TTP: De onverwachte schoonheid van White Sands

 

Tijd voor een Throwback Travel Photo. Vandaag deel ik een foto van een bijzondere locatie. Een locatie die niet snel op iemands travel-list staat. Een locatie die bij weinig mensen bekend is zelfs. Een locatie waar we toevallig langs kwamen en oh… wat is het er mooi! Ik deel vandaag dus niet alleen een foto, maar ook een reistip én je krijgt een filmtip cadeau om in de stemming te komen!

Toen

Wat, waar en wanneer?

Deze foto is genomen in het bijzondere  White Sands Nationaal Park in New Mexico, USA. Dit park bestaat uit kilometers strekkende zandduinen. Wat het extra bijzonder maakt, is dat het duinen zijn van gipskristallen. Dat betekent dus wit, wit en wit. Deze foto maakte mijn man van mij in 2009.

De reis?

We maakten een wereldreis van 6 maanden om de wereld en waren nog maar een paar weken op pad. Amerika was onze eerste bestemming. In Amerika startten we in Orlando om over land te eindigen in LA. Een geweldige road trip. Hier waren we op de helft van het Amerikaanse gedeelte.

Wat ging er aan vooraf?

We hadden nog nooit van White Sands gehoord. Laat staan er ooit iets van gezien te hebben. Maar tijdens een couchsurf ervaring in Texas, kregen we de tip om dit park te bezoeken. En oh, wat een geweldige plek is het! We waren compleet overdonderd door de vlaktes van wit zand en haar schoonheid. Ik kan zelfs zeggen dat dit me meer verraste dan de eerste keer de Grand Canyon zien. Puur omdat we er zonder verwachtingen heen gingen en we gewoon verrast waren hoe prachtig het was! Ondanks dat er alleen zand te zien is en hier en daar planten, is het dus een indrukwekkende plek.

Met wie?

Ik was samen met manlief.

Wat maakt deze foto speciaal?

Omdat we in het laagseizoen reisden, waren we ook de enige mensen op deze vlakte. Eén van de redenen waarom het zo fijn is om in het laagseizoen te reizen. Dat maakt dit soort ervaringen nou net wat intiemer, ondanks dat je jezelf bevindt in een waanzinnig groot park. De combinatie van de heldere blauwe lucht met het witte zand, maakte ons bezoek ook perfect. Het was gewoon een schitterende dag en we hebben hier uren rond gebracht.

Daarna

Wat hebben we na dit moment verder nog gedaan?

Na White Sands reisden we verder New Mexico in. We gingen naar Albuquerque en vervolgens naar Santa Fe. Beiden sfeervolle plekken die absoluut de moeite waard zijn om er een paar dagen te verblijven. Na Amerika vlogen we door naar de Cook Eilanden, ergens in de middle of the ocean.

Reistips

New Mexico

New Mexico is één van mijn favoriete Amerikaanse staten. De staat ademt Spaans Mexicaanse sferen en dat maakt het heel anders dan elke andere staat in Amerika. New Mexico is geen populaire staat zoals Californië welke bekend is bij elke Nederlander. Maar in New Mexico kom ik graag voor authentieke plaatsjes en lekker eten. Ook vind je hier unieke bouw waar New Mexico nog steed trouw aan blijft. Ken je het Santa Fe hotel in Disneyland Parijs? Dat is gebaseerd op hoe Santa Fe er daadwerkelijk uitziet. Santa Fe is daarom ook echt de moeite waard om er een paar dagen te verblijven (ongeveer 4 uur rijden vanaf White Sands). Ook zijn er in New Mexico diverse ‘native american’ pueblo’s waar je nog traditionele huizen kan bezichtigen.

Weersomstandigheden

White Sands is dus een uniek stukje natuur wat het de moeite waard maakt om er voor om te rijden, mocht het niet direct op je route zitten. Houd er alleen rekening mee dat je totaal geen schaduw hebt. Als je niet goed voorbereid bent, kan het dus gevaarlijk zijn op hete dagen. Maar houd ook het weer goed in de gaten voor eventuele (zand) stormen. Bezoek dus altijd de website voor de verwachte/huidige weersomstandigheden. Als weersomstandigheden voor gevaarlijke situaties (kunnen) zorgen, wordt het park gesloten.

Eten, drinken en overnachten

Ik heb geen plek gezien waar je eten kan kopen. Maar blijkbaar is er een klein winkeltje aanwezig. Bereid je in ieder geval goed voor en zorg dat je zelf genoeg bij je hebt. De dichtstbijzijnde stad voor restaurants en overnachtingen ligt namelijk 24 kilometer verder in Alamogordo. White Sands zelf biedt geen optie tot hotel of RV overnachtingen. De dichtstbijzijnde campings vind je op ongeveer 35 kilometer afstand. Wel kan je akkoord krijgen om de in duinen te overnachten met een tent. Houd er wel rekening mee dat dit betekent dat je eerst een stuk moet hiken, omdat je daar niet met auto’s mag komen. Het kamperen zal daarom ook erg basic zijn.

Hoe kom je er?

White Sands is alleen te bereiken per auto. Houd daarbij in de gaten dat je op tijd je tank bijvult, omdat je hier niet kan tanken.

In de stemming komen?

Om een idee te krijgen hoe New Mexico is en hoe mooi White Sands is, raad ik je aan om de film Jackie te kijken met Carice van Houten, Jelka van Houten en Holly Hunter. Een geweldige road trip film met de juiste sfeer, zoals ik hem ook herken als ik daar reis. De film is te zien op Netflix!

En jij?

Ben jij wel eens ergens op reis of vakantie onverwachts op een plek gekomen waarvan je helemaal onder de indruk was?

 

Comments

comments

8 gedachten over “TTP: De onverwachte schoonheid van White Sands

 1. Evelyne schreef:

  Het moet prachtig zijn om daar te vertoeven. Ik ben dan wel geen avonturier, de foto alleen al doet mij watertanden. Zelf ben ik nog nooit op een plek geweest die nergens beschreven staat.

  • Sheila schreef:

   Ik weet zeker dat jij het er prachtig zou vinden voor macro fotografie. Her en der zijn bloemen te vinden en andere woestijnplanten. Je had er een mooie reeks kunnen maken.

 2. Roelina schreef:

  Lijkt me heel gaaf. Ik heb niet het reizigersbloed, en een wereldreis zal ik dan ook nooit maken. Toch kom ook ik wel eens op plaatsen waarvan even je adem stokt, dichterbij huis weliswaar, maar die plekken vind je overal. Ik hou wel van die eenzaamheid, nietigheid. Overwelmd worden door de immense natuur. Dat maakt dat je als mens heel nietig voelt, vind ik.

  • Sheila schreef:

   Hey Paul, wat leuk om weer van je te horen! De Grand Canyon is ook prachtig. Maar op de één of andere manier verraste White Sands me gewoon meer. Juist, omdat het zo onverwachts op mijn pad kwam en ik er nog nooit van had gehoord of iets van had gezien. Een andere plek die ik dan ook weer mooier vind dan de Grand Canyon, is de Horseshoe Bend. Wellicht juist omdat er geen hekken zijn en alles gewoon in de vrije natuur te zien is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *