Waarom ik mezelf altijd insmeer met zonnebrandcème

Twee zomers terug ontving ik een foto van mijn moeder die aan het oppassen was op mijn zoontje. Zoonlief speelde in het zwembadje, midden in de felle zon. “Hij heeft toch wel zonnebrand crème op?”, vroeg ik direct. Ik schrok, toen dat niet zo bleek te zijn. En dit leverde een stevige discussie op. Nadat mijn zoontje naar binnen was gehaald, totdat er zonnebrandcrème op zijn huid zat.

Bescherming

We hebben ook dit jaar, al behoorlijke warme dagen gehad. En er gaan er nog zeker meer van komen. Het valt me op dat ik pas de flessen zonnebrand crème te voorschijn zie komen op plekken waar mensen bewust bezig zijn met zonnen. Denk daarbij aan het strand of een waterplas. En ergens verbaast me dat. Want het is natuurlijk goed om dan je huid te beschermen. Maar die bescherming is veel vaker nodig dan alleen op die momenten.

Factor 50

“Jou smeerde ik vroeger ook nooit in toen je kind was,” verklaarde mijn moeder, die mijn reactie overdreven vond. En ik kan me ook niet herinneren dat ik op jonge leeftijd werd ingesmeerd. Logisch. In die tijd was men daar gewoon niet zo mee bezig. Maar ook, 40 à 30 jaar geleden (toen ik te jong was om er zelf mee bezig te zijn) verbrandde je je minder snel. Factor 50 was toen niet eens verkrijgbaar. Ik gebruikte in mijn jeugd zelfs altijd zonnebrandcrème factor 15. Maar tijden zijn veranderd.

Wat doet zonkracht met je?

De zonkracht is de hoeveelheid ultraviolette (UV ultraviolet ) straling van de zon. UV-straling zorgt dat de huid verbrandt, sneller veroudert en het veroorzaakt huidkanker. Hoe hoger de zonkracht, hoe sneller de huid verbrandt. De zonkracht is in Nederland het hoogst in juni. Het is ook de periode dat je huid nog bezig is om te wennen aan de zon, waardoor je nog sneller verbrandt. Bij zonkracht 8 kan een ongewende huid al binnen 10 minuten verbranden. Althans, als je je huid niet insmeert met zonnebrandcrème en vol in de zon blijft. Natuurlijk verschilt dit per huidtype en het zongedrag waar je je huid al aan hebt laten wennen. Maar het geeft je in ieder geval enig inzicht wat een hoge zonkracht met je huid kan doen.

Beschadiging

Ik ben nog nooit verbrand in mijn leven. De voordelen van een getinte huid. Ook mijn kinderen kunnen goed tegen zon. Daarbij, hebben wij begin dit jaar nog een zomer meegemaakt. Toen was ik tenslotte in Nieuw Zeeland, terwijl jullie gewoon de winterzon hadden. De zomer is voor ons korter geleden, dus onze huid hoeft wellicht minder te wennen. En natuurlijk is elke huid anders. Heb je snel een geïrriteerde huid, is misschien niet elke zonnebrand crème geschikt. De inhoud nagaan is sowieso verstandig. Maar dat wil niet zeggen dat ik het insmeren over sla! Want zon op je huid, blijft schadelijk. Nee, ik smeer me in om mijn huid te beschermen én ik zoek zo veel mogelijk de schaduw op. Weet namelijk dat elke keer dat je je huid verbrandt, je op langere termijn een hele grote kans hebt op huidkanker. Je huid wordt bij elke verbranding namelijk onherstelbaar beschadigd. Als je als kind veel verbrand bent, kan dit de kans op huidkanker zelfs verdubbelen op latere leeftijd! Voor mij reden genoeg om me in te smeren.

Huidkanker patiënten

Nederland blijkt een koploper te zijn in Europa wat betreft huidkanker patiënten. En dat is ergens best vreemd, omdat we over het jaar genomen minder zonuren hebben dan vele andere Europese landen. Ik heb wel het idee dat men steeds meer bewust wordt van goed insmeren. Maar ik denk ook dat die link voornamelijk wordt gelegd als we ‘echt’ gaan zonnen.

Het nut van insmeren

Nabij Nieuw Zeeland is de ozonlaag dunner, waardoor de UV straling dus erg sterk is. Daar is iedereen zich van bewust. En je vóelt het ook. Als daar de zon schijnt, voelt het alsof je op een hete dag direct naast een open haardvuur staat! Verschrikkelijk vond ik dat. Maar Nieuw Zeeland staat aan top als we het hebben over huidkanker patiënten en dat wordt daar serieus genomen. Meerdere keren smeren op een dag is daar de norm wat door de overheid enorm wordt gestimuleerd. Zonnebrandcrème met een factor lager dan 30 wordt daar niet eens verkocht. Wat het enige is wat jij kan doen ter bescherming van je huid, is of in a) in een grot wonen en daar blijven of b) jezelf insmeren (en nog steeds opletten natuurlijk en de zon vermijden op het heetst op de dag). Insmeren doe je dus ook als je een stukje gaat fietsen, een ommetje loopt tijdens je pauze of een dagje gaat shoppen bijvoorbeeld. Ook op zonnige dagen gecombineerd met bewolking. Die gewoonte en bewustwording heb ik meegenomen naar huis. Ik heb dus altijd zonnebrandcrème in mijn tas. En ik ben een schaduw liefhebber, dus vermijd altijd activiteit in de directe zon, waar mogelijk. Maar schijnt de zon? Dan smeer ik ons thuis al direct in, ongeacht wat we gaan doen.

En jij?
Voor jouw beeldvorming. Vandaag (6 juli) is de zonkracht in Nederland 7 (indien onbewolkt) en 4 bij bewolking. Bescherm jij jouw huid ook met zonnebrandcrème op de momenten waarbij je bezig bent met gewone alledaagse dingen? En ben je wel eens verbrand?

Comments

comments

26 gedachten over “Waarom ik mezelf altijd insmeer met zonnebrandcème

 1. Marloes schreef:

  Heel goed artikel! Ik smeer mijzelf in als de zon schijnt. De zonnebrandspray staat in de badkamer, zodat ik dit niet kan vergeten na het douchen. Er is laatst ook een aflevering verschenen op YouTube van NOS Stories over waarom we tegenwoordig sneller verbranden. Misschien interessant om te kijken.

 2. Karin schreef:

  Vroeger lette mijn moeder er goed op. Op het strand moest ik een t-shirtje aan en we hadden ook vaak petjes if zonnehoedjes op. Later ben ik wel eens een paar keren flink verbrand (dieptepunt was een onverwacht hete Pinkpop, ik had blaren op mijn neus) maar nu probeer ik er beter op te letten. Mijn vriend is als kind zijnde heel erg verbrand en nu heeft hij de rol als zonnebrand-politie op zich genomen en das heel fijn want zelf onderschat ik het snel. Vorig jaar zijn mijn benen enorm verbrand toen we in Frankrijk gingen kanoën. Doordat het water de zonnebrand wegspoelde hielp opnieuw insmeren niet meer 🙁

  Wat men ook wel eens vergeet is om opnieuw in te smeren na een paar uren!

  • Sheila schreef:

   Wat goed van je moeder!! Nee, mijn man heeft zijn werk onderbroken om zonnebrandcrème te brengen. Gelukkig was mijn zoontje niet verbrand. Mijn ouders ook niet en die smeren zich volgens mij mij nog steeds niet in.

   Fijn dat je vriend je er dan op wijst om je in te smeren. En jemig… dat zijn heftige ben verbrandingen zeg!!! Duurde het lang voordat je er geen last meer van had?

   Maar goed, goede aanvulling om er ook aan te denken om je weer opnieuw in te smeren om de 2 uur. Dat vergeet ik dan wel eens op de bewolktere dagen.

 3. Veronica schreef:

  Ik ben een slechte smeerder en dat heeft alles te maken met de gevoelige huid die wij hier hebben. Wat ik namelijk niet terug lees in je artikel is dat er ook veel zonnebrand op de markt is die ook schadelijk is voor je huid, misschien nog wel schadelijker dan zo nu en dan onbeschermd in de zon zitten, zo bevatten veel zonnebrand crèmes synthetische filters, aluminium of parfum. Synthetische filters kunnen een allergische reactie veroorzaken en van aluminium is algemeen bekend dat deze kanker kan veroorzaken en toch mag dit allemaal in een zonnebrand verwerkt worden. Er zijn gelukkig ook zonnebrand crèmes die wat gezonder en natuurlijker voor je huid zijn en die hebben wij dan ook in huis maar feit blijft dat onze huid slecht reageert op zonnebrand. Wij gebruiken hier dus ons boeren verstand en vermijden de zon op t heetst van de dag zoveel mogelijk, bedekken ons dan met een shirtje of petje en mocht het echt zo zijn dat we er toch in zitten dan smeren we.

  • Sheila schreef:

   Oh ja dat is zeker een goede aanvulling van je. Dankjewel! Ik zal er kort iets van aanvullen. En de meeste mensen scrollen vaak even door naar de langere reacties, dus dit wordt vast gelezen. Fijn dat je het noemt.

   De consumentenbond heeft ook een onderzoek gedaan over zonnebrandcrème en daar kwam ook bijvoorbeeld uit dat niet elke crème zo goed beschermt als ze zeggen. Belangrijke zaken, vooral met de schadelijkheid van de zon. Natuurlijk reageert elke huid ook anders. En dat lijkt me al helemaal lastig als je een gevoelige huid hebt.

   Het is voor mij ook ‘lastig’ omdat ik dus een getinte huid heb en heus niet verbrand als ik een half uur, of langer, ongesmeerd in de zon zit met factor 8. Daardoor weet ik niet eens hoe het voelt om verbrand te zijn of hoe de meesten van mijn lezers (die vast een wittere huid hebben, omdat we in Nederland zitten) reageert op zon.

   Maar het belangrijkste blijft inderdaad de zon het meeste vermijden. Ik ben geen zon aanbidder, dus dat is gemakkelijk. En als we er op uit gaan, wil ik alleen maar plekken waar ook schaduw is. Maar goed, een beetje bewustwording dat insmeren ook belangrijk is als je niet gaat zonnen, is nooit verkeerd leek me.

 4. Mrs. T. schreef:

  Ik moet zeggen dat ik de kinderen er altijd op soms. Zelf ben ik minder goed in insmeren. Komt wel omdat ik nooit bewust in de zon ga liggen maar tijdens het wandelen kun je natuurlijk ook verbranden. ?

  • Sheila schreef:

   Mijn man heeft dat ook. Hij smeert de kinderen keurig in, maar denkt niet aan zichzelf. Daar ben ik best boos op geworden. Niet dat je huidkanker nou geheel kan uitsluiten, maar ik wilde wel dat hij zijn best deed om zijn bijdrage te leveren om het te voorkomen. We hebben tenslotte kinderen. Ik smeer me ook in voor hen, zeg maar. Maar inderdaad, op de één of andere manier smeer je jezelf dan toch minder snel in.

 5. Villasappho schreef:

  Ik vind de cremes allemaal even verschrikkelijk en gebruik ze niet meer. Het werkt niet, hoe vaak en hoe veel ik ook smeer. Hoge lage factor duur of goedkoop. Alles maakt vlekken en als ik op dat spul reken eindig ik alsnog rood. Ik vind het vieze plakkerige dure rommel en als je leest wat er allemaal inzit dan geloof ik niet dat het goed voor mn huid is. Daarom ga ik nooit zitten of liggen zonnen en let goed op de straling. Ik blijf er zoveel mogelijk uit en draag bedekkende kleding. Dat scheelt ook.

  • Sylvia alovelyadventure schreef:

   Wat goed van je dat je ook zonnecrème meeneemt. Je bent een van de eerste die ik “ken” die dat dat ook doet. Wij hebben onszelf aangeleerd om dit bij ons ochtendritueel te betrekken. Op school wordt Zoë voordat ze naar buiten gaan ook door de juf ingesmeerd. Heeft de juf het druk dan kan ze hetzelf ook. Ook dragen wij normaal ook een petje. Kan niet altijd (bij harde wind/ zwemles) maar we nemen hem altijd mee.

   • Sheila schreef:

    Thanks! Goed dat ze op school de kinderen ook insmeren. Ik vond dat wel moeilijk op de basisschool hier. Op de opvang smeren ze mijn dochtertje in om de zoveel uur. Maar op de basisschool verwachten ze dat ouders dat in de ochtend doen. Ik snap dat ze het druk hebben, maar ik dacht wel… ja, leuk… maar wat schiet dat op als ik mijn zoontje om 8 uur insmeer en hij school heeft tot kwart voor 3? Zoonlief kan zichzelf wel een beetje insmeren, maar dan worden er heus wel plekken overgeslagen.

  • Sheila schreef:

   Ik snap je helemaal, hoor. Ik word ook niet blij van crème op mijn huid. Daarom dat ik ook qua make up het alleen houd bij een dagcrème (voor de droge huid) en oogschaduw. Al die boetseer lagen die ik wel eens zie bij dames… nee, bedankt. En het is soms ook moeilijk om tussen 2 kwaden te kiezen. Die crème die in je huid trekt of beschadiging van de zon. Ik kies dan toch liever voor crème op mijn lichaam. Maar als je alsnog rood wordt, snap ik dat je het gewoon houdt bij het vermijden van de zon. Doe ik sowieso zo veel mogelijk. Ik ben echt van de schaduw. Dat bakken in de zon op het strand? Voor geen goud!

 6. Jana schreef:

  Goed onderwerp! Om deze redenen smeer ik al jaren royaal, ondanks dat ik niet snel verbrand. Ook bij een halfuur pauze buiten, of op een bewolkte dag hardlopen… De gevolgen van verbranding zijn namelijk té serieus. Daarom bezuinig ik bewust ook niet op zonnebrandcrèmes: dikke lagen, herhalen en ook voor ‘eventjes buiten’.

  Het lijkt trouwens ook alsof de zon de laatste jaren veel feller schijnt, of misschien kan ik er gewoon minder goed tegen dan vroeger, maar het zorgt er wel voor dat ik minder zin heb om lang in de zonnestralen te blijven.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel en goed dat je dat doet! Ik heb ook het idee dat niet iedereen beseft dat het gevaarlijke gevolgen zijn op lang termijn. Vooral omdat de mensen die (snel) verbranden, dat vaker hebben. Vaak hoor ik toch dat het pijnlijk en vervelend is en dat het daarom niet leuk is. Maar niet zo van: goh, het verhoogt de kans op huidkanker. Dát is pas niet leuk.

   Ik vraag me af of de zon überhaupt feller kan schijnen. Is dat nou juist niet een stabiele factor en houden we niet op dezelfde afstand aan dat we er een baan om heen maken? Ik denk dat het feller lijkt doordat de ozonlaag aangetast is en we natuurlijk te maken hebben met klimaatverandering. Ook iets wat heftig is en gevolgen heeft voor ons allemaal.

 7. Kreanimo schreef:

  Ik vind het zo grappig dat sommige mensen zeggen: “Ik smeer niet, want ik verbrand niet!”
  Eigenlijk doet er dat totaal niet toe hè, of je verbrandt of niet!

  Ik smeer wel en veel, want ik ben super gevoelig en mijn zoontje ook *zucht*

  • Sheila schreef:

   Ja, dat herken ik! Mijn ouders hebben die gedachte ook nog steeds. En natuurlijk s meer je om te voorkomen dat je verbrandt, maar dat is echt niet de enige reden waarom het verstandig is. Mijn ouders zijn ook nog nooit verbrand. Dus ik snap best dat het idee dan nog steeds leeft dat het niet nodig is. Maar goed, vroeger was factor 15 wel prima. Want dan ben je sneller bruin, was het idee. Nu denk ik… waarom zou je een lage factor kopen?

 8. Zo simpel is dan geluk schreef:

  Zelf probeer ik er altijd wel aan te denken, maar soms vergeet ik het ook gewoon. Als ik bijvoorbeeld in mijn lunchpauze een rondje loop smeer ik me eigenlijk nooit in. Als ik thuis een stuk ga wandelen in de zon denk ik er vaak wel aan. Gelukkig verbrand ik niet zo snel.

  • Sheila schreef:

   Je bent niet de enige, hoor. Ik heb daarom ook altijd zo’n tube in mijn tas. Dat ik op die momenten in ieder geval iets bij me hebt. Ook als ik naar huis moet rijden zonder airco en mijn linker arm dan de volle zonlaag krijgt…. ik smeer die arm extra voor vertrek.

 9. Lilian schreef:

  Ik smeer mezelf nooit in, omdat ik 1) op het heetst van de dag niet in de zon ga 2) in het voorjaar mijn huid alvast laat wennen aan de zon 3) een donkere huid heb die in NL nooit verbrand 4) ik bijna NL niet uitkom.

  In warme landen zou ik me wel insmeren of als ik een hele dag op het water zou zijn.

  Anna smeer ik wel in. Ik denk ook niet dat het nodig is, alleen letten kinderen minder op de warmte (als ik warm ben ga ik automatisch in de schaduw) en is haar huidje nog jong. Maar zoals ik tijdens mijn studietijd hele dagen in de zon zat te bakken, dat zou ik nu nooit meer doen. Ook niet omdat ik dan zelfs zonnebrandcreme niet genoeg vertrouw. En van zon wordt je huid oud 😉

  • Sheila schreef:

   Ik heb dat bakken in de zon nooit prettig gevonden :). Je kon me altijd vinden in de schaduw. Onder een boom aan het water of onder een parasol op het terras. Toch zou insmeren niet onverstandig zijn, ondanks dat je nooit verbrandt. Daarbij, als ik kijk naar de hete dagen die ons land de laatste jaren steeds meer teistert, denk ik niet eens dat het relevant is dat je NL niet uit gaat. Qua zon en temperatuur lijkt het soms net alsof we in Griekenland lopen of in een land aan de Adriaanse zee zijn. Pfff…. geef mij maar de lente zon. Alhoewel…. hadden we niet wat snikhete dagen in februari dit jaar?

   En ja, die getrokken huid die mensen hebben die telkens vol in de zon zitten. Je ziet dat wel bij die oudere mensen (die misschien dus helemaal niet zo oud zijn). Dan ben je wel bruin, maar is je huid zo gerimpeld… En dan denk ik ook, je ziet dan toch ook dat de zon schadelijk is? Het trekt alle vocht weg.

 10. Jenn schreef:

  Ik smeer zeker! Ik verbrand bijna niet, kan me twee keer herinneren dat ik verbrand ben, de eerste was tijdens een vakantiebaantje waarbij ik in de volle zon werkte, toen bleek in de ochtend insmeren gewoon niet voldoende, en een keer toen ik in slaap ben gevallen en na een paar uur zo rood als een kreeft wakker werd. Als puber was ik heel eigenwijs en wilde ik vooral bruin worden, dus waar mijn ouders zeiden dat ik moest smeren en bij het zwembad in de schaduw moest gaan liggen deed ik dat stiekem gewoon niet. Als ‘verstandige volwassene’ heb ik er wel spijt van dat ik niet beter voor mezelf gezorgd heb toen, maar ja, niks meer aan te doen.

  • Sheila schreef:

   Oh jemig…. in slaap vallen in de zon… dan moet je wel heel rood wakker zijn geworden! Had je er ook veel last van? Ik ben nog nooit verbrand dus, dus ik weet niet zo goed hoe het voelt. Maar prettig lijkt het me zeker niet. Slimme ouders in ieder geval. En nee, je kan het niet meer inhalen 🙂 Wel vanaf nu beter voor je huid zorgen 🙂

 11. sammie schreef:

  Ik smeer met mate.. Mijn neus verbrand altijd dus die smeer ik wel in op een zonnige dag waarbij ik weet dat ik vooral buiten zal zijn. Toch is hij altijd wat rood aan het eind van de dag. Verder verbrand ik niet veel. Laat de huid al wennen in het voorjaar en dat scheelt veel later in de zomer. Helemaal nu we een tuin hebben en in februari al van de zon kunnen genieten.
  Wij hebben altijd factor 30 in huis, voornamelijk omdat wij laatst ook een programma op de NOS keken die liet zien dat alles daar boven onzin is, meer bescherming in de crème zou niet mogelijk zijn. Beter vaker smeren. Tommy smeert nooit, haat die vette handen en huid. Hij is ook zelden rood, meestal gelijk bruin. Heb nu voor onze week Italië een spray voor hem gehaald, maar of hij het gebruikt..

  • Sheila schreef:

   Ja, er is inderdaad weinig verschil tussen 30 en 50. Het ‘geeft’ je zo’n 10 minuten ofzo extra, dus 30 werkt inderdaad net zo goed. Ik koop ook 30 als toevallig 50 niet voorhanden is. Maar als het er is, haal ik net zo goed factor 50. Ik houd niet van een vette huid. De crème moet ook goed intrekken, anders gebruik ik het niet. Maar ik houd dan maar in mijn achterhoofd dat het beter is om me wel in te smeren, dus doe ik het toch maar. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *