Waarom Gardens by the bay op je wishlist moet staan

Na een vlucht van 13 uur arriveren we in Singapore. De vlucht verliep ondanks het gehuil van de jongste verrassend vlot. Zoonlief, de ervaren wereldreiziger van de twee, gedroeg zich voorbeeldig. Voor de jongste was het vooral sneu dat ze niet in slaap kon vallen. Maar goed, dat soort dingen kunnen nu eenmaal gebeuren. En om een jetlag tegen te gaan is het het beste om gewoon mee te gaan in het ritme op locatie. Dus zo kwam het dat we in die paar dagen in Singapore van alles hebben gedaan. Maar de plek die mij dit bezoek echt verrast heeft, is Gardens by the bay. Ik neem je mee naar een schitterende groene futuristische omgeving in een stad vol wolkenkrabbers zoals Singapore…

Schitterend én duurzaam

Gardens by the bay opende in 2011 haar ‘deuren’. De overheid heeft de visie om Singapore om te toveren tot stad in de tuin, waarbij het stadsleven gecombineerd gaat met de natuur én duurzaam leven. Want heel Gardens by the bay is gebaseerd op de principes van een duurzaam milieu. Daarvoor werd in 2006 een ontwerp wedstrijd gehouden, waarvan ik de afgelopen dagen het resultaat van heb bezocht.

De Super Tree Grove

Het eerste dat je opvalt als het terrein op loopt zijn de schitterende metalen boom constructies (de super trees). ‘Wow’ was het eerste woord wat in mij opkwam toen ik ze zag. Wow, wat een schitterend stukje metalen bos. Futuristische architectuur is niet direct iets wat mij aantrekt, maar hier van was ik direct onder de indruk. Niet alleen omdat de bomen zo indrukwekkend hoog en prachtig zijn. Maar ook omdat ze tegelijkertijd zo functioneel zijn. Elke boom is net een tuin op zich, waarbij planten en bloemen de hoogte in groeien. De bomen hebben onder andere een subtiele verwerking van zonnecellen, zodat ze zichzelf kunnen verlichten in de avond. Daarnaast zorgen ze voor schaduw, vangen ze regenwater op huisvesten ze unieke flora en fauna. Bezoek je de Super Tree Grove (wat je absoluut niet moet doen als je er bent)? Dan kan je zelfs een wandeling maken over de Skyway, tussen de machtige bomen in. Mijn zoontje was nog te moe om er goed van te genieten, maar ook mijn dochtertje keek haar ogen uit.

Tussen libelles en cactussen

Gardens by the bay is één grote botanische tuin. Tussen de vele bloemen, planten en bomen, vind je hier ook her en der sculpturen. In het Sun Pavilion wandel je tussen cactussen. Of je strentelt langs het Dragonfly en Kingfisher Lakes. En dan nog is er meer te ontdekken!

Flower dome

Te warm om door deze botanische tuinen te lopen? Zoek dan de koelte op in één van de domes. Ook hier werd ik aangenaam verrast. Je hebt de keuze uit 2 domes; Cloud Forest en Flower Dome. In het overdekte Flower Dome vind je momenteel 10.000 zonnebloemen die passend bij het thema toen ik er was: Wizard of Oz. Naast deze zonnebloemen vind je ook ontelbare andere soorten bloemen uit verschillende gebieden van de wereld.

Cloud Forest

Maar wat ik naast de Super Trees ook ‘breathtaking’ vond? Dat was ook Cloud Forest, de tweede dome die we bezochten. Zodra je de koepel binnen loopt, sta je oog in oog met de grootste indoor waterval ter wereld. Dát is al heel wat, maar zodra je de hoek om loopt, komt er een tweede ‘wow’ die dag over je lippen! In Cloud Forest kijk je tegen een berg op, bedekt met tropische bloemsoorten. Vanuit de berg, bereikbaar per lift voor rolstroel- en kinderwagens gebruikers, kan je vervolgens via een skywalk wandel je terug naar beneden vinden.

Children’s Garden

Allemaal leuk en aardig. Maar zodra je met kinderen reist, probeer je je activiteit die je zelf wil ondernemen, te combineren met kinder activiteiten. En dan zit je hier goed! Achter Cloud Forest vind je een water speelparadijs. Er is een gedeelte speciaal voor de allerkleinsten. De oudere kinderen kunnen naar hartelust rennen over een groot waterveld met meer dan genoeg opspattend water. Er zijn geen glijbanen en er is geen zwembad. Maar toch ziet dit er geweldig uit. Ouders kunnen in de schaduw wachten, terwijl hun kinderen zich vrij kunnen vermaken. Mijn kinderen vond het allebei geweldig. Ze hebben zich hier 3 uur vermaakt.  Children’s  Garden is voornamelijk druk tijdens het weekend vanaf 4 uur (i.v.m. de warmte) of na schooltijd. Let wel, hoe aantrekkelijk ook op een hete dag. Dit gedeelte is bedoeld voor kinderen of kinderen met hun begeleiders.

Moeite waard?

Ja absoluut! Deze tuinen zijn zo bijzonder! Uniek ook. Er is niets wat er maar op lijkt. Ben je een liefhebber van futuristische bouwwerken, botanische tuinen en wandel je graag tussen romantische plekjes, dan zit je hier goed.

En het is ook nog eens kidsproof als je het water speelparadijs bezoekt. Ook tijdens een tropische regenbui kan je hier terecht. Al moet je er dan wel rekening mee houden dat de brug en het water speelbaar tijdelijk dicht kan zijn zodra er kans is op onweer.

Praktisch
– Het park is gratis, maar de skywalk en de domes hebben een extra toegangsprijs
– De skywalk en de domes zijn ook te bezoeken per rolstoel en met kinderwagen
– Bij kans op onweer is het water speeltuin en de skywalk gesloten. Let op, dit kan zo een uur later weer komen te vervallen.
– Er zijn enkele restaurants en cafés te vinden. Is je budget beperkt? Dan heb je hier minder keus.
– ’s Avonds is er een lichtshow vabuit de super trees.
– Neem zwemkleding mee voor de kinderen. Children’s Garden heeft kluisjes en kledinghokjes.

Comments

comments

7 gedachten over “Waarom Gardens by the bay op je wishlist moet staan

  1. Louise schreef:

    Ik heb inderdaad nog nooit zoiets gezien. Supergaaf! Heel erg benieuwd naar je andere reisverhalen. En jammer dat de vlucht niet helemaal vlekkeloos verliep voor de jongste… Maar dat is denk ik snel vergeten met al dat moois 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *