USA 2015: Wat is er te doen in Savannah?

Als je je in Florida begeeft, ben je omringd door een kuststrook. Na 7 dagen pretparken zou je wellicht 7 dagen strand een logische stap vinden. En als je dan toch gaat, bij voorkeur natuurlijk bij één van de zeer weinige plekken waar topless zonnen (kom op, mannen een bloot bovenlijf, ik ook een bloot bovenlijf) is toegestaan in Amerika; Miami Beach.

Maar nee, een strand interesseert mij niet zo. Cultuur, historie en actie daarentegen des te meer! Met een baby reizen levert je in ieder geval één ‘beperking’ op. Je wilt de lange auto ritten vermijden. Dus wat doe je dan als je alle vrijheid van de wereld hebt? Je pakt google maps, maakt een denkbeeldig rondje met een grens van 4 uur rijden (want we reizen tenslotte met een baby van 10 maanden oud) en… Savannah it is.

Naar Savannah

Savannah is ontstaan in 1733 als hoofdstad van het Britse koloniale rijk van de provincie van Georgia. Hierdoor en de diverse gebeurtenissen die daarop volgden, zorgen er voor dat Savannah tegenwoordig  voornamelijk bezocht wordt om haar historische district. Dit gebied is van een grote historische waarde, dat het één van de grootste erkende ‘National Historic Landmark’ gebieden is van Amerika. Daarnaast staat de stad bekend om haar gastvrijheid. Althans, dat laat de gemeente ons weten door zichzelf de slogan ‘Hostess City of the South’ te geven. Daarnaast is Savannah ook bekend geworden om het boek ‘Midnight in the Garden of Good and Evil’, welke ook verfilmd is. In ieder geval, reden genoeg voor ons om Savannah te kiezen als volgende reisbestemming en te ontdekken.

Mijn gezelschap

Ik bevind me in goed gezelschap als enige dame tussen 3 mannen. Wat wil je nog meer? Tijdens een eerdere reis is al gebleken dat het samen reizen met James ontzettend soepel is gegaan. En dat is knap, want na jaren van backpacken met ons twee, zijn mijn man ik een geolied team! Ik was erg benieuwd hoe het zou gaan met onze zoon erbij. James is één van mijn beste vrienden en dit is de eerste keer dat hij mijn zoontje ontmoet. Maar de band tussen uncle James en Oz is al vanaf het eerste moment uitstekend. Ze lachen om elkaars grapjes en mijn zoontje geniet van alle gekke gezichten die uncle James voorschotelt. Ik maak me nergens zorgen om en voel me vooral gelukkig dat ik me bevind in dit reisgezelschap.

We lunchen eerst bij Cracker Barrel (stiekem een favoriete keten van mij) alvorens we arriveren op ons couchsurf adres (een manier van gratis overnachten) in Savannah. Een mooie basis om de komende 2 dagen de stad in te gaan. En van alle Amerikaanse steden, staat Savannah nou niet hoog in de blogwereld om er over te schrijven. Dus dan is dit verslag mooi meegenomen, dacht ik zo. Want ook ik ben benieuwd, wat is er te doen in Savannah?
Cracker Barrel

Historische District

Diverse steden in Amerika hebben een historische gedeelte, wat vaak een gedeelte in ‘down town’ is, afgesloten voor verkeer. Denk hierbij aan San Diego, St. Augustine of Sacramento. Het historische district van Savannah beslaat echter een groter gebied, waar gewerkt, gewoond en geleefd wordt. Daarom vind je hier ook diverse  galerijen, musea, monumenten, parken, kerken, restaurants, 22 pleintjes en historische landmerken. Wat is er te doen Savannah? Historisch gezien veel.

Gedurende de jaren zijn veel schitterende gebouwen vernield. Soms om onbegrijpelijke redenen, zoals het bouwen van een parkeerdek. Maar desondanks is er nog veel te zien. Het historische district kan je goed ter voet ontdekken als je van een goede wandeling houdt. Ondanks de warmte, kozen we daar voor. Natuurlijk heb je ook de keuze om je wandeltocht minder uitgebreid te maken. Heb je hier minder zin in, boek dan een (stads)toer per koets of trolley.
savannah city

Forsyth Park

Savannah biedt diverse parken, waarbij Forsyth Park de grootste is. Forsyth park is ook een populair park bij de gezinnen. Er is een speeltuin en men picknickt graag op de velden. Zelf geniet ik van de mooie eiken, welke ooit geplant zijn in de 19e eeuw. Nu klinkt een eik niet zo speciaal, maar wacht maar tot je ze behangen ziet met Spaanse mos! En in Forsyth Park wandel je dus in de schaduw van deze schitterende en mysterieuze bomen. In het park vind je verder diverse beelden en een fontein uit 1858. De fontein is een blikvanger van het noordelijke gedeelte van het park. De Place de la Concorde in Parijs was een inspiratiebron hiervoor. Op het moment dat ik er voorbij liep, werd er een huwelijksaanzoek gedaan! Altijd bijzonder als je daar getuige van mag zijn. Als je in de buurt bent, is het zeker de moeite waard om een wandeling te maken door dit park. En anders is het handig om te weten dat je aan de zuidkant van het park gratig kan parkeren.
Savannah Forsyth Park

Historische pleintjes

Als je een wandeling maakt door het historische gedeelte, kan je niet om de vele groene pleintjes (squares) heen. Al deze historische pleintjes zijn in feite kleine parkjes en vernoemd naar belangrijke personen uit de geschiedenis van Savannah.De kleine parkjes, omringd door de mooie eiken, bieden schaduw op een warme dag. En als je even de tijd neemt om om je heen te kijken, zie je schitterende woningen of musea. Elk parkje heeft een andere blikvanger. Wat niet vreemd is, want een ‘square’ leent zich daar prima voor. Er staan diverse beelden, kleinere fonteinen en Whitefield Square is zelfs populair voor bruiloften. Persoonlijk vond ik het leuk om overal de borden te lezen. Ik ben nu eenmaal een geschiedenis nerd. Een favoriet park heb ik niet, overigens, alhoewel ik de één mooier vond dan de ander. Handig van al deze parken is natuurlijk, dat je snel een makkelijke plek hebt om even je kind te verschonen of te voeden.

Gebouwen van de vrijmetselaars

Als je bekend bent met de vrijmetselarij, herken je de symboliek. Met het bekijken van de diverse historische gebouwen is me dan ook meerdere keren opgevallen hoeveel er behoren tot de vrijmetselarij. Sommige gebouwen hebben alleen een subtiel symbool, zoals Nederland dat ook doet. Bescheiden en subtiel. Anderen volgens meer de Amerikaanse stijl en laten weten dat de orde van de vrijmetselaars (freemasons) hier hun loge (lodge in Amerika) heeft  aan de hand van een uithangbord. Hoe dan ook, smaak hebben ze wel. De gekozen panden zijn schitterend!

Savannah vrijmetselarij

River Street

Eén van de meest populaire straten van Savannah is zonder twijfel River Street. De voormalige katoen pakhuizen zijn nu in gebruik als restaurants, (souvenirs)winkels, boetieken, hotelletjes, galerijen en pubs. In alle eerlijkheid had ik hoge verwachtingen van de straat. Inwoners van Savannah spreken er vol trots over en misschien daardoor kon het mij niet raken. Ik miste er een knusse sfeer. En door de keuze van bepaalde winkeltjes ging de historische kant van River Street ook aan mij verloren. Misschien ligt het ook aan het feit dat ik vergelijkingsmateriaal heb met vele andere historische straten en riviergebieden. Ik kan er niet precies de vinger op leggen, maar we zijn er niet heel lang gebleven. Desondanks zou ik je aanraden om het wel te bezoeken en vooral zelf te beoordelen. Misschien dat je het in de late uurtjes namelijk sfeervoller vind dan overdag?

River Street Sweets

Eén van de warenhuizen wordt sinds 1973 in gebruik genomen als een snoepwinkel; River Street Sweets. In de winkel heb je een ruim bod aan snoepjes én… je mag er snoep proberen. Als er toevallig niets ligt, vraag om een sampler. Daarnaast kan je ook zien hoe er salt water taffy gemaakt wordt. De winkel was voor mij het hoogtepunt van River Street, wat jullie vast begrijpen.
savannah river street sweetsDe oudste snoepjeswinkel van Savannah (in Nederland kijken we toch minder op van een snoepwinkel  die 42 jaar oud is) heeft als specialiteit chocolade berenklauwen. Een laagje caramel tussen chocolade schijven met wat nootjes. Ze zijn behoorlijk prijzig, dus ik nam genoegen met een klein stukje om te proberen. Ze zijn zeker aan te raden! En je hoeft er niet voor Savannah te gaan, want ik heb het voor je uitgezocht.

Bestellen kan via de website en er wordt geleverd in Nederland. De verzendkosten zijn $8,95. De verzendkosten worden vreemd genoeg hoger als je een bestelling plaatst over de $150. Het is dat je het maar even weet.

Leopold’s Ice Cream

Populair in Savannah is ook Leopold’s Ice Cream, in 1919 opgericht door 3 Griekse broers. Nadat meerdere mensen ons verwijzen naar deze ijssalon, dan moet het wel goed zijn. En de zeer lange wachtrij lijkt dat te beamen. De winkel is vintage ingericht, wat mij natuurlijk meteen aanspreekt. Er is zelfs merchandise verkrijgbaar voor de echte fans! Terwijl ik manlief onze zoon voedt, sta ik samen met James in de rij. Zodra we aan de beurt zijn vragen we natuurlijk eerst om samplers, alvorens een definitieve keuze te maken. Ik vraag om 2 bollen, maar we zijn in Amerika. Ik krijg een hoorn met ijs mee wat gelijk staat aan 4 grote Nederlandse scheppen. Mental note: in het vervolg bestel ik een kinderijsje. Ik vergeet het elke keer als ik in Amerika ben.
Savannah Leopolds
En..? Is het ijs zo uitzonderlijk heerlijk als ze beweren? Helaas. Nu wil ik absoluut niet verwend klinken, maar… wij beschikken over geweldig ijskwaliteit in Nederland. En iedereen die op vakantie in Italië is geweest, weet dat het ijs daar nóg lekkerder is. Daarbij heb ik ooit eens geweldig ijs gehad in New Zealand. Het ijs was lekker, maar niet persé iets om over naar huis te schrijven (dus blog ik er over). De eigenaar is ondertussen een bekende producer geworden in de filmwereld, dus wellicht mede daarom staan mensen in de rij? Maar goed, bij deze kan ik Leopold’s Ice Cream afvinken van mijn to do lijst (niet dat ik die had, wat betreft Savannah).

Bonaventure Begraafplaats

Als je net als ik graag begraafplaatsen bezoekt, is de Bonaventure Cemetery zeker een bezoek waard. De begraafplaats is nauw verbonden met de historie van deze stad en ligt niet ver buiten het centrum. Eén van de bekendste graven is het graf van ‘Little Gracie’. Little Gracie was de dochter van de grootste hoteleigenaar van de stad. Ze bracht bezoekers bloemen en deed dansjes, waardoor ze al snel een bekendheid werd. Door een ziekte stierf ze op erg jonge leeftijd en werd begraven op Bonaventure. Een beeld van ware grootte en van zeer goede gelijkenis, zegt men, is er later geplaatst. En Amerika zou Amerika niet zijn als ook gezegd wordt dat je ’s nachts de geest van Little Gracie kan zien spelen op Johnson Square. En natuurlijk kan je aansluitend een ghost toer boeken (zonder garanties dat je haar ziet, want tja.. blijkbaar werkt het onnatuurlijke niet op gezette tijden).

Savannah boneventurajEen ander populair beeld was ‘Bird Girl’. Was, inderdaad. Jaren onbekend, totdat in 1993 een foto van dit mooie beeld werd uitgekozen als cover van het boek ‘Midnight in the Garden of Good and Evil’ wat een bestseller werd. Ineens kreeg dit beeld grote bekendheid. Omdat de begraafplaats overspoeld werd door bezoekers die het beeld wilden zien, is het vervolgens verplaatst naar het Telfair Museum of Art.

Los van bovenstaande beelden, zijn er nog veel meer prachtbeelden te vinden. En ook hier wandel je in de schaduw van de schitterende eiken bomen met het Spaanse mos. Absoluut een aanrader.

Savannah met baby

Is Savannah te doen met een baby of kleine kinderen? Natuurlijk, want elke stad is te bezoeken met een baby. Met mooi weer kan je overal wel je kind verschonen, omdat je altijd een park tegenkomt. In Forsyth vind je een grote speeltuin. Elk restaurant beschikt wel over hoge kinderstoelen. En als je uk te moe is om te wandelen (of jij), regel je een koets. Zullen ze vast geweldig vinden. En vergeet natuurlijk de snoepwinkel niet of een ijssalon met het mooie weer.

Savannah heeft me absoluut mooie dingen laten zien. Als je nog nooit in Amerika bent geweest en al helemaal geen road trip aan het maken bent, kan ik me voorstellen dat je niet in de buurt komt. Er zijn tenslotte grotere en ook interessantere steden in het land aan de andere kant van de wereld. Maar mocht je in de buurt komen, laat je verrassen.

Op naar Atlanta

Hierna, op naar Atlanta!

signature sheila

Comments

comments

19 gedachten over “USA 2015: Wat is er te doen in Savannah?

 1. Billy schreef:

  mocht ik zo’n trip door Amerika maken, dan zou ik me ook niet laten verleiden door de platgetreden toeristische paden, maar zouden de “gewone” plaatsen me des te meer aanspreken.

  • Sheila schreef:

   En het land is zo waanzinnig groot! Dus je hebt keuzes zat. En het is erg divers. Als je gaat, zou ik wel bedenken waar je naar op zoekt bent. Als je meer van natuur houdt, zou ik bijvoorbeeld hele andere staten aan doen dan dat je graag wilt winkelen (om maar even wat te noemen). En met de auto gaan. Dan zie je tenminste echt wat van het land. En inderdaad, de ‘gewone’ plaatsen.

 2. bea schreef:

  Hartelijk dank voor je blogbezoek 😉 en vooral voor de leuke reactie. Dankzij uw link ben ik hier terecht gekomen en het bevalt me ten zeerste, heel leuk blog!
  Doordat ik vliegangst heb zal ik heel waarschijnlijk nooit tot in Amerika geraken 😀 maar uw schrijfsels zijn geweldig. Dubbele porties ijs…….mss een reden om mijn angst te overwinnen 😀

  • Sheila schreef:

   Heel graag gedaan. En dankjewel voor je compliment. Dat doet me goed. Leuk dat je hier bent aan komen waaien. Waaien ja. Vond je het vandaag ook geen panty weer?

   Vervelend datje vliegangst hebt. Althans, misschien zit je er zelf niet mee. Voor mij zou dat echt een wereldramp zijn. Ik weet niet of een dubbele portie nou echt dé reden zou zijn om de angst te overwinnen. Ben van mening dat je echt lekkerder ijs hebt gehad. Maar goed, naast het ijs is er zo veel meer te ontdekken :). Heb je wel eens nagedacht over een cursus tegen de vliegangst?

  • Sheila schreef:

   Amerika is zo divers! Leuk dat je door dit te lezen er heen wilt. Want Savannah heeft natuurlijk behoorlijk wat concurrentie van steden zoals New York, Miami en San Francisco.

 3. sunny mama schreef:

  Als ik aan cultuur en historie denk, dan denk ik eerder aan Europa dan aan Amerika. En dan denk ik ook eerder aan New York dan aan andere staten.
  Maar blijkbaar ben ik daarin bevooroordeeld. (En ik ben natuurlijk heel slecht geïnformeerd.)
  Lijkt me een ontzettend leuke reis, die jullie aan het maken zijn. Ben wel een beetje jaloers, hoor! 😉

  • Sheila schreef:

   Wel, ik snap je wel. Elk land heeft natuurlijk geschiedenis. In feite is gisteren al geschiedenis. Maar Amerika is, net zoals Australië en New Zealand, een jong land wat betreft de ‘westerse beschaving’. Dus hun geschiedenis gaat gewoon niet zo ver terug als de onze. In Amerika zijn ze helemaal onder de indruk als iets 100 jaar oud is. Hier kijken we daar niet van op, omdat onze geschiedenis beschavingen terug gaan. De Romeinen liepen door Nederland heen bijvoorbeeld. En eeuwen later kwamen de Europese handelaren en schepen en toen pas begon de geschiedenis van Amerika zoals we het nu kennen.

   Maar goed, dat maakt het ook weer anders dan de onze. In Louisiana (ga ik nog over schrijven) heb je natuurlijk een hele geschiedenis vanuit de slavernij en vanuit daar zijn bepaalde culturen en gewoonten uit voortgekomen. In Mississippi heb je een rijke geschiedenis over de civil war. Texas heeft de gevechten om de Alamo en kwamen veel later bij de staten van Amerika.

   En Walt Disney World heeft de Mickey geschiedenis, zeg ik maar. Wist je dat Walt Disney naar de Efteling is gekomen om inspiratie op te doen voor zijn park?

   Ik ben gek op geschiedenis en cultuur, maar het is hier gewoon vele jaartjes jonger. Maar toch interessanter dan je wellicht dacht 🙂

   Bedankt voor je leuke reactie!

 4. Jeapiebel schreef:

  Cultuur, historie en actie, wat fijn dat je alle vrijheid hebt om te reizen en dan ook nog met 3 belangrijke mannen in je leven, erg gelukkig hoor. Je geef hier echt een goed beeld en informatie. Ik hoop ooit eens naar Amerika te gaan.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel voor je leuke reactie. Ik ben ook dankbaar voor die vrijheid. En ook leuk om te lezen dat je vindt dat ik een goed beeld kon schetsen en je info heb kunnen geven. Echt een mooi compliment! Houd onze blog in de gaten. Er komt nog meer van deze reis 🙂

 5. Zef schreef:

  grappig ik was ooit bij een huwelijksaanzoek in the Arch in St. Louis. Het valt me ook op dat je na een vakantie altijd een beetje een Engelse zinsbouw krijgt, erg grappig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *