Trouwen met een wildvreemde?

Trouwen met een wildvreemde… Ja, je leest het goed.

Op RTL4 is een nieuw programma; Trouwen met een wildvreemde. Vrijgezellen konden zich aanmelden voor een programma waarbij gezorgd zou worden voor de perfecte match. Met die belofte heb je natuurlijk met gemak een grote groep mensen te pakken. Maar wat bleek? Voor die match wordt wel gezorgd, maar je moet wel trouwen met de match in kwestie. Ja, trouwen. Trouwen voor de wet (wel op huwelijkse voorwaarden, wat attent) met alles erop en er aan. En die match made in heaven (of juist niet) zie je ook pas voor het eerst als je voor het altaar staat.

De deelnemers moesten even van de schok bijkomen. En die snap ik! Want een blind date is leuk. Zeg nou zelf, als je al een tijdje niet bent wezen daten, heb je er niets op te verliezen. Maar een huwelijk? Dat is toch even andere koek.

call me old fashion

Aankomende zomer is het voor mij 9 jaar geleden dat ik in het huwelijksbootje stapte. Call me old fashion, maar trouwen doe je op basis van liefde, naar mijn idee. En daarnaast met de gedachte dat je de rest van je leven met die persoon wil doorbrengen.  Natuurlijk kan iedereen een andere invulling geven aan het huwelijk, want ik ben daar natuurlijk één van.  Daarnaast ben ik zo’n nuchter persoon die de intentie heeft om samen te blijven met mijn man, maar (gezien de vele scheidingen die jaarlijks plaats vinden) tegelijkertijd ook beseft dat je niet in de toekomst kan kijken en nooit weet hoe je huwelijk zal verlopen. Maar trouwen doe je niet zomaar. Ik geloof namelijk niet dat een goed huwelijk als basis kan hebben omdat het  toevallig belastingtechnisch beter uitkomt, omdat je een hekel hebt aan je eigen achternaam, je denkt dat je toch niemand beter vindt, je toch niets had te doen die ochtend, je het doet voor het geld of altijd al een groot feest hebt willen geven.

FFASCINEREND

Sommige deelnemers haakten af toen ze de ‘catch’ te horen kregen. Geheel begrijpelijk! Ik zelf zou in die groep zitten, als ik al mee had gedaan. Maar verbazingwekkend genoeg, bleef er toch nog een grote groep achter. Een grote groep die bereid is om hun ja-woord te geven aan een volstrekt onbekend persoon. En dat vind ik bizar, maar ook tegelijkertijd fascinerend.

Uithuwelijken?

Wat drijft iemand om met een onbekende te willen trouwen? Ja, het gebeurt wereldwijd, als je uitgehuwelijkt wordt. Of als je het vertrouwen legt in je ouders, wat in India bijvoorbeeld gangbaar is, om hen de geschikte huwelijkskandidaat te laten vinden voor je. En daar zit een heel traject achter, heb ik geleerd dankzij de zeer leuke docu film ‘Meet the Patels‘. Hier wordt je meegenomen in de zoektocht naar een geschikte kandidaat voor een Indiase Amerikaan. Even tussen neus en lippen door. Of is dit programma eigenlijk niet een verkapte manier van uithuwelijken?

Hillary Clinton of kim holland?

Terug naar het programma op RTL 4. Want zo internationaal gaan ze ook weer niet (wat dan eigenlijk ook weer een beetje jammer is). En hoe vindt iemand die jou niet kent, in hemelsnaam jouw perfecte match? Je zou denken dat er een 3-weekse bootcamp aan vooraf is gegaan, waarin je intensief vragenlijstjes moest invullen met je eisen waar een man (of vrouw) aan moet voldoen, je favoriete kleur en huisdier, of je van kinderen houdt of dat je ze liever achter het behang plakt (om ze er nooit vandaan te halen), of je liever een strandtentje in het exotische Bloemendaal bezoekt of dat flaneren in Miami meer jouw idee is van dicht bij huis, of je liever het Rijksmuseum bezoekt of dat het drinken van een lokaal biertje voor jou al cultureel genoeg is, of je veganist bent of dat je chagrijnig wordt als er geen vlees op je bord ligt en of je geïnspireerd raakt door Hillary Clinton of dat Kim Holland juist jouw grote voorbeeld is (want jemig, die vrouw is wel van heel veel markten thuis). Ik bedoel, op basis daarvan moet je volgens mij een heel eind komen. Maar nee, niets van dat alles. RTL4 zorgt voor de perfecte match op basis van wetenschappelijk onderzoek!

Wat drijft iemand?

Maar wat drijft iemand in onze Westerse maatschappij om te gaan trouwen met iemand die je totaal niet kent? Waarbij het in onze cultuur past dat je vooral zelf je partner uitkiest. Als ik luister naar de deelnemers, is het vooral omdat men al lang(er dan gewenst) vrijgezel is. Eén dame zegt dat ze dagelijks een uur op Tinder bezig is en dat ze elke profiel weg klikt die voorbij komt. Een ander laat weten dat het haar gewoon niet lukt om de ware te vinden, terwijl de biologische klok rap door klikt. Iemand anders is er helemaal klaar mee om al 9 jaar vrijgezel te zijn. Natuurlijk, allemaal logische redenen om eens een blind date in te gaan. Maar om nou meteen te gaan trouwen? Is dat niet andere koek?

DNA, cijfers en een paar feitjes

Trouwen met iemand die je nog nooit eerder hebt gezien. Die aan je is gekoppeld, niet op basis van een gedeelde passie of fysieke aantrekkingskracht, maar op basis van de wetenschap. Op basis van dna, cijfers en feiten. Een psycholoog, seksuoloog en bioloog bepalen dus eigenlijk met wie je in het huwelijksbootje stapt, wiens achternaam je (eventueel) aanneemt, wiens pensioen ook ineens de jouwe is en wie jou ook nog ineens een hele schoonfamilie cadeau geeft. Zou het dan makkelijker zijn als er een mooie man (of vrouw) voor het altaar op je wacht, terwijl je al meteen merkt dat je verder geen klik hebt? En als dé prins (of prinses) niet bepaald moeders mooiste is, lukt het je dan nog om je open te stellen om die persoon beter te leren kennen? En hoe pak je je huwelijksnacht aan? Accepteer je eerst een friendrequest op facebook en ga je al zijn exen na? Of ga je er toch voor om elkaar te ontdekken op seksueel gebied, maar vraag je wel eerst even of hij zich wil omdraaien jij je hemdje uittrekt?

En jij?

Met andere woorden? Zou jij het kunnen en vooral, hoe pak je dan je huwelijk aan?

Mocht het trouwens toch écht niets worden, lees ik dat je na 5 weken ook mag scheiden. Je huwelijk duurt dan wellicht korter dan je eerste verkering op de basischool, maar hey… heb je eindelijk weer een excuus om je dagboek te gebruiken om je liefdesverdriet te verwerken. Want tja… een scheiding verwerken is natuurlijk ook weer een dingetje.

Trouwen met een wildvreemde is elke dinsdag om 21:30 te zien op RTL4.347423signature sheila

Comments

comments

39 gedachten over “Trouwen met een wildvreemde?

 1. Yvonne schreef:

  Zijn deze mensen zo wanhopig? Of willen ze gewoon gras op tv? Of is het nieuwsgierigheid? Ik vind het heel raar dat deze mensen dit doen. Maar bedankt voor de tip. Ik ga kijken ( en me verbazen)

  • Sheila schreef:

   Wanhopig klinkt ergens zo negatief, maar ik geloof dat sommigen dat wel bezoelen. Eén dame geeft zelf ook aan dat het haar tot nu toe zelf nog nooit gelukt is om een partner te vinden en al tig jaar vrijgezel is. Dan ben je wellicht een beetje desperate. Maar ook dat is persoonlijk. Een vriendin van mij is één jaar ouder (38) en ik ken haar al vanaf mijn jeugd. Zij heeft nog nooit een relatie gehad. Niet dat ze er niet voor open staat, maar ze heeft nog nooit iemand gevonden. Maar desperate is ze zeker niet. Ze ziet wel wanneer het gebeurt. Al heeft haar moeder me eens gevraagd of ik haar niet eens met iemand kon koppelen. Die vond het te lang duren allemaal 😉

   En ik blijf ook kijken :). Ben erg benieuwd naar de matches!

  • Sheila schreef:

   Haha.. ik weet niet of dit nou echt in de categorie ramptoerist valt ;). Maar ik kijk, hoor. Ben heel erg benieuwd hoe die matches nou aflopen in de praktijk natuurlijk 🙂

 2. Louise schreef:

  Ik hoorde dat ze dit in het buitenland ook hebben gedaan, maar dat daar 4 van de 5 huwelijken alweer gestrand waren… Al denk ik dan: dan gaat het bij 1 op de 5 misschien toch goed :D. Ik denk dat de zoektocht naar de perfecte partner heel moeilijk te omvatten is met een wetenschappelijke formule, maar leuk proefje 🙂

  • Sheila schreef:

   Ja, het is ook gebaseerd op een buitenlands programma. Maar 1 op de 5.. dat is toch relatief een hoog percentage! Voor zo’n situatie als dit dan, hè. Als het bij huwelijken in het algemeen zo zou zijn, is dat toch best triest.

 3. Jana schreef:

  Ik vind het vooral apart dat er gedacht wordt dat een huwelijk, of überhaupt een relatie of klik, wetenschappelijk onderbouwd is. Ik weet niet wat de ”wetenschappelijke” theorie is die hiervoor gebruikt wordt, want veel verder dan dan ”gelijke interesses” of vergelijkbaar ”verleden/ emotionele bagage ” kom ik nu niet.

  Want het mooie van verliefdheid is net dat je op iedereen verliefd kan worden! Ik val niet per definitie op iemand die precies op mij lijkt en ook niet steeds op hetzelfde type (al heb ik natuurlijk wel een lijstje met nope-not-for-me). Ik val voor iemand omdat ik – los van alles dat iemand op papier geschikt maakt – een gevoel krijg, een klik die misschien niet eens gebaseerd is op gemeenschappelijke interesses, de manier hoe iemand praat en beweegt, de manier hoe er samen word gelachen,… multidimensionale gevoelens van individuen die mij moeilijk te vertalen lijken naar theorieën van cijfers, DNA en de mening van een geleerde.

  • Sheila schreef:

   Helemaal mee eens. Je hebt een klik of je hebt het niet. En omdat dat zo persoonlijk is, is daar volgens mij helemaal geen theorie op los te laten.

   Maar ik heb de eerste vervolgaflevering gezien en het 2e paar vond ik al direct een passend koppel (en dan ken je de deelnemers niet eens). Toen ze elkaar voor het eerst zagen, leek het ook wel liefde op het eerste gezicht. Maar dat had er ook mee te maken dat beiden personen heel open waren en open stonde voor het leren kennen van een ander. Het waren erg spontane mensen. Het was in ieder geval mooi om te zien dat er dus wél een klik was. Zou het dan toeval zijn of toch die wetenschap? Ik kijk nog wel een paar afleveringen extra voordat ik een conclusie trek 😉

   • Jana schreef:

    Misschien hebben ze dan toch een échte, diepliggende wetenschappelijk theorie weten te vinden 😉 Ik zal eens een aflevering kijken en onbevooroordeeld peilen!

 4. Daenelia schreef:

  Het programma zag ik wel voorbij komen in de media, maar het ging net zo snel weer mijn geheugen uit. Het lijkt me gewoon niet interessant. Waarom mensen er aan mee doen? Dan zou ik moeten gaan kijken welke types daar dan ja tegen zeggen. En daar vind ik het dan weer niet interessant genoeg voor.
  Voor mij zou het niet werken, maar ik zou me er ook niet op hebben ingeschreven. Als inhaker voor wat een huwelijk dan voor mij betekend: … Niets. Wij zijn voor het belastingtechnische een partnerregistratie aan gegaan, niet omdat we denken dat we door een handtekening bij elkaar blijven. Wij blijven bij elkaar, nu, omdat we het goed hebben samen. Op elk vlak. Natuurlijk houden we van elkaar (ik denk zelfs dat we nog verliefd zijn), maar er is meer dan dat als je een goede partnerschap of huwelijk wil. En willen de deelnemers dat ook? Of willen ze gewoon niet meer alleen zijn?

  • Sheila schreef:

   Ja, vooral dat laatste zeg je goed. Ik vraag me dat dus ook af. Willen ze die insteek waar een huwelijk voor bedoeld is, of gewoon niet meer alleen zijn? Er zit een dame tussen van 27. Erg jong, vind ik dan. Vooral op die leeftijd, waarom zou je je binden door een huwelijk met iemand die je niet kent? Als je, bij wijze van, rond de 40 bent, kan ik me voorstellen dat je daar toch eerder voor gaat.

 5. Mieneke schreef:

  Ik snap echt niet waarom je aan dit programma mee zou doen. Dit is toch geen basis voor een huwelijk! Wat ik me dan afvraag: zouden de deelnemers hier misschien geld voor krijgen? Als je dan ook nog trouwt is de kans naar mijn mening heel, heel, heel groot dat je vervolgens gaat scheiden. Wie wil er nou (op deze manier) als gescheiden man/vrouw door het leven gaan? Ik kan hier echt niet bij. Heb het programma nog niet gezien en denk ook niet dat ik het ga kijken.

  • Sheila schreef:

   Nee, het lijkt mij ook niet de ideale basis voor een huwelijk. En het lijkt mij ook niet meer dan realistisch dat er al heel snel een scheiding volgt. Het is toch best raar dat je meteen getrouwd bent met iemand die, bij wijze van, gisteren nog naast je in de bushalte heeft kunnen staan. En dat je daardoor eigenlijk ook meteen samenwoont (want tja, je bent getrouwd), terwijl je iemand niet kent. Ik ben ook erg benieuwd hoe die mensen hun witte broodsweken gaan ervaren!

 6. Sandra schreef:

  Toen ik de reclame over dit programma voorbij zag komen vorige week, was ik stomverbaasd. Waarom zou je hier aan meedoen? Ik vind het idee echt belachelijk. :’)

  • Sheila schreef:

   Dat zit ik dus ook te bedenken. Misschien omdat men vindt dat ze al lang genoeg alleen zijn of niet meer in zichzelf geloven dat ze de juiste partner kunnen vinden? De reden kan ik zelf ook niet helemaal plaatsen. Maar daarom vind ik het wel fascinerend.

 7. Martha schreef:

  Ja en dan word dat hele circus ook nog uitgezonden op tv, dat je meedoet aan een dergelijk experiment alla, maar om daarmee dan ook gelijk op tv te komen?? Hoe vertel je dat nieuwtje aan je ouders! Zo open minded zijn die van mij nu ook weer niet!!! Hahah!! Wauw nee mij er gezien (Natuurlijk ga ik het programma wel volgen want ik ben wel heel nieuwsgierig)

  • Sheila schreef:

   Hahahaha…. ik volg het ook, want ik ben nu natuurlijk erg benieuwd naar de matches. Er is ook geen sprake van leedvermaak (ik heb een hekel aan dat soort programma’s). Ik hoop oprecht dat er ergens sprake is van liefde op het eerste gezicht.

 8. Kim schreef:

  Heel bizar! Toch ben ik stiekem wel benieuwd naar het programma. Hetzelfde geldt voor Temptation Island, eigenlijk ook te achterlijk voor woorden dat je daaraan mee wilt doen, maar het is heerlijke tv.

  • Sheila schreef:

   Ik keek gisteren naar de tweede aflevering en het 2e echtpaar, eerlijk is eerlijk, vond ik echt een match. Ze waren leuk en op het eerste gezicht pasten ze ook geweldig samen. En ze vonden elkaar ook leuk. Mooi om te zien. Het eerste echtpaar was een ‘stel’ van 27. Dat zag er echt ongemakkelijk uit. Volgens mij ben je met die leeftijd al helemaal niet klaar voor een huwelijk. Laat staan met een onbekende.

   Een collega van mij is trouwens één van de eerste meiden die mee deed als verleidster voor Temptation Island. Ze zei ook dat het bizar was. Je deed er alles aan om de mannen te verleiden en een stel uit elkaar te halen. Inmiddels, tig jaar later, is ze samen het een partner en geven ze 2 kleine kindjes. En van dat figuur is niets meer over. Ze is heel degelijk een het is niet voor te stellen dat ze daar aan mee deed. Los daarvan snap ik ook echt niet waarom je mee wil doen aan dat programma. Als je niets hoeft te bewijzen, al helemaal niet.

 9. Frederique schreef:

  Ja ik vind het ook wel bijzonder dat sommige mensen dat gewoon vrijwillig doen. Ik vind trouwen te bijzonder om er zo luchtig over te doen. Die van mij is op de klippen gelopen maar toen ik trouwde geloofde ik er wel in. Maar ja goed, er zijn wel meer programma’s waarbij ik me echt afvraag waarom mensen eraan meedoen. Temptation island is er ook zo eentje. Ik heb Trouwen met een wildvreemde nog niet gezien maar ik ga volgende keer wel even kijken 😉

  • Sheila schreef:

   Maar dat is toch ook de insteek? Je trouwt omdat je er op dat moment ook echt vanuit ging dat je de rest van je leven samen wilde doorbrengen. Natuurlijk loopt dat niet altijd zo af, maar dat zou wel de insteek moeten zijn.

   En oooh… Temptation Island. Daar zou ik al helemaal nóóit aan meedoen. Simpelweg, omdat ik niets te bewijzen heb tegenover een ander (en ik me dood zou vervelen tussen al die mensen die ik allemaal niet eens mijn type zijn, dus verleiding is ook ver te zoeken).

 10. sammie schreef:

  Ik heb gister een gedeelte van het programma gezien, ik was ook erg verbaasd dat er gewoon echt mensen aan zoiets mee doen! Maar dat heb ik wel vaker bij programma’s op tv. Ik ben heel benieuwd hoeveel huwelijken er overeind blijven 🙂

  • Sheila schreef:

   Jaaah… ik ook! Ik ben echt benieuwd of er ook echt bij iemand een vonk is. Zo te zien was die er wel afgelopen aflevering, dus dat vond ik dan wel weer erg schattig om te zien. Want liefde gun ik iedereen wel.

 11. Esmeralda schreef:

  Het lijkt me afschuwelijk hahah. Gister wel gekeken. Ik gun het Patty en Bram wel, die zagen er vanaf het eerste moment zo gelukkig uit samen. Dat eerste stelletje vond het volgens mij 3x niks (de meid in ieder geval). Volgende week zien we wel weer verder..

  • Sheila schreef:

   Mee eens! Ik vond Patty en Bram al direct zo leuk samen en toen moesten ze elkaar nog ontmoeten. Maar die vonk was er. Fantastisch om te zien. Ze hadden allebei ook een hoge gunfactor, wat mij betreft.

   Dat eerste stelletje… nee, dat lijkt me ook niet. Ze zijn allebei nog veel te jong om in huwelijk te gaan stappen met iemand die je niet kent (en waar je zelf nooit op zou vallen). Ik snap ook niet waarom ze er voor zijn gegaan. Die jongen deed nog zijn best, maar zij valt duidelijk op andere types. Aan de andere kant denk ik dan; dat werkte blijkbaar niet. Een goed moment om eens te kijken of deze jongen wat is. Want tja… je bent toch al getrouwd 🙂

 12. Joyce rdt schreef:

  Oh god nee.. ik zou zoiets echt nevernooit doen.
  Laat mij ook maar old fashion verliefd worden op iemand. Eerst trouwen en dan misschien bij elkaar passen vind ik echt iets te enthousiast!

  Liefs.x

 13. jeapiebel schreef:

  Ik zal het zelf nooit doen, ik moet wel verliefd zijn om relatie te kunnen beginnen, volg liever mijn hart dan wetenschap. Al probeer ik niet andere te veroordelen, omdat ik ook niet fijn vind als zij over mijn relatie doen. Dus leef je uit lieve mensen. Maar ik doe niet mee. Ik kies eerst voor liefde!

 14. Wildcard schreef:

  Bij ons loopt er ook zo’n programma, dat blind trouwen.
  Ik weet niet goed wat ik moet van denken, maar voor de mensen die die stap wel durven zetten en het valt mee, moet dat super zijn.

  • Sheila schreef:

   Ja, dat vind ik dus ook. Hoe geniaal is dat als je zo toevallig wel dé liefde tegen je lijf tegen loopt? Dat wil eigenlijk iedereen wel. Eén van de 4 stellen is getrouwd gebleven, trouwens. Best een mooi percentage.

 15. Nina schreef:

  Hahaha, ik heb één aflevering gezien. Wat een vreemd idee! En hoe kan de wetenschap dat bepalen, vraag ik mij af. Het gevoel moet er ook zijn, dat kun je niet zomaar even inschakelen:-) toch zou ik voor de nieuwsgierigheid nog eens kijken, om te zien hoe het uitpakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *