Vakantie vs reizen: 10 verschillen

Op mijn werk is het verzoek gekomen om voor het einde van de maand door te geven wanneer je met vakantie wil. Ik heb nog geen idee wat ik deze zomer wil doen, maar ik heb eigenlijk wel zin in een korte vakantie. Dat leverde verbaasde blikken van collega’s op. “Maar jij gaat straks 3,5 maand met vakantie!!” Nou, dat klopt niet helemaal. Ja, ik heb straks 3,5 maand vakantie. Inderdaad. Maar ondanks dat ik vakantie héb, wil niet zeggen dat ik met vakantie ga. Ik ga namelijk reizen. “Zit er dan een verschil tussen op vakantie gaan of reizen?”, werd me gevraagd. Ja zeker, een heel groot verschil zelfs. En al helemaal als je gaat backpacken…

Elke reiziger zal dit beamen, reizen is heel wat anders dan op vakantie gaan. Het één is absoluut niet beter dan het andere! Het is gewoon… anders.

Vooraf geregeld vs per dag bekijken

Een vakantie is vaak vooraf al georganiseerd. De plek op de camping is gereserveerd of je hebt al een hotelletje of appartementje geboekt voor de gehele periode, gecombineerd met een vliegticket. Bij een vakantie wil je vaak dat je van tevoren weet wat je te wachten staat en dat je je niet druk hoeft te maken op locatie. Ga je reizen, dan gebeurt juist het tegenovergestelde. Je hebt een ticket geboekt en dat is vaak het enige. Soms heb je alleen accommodatie geboekt voor de eerste nacht, maar voor de rest bekijk je per dag waar je heen wil. En dat betekent ook dat je per dag een nieuwe slaapplek moet zoeken. Bij het reizen leg je dus zo min mogelijk van tevoren vast. Want stel dat je het ergens niet leuk vindt en er zo een week aan vast zit? Zo behoud je zelf de regie. Persoonlijk vind ik dit het fijnste gedeelte van reizen, terwijl een vakantieganger vaak al misselijk wordt bij het idee. Logisch ook, want als je een korte periode voor een vakantie hebt, wil je vooral geen tijd kwijt zijn aan dingen regelen. Ook een georganiseerde rondreis op een verre bestemming, valt voor mij onder de categorie vakantie.

Hostess vs jezelf

Bi een pakketreis wacht een hostess je op bij aankomst. Ook kan je bij haar terecht als er dingen geregeld moeten worden, als je klachten hebt of een excursie wil boeken. Een prettig idee natuurlijk, vooral als je ergens voor het eerst komt. As je reist, doe je echter alles alleen. Loop je tegen problemen aan, dan moet je het zelf oplossen. Er is niemand die je opwacht en je hebt geen aanspreekpunt. Reizen betekent zelf ontdekken, maar vooral zelf regelen. Van de mogelijkheden tot een excursie en hoe je er komt tot een bezoek aan het ziekenhuis, mocht je medische hulp nodig hebben. Je paspoort kwijt? Dan moet je zelf uitzoeken hoe je bij een Nederlandse ambassade of consulaat terecht komt en dat is niet altijd even makkelijk. Maar denk ook aan het uitzoeken van de nodige visa of gedragsregels van een land. Of wat dacht je als je vlucht wordt geannuleerd naar huis? Aan de andere kant, juist door leren omgaan met tegenslagen, word jij een ervaren reiziger.

Onbezorgd genieten vs on a budget

Tijdens je vakantie wil je niet al te veel bezig zijn met het budget. Daarom spaar je om (financieel) onbezorgd te genieten van die periode. Elke dag een terrasje en in de avond uit eten? Het zijn standaard ingrediënten voor de meesten. Of je boekt All Inclusive, zodat je je helemaal geen zorgen hoeft te maken. Elke avond stappen? Waarom niet, het hoort erbij (mits je er van houdt). En natuurlijk ga je op enkele excursies of op pad met je (gehuurde) auto. Ga je op backpacken, dan heb je altijd een beperkter budget. Je zoekt naar alle mogelijkheden om geld te besparen. Dit kan zijn overnachten in slaapzalen i.p.v. een 2-persoonskamer, liften i.p.v. een auto huren, zelf koken in het hostel i.p.v. uit eten. Je wordt hier behoorlijk creatief van. Je geniet wel, maar op een andere manier. En altijd met je budget in je achterhoofd. Ik heb een maand in Vietnam gereisd en €400 uitgegeven aan vervoer, accommodatie, eten en dagtrips. Voor veel mensen is het onvoorstelbaar om alleen maar met dit budget op vakantie te gaan.

Kort vs lang

Ga je op vakantie, dan boek je een pakketreis voor 10 à 15 dagen. En dan zijn de kosten van het elke dag uit eten gaan dus best te overzien. Dat werkt niet als je gaat reizen. Juist door zo te letten op je budget, ben je in staat om langer van huis te zijn. En dat is precies wat de meeste reizigers ook doen. Mijn reizen duren minimaal een maand tot 6 maanden. Je kan vast begrijpen dat je het financieel niet gaat redden om lang weg te zijn (plus gewoon je hypotheek te betalen in ons geval) als je elke dag zogenaamd financieel onbezorgd wil genieten.

Relaxen vs werken

Een vakantie betekent vaak onstpanning. Dat is ook precies wat ik zoek als ik een weekje vakantie opneem. Maar reizen betekent werken. Niet dat ik dat als onprettig ervaar, juist niet. Ik houd er van, maar je ‘werkt’. Want als je elke dag opnieuw moet uitzoeken waar je die avond gaat slapen, welke bus je moet nemen, terwijl je de lokale taal niet kan lezen, je elke dag op je budget moet letten en continu aan het schakelen bent, moet je toch werken. Want dat is eigenlijk hoe je het regelen van dingen, het beste kan omschrijven. Ook geboekte excursies op vakantie zijn ontspannend. Je hoeft alleen maar in een bus te stappen en het programma te volgen. Maar als reiziger zoek je ook dat soort dingen zelf uit vanaf het begin tot het einde, nadat je een heel warenonderzoek hebt gedaan om te kijken op welke manier je dat het goedkoopst kan bereiken. En dat kost tijd, maar je leert zo wel beter het land kennen. Overigens lukt het je nergens om een paar maanden georganiseerd te reizen. Dus daarom is reizen voor mij ook een manier van werken.

één locatie vs elke dag ergens anders

Een vakantie vier je vaak vanuit één accommodatie, misschien twee. Ga je op reis, dan wil je zo veel mogelijk zien en verkennen. Dat betekent dat je niet lang op één plek blijft. Elke nacht ergens anders slapen (en dat dus opnieuw regelen) is mij niet vreemd. Als je me vraagt waar ik over een week ben, heb ik vaak wel een ruwe planning in mijn hoofd. Maar het zal moeten blijken waar ik dat op moment zin in heb. Het klinkt misschien als iets stressvol, maar voor een reiziger is dat juist niet zo.

Een koffer vol vs een rugzak

Je wil zo min mogelijk meenemen als je gaat backpacken, je moet het tenslotte allemaal zelf dragen. Ook al ga ik een maand of een half jaar, ik vertrek gemiddeld met 11 kilo. Je bent dan ook erg kieskeurig en kiest alleen voor praktische dingen. Ga je op vakantie, dan neem je toch snel meer mee. Je wil vaak voor diverse gelegenheden gepaste kleding hebben; een strandwandeling, stappen, romantisch uit eten, een dag excursie. En dat gaat ook gepaard met een variatie aan schoeisel. Je stopt een koffer vol en koopt ook diverse souvenirs op je vakantie adres. Terwijl je met reizen moet nadenken of je dat souvenir wel echt wil, omdat het onpraktisch is om er mee te sjouwen. Een reiziger met een koffer zal je niet zien, simpelweg omdat het ondingen zijn om mee te reizen.

Op jezelf vs contact met vreemden en locals

Als je op vakantie gaat wil je vooral jezelf kwaliteitstijd geven. Logisch dus dat je meer op jezelf bent. Natuurlijk is het gezellig om te kletsen met de mensen in het zwembad, maar het contact is snel van korte duur. Als gaat reizen, sta je automatisch open voor contact. Door de manier waarop je reist, kom je ook sneller in contact met de locals. Maar je deelt ook snel iets met medereizigers. Het is niet vreemd om aan te schuiven bij anderen aan tafel om contact te leggen, terwijl dat op vakantie vaak niet wordt gewaardeerd. Omdat je ook niets georganiseerds doet, kom je ook terecht in restaurantjes waar alleen lokale mensen eten. Voor mij het contact met anderen en het maken van nieuwe vrienden, juist één van de leukste dingen wat betreft het reizen.

Snel contact vs vriendschap

Als je niet reist, is het moeilijk te bevatten hoe je in één dag (of zelfs maar een paar uur) een diepe vriendschap kan opbouwen. Zoals ik al zei, ben je op vakantie meer met jezelf bezig. Daar is niets egoïstisch aan. Je hebt een korte tijd om te genieten, dus je wil je tijd niet snel besteden aan anderen die je niet kent. Op reis zijn die contacten juist een belangrijk onderdeel van de gehele reis. En met het contact wat je hebt, deel je iets unieks. Reizigers onder elkaar slaan het hele basis gesprek over (wat voor werk doe je, etc), maar maken contact op een andere manier. Je bent veel intenser bezig met het contact, mede doordat je elkaar ontmoet in bijzondere omstandigheden op een bijzondere plek. Je deelt iets samen (kijken naar de sterrenhemel in de woestijn van Egypte of je deelt een taxi samen om kosten te besparen). En hoe kort die contacten ook zijn, je hebt een connectie. Omdat reizigers op de één of andere manier gewoon al bij voorbaat een band hebben. Regelmatig komt het zelfs voor dat ik een week met een vreemde ga reizen, nadat we elkaar 5 minuten heb gesproken. Omdat die klik er is. Maar zelfs mensen met wie ik maar een halve dag tijd heb doorgebracht, heb ik nog steeds contact. En het is een ongeschreven regel dat je altijd bij elkaar kan blijven slapen, mocht je toevallig in het land zijn. En zo komt het dat ik overal ter wereld wel gratis slaapplekken heb. Al helpt dit natuurlijk ook.

Vakantie modus vs de reizigers mindset

Vakantie draait dus om ontspanning en onbezorgd genieten in een korte periode. De knop gaat om en je viert vakantie. Maar ga je op reis, dan heb je een andere mindset. Agenda’s laat je los, je leeft per dag en kijkt vaak niet ver vooruit. Op vakantie hang je je kleding op in een kledingkast en bekijk je elke dag wat je aan trekt. Op reis draag je vaak hetzelfde. omdat je weinig mee hebt. Je kleding heb je niet in een kledingkast, aangezien je toch elke dag van plek verandert. Je leeft al die tijd letterlijk uit je rugzak en tussendoor moet je eens zorgen dat je je kleding ergens kan wassen. Als reiziger ben je ook continu dingen aan het afwegen. Want als je vandaag veel geld uit geeft aan een duikcursus bijvoorbeeld, betekent dus dat je iets anders moet laat liggen. Reis je voor een langere tijd, dan moet je helemaal verantwoordelijk om gaan met je geld, want hebt nog enkele maanden te gaan zonder bron van inkomsten. Mits je tijdens  het reizen gaat werken, iets wat je nooit zal doen tijdens je vakantie.

En jij?
Het is natuurlijk niet allemaal zo zwart/wit, maar voor mij zijn dit wel de grootste verschillen tussen een vakantie vs reizen. Je kan je misschien afvragen wat voor ontspanning daar nou in zit, maar ik geniet er juist van. Herken jij de verschillen als we het hebben over vakantie vs reizen? Ben jij meer een vakantieganger of een reiziger?

Comments

comments

16 gedachten over “Vakantie vs reizen: 10 verschillen

 1. Shirley schreef:

  Ik ben een echte vakantieganger. Al heb ik wel wat kenmerken van de reiziger. Ik verplaats bijvoorbeeld wel vaak tijdens mijn vakantie. Maar ik reis nog altijd met koffer en een ruim budget. Op dit moment kan ik ook maximaal 3 weken op vakantie. Als ik echt een keer 3 maanden zou hebben, zou ik dat anders inrichten. Het is wel grappig hoe meningen erover verschillen. In mijn omgeving vonden veel mensen het heel avontuurlijk dat ik naar Jordanië ging, terwijl dat voor mij niet zo voelde.

  • Sheila schreef:

   Ik heb niet eens een koffer, moet je na gaan. Ik heb wel een klein koffertje die je als handbagage kan meenemen. Toen we eens met z’n drietjes (samen met manlief en de oudste) naar Londen vlogen, hadden we die mee. Als enige voor ons drietjes plus een kleine dag rugzak. Als je gewend bent om weinig mee te nemen als je maanden onderweg bent, pak je natuurlijk nauwelijks iets in als je 3 dagen van huis bent. Een tandenborstel en schone ondergoed is ongeveer voldoende.

 2. Maaike schreef:

  Leuk om dit zo te lezen. Ik denk inderdaad ook dat op vakantie gaan niet hetzelfde is als reizen. Al is er ook wel een grijs gebied. Zo ken ik iemand die met een vriendin samen naar een aantal landen in Azië ging, voor een paar maanden. Je zou zeggen: dat is reizen. Maar, ze gingen daar voornamelijk relaxen en veel naar mooie strandjes. Veel mooie plekken hebben ze overgeslagen omdat ze daarvoor vroeg op moesten staan. Nu hebben ze het natuurlijk enorm naar hun zin gehad, en is dit hun stijl. Maar, zij noemen het wereldreis en ik zou zeggen een lange vakantie ver weg.

  • Sheila schreef:

   Ja, alhoewel ik je heus wel met een boek en kop thee zie genieten tijdens je vakantie. Lijk je me absoluut niet iemand die de hele week stil wil liggen. Dus meer een doe-vakantie ganger 🙂

 3. Roelina schreef:

  Ik begrijp dat verschil heel goed! Ik weet ook zeker dat beiden genieten is op elk een eigen manier. Mijn manier van genieten is wel vakantie. Ik krijg al stress bij het idee niks te kunnen plannen. Ik wil wel veel zien maar rondom de plek / regio / land waar ik dan ben. Geen onzekerheid voor deze regelneef. Al zou ik het wel mega jnteressant vinden om echt te reizen. De ballen heb ik er niet voor.

  • Sheila schreef:

   Ik denk dat je vooral geniet als je vakantie viert of reist op een manier die bij je past. Want in alle eerlijkheid, ik geniet toch minder op vakantie. Ik heb het erg leuk, hoor. Absoluut. Maar dat intense geluksgevoel? Dat heb ik echt alleen als ik reis.

   Het is wel grappig. Ik krijg stress als alles al is vast gelegd of als ik mee moet met een groep 🙂

 4. Daenelia schreef:

  Volgens mij zitten we er tussenin. We zoeken heel veel uit van te voren, en boeken vaak zelf online tickets waar dat kan (een aanrader voor Florence bijvoorbeeld, omdat je er echt naast grijpt als je ter plekke kaarten voor de musea wilt scoren: reken dan op een wachttijd van 2 uur voor je uberhaupt in de rij mag gaan staan om de musea in te komen.).
  Wat we niet regelen is een ‘pakketreis’. We regelen alles zelf. Ook ter plekke. Soms kiezen we dan voor duidelijke tourist-traps (OV kaarten in een grote stad zijn duur, maar wel handig). En soms doen we dingen die de ‘locale’ bewoners ook doen. Het is voor ons een manier om én toerist te zijn én een gevoel te krijgen over de plek waar we zijn.
  Ik ken weinig reizigers die echt zonder enige voorbereiding op weg gaan, eerlijk gezegd. Al was het alleen maar dat je voor het inpakken van je rugzak toch wilt weten wat je aan kleding nodig hebt, en of je bepaalde medicatie mee moet nemen omdat het op je bestemming lastig te verkrijgen is. Of dat je juist bepaalde medicatie thuis moet laten …
  Zelf voel ik helemaal niks voor wat jij als vakantie beschrijft. Dan blijf ik liever thuis. Een all-in of pakketreis is niks voor mij. Maar echt op reis gaan zoals je beschrijft zou mij alleen maar veel frustratie opleveren. Trouwens, als we thuisblijven dan organiseer ik ook van alles. En eigenlijk zie ik zelf dus niet zo’n verschil met in Nederland naar het Openluchtmuseum gaan en in Florence naar de Galleria dell’Accademia te gaan. Of met de trein naar Maastricht of de bus naar Sienna.
  (Ik ben in mijn hart nog steeds in Florence… slechtste pizza ooit gegeten daar, maar verder oh, man.)

  • Sheila schreef:

   Ook backpackers gaan voorbereid op pad, maar op een andere manier. Bijvoorbeeld; het meenemen van een EHBO pakket, omdat je weet dat je niets direct bij de hand hebt. En als ik in landen ga reizen zoals Laos, neem ik zelfs eigen spuiten mee. Zodat ik zeker weet dat als ik geprikt moet worden, het een schone naald is. En als ik naar Amerika reis, heb ik hele andere schoenen mee dan als ik naar Australië ga. Dus jazeker, ook reizigers hebben zich voorbereid. Maar dus niet in de vorm van (alles) vast leggen.

   Florence vind ik ook mooi! Ik ga er zeker weer naar terug. Gelukkig heb ik daar alleen lekkere pizza’s gegeten 🙂

 5. Johanne schreef:

  Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan, bedenk ik me nu. Maar ik ben inderdaad meer een vakantieganger dan een reiziger. Als ik ergens heen ga wil ik geen gedoe aan mijn hoofd en even helemaal niets, haha. Ik bedoel, ik hoef geen pakketreis of een all-inclusive, maar een weekje of twee op één plek (of drie maanden zelfs) lijkt me wel heerlijk. Lekker strandje pakken, lezen en af en toe een plekje bezoeken.

  Aan de andere kant is het één van mijn dromen om een maand lang door Amerika te reizen en dus inderdaad van plek naar plek te gaan en compleet op jezelf aangewezen zijn. Oké, misschien zit ik ergens in het midden 😉

  • Sheila schreef:

   Dat is ook logisch als je meer een vakantieganger bent, zeg maar 🙂 Dan ben je ook niet bewust bezig met een andere manier van reizen. Ooit was ik in gesprek met collega X die weg was geweest naar Thailand. Ik vroeg of hij deze keer op vakantie was gegaan of was wezen reizen. Collega Y die er bij stond vroeg wat het verschil was. Waarop X en ik bijna tegelijk zeiden: Nou, als je je dat afvraagt, ben je een vakantieganger.

   En nogmaals, daar is niets mis mee en het maakt niet uit. Maar als reiziger ben je bewust al heel anders aan het reizen. Waardoor je dat verschil dus kent :).

   Ook goed om die reis in Amerika te maken nu je 21 bent. Daarvoor is het toch minder leuk. Mag je niet eens overal naar binnen, omdat er alcohol wordt geschonken bijvoorbeeld 🙂 Vanaf je 21e heb je pas de minimale leeftijd bereikt waarop je legaal alcohol mag drinken. Zelfs als je niet drinkt, mag je niet naar binnen. Behalve in Las Vegas.

 6. Irene schreef:

  Wat leuk om te lezen. Wij hebben een rondreis door Zweden en Noorwegen gemaakt in 2015. Het is natuurlijk niet te vergelijken met jouw reizen, maar ik vond het een mooie tussenweg, we waren 2,5 week van huis, maar 2 a 3 dagen op een zelfde plek. Ooit wille we naar de noordkaap. We willen dan via kampeerhutten, dan moet je ook maar zien hoe je het met eten regelt enz. En iedere nacht slaap je ergens anders.

  • Sheila schreef:

   Nou, dat is toch ook een mooie reis? Staat zeker nog op mijn to do list. Het gaat echt niet om de afstand of locatie, hoor. Je kan ook gewoon reizen binnen Europa 🙂

 7. Cynthia schreef:

  Ik ben toch meer een luiaard Sheila.. Luieren op het strand, slapen, niksen. Maar op sommige dagen wil ik ook wel graag wat zien hoor van een land. Anders is het ook weer zo zonde.

  • Sheila schreef:

   Hahaha… grappig hoe iedereen zo kan verschillen. Ik zou het echt als een straf ervaren als ik ‘moet’ luieren en uitslapen. Vooral als je niets zo gaan zien van het land. Zo sprak ik eens een stel in Thailand en zij zei ook: Dit hotel heeft alles, waarom zou je weg gaan? En dan vraag ik me toch af; waarom ga je dan helemaal naar Thailand toe en boek je niet wat in Spanje ofzo? Dus ja, dat zou ik ook echt zonde vinden. Als je niet eens iets gaat zien van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *