Waarom een ayurvedische massage iets voor je is (+ korting)

“Lieverd, volgende week heb ik een mannen avond bij ons thuis op de planning staan. Kan jij dan ergens anders heen?” vroeg manlief. Maar nee, voor woensdagavond had ik eigenlijk niets op de planning staan. Vriendlief heeft zijn sportavond en op een doordeweekse avond zullen ook vriendinnen mij weer vroeg naar huis sturen. Gelukkig is manlief erg oplossingsgericht (én onwijs attent), dus boekte hij een ayurvedische massage voor mij van anderhalf uur!

Terwijl de heren genoten van Starwars The Force Awakens (die ik zelf overigens twee keer in de bioscoop heb gezien), genoot ik van de warmte van olie over mijn lichaam. Mijn eerste ervaring met een ayurvedische massage is zeer positief en ook een aanrader voor iedereen die zijn/haar leven weer terug in balans wil hebben.

Benieuwd of een ayurvedische massage ook iets voor jou is en hoe ik het heb ervaren? Lees snel verder!

Rituals

Het woord Ayurveda is wellicht bij de meesten bekend door Rituals. Het is één van hun collecties en behoort zelfs tot mijn favoriete Rituals lijn. Ik geloof alleen niet dat Rituals nou echt bereikt waar ayurveda voor staat, maar een moment nemen voor een ritueel is altijd een geluksmomentje. Dus een beetje zen word je er wel van. Maar wat betekent Ayurveda precies?

Ayurveda

Ayurveda betekent inzicht in het leven in het Sanskriet en wordt beschouwd als een gezondheidsleer en levenswijze. Het vindt haar oorsprong meer dan 5000 jaar geleden in India. Deze eeuwenoude filosofie is gericht op het in balans brengen van je lichaam en geest. Voeding, kruiden en ayurvedische massage spelen een centrale rol hierin. Maar ook jouw (positieve) levenshouding draagt hier aan bij.

Je lichaam in balans

Een goede gezondheid ontstaat door een juiste balans van drie levensenergieën, genaamd Dosha’s. Teveel stress of een andere manier van vervuiling van je lichaam, vormt de basis van diverse klachten. Als je lichamelijk en geestelijk niet in balans bent, leidt dit tot zwakte en ziekte. Als je hier dus meer evenwicht in brengt, zou je volgens Ayurveda goed op weg zijn naar een gelukkig en gezond bestaan. En zeg nou zelf, dat klinkt allemaal eigenlijk ontzettend logisch.

Ayurvedische massage

Ayurvedische massage is een holistische (alles omvattend) en energetische (werkend op de energie banen) massage. Het er onder andere op gericht om je te laten ontspannen en je lichaam en geest in balans te brengen (of daar althans een aandeel in te leveren). Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van een ruime hoeveelheid warme therapeutische kruiden oliën. Dat klinkt natuurlijk erg goed. Maar hoe heb ik nou zo’n ayurvedische massage ervaren van 90 minuten?

Intake

Ik word vriendelijk begroet door de therapeute van Ananda, Cindy, die een praktijk in haar eigen woning heeft. De praktijk bevind zich dus in Arnhem. Ik voel me meteen welkom en op mijn gemak, wat ik erg belangrijk vind. Onder het genot van een lekker kopje clipper thee (biologisch én fairtrade), volgt een intake gesprek. Cindy vraagt naar mijn energie. “Die is er in overvloed”, leg ik haar uit. Ik heb namelijk 5 uur slaap per dag nodig en daar doe ik het prima mee. Rond 00:30/001:00 ga ik slapen en tussen 06:00 en 07:00 uur gaat mijn wekker of word ik wakker. Als het zomer is, is dat nog eerder (aangezien ik wakker word van dat ene zonnestraaltje die zich toch tussen de gordijnen heeft weten te glippen). Daarbij ben ik eigenlijk altijd vrolijk en zo huppel ik door mijn dag heen.

Als ze vraagt mijn lichamelijke gesteldheid, leg ik uit dat ik vaak pijn heb in mijn onderrug. In het verleden heb ik een hernia gehad. Ik leg wel uit dat ik snel herstel en lichamelijk fit ben (waarmee ik niet bedoel dat ik een uitstekende conditie heb – mental note: daar moet ik wat mee). Zowel mijn zwangerschap als herstel van een keizersnede, waren ‘appeltje eitje’ (oh oh, wat een geluk). Cindy luistert aandachtig en observeert goed. Ze maakt aantekeningen en bedenkt tegelijkertijd welke oliën hierop aansluiten en kunnen worden toegepast op mijn lichaam. Ze vraagt ook of ik stilte wens of graag muziek op de achtergrond wil (muziek graag).

Poedelnaakt

Ik mag poedelnaakt op de massagetafel gaan liggen. Subtiel houdt ze een handdoek voor, zodat ik me eigenlijk geen moment echt naakt voel.  Gedurende de massage legt ze de handdoek telkens zodanig neer dat ik niet compleet naakt ben. Als ze op een bepaald lichaamdeel niet bezig is met een massage, ligt er een warme handdoek overheen. Cindy waakt er goed voor dat ik het niet koud krijg.

Alhoewel ik een erg nuchter persoon ben, stel ik me direct open voor deze massage. Een ayurvedische massage is namelijk niet zoiets als een sportmassage. Als het je lukt om je er voor open te stellen, zal je merken dat de oliën beter hun werk kunnen doen en dat je de energie zal voelen glijden. Dit betekent dus ook dat het effectiever zal zijn.

Stemvorken

Cindy begint met stemvorken en houdt ze op een afstand van mijn rug. Ik ben altijd al een gevoelig persoon geweest, dus ik voel de gloed van energie over mijn rug gaan. Iedereen heeft een eigen energie/trilling. Door de harmonieuze trilling van de stemvorken, ontstaat balans. Een bijzonder gevoel.

Klankschalen

Ook gebruikt ze klankschalen. Wat klinkt een klankschaal altijd prachtig. Ze laat de klankschaal horen en plaatst deze vervolgens op mijn rug. Er klinken heldere, lange en zuivere tonen, laat ze weten, Dit betekent dat mijn lichaam en geest heel mooi in balans zijn. Wat mooi om te horen! Eigenlijk een bevestiging die past bij mijn levensstijl.

Therapeutische kruiden oliën

Vervolgens begint de massage met warme therapeutische kruiden oliën, welke afgestemd zijn op mijn lichaam. Verwacht geen stevige massage. De massage bestaat juist uit zachte en subtiele aanrakingen. De warmte van de olie geeft je daarbij een heel comfortabel gevoel. Cindy behandelt mijn hele lichaam, van hoofd tot de tenen. Het prettigst vind ik de hoofd- en gezichtsmassage.

Er worden verschillende oliën gebruikt voor verschillende plekken/klachten op mijn lichaam; bijvoorbeeld karpo taila (een versterkende olie, remt ontstekingen en sterkt de zenuwen. Wordt gebruikt bij pijn aan de gewrichten, hernia en jicht). En het mooie is, de werkingen gaan nog door tot na de massage.

Meer ritueel dan massage

Na 90 minuten mag ik mijn ogen weer openen en eindigt dit heerlijke ritueel. Dat is overigens ook hoe ik het zou omschrijven. Het voelt meer als een ritueel dan een massage. En dat is absoluut positief bedoeld. Ik vind het bijzonder dat er zoveel meer achter deze ayurvedische massage zit en als je dat laat bezinken na deze massage, valt er veel op zijn plek. Ik voel me helemaal zen en nog meer in balans. Ik ben iemand die heel sterk haar eigen grenzen kan aangeven en dicht bij mijn gevoel, wensen en behoeftes blijft. Gevoelsmatig ben ik balans. Maar ik vind het dus prettig om te weten dat niet alleen mijn geest in balans is, maar ook mijn lichaam. Ik voel me goed, warm (dat ik compleet onder de olie zit, negeer ik even) en ontspannen.

Ja, een aanrader!

Een aanrader wat mij betreft? Jazeker! Natuurlijk is een ayurvedische massage niet goedkoop. Maar het is zeker de moeite waard om jezelf eens zo’n moment te gunnen. Met name omdat deze massage niet alleen voor de ontspanning is, maar ook om alles weer even samen te laten komen in je lichaam en geest. Met de drukke levensstijl die wij als westerse mensen hebben, is dat niet verkeerd, toch? En alleen daarvoor zou je jezelf al zo’n moment moeten gunnen. De volgende dag merkte ik al verschil. Ik stond op zonder rugpijn! Als je het gemiddeld elke 6 weken ondergaat, haal je echt alles uit deze massage, wordt mij verteld. Maar goed, dat tikt natuurlijk aan, dus dat zie ik mezelf niet doen.

speciaal voor jullie; korting

Ik ben dus erg enthousiast over deze massage en zou jullie willen adviseren om het eens te proberen! En speciaal voor jullie heb ik met Cindy een actie bedacht, speciaal voor onze lezers. Boek zo’n bijzondere sessie en ervaar zelf hoe prettig een ayurvedische massage is. Vermeld de speciale code: ‘Ineffable Ananda 2016‘ bij je boeking. Je krijgt dan een korting van € 15,00 op een Abhyanga (Ayurvedische oliemassage, zoals hierboven beschreven). Je betaalt dan €74 in plaats van € 89,00.

Praktisch

Wil je er voor gaan? Hier wat praktische tips:
– Draag kleding die vies mag worden (je zit echt onder de olie en je wrijft niet alles eraf met een handdoek)
– Neem een haarclip mee (ook je haar zit onder het olie), zodat je je haren op kan steken tot je ze kan wassen
– Neem een flesje lenzenvloeistof/oogdruppels mee als je snel last hebt van droge ogen (want je doet waarschijnlijk 90 minuten je ogen dicht en de ruimte kan droog zijn)
– Drink veel water na de massage, zo kunnen afvalstoffen je lichaam goed verlaten
– Ben je verkouden? Probeer je afspraak te verzetten. Het is minder comfortabel om dan met je gezicht naar beneden te liggen. Je neus raakt er door verstopt en je kan moeilijk ademen. Je raadt het al, ik was verkouden
– Controleer hoe de betaling moet worden voldaan (in dit geval was er geen pin automaat en volgt de betaling contant)

signature sheila

 

Comments

comments

33 gedachten over “Waarom een ayurvedische massage iets voor je is (+ korting)

  • Sheila schreef:

   Oh ja! Zeker de moeite waard! Ik moet wel bekennen dat ik het nauwelijks doe in Nederland. Dat heeft vooral met de prijzen te maken. Dus áls ik het eens doe, wil ik wel graag een goed adresje. Ik merkte hier dat ik echt te maken had met iemand met passie en kennis. Dat is echt heel anders dan toen ik eens een massage onderging bij een sauna. Dan doen die mensen het er toch meer bij, heb ik het idee.

   Als ik in Azië reis, laat ik me heel vaak masseren. Soms echt om de dag. Het is daar zo goedkoop en fijn. Dan ga ik echt los 🙂

 1. Yvonne schreef:

  Het klinkt heerlijk als ik het zo lees! Toch is het voor mij persoonlijk niks. Ik kan me absoluut niet ontspannen als er een vreemde aan me zit. Fijn dat jij er zo van genoten hebt!

 2. Marion schreef:

  Klinkt heerlijk zeg! Ik heb een vaste masseuse maar als zij een keer niet kan of op vakantie is, dan ga ik dit zeker uitproberen. Arnhem is voor mij goed te doen. Klankschalen vind ik ook erg mooi. Ik ga wel eens naar een klankschalensessie. Heel ontspannen. Fijn dat je het zo uitgebreid omschreven hebt!

  • Sheila schreef:

   Oh wat leuk dat je een vaste masseuse hebt. Is er een bepaalde massage die jij erg fijn vindt? Klankschalen vind ik ook zo mooi. Ze klinken mooi en zijn zo rustgevend!

   Leuk als je dit eens gaat uitproberen. Het is echt de moeite waard! En dankjewel. Het is wel een lange blog geworden, maar ik wilde gewoon alles kwijt 🙂

   • Marion schreef:

    Ik ga altijd naar Patricia van Nobel Stone in Ede. Zij is ondertussen ook een vriendin van mij geworden. Volgende week ga ik weer en dan krijg ik een edelsteenmassage met de stenen rozenkwarts, amethist en bergkristal. De gouden driehoek zoals ze dat noemen. Ik vind vooral de hotstone massages lekker. Of dat nou met de traditionele stenen is of met edelstenen, dat vind ik toch wel het lekkerste. Iedere masseuse heeft wel een eigen manier van masseren, dus het is wel heel erg leuk om een keer af te wisselen. Ik ga absoluut een keer naar haar toe en ik zal haar ook bij mijn zus aanraden, die woont zelf in Arnhem.

    Ik vond het juist leuk dat je alles zo goed omschreef. Zo krijg ik een beetje een beeld van haar, want het is toch wel belangrijk om je echt op je gemak te voelen bij iemand.

    • Sheila schreef:

     Oh, een edelsteenmassage! Dat klinkt ook bijzonder. Ik zal eens op internet zoeken wat dat in houdt.

     Wat leuk dat je ook deze massage eens gaat proberen. En ja, je hebt gelijk. Je moet je echt op je gemak voelen. Ik vond haar meteen heel erg vriendelijk en professioneel. Ik ben heel erg benieuwd wat je van de ayurvedische massage gaat vinden! Leuk dat je ook je zus doorstuurt. Deze code is heel 2016 geldig. Dus je hoeft je niet te haasten.

 3. Frederique schreef:

  Mijn nichtje geeft Ayurvedische massages ergens in the middle of nowhere in Frankrijk en heeft me ooit proberen te overtuigen om het te proberen maar ik ben veel te ongeduldig en rusteloos voor massages. Zelfs de kapper lukt me om die reden niet. Lijkt me wel cool met klankschalen 🙂

  • Sheila schreef:

   Oh echt? Daar zou ik dan zeker eens gebruik van maken :). Zelf ben ik ook behoorlijk rusteloos, hoor. Dus dat herken ik wel. Maar massages moet je gewoon ondergaan, eigenlijk. En het is ook een momentje voor jezelf hebben en dat jezelf gunnen, denk ik. Juist omdat ik zo druk en rusteloos ben, vind ik het wel goed van mezelf dat ik hier dan de tijd voor kan nemen en denk: “Let it go, let it go”. 🙂

  • Sheila schreef:

   Ik werd al maanden wakker met pijn in mijn onderrug en dacht ook… jammer dat die niet stevig is. Desondanks heeft deze massage zeker geholpen! Ik ging er in met de gedachte, ik ga gewoon ontspannen. Maar nu ik de massage heb ervaren en me er ook meer in verdiept heb, merk ik dus dat het meer is dan ontspanning. Ik heb echt nog steeds geen last gehad van mijn onderrug! Dus zeker de moeite waard om je er in te verdiepen, zou ik zeggen.

  • Sheila schreef:

   Oh echt? Op welke manier word je er naar van? Ik had dat vooral met stoelmassages. Die vind ik op de één of andere manier niet zo comfortabel. Maar zo liggend lukt het me wel om te ontspannen. Wel jammer dat je er naar van wordt.

   • Joyce rdt schreef:

    Geen idee wat het precies is, maar ik word er helemaal kriebelig van. In Thailand me toch maar over laten halen voor een Thaise massage, maar had het arme vrouwtje bijna van me afgeschopt, brr. Uiteindelijk heb ik haar vriendelijk verzocht om van me af te blijven haha. Liefs.x

 4. Daisy schreef:

  Klinkt intressant! Ik ben nog nooit bij een proffesionele masseur geweest, vind het ook altijd moeilijk wat voor massage ik dan zou moeten kiezen, er zijn zoveel soorten (van deze had ik zelfs nog nooit gehoord haha) Juist door al die keuzes laat ik het dan helemaal afwezen als in… pfff ik weet het niet hoor! Ik moet toch eens een knoop doorhakken, want het klinkt we echt heerlijk!

  • Sheila schreef:

   Ja, dat herken ik wel. Op Bali heb ik ondertussen wel door wat het in houdt. Hier in Nederland nog niet helemaal. Maar met deze omschrijving heb je wel een goed idee, denk ik? Dus gewoon eens proberen!

 5. Lonneke schreef:

  Tot nu toe heb ik me eigenlijk alleen in Indonesië en Thailand laten masseren, maar het staat al zo lang op mijn lijstje.
  Hoe dan ook.. het klinkt als een bijzondere ervaring. Ik denk dat ik allesbehalve in balans ben haha. Ik zou graag gaan, maar Arnhem is wel een stukje rijden voor me.

  • Sheila schreef:

   Maar het is wel mega gezellig in Arnhem ;). Dan neem je de meiden mee. Kunnen ze hier met mijn kleine spelen en dan komt Puck vast ook over met haar meiden :).

   En anders gewoon in de buurt kijken. Als drukke mama vind ik dat je het verdiend hebt 🙂

  • Sheila schreef:

   Oh, graag gedaan :). Het helpt je dan wel om je over de streep te trekken als je twijfelt. Bij sommige massages wil ik liever ook eerst ervaringen weten. Fijn dat dit heeft geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *