TTP: Haaien spotten in de Great Barrier Reef

Nog 8 maanden wachten. 8 maanden voordat de volgende wereldreis zich aan doet. Gelukkig wordt die tijd ‘onderbroken’ door de zomer, waarin altijd genoeg te doen valt. Het is even wachten, maar terug kijken op reis herinneringen is ook leuk. En daarom blaas ik de categorie ‘Throwback Travel’ weer nieuw leven in. Puck postte al eens enkele reisverslagen in de Throwback Travel Tales. En dat ga ik vast ook weer eens doen. Maar voor nu wil ik jullie meenemen door middel van mijn favoriete reisfoto’s in de Throwback Travel Photos serie.

Ik heb er zin in om op die manier mijn herinneringen aan mooie en bijzondere reismomenten met jullie te delen. Voor mij is een terugblik op reisfoto’s altijd leuk en voor jullie is het een manier om een kijkje te krijgen achter de schermen van mijn (manier) van reizen.

Toen

Waar en wanneer?
The Great Barrier Reef, Australië in 2010 (omdat groot barrièrerif toch een beetje raar klinkt).

De reis?
Samen met manlief 6 maanden backpacken rond de wereld.

Wat ging er aan vooraf?
Ik had al eerder gedoken in dit schitterende duikgebied en wilde dat ook graag aan mijn man laten zien. Met daarbij de hoop dat we haaien zouden zien. Net zoals toen, boekte ik een liveaboard voor 3 dagen. Dat betekent slapen – duiken – eten – duiken – eten – duiken – (nacht) duiken – slapen. Een geweldige ervaring in een schitterende omgeving.  En natuurlijk maak je ook goed contact met andere duikers als je die paar dagen op één boot zit in de oceaan. Het was één en al gezelligheid met mensen die van dezelfde sport houden. Met dit groepje maakten we de meeste duiken.

Met wie?
Op deze foto zie je ons samen met N uit Canada (links), A uit Engeland en rechts het getrouwde stel E uit Amerika en P uit Engeland.

Wat maakt deze foto speciaal?
Na 3 dagen stapten we weer aan land, in de ban onze gemaakte duiken waarbij we o.a. haaien hadden gespot tijdens een nachtduik. Duiken tussen de haaien, blijft adembenemend! Op deze foto beelden we ‘haai’ uit. Tegelijk zie je ook hoeveel plezier we met elkaar hadden. Met deze foto sloten we dus een geweldige tijd af in de Great Barrier Reef waar we leuke vrienden aan over hebben gehouden.

Nu

Wat is er sindsdien gebeurd?
Zoals ik hier vertelde, is er snel sprake van een vriendschap als je reist. We hebben nog steeds contact met de Canadese en het getrouwde koppel dat in Londen woont. Toen N in 2016 vanuit Canada naar Engeland kon voor haar werk, maakten we meteen van dat moment gebruik om met elkaar af te spreken. Samen met zoonlief vlogen we dus naar Londen voor een paar dagen. En zo zagen we elkaar weer, na onze ontmoeting in Australië. Het was we elkaar gisteren nog gezien hadden, zo vertrouwd voelde dat. Inmiddels zijn we allemaal ouders geworden en delen we behalve onze passie voor het reizen en duiken, ook het ouderschap.

Reistips

Kies een goede duikschool

Duiken in de Great Barrier Reef is natuurlijk een geweldige en unieke ervaring. Het is ook dé plek om je duikbrevet te halen. Kies een goede school en ga vooral met duiken niet voor de goedkoopste school. Ik dook met Divers Den, een professionele duikschool die kwaliteit hoog in het vaandel heeft. Je betaalt iets meer, maar dit krijg je terug in professionaliteit, de kwaliteit van materiaal en de boten (niet onbelangrijk als je een paar dagen aan boord zit) en de opleiding. Ik verbleef op de Ocean Quest met schone en comfortabele hutten. Laat je backpack achter in je hostel (want de ruimte is beperkt) en neem alleen het nodige mee in een dag rugzak.

Hoe gaat een liveaboard?

De liveaboard is absoluut een aanrader. Je kan verder de oceaan op, dus ook dieper duiken en je houdt je non-stop bezig met duiken (een duikcursus of vrije duiken), terwijl je nieuwe vrienden maakt. Houd er wel rekening mee dat je in Australië niet standaard duikt met een instructeur (als je eenmaal vrije duiken maakt). Je betaalt extra als je een gids (divemaster of instructeur) mee wil. Dus maak vrienden en vorm een groep met ervaren duikers als je niet met z’n tweeën wil (want je duikt uiteraard minstens met een buddy). Omdat ik ervaring heb en hier al eerder had gedoken, nam ik kleine groepjes mee. Je krijgt vooraf een uitgebreide briefing en je moet boven komen met minimaal 50 bar. Duikers worden goed in de gaten gehouden vanaf de boot en op het dak zit altijd een crew member die de oceaan scant om zo duikers in nood te kunnen spotten (en te helpen). Aan boord kan je genieten van geweldige maaltijden en er is een bar en een dek om op te zonnen en te ontspannen.

Wat neem je mee?

Neem zo weinig mogelijk mee, maar in ieder geval: zwemkleding, eventueel je eigen duikspullen, teenslippers (andere schoenen zijn overbodig), zonnebrand crème, shampoo, reishanddoek, makkelijke kleding voor tussen het duiken door, zonnebril, (onderwater) camera, duikbrevetten en je logboek.

En jij?
Onderhoud jij nog vriendschappen met mensen die je hebt leren kennen tijdens je reizen of vakanties?

Comments

comments

11 gedachten over “TTP: Haaien spotten in de Great Barrier Reef

 1. Maaike schreef:

  Oh wat gaaf! Ik broed ook nog steeds op een idee om over oude reisverhalen en foto’s te bloggen. En dat komt ook nog wel want ik vind dit ook zo leuk om te lezen! Ik heb destijds aan de westkust verschillende keren gedoken, bij het Ningaloo Reef. En heb tijdens mijn reis in Australië bijvoorbeeld veel mooie mensen ontmoet. Helaas is al het contact verwaterd na 17 jaar.

  • Sheila schreef:

   Oh Maaike, ik zou het zo tof vinden als je dat ook gaat doen. Misschien ook gewoon met een foto, zoals dit? Ik zou het ontzettend tof vinden om zo te lezen over jouw avonturen. Ik heb nog met heel veel mensen contact. Niet met iedereen even actief, maar het zijn wel mensen bij wie ik zo langs kan gaan en kan blijven slapen. En vele vrienden hebben we ook weer gezien in de tussentijd.

 2. Saskia schreef:

  Wat tof zeg! Ook een super leuke foto. Wij hebben niet echt mensen waar ik nog meer omga. Wel een bijzonder moment om mijn penvriendin vorig jaar te ontmoeten, waar ik nog contact mee had sinds we begonnen met schrijven toen ik 11 was. Zij uit Letland ik toen uit Leiden. Geweldig om zo iemand toch nog eens te zien.

  Ik wil zeker wat meer gaan bloggen over oude reizen die we hebben gemaakt. Gewoon om het nog eens fijn (mét toffe foto’s) te herinneren. <3

  • Sheila schreef:

   Dankjewel! Oh ja, fantastisch! Ik volgde het moment van die ontmoeting online ?. Het is ook bijzonder. Zo voelt het met mensen die ik in het buitenland heb ontmoet ook. Zo leuk om ze weer terug te zien en verhalen te delen.

   Ben benieuwd naar je artikelen!

 3. Michelle schreef:

  Wat leuk om weer eens terug te blikken! En wauw een wereldreis. Wij zijn nogal op onszelf dus tijdens vakanties komen wij niet verder dan een vriendelijke ‘hallo’of een klein praatje maar echte vriendschappen hebben wij nooit opgedaan.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel!

   Zelf kan ik me dat niet voorstellen. Ik ben zeker op mezelf, omdat ik niet van groepen houd. Maar wil wel mensen leren kennen. Ik bedoel, mezelf ken ik al en mijn man ook ?.

 4. Sanne schreef:

  helaas niet eigenlijk, toen was ik veel te jong om dat te beseffen. Zo hadden we als kind en tiener heel veel vriendjes en vriendinnetjes op het verlof. Maar die vriendschappen zijn al lang verwatert.

  • Sheila schreef:

   Niet vreemd natuurlijk dat dat gebeurd in de loop van de tijd. Vooral als je ze leert kennen als je zelf nog op de basisschool zit. Op een gegeven moment ga je andere dingen doen of een andere kant op. En je bent dan zelf nog aan het groeien als persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *