Wat veel mensen misschien niet weten, is dat Atlanta de geboortestad is van de inspirerende Martin Luther King Jr. Eerder vertelde ik al waarom ik persé naar Atlanta wilde. Maar als geschiedenis en cultuurnerd, wilde ik ook graag de Martin Luther King Jr. National Historic Site bezoeken.
Martin Luther King Jr. (voor het gemak MLK) heeft volgens mij geen introductie nodig. Deze bijzondere man was een dominee en werd vervolgens een politiek leider. MLK en daarmee één van de prominentste figuren uit de geschiedenis van Amerika binnen de burgerrechtenbeweging. Hij won in deze rol de nobelprijs van de vrede. En als je op anno 2015 door bepaalde delen van Amerika reist, merk je eigenlijk dat er nog steeds een breuk heerst tussen blank en zwart. Gelukkig weet MLK ook na zijn dood nog velen te inspireren, dus wie weet.
Maar terug naar MLK’s geboorteplaats..
MLK National Historic Site is een onderdeel van Amerika’s Nationale Parken. Denk daarbij aan de Grand Canyon, Yellowstone of de Everglades. Behalve dat het geen natuurpark is, verschilt de Site ook nog op ander gebied; de entree is gratis! En kijk, dat kan de backpacker in mij altijd waarderen. Maar ik zie je denken. Ondanks dat het gratis is, is het de moeite waard om te bezoeken? Natuurlijk heb ik dat voor jullie uitgebreid onderzocht! Samen met mijn man, zoontje en beste vriend gaan we op pad.
The Visitor Center
Hier kan je je oriënteren en een plattegrond krijgen van het gebied. De Historic Site is namelijk geen afgesloten gedeelte, maar bevindt zich gedeeltelijk in een woonwijk. Bij het bezoekerscentrum kan je een kleine expositie bekijken over de “Civil Rights Movement’. Verspreid over het National Historic Site vind je overigens meer exposities, waarbij ook Mahatma Gandhi aan bod komt.
De belangrijkste reden om het bezoekerscentrum te bezoeken is omdat je je hier dient te melden om het geboortehuis van MLK te kunnen bezoeken. Je kan er namelijk niet individueel in, alleen onder begeleiding van een ranger. Aan de balie wordt gewerkt met het ‘first come, first serve’ principe. Vantevoren reserveren is niet mogelijk. Kom dus erg vroeg, als je zeker wilt zijn van een plek. Ben je later? Houd er dan rekening mee dat je uren moet wachten tot een toer beschikbaar is óf dat het zelfs vol is. Per toer is er plek voor 15 mensen en ook de toer is kosteloos.
Als je je auto overigens hebt geparkeerd bij het bezoekerscentrum, passeer je ook een standbeeld van Gandhi. Daarnaast loop je over de International Civil Rights Walk of Fame, waarvan het merendeel mij niets zegt. Ik dacht dat dat lag aan het feit dat ik Nederlandse ben. Maar ook James herkent het merendeel niet. In dat opzicht geeft hij ook aan dat in Nevada (hij woont in Las Vegas) de geschiedenis heel anders was wat betreft discriminatie. Daar ging het er helemaal niet heftig aan toe zoals in deze regio.
Birth Home of MLK
Zoals ik hierboven scheef, is het huis alleen te bezoeken na aanmelding bij het bezoekerscentrum. Vervolgens loop je zelf richting een boekenwinkel waar de toer begint. Het voormalig huis van MLK is gelegen een woonwijk. Dit is waar MLK is geboren op 15 januari 1929 en waar hij de eerste 12 jaar van zijn leven heeft gewoond. Het is niet afgeschermd door hekken, waardoor je het zelfs zo voorbij loopt. Alleen een tegel op de grond (en wie kijkt er nou naar beneden) laat weten dat je bij het juiste huis bent. Mijn eerste indruk? MLK’s geboortehuis krijgt niet de eer die het verdient, vergeleken met zo veel andere ‘bekende’ huizen in de Verenigde Staten. Aan de andere kant, misschien past dit bij de bescheidenheid van de man.
Onze gids is de meest bijzondere gids die mij ooit heeft rond geleid. Zijn uitspraken “En hier ziet u…” waarop een zeer gedetailleerde uitleg volgde, vond ik het meest gedenkwaardigst. Niet omdat ik dit niet eerder heb gehoord, maar omdat de beste ranger blind was. Het is overigens niet toegestaan om foto’s te maken in dit huis.
Vanuit de lange gang kan elke kamer bezichtigd worden. Beneden; de voorkamer, woonkamer, eetkamer, keuken, badkamer en één slaapkamer. Boven; alle overige slaapkamers, waaronder die van MLK en zijn broertje. Het huis is ingericht zoals het in de periode is gebruikt, alhoewel niet alles meer origineel is. De ranger vertelt in geuren en kleuren bijvoorbeeld welke gesprekken in dit huis hebben plaats gevonden aan de eettafel. Hoe deze man dit weet? Ja, dat vroeg ik me ook af. Omdat de rondleiding is gebaseerd op verhalen die familieleden van MLK hebben verteld.
Dit is de wijk waar MLK voor het eerst werd geconfronteerd met discriminatie, doordat zijn blanke buurjongen plots niet meer met hem mocht spelen. Dit is waar de basis werd gelegd van de grote legende die MLK ooit zou worden. Wat een eer om zijn huis te mogen bezoeken. En zoonlief? Hij moest huilen omdat hij schrok van de harde stem van de gids (hij werd iets té enthousiast in zijn geuren en kleuren vertaling van de geschiedenis van het huis en ineens vond ik de gids stukken minder leuk). We hebben de rest van de toer op afstand gevolgd.
‘I have a dream’ World Peace Rose Garden
De rozentuin is een kleine tuin, centraal gelegen op het terrein. Het is in 1992 gelegd en maakt deel uit van het ‘International World Peace Rose Gardens’ programma. Dit is wereldwijd opgezet om jongeren bewust te maken van de noodzaak en waarde van vrede.
Als je hier rond loopt, hoor je door luidspeakers de bekende speech van MLK; I have a dream. Alhoewel zijn speech zeker indrukwekkend is, heb ik niet gewacht tot ik alles had gehoord. Doordat bloementuinen in Nederland natuurlijk erg gewoon zijn, kon deze tuin mijn aandacht niet heel erg lang vast houden. Spijtig misschien, want de gedachte van de tuin is natuurlijk erg mooi.
Ebenezer Baptist Church
De Ebenezer Baptist Kerk heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in de gemeente van ‘Sweet Auburn’. Dat MLK dominee werd, lag voor de hand met een vader en grootvader als dominee van deze kerk. Ondanks zijn positie als politiek leider, vergat MLK nooit de Ebenezer Baptist Kerk. Tot aan zijn dood was hij een dominee voor deze kerk. Zijn begrafenis vond plaats in dezelfde kerk.
Nadat je de trap op bent gegaan, kan je plaats nemen in de kerkbanken. Op de achtergrond hoor je één van de vele preken die MLK heeft gehouden in dezelfde kerk. En als je je ogen dicht doet, lijkt het even alsof je erbij was toen hij het live vertelde. Vervolgens ben ik weer de de trap afgelopen om te wisselen van plek met mijn man. Zoonlief is namelijk in slaap gevallen, dus die laten we lekker liggen in zijn kinderwagen.
Free at Last
Hier vind je het graf van MLK en zijn vrouw Coretta Scott King. De graven worden omringd door water en is weg gestopt achter wat gebouwen. Natuurlijk hebben we MLK en zijn vrouw onze respect gebracht. Maar in alle eerlijkheid, ook dit verdient beter. Met je gezicht naar de graven, zie je een wand met foto’s over het leven van MLK, wat de plek ook wat chaotisch maakt. Links is een centrum met een tentoonstelling en souvenirs. Als je je omdraait, brandt er een ‘eternal flame’ om ons eraan te herinneren dat het werk van MLK voortgezet dient te worden. Ondanks het feit dat mijn zoon 10 maanden oud is, ben ik er toch dankbaar voor dat ik hem al kan meenemen naar dit soort belangrijke plekken.
Door de gekozen positie van dit alles, is ook dit een plek die je makkelijk voorbij loopt als je even niet oplet.
Behold Monument
Een schitterende sculpture ter ere van MLK en het werk wat hij heeft verzet. Het standbeeld is onthuld door zijn vrouw in 1990. De maker van het beeld werd geïnspireerd door een oud Afrikaans ritueel waarbij een net geboren kind wordt opgetild richting de hemel, waarbij de woorden “Aanschouw het enige wat groter is dan jezelf (Behold the only thing greater than yourself).”
Fire station no. 6
In hetzelfde gebied staat een oude brandweerkazerne. De kazerne heeft niet persé iets te maken met de geschiedenis van MLK zelf, maar het is een plek waar hij veel speelde. Het is een historisch gebouw, waarvan ik niet eens weet of deze ook van binnen te zien is. Op het moment dat ik er was, was deze dicht. Daarnaast is ‘historisch’ relatief. Het huis waar je grootouders in wonen zal ouder zijn. Maar als je er toch langs loopt..
Tips
– Zowel het huis als de kerk is niet bereikbaar voor kinderwagens of rolstoelen. De kinderwagen kan je tijdens de toer door het geboortehuis wel even parkeren in de boekenwinkel.
– Neem een (kleine) snack mee, ik zag niet zo snel een plek om even te lunchen of snacken
– Nogmaals, kom vroeg in de ochtend als je zeker weten wilt zijn van een plekje in de toer
Is het Martin Luther King Jr. National Historic Site de moeite waard om te bezoeken? Ik vond van wel. Met name het geboortehuis. Veel tijd ben je niet persé kwijt, maar dat hangt er dus vanaf of je dus snel een plek kan bemachtigen.
Wat bijzonder dat je dit hebt kunnen bekijken zeg! Dat lijkt me zeker de moeite waard.
Vond ik ook. Weet je, mensen reizen naar Memphis om het huis van Elvis te zien (inclusief ik, hoor). Het is daar ook een hele attractie geworden. Maar ik ken niemand die richting Atlanta reist om te zien waar MLK Jr is geboren.
Ik denk dat gratis toegang iedereen kan waarderen. Niet alleen een backpakker. 😉 Inderdaad jammer, dat niet niemand naar Atlanta reist om MLK geboorteplaats te bezoeken. Zo te lezen hier is er echt veel te zien. Grand Canyon, Yellowstone of de Everglades lijkt mij allemaal interessant. Wat knap van jullie dat jullie overal ook gaan bekijken.
Dat is zeker zo, iedereen houdt wel van gratis :).
De Grand Canyon, Everglades en Yellowstone zijn ook schitterende parken, hoor. Absoluut. En in dat opzicht, groter en indrukwekkender dan deze historische plek. Maar toch, als je in de buurt bent, vergeet dan Atlanta niet 🙂
Tof verslag!
Lijkt me erg bijzonder om te bekijken en mee te maken. Leuk ook, alle foto’s bij dit verslag.
Dankjewel 🙂
Mooi verslag. Lijkt me heel bijzonder om te zien en te bezoeken!
Dankjewel. Was het ook zeker!
Wat bijzonder! Lijkt me ontzettend indrukwekkend!
Petty my Dutch is not good enough …
And that’s why Google translation is invented ??.
Wow, wat lijkt dat me bijzonder zeg. Erg mooi om dat mee te maken. En mooi foto’s ook. Ah, die allerlaatste foto, wat lief!
Dankjewel. En ja, die is ook wel mijn favoriet ?
Indrukwekkend zeg! Amerika trekt me niet zo, maar dit zou ik wel willen zien! Toevallig heb ik een afbeelding in mijn kamer hangen van MLK (en Bob Dylan en Che Guevara).
Oh echt? Wat gaaf en bijzonder. Ik heb daar een poster gekocht van zijn ‘I have a Dream’ speech. Ga ik ook nog inlijsten.
Wat trekt je niet als ik vragen mag? Er zijn genoeg dingen die mij ook niet aanspreken in dit land, hoor. Maar ik houd wel van de mooie natuur daar en de diversiteit. Er komen nog meer verslagen van Amerika. Dus kom vaak terug. Misschien krijg je een ander beeld?
Wauw heel gaaf.
Lfs.x