Waarom Fanta drinken een dingetje is

Ik ben niet zo veeleisend als het op drinken aan komt. Althans… dat zou je denken. Als je mij vraagt wat ik wil drinken, is het Fanta. En het liefst Fanta met ijs, wat voor seizoen het ook is. Ik houd niet van cola of ander fris. Ik wil graag Fanta. Geen poespas Fanta, niet de buitenlandse variant (want die smaakt écht anders), maar gewoon de Nederlandse, originele Fanta Orange.

Zie, dat valt best mee toch? Precies, dat dacht ik ook. Maar Fanta kunnen drinken, blijkt toch nog best een uitdaging te zijn.

Ik zie je dus denken. Fanta… een uitdaging? Yes… it is.

serveren jullie Fanta?

Als ik op een terrasje zit of uit eten ga, begint het al. De bediening komt op me af en vraagt wat ik wil drinken (als je tenminste mazzel hebt. Tegenwoordig komt men vaak genoeg alleen bij je tafel staan en wordt er niets meer gezegd). En omdat ik heel goed realiseer dat niet iedereen Fanta verkoopt, begin ik altijd expliciet en netjes met de vraag: “Hebben jullie Fanta?” Het valt me hierbij op dat veel mensen niet eens weten of ze Fanta serveren of iets anders. Dat verbaast me enorm. Want als je vraagt of er Grolsch wordt geserveerd of Heineken, weet iedereen het te vertellen. Maar Fanta? Dat is nog best een ding.

Maar als er geen Fanta is, krijg ik dat altijd netjes te horen. Even goede vrienden en ik bestel vervolgens een appelsap (met ijs) of Orangina, want dat is een tweede favoriet. Gelukkig hoor ik ook vaak een “ja” en 5 minuten later geniet ik van mijn favoriete frisdrank. Maar het kan dus ook anders. Zoals gisteren in Rotterdam bij E&C Meat and Wine.

En toen ging het fout

Natuurlijk begon ik met de vraag of er Fanta werd geserveerd. “Ja,” zei de medewerkster, waarop ze 5 minuten later een flesje Sisi voor mijn neus neerzette. En kijk…. toen ging het fout. Sisi is namelijk géén Fanta. Dat weet iedereen. Je spelt het ook totaal anders. Er zit twee keer een S in en daarnaast twee keer een I. Zie, compleet anders. Ik vind Sisi niet lekker. Écht niet. Ik kan er niets aan doen, maar ik vind Sisi een verschrikkelijk drankje. Het komt qua smaak ook niet in de buurt van een Fanta, net zoals Pepsi echt heel anders smaakt dan Coca Cola.

Als blikken konden doden

En ik zou ik niet zijn, als ik daar niet meteen wat van zei. Ik liet de jongedame (die overigens erg chagrijnig was) weten dat er overduidelijk geen Fanta op het flesje stond en dat dit dus heel wat anders was dan wat ik had besteld. Waarop ze mij toe beet: “Dit is onze Fanta! Dit is wat we hebben. Het is hetzelfde” Wacht, dit is onze Fanta? Ik liet haar weten dat als het me niet uitmaakte wat ik zou drinken, had ik om sinas gevraagd. Maar aangezien ik specifiek om Fanta vroeg, had ze me moeten aangeven dat zij Sisi serveerden. Wat dus heel wat anders is dan Fanta. En direct daarop vervolgde ik met dat ze het flesje weer kon meenemen en ook van de rekening moest halen. Daar had ze niets op terug te zeggen, dus zo geschiedde. Maar als blikken konden doden, was ik al twee keer dood geweest.

TS_Mens_Fanta_Classic_Logo_Ringer_T_Shirt_19_99_Print-480-500Geen Fanta

In alle eerlijkheid was ik dat moment zelfs liever weg gelopen. Niet om het feit dat ik geen Fanta kreeg, maar de manier waarop er werd gereageerd. Want als er iets ergers is dan Sisi, is het wel slechte service.En daar zijn ze goed in bij E&C Meat and Wine blijkbaar.

Maar vriendlief vindt altijd dat ik zwaar overdrijf en we hadden trek. Dus er werd besloten om toch maar een broodje te bestellen (die te duur was voor wat je kreeg), die ik een half uur later (want zo lang duurde het) op at met een glaasje appelsap.

Heb jij wel eens een bestelling terug gestuurd?

En nu vraag ik me dus af, overdrijf ik nou echt? Als je niet krijgt waar je om vraagt, moet je dat dan gewoon accepteren? Ik ben daar namelijk niet zo goed in (ask Puck of manlief of vriendlief). Hoe ben jij daarin? Heb jij wel eens een gerecht of drankje terug gestuurd?

signature sheila

Comments

comments

25 gedachten over “Waarom Fanta drinken een dingetje is

 1. Frederique schreef:

  Hahaha nee inderdaad Fanta is geen Sisi. Punt uit. Wat betreft het terugsturen, ik was daar enorm slecht in maar ik begin het te leren. Je bestelt nou eenmaal iets en je krijgt iets anders dus ja, dan stuur je het logischerwijze terug. Ik vind het geen overdrijven. (ps. weet je wat lekker is? Cockta! Ken je dat? Dat is dus geen Cola want ik lust geen Cola. En ow lekker dat het is!!)

 2. Saar schreef:

  ” En kijk…. toen ging het fout. Sisi is namelijk géén Fanta. Dat weet iedereen. Je spelt het ook totaal anders. Er zitten twee keer een S in en daarnaast twee keer de I. ” Ik moest hier dus om lachen.

  Nee je overdrijft niet. Zelf drink ik cola, het liefst pepsi, light en hoe regelmatig ik niet de vraag krijg of cola max/zero ook goed is. Nee! Dat vind ik niet de z**pen! En inderdaad mensen weten wel welk bier ze schenken. Stom!

  • Sheila schreef:

   Hahaha… thanks. Ik zie dat ik er een grammatica fout in heb gemaakt, dus dat heb ik dan ook maar meteen verbeterd.

   Maar kijk, dat is dus exact hetzelfde. Als Pepsi jouw favoriet is, smaakt Coca Cola heeeel anders. Dat is net zo’n groot verschil als Fanta en Sisi. En jou valt het dus ook al op? Welk bier men schenkt, weet men exact. Maar fris…

 3. Sheila schreef:

  Geniaal! Jij begrijpt het principe van een blogger niet. Dat kan iedereen hier uit halen. Maar ik vind je reactie geweldig! Heerlijk dat jij je dit schrijft en je daarbij dus gewoon druk zit te maken over mijn blog en eigenlijk jezelf tegenspreekt en jezelf Be Positive noemen. Love it! Werkt het voor je? Anoniem negatieve aandacht trekken?

  Dit is gewoon inspiratie voor een blog. Leuk dat inspiratie zo dus helemaal vanzelf komt, dankzij een kansloze reactie.

 4. Martha schreef:

  Halleluja! Ik snap je helemaal!!!! Soms is iets wat het is en dan kan het ook niks anders zijn. Bijvoorbeeld: Nutella is Nutella en dat is iets heel anders dan chocopasta!! Chocopasta is gewoon echt niet lekker, bah.
  Ik ben er niet zo goed in om dingen te laten zijn, als iets fout is is iets fout en moet dat worden opgelost alleen gaan mijn hersenen altijd sneller dan mijn mond en komen de zinnen in mijn hoofd in de trechter vast te zitten en komen de woorden en zinnen er altijd zo belachelijk stotterend en chaotisch uit. Holladijee allemaal dankzij die adhd, haha.

 5. Yvonne schreef:

  Yep je hebt helemaal gelijk wat betreft het terug sturen van je drankje. Sisi smaakt echt wel anders! Ik heb nooit een probleem gehad met een drankje of gerecht. Wat ik wel heb gehad is een vies glas. Een nieuwe gevraagd, die was ook vies. Geen sorry of iets gehoord, dus dat was mijn laatste keer op dat terras. Uiteindelijk maar een rietje gevraagd trouwens. Kon ik uit het flesje drinken.

 6. Zef schreef:

  Ok ok, in dit geval heb je gelijk. De bediening was bijzonder onvriendelijk, máár jij bent vaak ook erg kritisch. Daarbij, de communicatie specialisten die we zijn zouden moeten weten (en uit je blog blijkt dat je het weet) dat mensen niet horen wat je bedoelt. Net zoals wanneer ik zeg ”ik ga een whisky drinken” jij hoort ”ik wordt straalbezopen en ga naakt door de buurt rennen”. *drinkt glas leeg, trekt broek uit en voordeur achter zich dicht*

  • Sheila schreef:

   Ik ben gestopt bij dat je me gelijk geeft. Wow, kan je dat ook eens hardop zeggen? 🙂 En zie je nou wel.. ik wist dat je naakt over straat ging rennen na een glas whisky!

 7. sunny mama schreef:

  Ik moest wel een beetje lachen. Ik begrijp jou volkomen (zo reageer ik ook in dat soort situaties) en ik begrijp ook jouw vriend een beetje (zo reageren de mensen in mijn omgeving ook).
  Helemaal met je eens, die serveerster had gewoon moeten zeggen: “Wij hebben geen Fanta, maar wel Sisi”. En ze had er verder geen discussie over moeten aangaan, zo van: “Dit is onze Fanta”. Dat argument slaat natuurlijk helemaal nergens op.
  Maar ik kan me ook wel weer voorstellen dat een ander zich afvraagt: Wáár maak je je druk om?

  • Sheila schreef:

   Oh ja hoor. Die snap ik ook best. Maar dan denk ik, als jij wel iets wil drinken wat je niet hebt besteld, prima toch? Ik denk… je drinkt toch niet iets wat je niet lekker vindt? Dus laat me maar lekker ?

 8. Tata1979 schreef:

  Owww wat een heerlijke blog dit. Heb het met een lach zitten lezen. Je hebt zoooo gelijk! En wat een foute reactie van die serveerster. Fanta is idd GEEN sisi! Ik moet overigens zeggen dat ik de Fanta in het buitenland juist wel lekker vind. Die is iets zoeter ofzo, iig iets meer orange. Apart dat ie daar toch iets anders smaakt, maar ik lust die van hier ook gewoon. Maar goed, ik snap jou heel goed en je wilt gewoon drinken wat je lekker vindt, punt!

  Ik heb ff geen voorbeeld, maar kan me wel herinneren een keer iets gezegd te hebben, omdat het verkeerd was, maar is alweer lang geleden dat ik niet eens meer weet wat precies. Verder zou ik zeker wel iets zeggen als ik het verkeerde krijg.

  • Sheila schreef:

   Precies, het is gewoon GEEN Sisi. Jij begrijpt mij en wat leuk dat je reageert! Grappig dat jij juist de Fanta uit het buitenland lekkerder vindt. In het buitenland drink ik juist wel coca cola. Vooral in Azië. Het doodt van alles in je lichaam, dus goed voor het afweersysteem 🙂

   • Tata1979 schreef:

    Ja, ik weet van deze site en staat zelfs bij mijn favorieten, maar altijd zo druk met vanalles dat ik gewoon vergeet … oepsie …
    Ja die uit het buitenland is ietsje zoeter, maar ik heb hem al heel lang niet meer op. Heb nu weer lange tijd dat ik steeds Nestea perzik neem (zonder prik) of het huismerk ervan van de supermarkt in dat land of gewoon water en daarnaast drink ik altijd al zolang ik me kan herinneren iedere dag minstens 1 blikje of flesje Coca Cola in de vakantie om dezelfde reden als jij (en omdat ik het ook wel lekker vindt) 🙂

 9. Esmay schreef:

  Stiekem moet ik hier wel heel erg om lachen. Waarschijnlijk ook omdat ik de situatie herken. Het is zo frustrerend als mensen daar geen begrip voor hebben. Er kan een ontzettend groot verschil zitten tussen twee drankjes. Ik word er dan ook heel verdrietig van wanneer ik Coca Cola Light krijg in plaats van Pepsi Max.

  • Sheila schreef:

   Oh ja, dat smaakt inderdaad zo anders. Fijn dat je ook moest lachen en je dit herkent. Ik vind het namelijk uitermate frustrerend. Die herkenning van anderen hier vind ik dan ook erg prettig om te lezen, moet ik zeggen. En of het dan om Fanta en Sisi gaat of Nutella en Duo Punotti, maakt natuurlijk helemaal niet uit.

 10. sammie schreef:

  Ik vind sisi ook helemaal niet lekker en ga ook altijd voor Fanta, net als ik altijd voor Coca Cola ga en Pepsi niet lust 🙂 Ik check het dus ook altijd van te voren, maar ik geef je gelijk, ik zou het ook terug sturen 🙂

 11. Antoinette schreef:

  Met schaamrood op mn kaken moet ik toegeven dat ik laatst voor mn man (die de Fanta had ontdekt) bij de Aldi een hele tree flessen met een geel koolzuurhoudend drankje erin had gekocht. Omdat ik dat dus ook als hetzelfde zag maar dan de goedkope variant. Twee maanden later staat die tree nog steeds in de voorraadkast met slechts een fles er uit. Op mijn vraag waarom hij die Fanta niet opdrinkt kreeg ik dus ook het pissige antwoord dat die Aldibocht helemaal geen Fanta is en hij het niet te zuipen vind.
  Heb daarop dan toch maar de enige echte gehaald voor hem en probeer de nepfanta nu aan de kinderen te slijten. Helaas trappen ook zij er niet in.

  • Sheila schreef:

   Jaaaaaaaahhh.. herkenbaar. Ik lust dat ook echt niet. Het is een wereld van verschil. Ik geef je man groot gelijk. Hier zou het dus ook blijven staan. Ik vind het echt niet erg om sap ofzo te halen bij de Aldi. Maar ik hoef gewoon geen vervanger voor Fanta 🙂

 12. Maaike schreef:

  Oh wat herkenbaar! Ik houd ook niet van sisi. Ik vind het ook echt raar dat ze sisi serveren wanneer je Fanta vraagt. Als je sinas had gevraagd is het een ander verhaal. Voor mij geldt hetzelfde trouwens ook voor 7up en Sprite. Ik drink veel liever Sprite!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *