteling bezoekt, wil je als eerste weten hoe de faciliteiten zijn. Op elke toilet (vaak bij de dames, wat wel een tikkeltje ouderwets is) vind je een verschoningsruimte. In elk restaurant kan je terecht om babyvoeding op te warmen. Vind je geen magnetron, vraag dan gerust een medewerker. Ook beschikt vrijwel elk restaurant over kinderstoelen. Wil je kolven of je kindje privé borstvoeding geven? Dat kan in de kolfruimte. De Efteling beschikt over 3 kolfruimtes. Je vindt ze in Station de Oost (waar ik voor mijn eerste zoon ooit eens kolfde), bij het Volk Van Laaf (hier kan je ook elektrisch kolven, de sleutel haal je op bij de EHBO post) en er is een rust- en kolfruimte in Ruigrijk (ook daarvoor is een sleutel nodig). Deze ruimte is ook geschikt voor een persoon met beperking die een rust moment moet inlassen.

Ga picknicken

Na een hele dag aan de wandel in een kinderwagen, wil je kleine natuurlijk ook vrij bewegen, terwijl jij eigenlijk wil eten. Je kan natuurlijk gebruik maken van de kinderstoelen in restaurants. Maar wat ik juist ideaal vind aan de Efteling, is dat er genoeg plekken zijn om te picknicken. Zoek een plekje op het gras en geniet. Je kan hier eigen broodjes opeten, maar de Efteling voorziet zelfs in picknick arrangementen. Wil je ter plekke iets kopen om te picknicken, kan je het beste terecht in restaurant de Gulden Gaarde (bij de uitgang van Droomvlucht). Hier verkopen ze verse broodjes, smoothies en verse sappen en je kan ook voor een paar cent fruit kopen. Ideaal dus om je eigen pakketje samen te stellen. Ik zag hier zelfs een leuke tas die je kan openvouwen tot picknick kleed. Zoonlief genoot van een flink stuk watermeloen, terwijl dochterlief heerlijk lag te slapen.

Geschikte attracties voor de kleintjes

De Efteling is zo sfeervol gebouwd, dat het al een feest is om er alleen door heen te lopen. Kinderen zullen zich vergapen aan de mooie gebouwen en de kindvriendelijke details. Zelfs opruimen wordt een feestje met Holle Bolle Gijs die ‘papier hier’ roept om kinderen te stimuleren om afval in zijn mond te stoppen (wie vond dit niet als kind leuk?). En er zijn genoeg attracties die je met kleine kinderen kan bezoeken.  Natuurlijk zet ik ze graag op een rijtje voor je:

 • Het sprookjesbos
 • Volk van Laaf
 • Anton Pieck Plein met diverse (antieke) carrousels
 • Gondoletta (het bootje is ook geschikt als picknick plek)
 • Carnaval Festival
 • Droomvlucht
 • Fata Morgana
 • Diverse speeltuinen
 • Diorama
 • Zwevende Pagode
 • Stroomtrein
 • Kinderspoor
 • Halve Maen (niet geschikt voor baby’s en kinderen onder 1,20 onder begeleiding)
 • Polka Marina (kinderen onder 1 meter onder begeleiding)
 • Panda Droom (een familie attractie, maar neem gehoorbescherming mee voor baby’s)
 • Monsieur Cannibale (kinderen onder 1 meter onder begeleiding)
 • Symbolica (niet geschikt voor baby’s i.v.m. licht en geluidseffecten)
 • De Oude Tufferbaan
 • Spookslot (veilig zichtbaar vanachter het glas, maar kan eng zijn)
 • Avonturen doolhof (mama en papa mogen niet mee)

Babyswitch

Maar natuurlijk heeft de Efteling meer attracties. Dus hoe bezoek je de attracties die niet geschikt zijn voor kinderen, terwijl je wel je hele bups mee hebt? Daar heeft de Efteling iets heel simpels op bedacht: de babyswitch. Simpelweg betekent dit dat één ouder zich aansluit in de rij. De ander blijft buiten bij de baby/kinderen. Zodra ouder 1 in de attractie is geweest, meldt hij/zij zich bij de uitgang bij een medewerker. Daar krijgt hij óf een babyswitch kaartje. Óf er wordt mondeling akkoord gegeven dat ouder 2 zich kan melden bij de uitgang. Ouder 2 kan zo vrijwel meteen doorlopen. Bij de Baron meld je je direct bij de medewerker waar je het gebouw in gaat (daar waar de mensen worden opgedeeld), bij Symbolica meld je je bij de invaliden ingang en bij Joris en de Draak mag je direct naar de karretjes lopen via de uitgang, bijvoorbeeld. Ideaal dus! Het verschil met Disneyland Paris is dat je daar (vaak) gebruik moet maken van de Single Riders rij en je alsnog moet wachten. Dit heeft de Efteling dan ook erg prettig geregeld. De babyswitch betekent niet dat je zonder kind terug moet komen. Zo ging ik in de rij staan voor Symbolica, terwijl mijn man bij beide kinderen bleef. Vervolgens nam hij onze oudste mee en ging als ouder 2 via de speciale ingang naar binnen.

De attracties met een babyswitch mogelijkheid zijn:

 • Symbolica
 • Joris en de Draak
 • De Vliegende Hollander
 • Baron 1898
 • Villa Volta
 • Vogel Rok
 • Piraña
 • Monsieur Cannibale
 • Halve Maen
 • Pyhton
 • Droomvlucht (alhoewel deze wel geschikt is om te bezoeken met baby)


Horeca

Behalve picknicken is er natuurlijk een divers aanbod aan horeca. Naast de Zwevende Pagode kan je snel terecht voor een Oosterse hap. In Station De Oost vind je verzameling van restaurants waar je terecht kan voor onder andere salades, friet, broodjes, döner kebab, Turkse pizza’s en koek. Verspreid over het park zijn er genoeg restaurants, maar ook vele kleine kraampjes. Met name in het hoogseizoen is er een extra aanbod aan eetkraampjes. Onze favoriet om de dag mee af te sluiten met kinderen,  is Polles Keuken. Hier kan je terecht voor pannenkoeken en gebakjes. Polles Keuken is erg sfeervol en er is ontzettend veel te zien. Terwijl je aan tafel zit, zie je keukengerei boven je hoofd naar de keuken verdwijnen, je wordt omringd door stapels pannenkoeken en die hoge stapel afwas valt bijna om. En oh, al die taartjes in het midden van het restaurant zien er ook heerlijk uit. Vanuit het restaurant heb je uitzicht op Symbolica. Houd er rekening mee dat in de avond hier vaak een rij staat. Met mooi weer kan je ook op het terras eten, maar dan mis je wel de sfeer van het restaurants. Kinderwagens mogen niet mee naar binnen.

Wapen van Raveleijn

Maar een echte aanrader is Het Wapen van Raveleijn. Iedereen kent misschien wel de show, maar wist je dat je hier ook kunt eten? Wat een geweldig feest is het om hier te dineren! Het Wapen van Raveleijn is niet zo maar een restaurant, hier kom je voor een Bourgondische heldenmaaltijd in de sfeer van een herberg. Eten wat de pot schaft én je moet er wat voor doen ook. Bij binnenkomst krijg je een tafel toegewezen. Vervolgens wordt het voorgerecht geserveerd op een plateau. Diverse broodjes, zalm, vlees, kaas en salades worden in het midden gezet. Als het daarna tijd is voor het hoofdgerecht, mogen kleine gasten mee naar de keuken. Hier mogen ze helemaal zelf uitkiezen wat ze willen eten. Een fruitspies, kippenpootjes, aardappelen? Met hulp plaatsen ze, dit op hun eigen eetplankje die ze daarna naar de tafel mogen brengen. Een indrukwekkend avontuur, want wanneer ontmoet je nou de kok? Ze krijgen een grote mooie slab om, die ze als souvenir mee naar huis mogen nemen. Na het voorgerecht loopt één van ons naar de keuken om daar het eten op te scheppen. En zo stond een gigantische schaal met aardappelen, groente en een hele kip midden op tafel. En wat was die heerlijk mals! Aanvullen mag ook, mocht het niet genoeg zijn. Zorg er wel voor dat je nog ruimte overlaat. Want het verse toetje, heet uit de oven, mag je ook niet overslaan.

In de Raveleijn kan je terecht voor de lunch (à la carte) en een drie gangen menu, waarbij je dus eet wat de pot schaft. Voor de lunch kan je gewoon binnen lopen en met geluk zie je net de paardenshow. Voor het diner wordt gevraagd om vooraf te serveren. In het hoogseizoen is zelfs een paar dagen van tevoren aan te bevelen. Op vaste tijden kan je vervolgens aanschuiven. Haast je ook niet, want je kan gewoon blijven zitten na sluitingstijd van het park.

Sprookjesbos

Het Sprookjesbos is natuurlijk de fijnste plek voor kleine kinderen, al geniet ik er niet minder om. Ook hier heeft de stijl van Anton Pieck de boventoon. Neem hier uitgebreid de tijd voor, want er valt veel te zien en te ontdekken. Met name door kleine kinderoogjes. En kinderen die alles zelf willen zien, maar natuurlijk niet snel lopen. Er zijn 29 sprookjes en daarmee vergis je je al snel in de tijd wat je nodig hebt om alles rustig te bekijken. In het sprookjesbos alleen al kan je met gemak een paar uur dwalen. Ideaal dan ook dat we na sluitingstijd, na ons heerlijk diner in Het Wapen van Raveleijn nog rustig door dit bijzondere bos konden wandelen. Een goede aanvulling om alles nog even te zien, wat we overdag niet hebben gered. Hoe dan ook, de Efteling kan je niet verlaten zonder dé traditionele foto te hebben gemaakt. Je kind op één van de paddenstoelen. Wedden dat jij er ook één hebt uit jouw jeugd?

En zo sluit je een geslaagde dag Efteling met kinderen af. Zelfs onze Amerikaanse vriend, die wel wat pretparken gewend is, was bijzonder onder de indruk.

Handig om te weten:

 • De Efteling verkoopt geen luiers en babyvoeding.
 • Kies, indien mogelijk, voor een doordeweekse dag om wachttijden te vermijden.
 • Op een drukke dag verlies je een kind zo uit het oog. Geef het daarom een armbandje mee met telefoonnummer en eventueel naam of schrijf dit met pen op zijn/haar arm.
 • Na sluitingstijd nog het Sprookjesbos in? Houd er dan rekening mee dat alles wel ‘uit’ staat.
 • Neem een drager/draagdoek mee. Als je bijvoorbeeld wel in de rij wil staan met je kleine, is dit erg praktisch. Vooral een ringsling vind ik handig, omdat je vaak genoeg je baby niet eens er uit hoeft te halen en zo toch een karretje in kan.
 • Ga je op een regenachtige dag? Dek je kinderwagen af met een regenhoes, als je een attractie in gaat.
 • In het voorjaar kan je voor korting sparen bij de Albert Heijn wat €10 korting op de entree geeft.
 • Behalve attracties, is er ook genoeg te zien aan entertainment (doordeweeks minder dan in de weekenden).
 • Geen zin om aansluitend naar huis te rijden? Blijf overnachten.
 • Parkeren kost €10 per dag. Er zijn oplaadpunten (niet gratis en neem je eigen kabels mee) voor elektrische auto’s aanwezig. Gratis parkeren in de naastgelegen wijk is mogelijk. Vanaf een straal van ongeveer 10 minuten lopen afstand, is het gebied parkeervergunning vrij.

Comments

comments

11 gedachten over “Tips voor een geslaagd dagje Efteling met baby’s en kleine kinderen

 1. Michelle schreef:

  Ha, hoe handig dit artikel! Eind juni gaan wij namelijk met peuter en baby naar de Efteling. Zoonlief van bijna 3 gaat nu voor de derde keer mee, en ik had geen idee van een kolfruimte eerlijk gezegd. Gewoon nooit bij stilgestaan. Die babyswitch lijkt mij ook erg handig. Ook nooit gebruik van gemaakt. Mooie timing van dit artikel dus haha!

  • Sheila schreef:

   Oh wat leuk! De perfecte timing dus. Laat je me weten of je nog iets had aan de tips, achteraf? En dankzij de babyswitch kan je dus erg gemakkelijk eens zelf ergens in. Veel plezier!

  • Sheila schreef:

   Ja hè. Fijn dat die optie er zo uitgebreid is. In Disney Orlando hebben ze ook zogenaamd gezonde dingen. Ja, je kan ergens fruit kopen. Maar als je een gerecht met groenten besteld, zit er maar één broccoli stronkje in bijvoorbeeld.

 2. Veronica schreef:

  Wat een mooie samenvatting van de efteling! Ik ben er al best vaak geweest, wij gaan zeker 1x per jaar maar veel dingen die je benoemd wist ik nieteens. De efteling heeft bij mij momenteel wel een emotionele lading, ik ben er namelijk afgelopen maart een weekend met mijn familie geweest, toen was mijn vader al erg ziek, ondanks dat hebben we een erg mooi weekend gehad maar het was ook erg pittig.

  • Sheila schreef:

   Erg emotioneel, maar tegelijkertijd ook zo mooi lijkt me dat. Dat je op een gegeven moment, als je de pijn en verdriet een beter plaatsje hebt kunnen geven, daar met warme op gevoelens op terug kan kijken. En dat als de tweeling groter is, je kan zeggen: Kijk, hier heb je nog met opa in gezeten. Mooi lijkt me dat.

 3. Daenelia schreef:

  De Efteling is juist hartstikke leuk met jonge kinderen! Voor de attracties ga ik liever naar andere parken, want in de Python val ik zo onder tussen in slaap, omdat ik hem zo vaak gereden heb… Maar het sprookjesbos is nog steeds geweldig.
  Mijn beste herinnering, naast de Eftelinguitstapjes met mijn grootouders, is toch wel dat we met vrienden en hun kinderen gingen. Met het jongetje liep ik richting het huisje van de Zeven Geitjes. We keken naar binnen, en zagen alle geitjes spelen en gezellige geitendingen doen. En natuurlijk het jongste geitje in de klok. En toe liepen we verder en … om de hoek, voor de deur van het huisje stond … de boze wolf! Jongetje raakte een beetje in de stress, want het was levensecht voor hem. Machtig mooi.
  Jongetje is nu een man met zijn eigen zoontje … :S omg. Ik word oud.

  • Sheila schreef:

   Dat heb ik juist weer niet. Ik vind het juist leuk om hier ook de attracties te doen. Hoort toch wel bij mijn compleet dagje Efteling, zeg maar. En het sprookjesbos… er komen altijd eigen herinneringen naar boven. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik als klein meisje schreeuwde of iedereen wel zag dat er kikkers muziek speelden (bij de Indische Waterlelies).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *