USA 2015: De Wizarding World of Harry Potter

Na 5 dagen Disney zijn de meeste mensen helemaal klaar met pretparken. Denk je eens in, 5 dagen rondlopen in een hitte van 40 graden. En dat gepaard met de tropische regenbuien. Daarnaast ben je ook nog met een baby, waarbij je rekening moet houden met zijn schema. Je maakt korte nachten en op een gegeven moment lijkt iedereen op Mickey. Maar genoeg van pretparken? Ik? Ho… nooit! Ik kan er zeker nog 2 dagen bij hebben, ondanks de 40 graden. Want wat is een weekje pretparken in Florida zonder Universal Studios te hebben bezocht? In het bijzonder de Wizarding World of Harry Potter? Onmogelijk! Dus ook al hebben we er al 5 dagen opzitten, 2 dagen Universal it is.

Universal Orlando Resort

Universal Orlando Resort bestaat uit hotels, een uitgaansgelegenheid en 2 pretparken; Universal Studios Florida en Islands of Adventures. In 2011 bezocht ik de 2 pretparken voor het laatst, samen met Puck en onze mannen. Universal Studios Florida (kortweg Universal Studios) concentreert zich op de filmwereld. Hier kan je een kijkje krijgen achter de schermen van klassiekers of populaire films van dat moment. De attracties zijn allemaal gebaseerd op bestaande films en natuurlijk ook de sfeer van het hele park. Islands of Adventures, de naam zegt het al, is meer een avontuurlijk park waar geweldige thrill rides op je staan te wachten. De meesten zijn hierbij gelinkt aan een film. Maar we zijn niet meer in Disney. Dit betekent dat het natuurlijk niet meer mierzoet is en alles is een tikkeltje uitdagender en brutaler. En we hebben 2 dagen om bovenstaande parken te bezoeken!

Huurauto

Vanuit de airport zijn we met een shuttle vertrokken naar ons Disney hotel. In de periode dat we Disney bezochten, hebben we geen huurauto gehuurd. Waarom zou je? Elk park is te bereiken via bus, ferry en/of monorail vanaf elk hotel, welke om de 15 minuten vertrekt. Een huurauto zou zonde zijn van je geld. Vanuit Disney is het echter omslachtig om zonder auto in de Universal parken te komen en al helemaal met een baby. Dus in de avond van dag 5 vertrekt manlief naar de airport om een huurauto op te halen. En aangezien zij $10 per dag berekenen voor het huren van een autozitje voor de baby, rijdt hij langs Walmart waar hij er één koopt. Oz had sowieso een grotere stoel nodig, dus we zijn van plan om deze ook in te laten checken met onze bagage als we straks terug vliegen (long term thinking).

Islands of Adventures

Donderdag – dag 7: Met onze huurauto vertrekken we richting Universal Orlando Resort. We besluiten om als eerste te beginnen met Islands of Adventures. Dit park kennen we namelijk minder goed, omdat we het nog maar één keer eerder hebben bezocht. Wat hebben manlief en ik er zin in om de Wizarding World of Harry Potter te bezoeken. James, onze vriend uit Las Vegas die mee reist, begrijpt onze enthousiasme niet. Maar goed, hij heeft de boeken niet gelezen of de films niet gezien. Voor iedereen die dat wel heeft gedaan, zal het enthousiasme natuurlijk delen. Dus, zodra we binnen zijn, lopen we als eerste direct door naar Hogsmeade, één gedeelte van de Wizarding World. In 2011 bezochten we dit al, maar ook nu is het weer een feest van herkenning.

Hogsmeade

Hogsmeade is fantastisch. Je komt de straat in alsof het winter is. En in de verte steekt Hogwarts boven alles uit. Wat heerlijk om terug te zijn! Het is tijd om Oz te voeden en dat doen we natuurlijk meteen in het restaurant de Three Broomsticks. Wat kan je hier je ogen uit kijken. Er zijn kleine winkeltjes waar je bijvoorbeeld een toverstok kan kopen. Maar natuurlijk ook andere mooie dingetjes. De vitrines zijn ook de moeite waard om te bekijkende met de bewegende beelden, zoals je er ook over leest in de boeken. Natuurlijk kan je ook de springende chocolade kikkers kopen of een shirt van je favoriete quidditch team. En vergeet vooral niet butterbeer te proberen! Frozen zijn ze het lekkerst op een hete dag.

HogsmeadeHarry Potter and the Forbidden Journey

Hogsmeade heeft meerdere attracties. Maar wat we vooral als eerste willen doen, is naar onze favoriete attractie ter wereld; Harry Potter and the Forbidden Journey. Wow…. Sinds ik in deze attractie ben geweest, valt elke attractie in het niet. Met ons viertjes lopen we richting Hogwarts. De buggy mag mee de rij in, omdat Universal Studios wel over aparte child swap plaatsen beschikt. Aan het einde kunnen we daar verzamelen, waar we elkaar mogen aflossen om de attractie in te gaan. De wachtrij is 10 minuten, overigens! Maar we nemen de tijd, want de route richting de attractie zelf, is een avontuur op zich. Je passeert namelijk iconische punten uit de film. Schilderijen praten tegen je, je loopt door Dumbledores kamer, je hoort Harry, Ron en Hermione overleggen terwijl je door de Dark Arts kamer (excuses, ik heb de boeken in het Engels gelezen) loopt, je passeert de Room of Requirement en de Gryffindor common room. Met andere woorden, je kijkt je ogen uit en in gedachten voel je je een student van Hogwarts. Zelfs James, die niets van Harry Potter heeft gelezen, is onder de indruk. 

En dan moet de attractie nog beginnen! En geloof me, je hebt nog nooit zoiets gezien. Je vliegt boven Hogwarts, je komt terecht in een quidditch spel, maar wordt net zo snel opgejaagd door de dementors totdat Weeping Willow je letterlijk uit de lucht slaat. En geloof me, ik kan het zo goed mogelijk proberen uit te legen, maar deze attractie moet je ervaren! En met zo’n korte wachtrij lukt het vandaag ook om hem meerdere keren te doen.

Nu blijkt er overal een wachtrij te zijn van gemiddeld 10 minuten. Ideaal voor ons, want hierdoor kunnen we het hele park twee keer rond en alles net zo vaak doen als we willen. De child swap ruimtes in dit park zijn geweldig. We kunnen er zelfs Oz verschonen. Oz kan er vaak rond kruipen, zodat meneer ook aan zijn trekken komt. De attractie bezoeken we dus om en om en telkens blijft er één persoon bij Oz achter. Dit werkt ook prima in de Marvel Super Hero Island waar diverse achtbanen zijn.

The Cat in the Hat

We geven Oz ook de ruimte in een speciale speelruimte voor kleine kinderen genaamd ‘If I Ran The Zoo’. Dit vind je in de wonderlijke wereld van Seuss Landing, gebaseerd op de boeken van Dr. Seuss. In mijn favoriete attractie in dit gedeelte, maak je een rit door de pagina’s van het bekendste boek ‘The Cat in the Hat’ . Met name leuk als je het boek kent en laat ik dit Engelse boek nu thuis op de planken hebben liggen. Natuurlijk koop ik er ook nieuwe boeken om straks voor te kunnen lezen aan Oz.

Cat in the hat

Hogwarts Express

Nadat we zo’n beetje alles hebben gedaan wat we willen doen, pakken we de Hogwarts Express richting King’s Cross Station in Londen (lees; het 2e gedeelte van de Wizarding World, gelegen in Universal Studios). Deze trein is alleen maar toegankelijk voor mensen die een open ticket hebben voor beide parken. We nemen plaats in de coupe en het alsof je in de 1e film zit. Harry, Ron en Hermione lopen echt langs je coupe en buiten zie je hoe je Londen in rijdt. Oz vind het fantastische en kijkt zijn ogen uit. Net zoals wij.

Daigon Alley in Universal Studios

En voor je het weet zijn we in Londen. We stappen het station uit en achter een dubbele muur, je loopt er zo voorbij, wandel je de wonderlijke wereld van Daigon Alley binnen. Die wow factor van Hogsmeade? Die kan je hier verdubbelen! Fantastisch! Dit is Daigon Alley. In een seconde vergeet je dat je in Universal Studios bent beland. Dit is de wereld van Harry en elke andere wizard of witch! Magische toverstokken zijn hier verkrijgbaar, waarmee je magische spreuken kan uitvoeren ($49 en $39 voor een toverstok zonder toverkracht).

Daigon Alley Dragon

Aan het einde van de straat staat Gringotts bank. Bovenop zit de draak die elke 10 minuten vuur spuugt. Ik word omringd door HP fans, want er klinkt gewoon applaus op het moment als de draak zijn vlammen laat zien. In Gringotts is de attractie Harry Potter and the Escape from Gringotts met een wachtrij van 10 minuten. Ook heel gaaf, maar deze haalt het niet bij de Forbidden Journey. Wel bijzonder is het dat je ook daadwerkelijk de bank in moet lopen, waarbij je omringd wordt door geld tellende goblins.

De diverse winkels, meer dan in Hogsmeade, schreeuwen om bezocht te worden. Waarbij je moet opletten dat je niet tegen de deurpost loopt, omdat je nog druk bezig bent om alle indrukken op te slaan. Heb je trek? Waar anders dan in de Leaky Cauldron bestel je een heerlijke maaltijd? En wil je het duisterder? Geen probleem, want natuurlijk is er een zijstraat naar Nocturn Alley. Duister is mijn ding, dus Borgin and Burkes is één van mijn favo winkels en je hoeft niet eens een Death Eater te zijn om hier binnen te komen.

Daigon AlleyHet park sluit om 20:30. Oz slaapt inmiddels in zijn buggy en slaapt lekker door als we hem in de autostoel zetten en doorrijden naar onze hotelkamer.

Universal Studios

Vrijdag – dag 8: Onze laatste pretpark dag en we gaan direct richting Universal Studios. De wachtrij bij de achtbaan Hollywood Rip Ride Rockit is 70 minuten. Maar als je een kind bij hebt die niet in de ride mag, kan je deze rij prima omzeilen (komen we achter). Met de lift gaan we rechtstreeks naar de Child Swap en vanuit daar mogen we direct de attractie in. Manlief blijft de eerste beurt bij Oz. Deze snelle achtbaan vinden we allebei geweldig, omdat je je eigen muziek mag uitkiezen terwijl je de rit maakt. Ik kan je ‘Rollin’  van Limp Bizkit aanraden. Werkt geniaal! De medewerkster is ondertussen gek op mijn zoon (logisch, die stralende glimlach is nu eenmaal niet te negeren) en laat ons er meerdere keren in. Een prima start van de dag met die adrenaline in ons lijf.

Het is wederom een warme dag, maar het is in ieder geval droog. Met dit weer moet je je niet haasten. De ventilator die we hebben vast gemaakt aan de buggy van Oz houdt hem lekker koel. De rest van de attracties heeft wederom en wachtrij van gemiddeld 10 à 20 minuten. Hierdoor hoeven we niets over te slaan en Oz krijgt de tijd om te spelen in Fievels’s Playland. Het is ontzettend prettig om de tijd te kunnen nemen, met name met dit weer. En dit park heeft diverse attracties die ik altijd erg leuk vind. De Transformers (welke ik al eens in Universal Studios Anaheim had bezocht) en de klassieker ET bijvoorbeeld.

Universal Studios

Het enige waar we rekening mee moeten houden is dat het park om 17:00 uur sluit ter voorbereiding van Halloween Horror Nights. Een evenement dat  we bezochten in 2011, maar wat nu met Oz natuurlijk geen optie is. Is het de moeite waard? Ja hoor. Al moet ik eerlijk bekennen dat op sommige punten het zelfs enger en sfeervoller is in Nederland bij de Fright Nights bij Walibi. Is het eng in Orlando? Mwah…. Maar goed, met een open ticket voor beide parken kunnen we in ieder geval een uur langer in Daigon Alley blijven. Daarna pakken we de Hogwarts Express terug naar Hogsmeade om daar nog wat attracties te pakken. En nog steeds houden we het gedrag van Oz in de gaten. Maar hij slaapt en heeft de hele dag gelachen.

Je hoeft geen HP kenner te zijn

Voorheen vond ik Universal Studios best sfeervol. Maar als je eenmaal in Daigon Alley zit en je komt er uit, lijkt het alsof je weer in de harde wereld van de werkelijkheid komt. De magie valt weg en het is lang niet meer zo speciaal. Zelfs James, die niets weet van Harry Potter (behalve dat er een boek van is en een film), blijft liever in Daigon Alley en dat zegt heel wat! Je hoeft in ieder geen HP fan te zijn om te genieten van deze 2 pretparken. Laat dat duidelijk zijn. Het verschil is alleen dat je elk detail om je heen zal herkennen. En zeg nou eerlijk, dat maakt het net een tikkeltje specialer.

De laatste dat van pretparken zit er op. Onze road trip kan beginnen! Maar in alle eerlijkheid heb ik ineens heel erg zin om alle boeken van HP te herlezen en vervolgens elke film weer te zien. Herkenbaar?

Comments

comments

22 gedachten over “USA 2015: De Wizarding World of Harry Potter

 1. Zef schreef:

  ik heb 2 vragen: 1. nu ik dit heb gelezen ga je me het dan ook nog anderhalf uur vertellen terwijl je door de kamer stuitert? en 2. ik hoef de films toch niet mee te kijken? Ach laat ook maar, ik weet de antwoorden toch wel 😛

  • Sheila schreef:

   Oh dan is dit echt de hemel voor je! Echt, ik heb geprobeerd te omschrijven hoe gaaf het is. Maar het is dus 100 x zo fantastisch! Elke hoek is een feest van herkenning. Je kan er ook geweldige spullen kopen. Mensen liepen ook rond in complete Gryffindor outfits bijvoorbeeld. En daar bedoel ik dus geen personeel mee. Heb ik al gezegd hoe fantastisch het er is?

 2. Debby schreef:

  Ik moet je eerlijk bekennen dat ik geen boek heb gelezen van HP en geen film heb af kunnen kijken. HP is zo niet mijn genre hoewel het park mij wel weer erg leuk lijkt

  • Sheila schreef:

   Wat ik al zei, je hoeft echt geen kenner of fan te zijn om het leuk te vinden. Die vriend van mij die mee reisde heeft er ook niets mee. Maar ook hij vond het er toch fantastisch uitzien. De sfeer vond hij super en de details. Dus je vermaakt je er vast 🙂

 3. Marieke schreef:

  Ohh dit is zo gaaf! Nu ik jouw verhaal lees, realiseer ik me dat ik alleen in Hogsmeade ben geweest en niet in dat tweede deel. Volgens mij was dat er toen nog niet? Anyway; ik MOET dus terug, dat snap je. LOVE IT!!

  • Sheila schreef:

   Thanks! Wanneer was je er? Toen Puck en ik er waren in 2011 was alleen Hogsmeade er. Toen bestond Daigon Alley inderdaad nog niet. Maar echt, je moet terug. Echt absoluut! You’ll love it!! Daigon is gewoon nóg gaver dan Hogsmeade! I’m just saying. Heb je al een bestemming voor je vakantie in 2016? Bij deze 😉

 4. Billy schreef:

  pretparken vind ik wel ’s leuk om naartoe te gaan, de sensationeelste attracties eerst!
  Van Harry Potter heb ik niets gelezen of gezien, weet er dus bijzonder weinig van af…

 5. Mieke schreef:

  Wauw, wat klinkt dat gaaf!! Ik heb ook alle boeken gelezen en films gezien en het lijkt me echt heel tof om daar zo rond te lopen en je echt in die wereld te wanen!
  En wat fijn dat Oz het ook allemaal goed doet. Fijn dat het allemaal zo kindvriendelijk is en je dit dus makkelijk met je kind kunt doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *