USA 2015: Waarom je Atlanta moet bezoeken

Inmiddels ben ik alweer 2 weekjes terug in Nederland. Maar ik heb nog genoeg te delen van mijn maand reizen door Amerika!

Na een paar dagen vertoeven in Savannah, vertrekken we richting Atlanta. Atlanta is niet een stad die bekend is bij veel Nederlanders. Dat is ook niet vreemd als je moet concurreren met steden zoals Miami, New York of San Francisco. Maar toch is er een reden waarom ik persé naar Atlanta wilde.

Aankomst in Atlanta

Na de lunch verlaten we onze geweldige host in Savannah. Op de muur laat ik een bedank groet achter namens ons alle 4.  Manlief, James, Oz en ik vertrekken richting de hoofdstad van Georgia. Uiteraard stoppen we onderweg voor Oz’ voedingen. Maar het lukt ons om de stad te bereiken als het nog licht is. Een mooi moment om motels af te gaan om prijzen te vergelijken. Het is namelijk niet gelukt om gratis overnachtingen te vinden voor deze stad via couchsurfen, waar ik normaal graag gebruik van maak.

Onze zoektocht levert een kamer op die, laat ik het zo zeggen, ook overeenkomt met het goedkope tarief dat we betalen. Máár, vindt de backpacker in ons, dat is prima, want daarom reizen we altijd met teenslippers.  Daarbij vind ik met een roadtrip een motel toch fijner dan een hotel. Voor onze kleine man hebben we een campingbedje gekocht, zodat hij altijd een veilig en schoon plekje heeft waar we ook eindigen voor de nacht. Oz is blij verlost te zijn van zijn auto stoeltje en vermaakt zich opperbest. Dat de kamer betere tijden heeft gekend, boeit hem allerminst.

Walmart op je bucket list

James en ik besluiten nog wat boodschappen te doen bij Walmart. Iedereen die wel eens een Walmart heeft bezocht, weet dat het onmogelijk is om binnen 15 minuten weer buiten te staan. Deze supermarkt/kledingwinkel/drogisterij/en-meer beslaat namelijk een behoorlijk oppervlakte. Daarbij heeft Walmart altijd iets wat zo schandalig goedkoop is (ik ben gek op Walmart), dat je het eigenlijk wilt kopen uit principe. En nu ben ik al niet zo gedisciplineerd (of is dit vrouwen eigen) dat het me lukt om rechtstreeks te lopen naar dát gene wat ik nu écht nodig heb (een onderbroek met een Star Wars print heb ik toch ook écht nodig?).

Daarnaast staat de Walmart ook bekend om haar winkelend publiek. De winkel is zo betaalbaar dat hier alle lagen van de bevolking komt met de bijbehorende kledij. Het woord ‘kledij’ is soms niet eens meer van toepassing. Het is in ieder geval zodanig noemenswaardig dat er zelfs een website voor is gemaakt. Kortom, het zou eigenlijk op je bucket-list moeten staan om een Walmart te bezoeken. Eén en al vermaak en goedkoper dan Walt Disney World. Jep, telkens als ik in Amerika ben, ga ik naar een Walmart. Maar ik ben met James, dus deze keer lukt het ons om binnen 45 minuten buiten te staan (inclusief Wonder Woman onderbroek).

Aanrijding

Missie geslaagd, zou je zeggen. We kunnen terug naar man- en zoonlief. We staan stil voor het rode verkeerslicht als we vervolgens aangereden worden. Jakkes, dit gaat tijd kosten! Ik zie de bui al hangen. Maar James, die alert in de achteruitspiegel heeft gekeken, heeft in een seconde de aanrijding zien aankomen. Hij heeft de rem los gelaten, waardoor onze huurauto mee veert met de botsing. Deze botsing gaat toch nog best hard en ik ben blij dat Oz niet in de auto zat. De bestuurder kan gelukkig niet wegrijden (we zijn in Amerika én in Atlanta, hier is praktisch niemand verzekerd), zodat we de schade kunnen bekijken. En… wat een geluk, ondanks de zeer harde knal, geen krasje te zien en ook wij zijn ongedeerd! Daarnaast reed James, die we niet hadden aangemeld als 2e bestuurder op onze polis. Maar voor alle zekerheid nemen we alle gegevens van de bestuurder op die ons heeft aangereden en maak ik foto’s van onze auto’s en zijn nummerbord. En met onze boodschappen en een nieuwe ervaring erbij, arriveren we weer op de motelkamer.
Atlanta vertrek

Atlanta

De volgende dag gaan we Atlanta in. De stad die uiteindelijk de rol van Savannah als hoofdstad voor de staat Georgia over heeft genomen. Atlanta is gesticht in 1837 als eindpunt van een spoorlijn. Pas in 1848 kreeg het echter de huidige naam. Het is de 10e grootste stad van Amerika, alhoewel het naar mijn idee, minder bekend is bij de Nederlandse toeristen. Reden genoeg om de stad te introduceren! Tot de grootste toeristische trekpleisters van Atlanta behoren onder andere Martin Luther King Historical Site en de World of Coca Cola. Wisten jullie dat Coca cola is ontstaan in Atlanta en is uitgevonden door een apotheker?  De World of Coca Cola leek mij erg interessant om te bezoeken, maar we hebben maar 2 dagen gepland voor deze stad. Dit omdat we James in Nashville moeten afzetten over 3 dagen. Dus de World of Coca Cola bewaren we voor een andere keer.

Nummer 1 op mijn to-do-list Atlanta

Maar wat gaan we wel doen gedurende deze 2 dagen? Wat als eerste op mijn lijst staat is het bezoeken van Georgia Aquarium. Dit één na grootste aquarium ter wereld (in 2012 ingehaald door Singapore) heeft namelijk onderandere een bassin met 4 walvishaaien! De walvishaai is een bedreigd diersoort wat gemiddeld een lengte heeft van 8 meter. En als je naast zo’n breed dier kan staan, moet je je wel heel nietig voelen. Gezien ze niet in de Noordzee voorkomen, is de kans minimaal dat ik er ooit één in de vrije natuur ga zien. Dat ze dan ook te bezichtigen zijn in Georgia Aquarium, kon ik natuurlijk niet negeren. En daarom wilde ik persé Atlanta aan doen, want we zijn tenslotte in ‘de buurt’.

Na ons ontbijt bij Cracker Barrel (ik ben gek op Cracker Barrel), rijden we richting het centrum. Naast Georgia Aquarium is een parkeerplaats. Maar op 10 minuten afstand kan je gratis parkeren in de woonwijk zelf. Vanzelfsprekend zetten we dáár onze auto neer. Oz is vrolijk en heeft er veel zin in. Net zoals wij, natuurlijk. Oz, de geboren globetrotter, is gek op aquaria. Voor een baby is dat natuurlijk ideaal. Fel gekleurde vissen zwemmen zo aan je voorbij en zijn makkelijk zichtbaar. Eén en al baby proof. Dus ook in het belang van Oz, is het bezoeken van het aquarium een uitstekende keus.

Atlanta Georgia aquarium

Over een dolfijn en een glitter cape

We bezoeken eerst de dolfijnenshow. Ik had vooraf beter moeten realiseren dat we in Amerika zijn en dat Amerikanen houden van bling bling, showbizz en veel lawaai. De show was dan ook een verschrikking. Natuurlijk heb ik er altijd een dubbel gevoel bij om een dolfijnen show te zien, met name sinds ik de documentaire Black Fish heb gezien. Maar tussen het optreden van 15 amateuristische acteur-slash-danser-slash-acrobaat-slash-zanger(es)s-slash-dolfijnentrainers, hebben we de dolfijnen maar 5 keer een kunstje zien doen. Wél hoorden we vals gezang en gigantisch lawaai en zagen we veel onnodige lichtflitsen, een verzonken schip, een gouden glitter cape (why??) en veel te witte tanden. Mental note: bezoek nooit de dolfijnen show in Georgia Aquarium (mits je misschien met kinderen reist in de leeftijd van 5 t/m 10 jaar). Als nuchtere Nederlander kan ik je verzekeren dat je hier niet op zit te wachten. Wonder boven wonder schrok Oz niet van het lawaai (maar ik hield dan ook mijn handen over zijn oortjes).

Loopband vs de buggy

Het aquarium is onderverdeeld in thema’s. Natuurlijk bezoeken we hierna meteen de walvishaaien. Zodra je het desbetreffende deel binnenloopt kom je in een glazen tunnel terecht, waardoor je een deel van het bassin doorloopt. En wow…. daar zie ik ze over ons heen zwemmen. Wat is dit machtig mooi! Ik voel me net een kind in een speelgoed winkel. En niet alleen de gigantische grote walvishaaien, maar ook mantra’s en andere vissoorten zwemmen over me heen. We komen ogen tekort en ook Oz kijkt zijn ogen uit. Hij heeft de beste plek vanuit de ligstand in zijn buggy! Maar Amerika zou Amerika niet zijn als er niet iets op is bedacht dat volwassenen dat ook kunnen. Dus bevindt zich een loopband in de tunnel! Je hoeft alleen maar stil te staan en omhoog te kijken. Nou, een pluim voor degene die daar aan gedacht heeft!
Atlanta tunnel

Waarom je soms wél bereikbaar wilt zijn voor je werk

En als je denkt dat je al het hoogtepunt van de dag hebt bereikt, krijg je een telefoontje van je teamleider (toch handig de wi-fi in het aquarium, gecombineerd met whatsapp). Ik werk nu meer dan 3 jaar voor dit bedrijf. Ik ben een reorganisatie door gekomen, ondanks dat ik op dat moment zwanger was. Maar per 1 december houdt mijn contract voor bepaalde tijd op. Ik zat al een tijdje te wachten op het verlossende woord; mijn contract wordt omgezet in onbepaalde tijd! Wow… wat goed nieuws! Nu kon de reis toch al niet stuk, maar dit is écht geweldig nieuws. Dus.. even tussen de vissen door; jeeeej, ik heb een OT contract gekregen!

Hallo walvishaai!

Nadat ik een gat in de lucht heb gesprongen, lopen we verder. Want met 4 walvishaaien kan je je wel voorstellen dat we niet praten over kleine bassins. Er zijn nog veel meer glazen wanden om deze beesten te bekijken. En ik kan er geen genoeg van krijgen, zo zwaar onder de indruk ben ik. We lopen verder tot we bij de grootste wand komen en daar… zie ik in vol ornaat 4 schitterende walvishaaien bij elkaar en voel ik me ineens heel klein en nietig. Oh, wat is dit indrukwekkend! Dat fantastische gevoel dat ik net omschreef? Dat wordt hier alleen maar versterkt. De laatste keer dat ik dat gevoel had, was toen ik naast een sequoia boom in Yosemite National Park stond. Maar deze beesten zijn dan wel wat kleiner dan deze bomen, ze zijn even machtig. Ik heb hier zeker 1.5 uur gezeten om allen maar te kijken. Om gewoon te genieten en te bedenken hoe het zou zijn om te tegen te komen tijdens een duik (want oh ja, ik duik tot een diepte van 40 meter). Ja, dít is waarom ik naar Atlanta wilde. Mijn camera maakt overuren! En misschien maar goed ook. Want volgens mij heb jij voor dit gedeelte van het verhaal echt beeldmateriaal nodig!
Atlanta walvishaai

Een bezoek aan Georgia Aquarium

Met 32 miljoen liter aan water, kan je je indenken dat Georgia Aquarium behoorlijk groot is. Als je wilt gaan, bezoek vooraf de website voor lopende aanbiedingen. Wat betreft de rest van Georgia Aquarium is er nog veel bijzonders te zien. De aquaria zijn mooi gebouwd, waardoor je vanuit verschillende hoeken wordt omringd wordt door vissen en kwallen. Daarnaast zijn er ook otters en pinguïns van zeer dichtbij te zien. Maar ook apartere dieren zijn te bezichtigen, zoals de Japanse reuzenkrab (die normaal op 300 meter diepte leven).
Atlanta overige vissenVoor kinderen zijn er veel mogelijkheden om te kruipen. In het restaurant is een magnetron aanwezig voor het opwarmen van baby voeding en alles is goed toegankelijk met een buggy. Met uitzondering van de dolfijnenshow (mocht je die écht willen zien). Hiervoor dient de buggy geparkeerd te worden op de daarvoor bestemde plek. Je krijgt een kaartje mee als bewijs. Ben je toevallig ook nog actief militair en/of veteraan? Dan krijg je korting (neem daarvoor wel je defensie pas mee).

Centennial Park

Na Georgia Aquarium wandelen we in het naast gelegen Centennial Olympic Park. Een groot opgezet park in het thema van de Olympische Spelen. Hier staan barbecue toestellen voor je klaar om gratis te gebruiken en er is een speeltuin voor de kleintjes. Verder zijn er vele vijvers, fonteinen, beelden en nodigt het gras je uit om te picknicken. De zon schijnt, het is heerlijk om hier even rond te lopen en zo de dag af te sluiten.
Atlanta Centennial park

Je leest het. Alleen voor een ontmoeting met een walvishaai is Atlanta de moeite waard. Heb jij wel eens iets gezien wat je adem wegnam?
signature sheila

Comments

comments

20 gedachten over “USA 2015: Waarom je Atlanta moet bezoeken

 1. Shanti schreef:

  Wat een heerlijk, uitgebreid verslag! Wij hebben afgelopen jaar in Crystal River gezwommen met manatees en dat was echt een geweldige ervaring! Zo’n bijzondere, serene ervaring dat het eigenlijk niet in woorden te omschrijven is.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel voor je compliment. Dat doet me goed! Zeker omdat ik snel doordraaf en ik daarna denk… dit is wel héél veel tekst :).

   Dat lijkt mij inderdaad waanzinnig bijzonder!! En kan me dan ook voorstellen dat het gewoon niet uit te drukken is, hoe mooi.

 2. Sas schreef:

  Wat een prachtig verslag weer. Lijkt me prachtig allemaal te hebben gezien. En gelukkig dat de aanrijding niets ernstigs was.

  Wat mij de adem wegnam? Ik denk de bezienswaardigheden in Londen. The Big Bang en Tower Bridge vond ik erg gaaf om te zien.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel Sas. London is ook een fantastische stad. Ik ben er echt gek op en heb er ook kort gewoond. Het heeft zo veel moois! Ik weet daarom zeker dat je de Big Ben bedoelt ?

 3. Inge schreef:

  Wat gaaf zeg! Klinkt echt magisch zoals je het omschrijft. De boeken van Karin Slaughter spelen zich vaak in Atlanta af, maar ben er nog nooit geweest (ook niet in Amerika).

 4. saskia schreef:

  Wauw ik heb je verslag met heel veel plezier gelezen. Balen van die aanrijding, en ik heb wel erg moeten lachen om je verhaal over walmart. Daar wil ik nu ook perse een keer naartoe haha. De dolfijnenshow klinkt inderdaad vreselijk. Mijn man wil ook heel graag weer eens naar Amerika, het trok mij nooit zo maar nu ik dit verhaal heb gelezen moet ik zeggen dat het mij misschien toch wel erg leuk lijkt 🙂 Het georgia aquarium lijkt me ook onwijs gaaf om te zien.

 5. Paul schreef:

  Ik heb inderdaad niet vaak gehoord dat mensen naar Atlanta gaan bij een vakantie naar de VS. Ik hoop dat er ook nog wat foto’s komen van de stad zelf? Of was dat niet interessant?

  De WalMart is inderdaad een must-see. Ik ga er als ik in de VS ben altijd naar toe.

  • Sheila schreef:

   Ik heb mezelf 2 dagen gegeven voor Atlanta. We hebben wel wat van de stad gezien op dag 2 en daar volgt zeker een verslag van. Ik vond er een fijne sfeer hangen. Alleen nu ik moeder ben, lukt het me dus niet meer om in de avond de stad in te gaan. Het zit er niet in om ‘gewoon’ even nog down town te ontdekken of ’s avonds op pad te gaan. Dus in dat opzicht heb ik Atlanta alleen maar overdag ervaren. Vond het absoluut de moeite waard om er naar toe te gaan als het op je pad ligt.

 6. Hadassa schreef:

  Ik ben dus absoluut niet reisluchtig, maar wat heerlijk om jouw foto’s te zien en jouw verslagen te lezen. Ik kan dus wel enorm genieten van mensen die genieten.
  Ik kan zo niks noemen wat mijn adem wegnam, maar dat is denk ik meer omdat ik me nog kinderlijk kan verwonderen en verademen aan bijna alles van de natuur. Als je stilstaat en echt kijkt en geniet, kan ik me zelfs verwonderen over de schoonheid van een ‘simpele’ dauwdruppel of een wolkenlucht.

  • Sheila schreef:

   Wat leuk dat je een reactie hebt achter gelaten! Daar word ik helemaal blij van 🙂 En fijn om te weten dat je er van geniet om mijn verslagen te lezen. Je bent er tenslotte ook mee doodgegooid op IG!

   Ja, mee eens. Er hoeft echt niet iets groots te gebeuren om even ademloos te zijn.

 7. Joycerdt schreef:

  Haha jaaa Wallmart, dat kan ik me ook nog goed herinneren. Vaak gestopt en geshopt tijdens onze rondreis door Amerika.
  Atlanta ben ik niet geweest, maar je hebt me enthousiast gemaakt ;).

  Lfs.x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *