Waarom ik als blogger weinig samenwerk

Ik had al een tijdje mijn eigen Be Ineffable inbox niet bekeken. Foei, shame on me. Tijdens mijn verlof had ik het helemaal links laten liggen. En een maand geleden ging ik weer terug de werkvloer op, waar ik natuurlijk ook weer opnieuw mijn balans in moest vinden.

Ik vertelde al dat ik in het algemeen een paar uur bezig ben om een artikel te schrijven. Maar goed, daar krijg je kwalitatief ook wat voor terug. Een artikel waar ik achter sta en waar ik trots op ben. En om het bloggen te combineren met mijn gezin, inclusief een pas geboren baby en vooral het mooie weer, spendeerde ik zo min mogelijk tijd aan bijzaken. Ik blog, bezoek medebloggers en dat was het wel weer. Dus toen ik na zoveel maanden weer eens in mijn inbox keek, kwam ik diverse verzoeken tot een samenwerking tegen. Een fenomeen die jullie niet onbekend zal zijn.

En over die zogenaamde samenwerkingen wil ik vandaag graag eens van gedachten wisselen met jullie.

Natuurlijk is het geweldig dat je via je blog aanbiedingen krijgt om een product te reviewen. Het is een leuke bijkomstigheid en met wat geluk kom je zo aan producten die je nooit zelf had aangeschaft vanwege de hoge kosten. Of je krijgt producten aangeboden waarvan je gewoon niet  eens het bestaan wist. Daarbij snap ik, vooral als beginnende blogger, dat het ook nog geweldig is dat jouw blog gevonden is.

Waarom wij bloggers zo gewild zijn

Maar er zijn ook genoeg dingen waar ik me toch aan erger. Bijvoorbeeld dat een bedrijf doet alsof mijn blog zo fantastisch is. Elke mail begint zowat het zelfde, hoe geweldig de lezer mijn blog vindt. Dat ik juist de doelgroep aanspreek die zij zoeken en dat ze daarom heel graag met me willen samenwerken. In het ergste geval is het ook nog een mail die begint met ‘beste blogger’. Maar kom, laten we eerlijk zijn, mijn blog wordt echt niet gekozen omdat ik er met kop en schouders er boven uit steek. In het algemeen worden we benaderd door een persoon, namens een bedrijf, die binnen zijn (of haar) functie wel wat beters heeft te doen dan een blog te lezen. Die persoon scant snel over het internet en benadert met ongeveer dezelfde mail zo meerdere bloggers. Want een bedrijf wil linkjes. Een bedrijf wil spotgoedkope reclame met een breed bereik en daarom willen ze ons.

Linkjes, linkjes, linkjes

De reden dat een bedrijf me mailt, is natuurlijk om linkjes geplaatst te krijgen. En, zoals veel bedrijven me laten weten, via een follow link. En daar werk ik dus niet aan mee. Met een follow link (in combinatie met een commerciële artikel) loop ik risico met mijn blog, omdat ik me niet houd aan de regels. Zo mag een bedrijf niet aan link building doen via betalende opdrachten of ‘weg geven’ van producten. Er moet zelfs vermeld worden dat het een samenwerking/sponsoring betreft. Google is hier streng in en deelt daar penalty’s voor uit (je blog wordt bijvoorbeeld niet meer getoond in de zoek resultaten). En dat in ruil voor (bijna) gratis reclame voor een bedrijf die jou het harde werk laat doen met de risico’s. Het is niet alleen oneerlijk, het is ook respectloos naar mij als blogger toe. Ik vind het ergens toch raar dat een bedrijf over mijn rug zichzelf onnatuurlijk omhoog wil ranken en er niet van wakker ligt dat mijn blog, waar ik mijn liefde én kostbare privé tijd in stop, een boete kan krijgen van google. Weinig sprake van een samenwerking toch? Voor de goede orde, ik denk niet dat de kans nou zo groot is dat het ook echt gebeurd bij mijn blog. Maar toch.

Wel volgen, niet volgen

Wat is dan een follow link en een no follow link? Daar is gelukkig heel veel informatie over te vinden op het internet. Zo vond ik dit artikel nuttig, maar bijvoorbeeld ook deze. In het kort het gevolg van een follow link, zoals hier zo duidelijk wordt samen gevat:

Google ziet hoeveel links er binnen komen op een website en denkt: “hey als er veel mensen naar een website linken, dan zal het wel een goede website zijn. Laten we deze website dan de voorkeur geven boven andere websites met hetzelfde onderwerp in de zoekresultaten. “ Een follow link is dus een link die er voor zorgt dat de ontvangende website hoger in de zoekresultaten van een zoekmachines komt.

Wel of niet samenwerken?

Maar ik vraag me af of het zo logisch is voor mijn medebloggers. Want zo werd ik van de zomer benaderd voor een samenwerking met follow links. Toen ik aangaf eventueel te willen samenwerken, mits er no follow links gebruikt konden worden, haakte het bedrijf af. Het verbaasde me echter dat in die periode (want nogmaals, je wordt niet als enige benaderd) medebloggers wel een artikel plaatsten voor dat desbetreffende bedrijf. Wetende dat ze dus alleen maar follow links wilden. Ik vroeg me dus af of dat komt, doordat de blogger niet op de hoogte is van deze regels (niets om je voor te schamen, want ik werd er ook op gewezen door iemand anders) of omdat je bereid bent om het risico te nemen? Ik vind het daarom erg interessant om jullie visie te horen. Ik leer daar namelijk vast ook van.

4 x Waarom ik weinig samenwerk met bedrijven

Kortom, er is een reden dat je op mijn blog nauwelijks samenwerkingen ziet. Ten eerste, omdat het mijn persoonlijke blog is en ik authentiek aan mezelf wil blijven. Ik ken veel bloggers die regelmatig mee doen aan samenwerkingen en bij wie ik het ook absoluut vind passen. Bijvoorbeeld mama bloggers kunnen makkelijk reviewen over speelgoed en kinderkleding, bijvoorbeeld. Ik vind het overigens ook leuk om reviews te lezen als het  product me aanspreekt. Maar ik schrijf niet binnen een niche . En daarom vind ik simpelweg regelmatig niet de link tussen het product en mezelf. En het gevolg is dan, dat het sowieso een geforceerd stukje tekst gaat worden. En dat tast weer mijn geloofwaardigheid en oprechtheid aan, waar ik juist zo trots op ben. Een review over een locatie of uitje, doe ik wel graag. Dat vind ik bij me passen (maar daar heb

Ten tweede, omdat ik het merendeel van het aanbod totaal niet bij mijn blog vind passen. En als ik de connectie al niet zie, dan jullie vast ook niet. Ten derde, omdat veel bedrijven dus een follow link willen, waar ik bij voorkeur niet aan mee wil werken. Ten vierde, als ik merk dat de communicatie stroef loopt of als men het niet eens is met mijn eigen voorwaarden.

Handige tips voor samenwerkingen

Ik vind het altijd leuk om een mail te ontvangen voor een samenwerking, hoor! Het is toch altijd leuk om te kijken wat voor aanbod je krijgt en om te zien of je daar iets mee kan en wil. Maar ik vind gewoon dat we als blogger onszelf niet moeten onderschatten hoe waardevol we zijn voor bedrijven. Ga je over tot een samenwerking? Dan heb ik heel veel gehad aan dit fijne artikel dat Sas ooit schreef met handige tips.

En jij?

Maar goed, dit is natuurlijk mijn optiek. Ik ben wel heel erg benieuwd hoe jij er in staat. En of je wel eens samenwerkingen weigert. Was je trouwens op de hoogte van de no follow link mogelijkheden? En hoe ga jij om met bedrijven die graag een artikel willen posten tegen betaling?

P.S.

Wees trouwens niet bang dat je nu geen follow linkjes meer mag plaatsen. Als een artikel vanuit jezelf wordt geschreven, op eigen initiatief, dan praten we dus over eerlijke linkbuilding

Comments

comments

30 gedachten over “Waarom ik als blogger weinig samenwerk

 1. Evelyne schreef:

  Ik krijg amper samenwerkings-mails en vind dat helemaal niet erg. Ik lees eerlijk gezegd ook niet graag reviews en die dingen. Het interesseert me gewoon niet. Maar ik verbied ook niemand om het niet te doen. Chapeau trouwens voor wie er zijn tijd insteekt om het product te gebruiken en er dan over te schrijven.

  • Sheila schreef:

   Ja hè, ik heb echt respect voor mensen die er zoveel tijd in steken. Vooral als ze er zo gepassioneerd over kunnen schrijven, omdat het product ze ook echt ligt. Dan vind ik zo’n review dus helemaal passend bij de blog. En juist daarom, omdat er zoveel tijd in gestoken wordt, vind ik dat bloggers wel beter gewaardeerd en gerespecteerd mogen worden.

 2. Marloes schreef:

  Ik ben natuurlijk nog lang niet zo ver dat ik voor samenwerkingen gevraagd ga worden, maar ik vind het wel bizar om te lezen wat sommige bedrijven allemaal wel niet van bloggers verwachten.

  • Sheila schreef:

   Oh, dat kan snel gaan hoor. Voor je het weet heb je je eerste verzoek binnen ?. En dat kan altijd super leuk zijn natuurlijk. Mijn leukste samenwerking in het begin vond ik wel dat 2 paar schoenen bij Sascha mocht uitkiezen. Ik blogde toen samen met Puck. En zij mocht ook 2 paar uitkiezen. Uiteindelijk hoefden we de blog niet te plaatsen, omdat we niet zo positief waren over de bestelling. En we schrijven wel eerlijk ?.

 3. Irene schreef:

  Ik lees wel graag reviews als er ook echt iets meer over wordt verteld dan enkel “wauw super koop dit”. Dat van die linkjes wist ik niet. Ik heb denk ik ook altijd gewoon follow linkjes gebruikt. Oeps. Maar ik zit er eerlijk gezegd ook niet mee in hoor. Het is sowieso niet mijn doel om samenwerkingen te doen of hoog te scoren in google. En als ik dan een aanbieding krijg van iets wat bij mij past, dan zie ik niet in waarom ik zou weigeren. Uiteindelijk zie ik het voor mij als een extraatje. Ik ben ook écht totaal niet bezig met SEO en meer volgers krijgen enzo dus ik vind het best gek dat mensen contact opnemen met mij want zoveel extra mensen zullen er niet op m’n linkjes klikken denk ik 😉

  • Sheila schreef:

   Ik snap je punt zeker. Mijn insteek is ook niet om te verdienen aan mijn blog. Althans, het is meegenomen als het je iets extra’s oplevert. Maar ik hoef er niet van te leven. Dus daarin begrijp ik dat je een follow link accepteert. En ook dat je niet boven in een ranking hoeft te komen. Dat hoef ik ook niet. Maar ik zou het wel verschrikkelijk vinden als mensen me niet eens kunnen vinden als ze niet mijn rechtstreekse link weten.

   Maar daar gaat het mij niet om. Ik vind het gewoon schandalig dat je op een manier goedkoop gebruikt wordt. En het punt is niet dat er veel op je linkjes geklikt moet worden, hè. Dat is het hem juist. Het moet gewoon geplaatst worden. Met jouw blog alleen al speelt een bedrijf vals, zeg maar. Ze hebben alleen jouw artikel nodig. ?

 4. Daisy Dingen schreef:

  Ik plaats wel follow linkjes en was ook op de hoogte van de regels. Ik heb er dan ook lang over getwijfeld of ik dit wilde doen en heb in het begin zo ongeveer alles afgewezen omdat ze idd vragen om follow linkjes.

  Waarom kies ik er dan nu wel voor om follow links te plaatsen? Ik heb er echt heel veel over gelezen en ook met andere bloggers over gepraat en kwam erachter dat er toch wel erg veel bloggers zijn die gewoon follow links plaatsen. Ook veel grotere bloggers in Amerika plaatsen dit soort samenwerkingen met follow links. Voor een bedrijf heeft een no follow link idd weinig meerwaarde door alle punten die jij opnoemt, het gaat ze voornamelijk om de ranking in google. Ik begrijp dat je dit kunt zien als valsspelen, ik zie het als iets waar het bedrijf en ik allebei iets aan hebben. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik meer “samenwerkingen” afwijs dan aanneem, omdat ik wel het idee moet hebben dat ik erover zou willen schrijven omdat ik het anders ook echt zou willen kopen en niet omdat ik perse alles wil hebben en zoveel mogelijk moet verdienen. (Al weet ik wel wat ik en mijn blog waard zijn). Zo heb ik ook wel eens samengewerkt met een beginnend bedrijfje, eigenlijk bijna voor niks omdat ik het gewoon echt een heel leuk idee vond en zij voor mij de gunfactor hadden.

  Wat betreft de regels… Ik ben ook erg lang bang geweest dat ik een penalty zou krijgen en zolang je daar bang voor bent moet je denk ik gewoon niet tegen die regels ingaan. Het is wel zo dat die regels ook voor het bedrijf gelden, zij mogen dit ook niet en kunnen net zo goed een penalty krijgen van google (al hebben zij meer geld om dat op te lossen uiteraard) Ik heb uiteindelijk besloten dat ik me echt wel aan de reclame code comissie regels wilde houden (duidelijk aangeven dat iets gesponsord is) maar niet meer aan google. 98% van mijn bezoek komt via social media en niet via google, dat heeft heel erg meegeteld bij die beslissing. De samenwerkingen die ik aanneem met follow links voegen iets toe aan mijn blog vind ik (niet qua geld want mijn blog kost me echt een stuk meer dan het oplevert). Vaak zit er ook een winactie aan zoiets vast wat mijn vaste lezers leuk vinden. Dussss daarom doe ik het wel 🙂

  • Sheila schreef:

   Daisy, wat een fijne en uitgebreide reactie! Mijn dank is groot. Ik vind het super interessant om jouw visie te lezen en dat zet me ook weer aan het denken. En ook fijn dat je daar gewoon open en eerlijk over bent. Ik verwacht ook niet dat ik heel snel een penalty zou krijgen. Vooral ook omdat ik nauwelijks samenwerk met bedrijven. Maar het voelt gewoon niet goed. En ik ben zo’n muts dat als het niet goed voelt, ik het dus ook gewoon niet doe 🙂

   Mooi dat je zegt dat de samenwerkingen iets toevoegen. Dat vind ik sowieso de basis. Dat is eigenlijk ook wat ik bedoel, waarom ik er zo weinig accepteer. Ik voel die toevoeging gewoon niet snel. Aan mijn blog dan, hoor. Bij heel veel andere bloggers zie ik het dus juist wel. En ik snap ook je punt van die gun factor. Zo ben ik ook. Soms is er een bedrijf die me gewoon ontzettend aanspreekt. Zeg maar, een bedrijf waar ik ook graag uit mezelf over zou schrijven ofzo. Dan is een samenwerking natuurlijk helemaal top.

 5. Sanne schreef:

  Zo herkenbaar, als de mailtjes al beginnen met hey blogger of ik vind je blog fantastisch negeer ik het al. En sommige bedrijven willen helaas niet samenwerken als je alleen werkt met no follow links. Jammer maar niks aan te doen. 🙂

  • Sheila schreef:

   Ja, echt hè. Bij zo’n openingszin denk ik al: yeah right. Stel dat ik andersom om reclame zit te bedelen en een bedrijf benader, denk ik ook niet dat het bedrijf mij wil als ik een mail start met: Beste mevrouw die over de reclame gaat.

 6. Michelle schreef:

  Toevallig las ik laatst iets over follow linkjes maar had geen idee wat dat was en heb het ook niet meer opgezocht. Nu inmiddels wel, en eerlijk gezegd vind ik het allemaal wat wazig en weet ook echt even niet wat ik zou doen. Iets om eens over na te denken wanneer het zover is. Maar voorlopig vind ik het al heel wat als mensen überhaupt mijn blog lezen. Samenwerkingen zal best heel leuk zijn (heb er twee gehad) maar vind ik verder niet belangrijk.

  • Sheila schreef:

   Ach, er zal vast niet zo veel spannends gebeuren als je weinig samenwerkingen hebt en werkt met follow links, hoor. En die insteek heb ik ook. Samenwerkingen zijn leuk (of kunnen leuk zijn), maar daar is het bloggen me zeker niet om te doen.

 7. Saskia schreef:

  Goed stukje en dank voor het linken naar mijn artikel 🙂

  Ik ben het geheel met je eens, maar dat wist je al wel 😉 Ik vind het belangrijk dat samenwerkingen bij mij en mijn blog passen. Niet ‘voor de heb’ of ‘omdat het zo goed betaald’ Ik ben dan de laatste jaren ook zeker selectiever geworden in bedrijven. In het begin was ik vooral gevleid van OH ze willen met me samenwerken, doen!

  No follow staat in mijn voorwaarden, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik soms de link vergeet aan te passen. Het voorwaarden documentje (die ik je via mail heb gestuurd) vind ik dan ook super fijn. Daar staat alles in en kan ik op terug vallen als bedrijven ineens iets anders willen. Gaan ze met de voorwaarden niet akkoord, geen samenwerking. Soms loop ik daardoor leuke samenwerkingen mis, anderzijds zijn er ook bedrijven die daarna tóch met me in zee willen gaan.

  Oh en die mailtjes. Beste blogger, of met de aanhef alsof mijn blog gerund wordt door meerdere personen. Ik heb ooit nog eens een ‘Beste Mamablogger’ of beauty blogger gehad haha. Zo slordig. Deste meer waardeer ik de écht leuke en persoonlijke emailtjes. Zo had ik ooit een kattenbak mat gekregen en die mail was zo persoonlijk en leuk! Hadden ook echt gekeken hoe mijn katten heette en welk ras (en dat was niet zo 1,2,3, te vinden op mijn blog) Het mail contact zegt gelijk al wat vind ik altijd.

  • Sheila schreef:

   Oh ja… als je een persoonlijk mailtje krijgt, is het altijd wel goed. Ook al heb je er niets mee. Als de schrijver je al persoonlijk weet te raken, dan betekent het al dat je toch een link er mee hebt. Mooi ook dat er moeite was gedaan om de namen van je katten te achterhalen. Dát zijn de juweeltjes.

   En jouw blog vind ik ook mooi in balans. Het is een persoonlijke blog en als je elke week een samenwerking of gesponsorde blog zou plaatsen, zou ik je blog toch minder aantrekkelijk vinden. Als ik nu zo iets lees, merk je ook echt dat je er een binding mee hebt. En ja, dan betekent dat dat je wel eens een samenwerking weigert. Ach, so be it.

   Ooit weigerden Puck en ik een samenwerking. Los van het feit dat het product ons niet aansprak, werd gevraagd of we een blog wilden schrijven over een tegeltje met een spreuk. We mochten dan één tegel uit kiezen t.w.v. €10. Nou, dat vond ik sowieso een beetje karig, wetende dat je voor die €10 natuurlijk een veel groter bereik krijgt. En sowieso dat er ze niet voor open stonden dat we er allebei 1 mochten uitkiezen. Tenslotte benaderden ze een blog met 2 schrijvers. En het was nou niet dat we om een product vroegen met een hoge waarden ofzo. Die hebben we geweigerd.

  • Sheila schreef:

   Ik denk dat dat ook nog een vereiste is. Je moet het ook leuk vinden om een review te schrijven. Zelf heb ik er minder mee als het niet vanuit mezelf komt. Dus dat is al niet handig, hahaha…

 8. Essma schreef:

  Hi Sheila! Wat een fijne post! Ik heb de blog/vlog masterclass bijgewoond van Annic van Wonderen laatst en daar kwam dit ook ter sprake. Ook was er een jurist aan het woord die hier eea over duidelijk maakte. Kort samengevat betekent dit dat je je moet houden aan de reclame code commissie en dat je verplicht bent te vermelden of je een product gekregen hebt of dat het een samenwerking is. Ik beschouw mezelf als een beginnende blogger en wil ‘vriendjes’ blijven met Google ?. Ik neem ook alleen samenwerkingen aan die bij me passen en die ik zelf ook zou kopen.

  • Sheila schreef:

   Leuk om te lezen dat je hier wat over hebt gehoord tijdens een masterclass. Ja, ik vermeld altijd als het een samenwerking is. Absoluut. Ik vind het ook een goede zaak dat ze strenger zijn geworden naar bekende vloggers toe. Want als zo’n hippe skate boarder op zijn you tube kanaal een zak chips zit te eten van een bepaald merk de hele tijd, is het natuurlijk logisch dat die gesponsord is. Het is hartstikke misleidend om dat niet te vermelden, met name met zo’n bereik. Ik denk dat in mijn geval een bedrijf al mazzel mag hebben als er één extra product wordt verkocht dankzij mijn blog, maar ik houd me er zeker aan. Het is gewoon eerlijk en transparant.

 9. Daenelia schreef:

  Samenwerking vind ik een eufemisme. De adverteerder zet de blogger aan het werk voor een schijntje. Na het artikel wordt er nauwelijks meer contact onderhouden. Toen ik voor mijn betaald werk leesexemplaren van boeken kreeg zag ik dat ook niet als samenwerken. Ik verkocht het product. En daar werd ik voor betaald met een salaris. Niet met gratis boeken.
  Ik skip veel artikelen over producten op blogs omdat het vaak producten zijn die ik niet interessant vind. Als een blog uit alleen maar reviews bestaat moeten het wel dingen zijn die ik leuk vind.
  Er zijn bar weinig Nederlandse blogs over bordspellen bijvoorbeeld.
  Zelf heb ik duidelijk op mijn blog aangegeven dat ik waarschijnlijk niet zit te wachten op een ‘Samenwerking ‘ en dat helpt een beetje. Ik krijg ook alleen maar mails van stagiaires die je aanspreken met Beste Blogger. En die negeer ik. Zijn er ook niet veel. Mijn NL blog ligt stil dus niet al te interessant.
  Maar ik gun het mensen als ze iets leuks uit hun blog kunnen halen. Maar voor mij is het niks.

  • Sheila schreef:

   Precies, samenwerking is ook niet het juiste woord. Ik kreeg laatst een mailtje met het verzoek voor een samenwerking of ik een blog wilde schrijven over hun bedrijf en of dat vervolgens geplaatst kon worden op mijn blog. Ik mailde ook terug met de vraag: en waar zit het samenwerkingsaspect in dit verhaal?

   En ik vind zelf bordspellen dus helemaal geweldig! Dat zijn reviews die me absoluut aanspreken en daar zou ik een blog voor volgen. Maar voor de rest lees ik erg weinig reviews, eigenlijk.

 10. maaike schreef:

  Leuk en interessant om je visie hierop te lezen! Mijn blog bestaat nog niet zo lang en ik heb nog niet zoveel samenwerkingsverzoeken gehad. Wel heb ik een poosje terug een leuk en vrijblijvend pakket ontvangen voor mijn blog. Daar zaten verder geen verplichtingen aan vast en ik hoefde er in principe ook niks over te schrijven. Dat heb ik bewust wel gedaan omdat ik er zo enthousiast over was. Ik heb laatst wel mijzelf aangemeld voor een samenwerking. Ik ben daarin heel eerlijk geweest en had aangegeven dat mijn blog nog niet mega veel unieke bezoekers heeft. Mij werd toen gevraagd of ik dan gratis een artikel wilde schrijven, mét links. En toen dacht ik, ik ben gekke henkie niet. Het is niet zo dat ik persé op zoek ben naar samenwerkingen, maar ik vind het wel een leuke ontdekkingstocht. Verder heb ik mij laatst aangemeld bij Saal Digital. Die geven veel cadeaubonnen weg in ruil voor een recensie op sociale media of op een blog. Wij waren nog op zoek naar een mooie wanddecoratie dus zodoende heb ik mij daar ook voor aangemeld. Dat verliep verder heel goed en soepel en bovenal zijn wij nu erg blij met ons panorama boven het bed.
  Wat ik mij nog afvroeg, hoe weet je het als je een penalty krijgt?
  PS ik heb je nog een mailtje terug gestuurd over onze eventuele ‘samenwerking’ 🙂

  • Sheila schreef:

   Thanks! Ik vind het ook super interessant om ieders visie te lezen over dit onderwerp. Want het leeft toch wel bij iedereen en uiteindelijk krijgt elke blogger er mee te maken. Ik vraag me dan wel af, als je die recensie schrijft voor die cadeaubonnen of je dan wel er bij zet dat het gesponsorde blogs zijn? Want dat is dus verplicht. En of je dus no follow of follow links plaatst? Dat staat los van de reclame code commissie, trouwens. Ik heb ook eens een samenwerking geweigerd van een bedrijf die er om vroeg of ik het niet wilde doen.

   Wat die penalty’s betreft, ik heb er natuurlijk geen ervaring mee (gelukkig). Maar zoals ik het gevonden heb, word je soms wel of niet gewaarschuwd door Google. Ik denk dat als je een blog hebt met elke dag ontzettend veel unieke bezoekers en je ineens een gigantische dip ziet, dat dat wel een hint is ;). Maar in mijn geval zal ik het wellicht niet eens meteen door hebben 🙂

 11. sammie schreef:

  Ik sluit me voor een deel aan bij Daisy. Ik heb er ook veel over gelezen en vind een artikel met 1 follow link niet per se een reden om nee te zeggen. Als een artikel/website me erg aanspreekt, bij mij past en dus ook bij mijn blog of een periode in mijn leven dan ga ik soms akkoord met 1 follow link. Tarief en gun factor spelen hier in ook een rol en de eerste mail ook. “Beste blogger” beland meestal in de prullenbak. Wel wil ik altijd kunnen vermelden dat het om een gesponsord artikel gaat, die voorwaarde vind ik belangrijker en als dat niet mag ga ik de samenwerking niet aan.

 12. Jana schreef:

  Interessant om te lezen. Ik was hier dus helemaal niet van op de hoogte (maar ik heb ook al járen geen blog meer).
  Apart hoe bloggen uitgegroeid is tot een manier om mee te verdienen. Dat is mooi meegenomen. Wel vind ik het knap dat jij niet op alle samenwerkingen ingaan, om zo bij jezelf en eigen content te blijven. Daarvoor moet je wel sterk in je schoenen staan als blogger, juist omdat het zo gemakkelijk is om iets extra’s te verdienen.

 13. Roelina schreef:

  Ik ben sinds kort (en na informatie bij grotere platforms/bloggers hierover te hebben gevraagd) toch overstag gegaan om follow links toe te staan. ik was er ook benauwd voor in het begin, maar het valt wel mee met die penaltys, mits je inderdaad een oprecht artikel schrijft. Ik werk dus wel degelijk samen, vermeld dit ook altijd netjes en ik schrijf wel echt alleen als het bij mij past. Ik zeg dus ook nog steeds wel nee.

  • Sheila schreef:

   Ik snap wat je zegt. Maar tegelijkertijd staat het me tegen dat bedrijven bloggers gewoon zo gebruiken. Dus dat speelt ook enorm mee. Ik vind trouwens bij jou ook dat alle samenwerkingen die ik lees, ook echt bij jou/jouw blog vind passen. Voor mij heb je daar in ieder geval ook mooi balans in gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *