Waarom ik onze volgende reis spannend vind

De zomervakantie van 2018 is in deze regio officieel voorbij. Wat voor mij natuurlijk betekent dat de reis naar Nieuw Zeeland steeds dichterbij komt. 3 avontuurlijke maanden staan ons op te wachten aan de andere kant van de wereld. En dat betekent ook dat ik regelmatig de vraag krijg of ik dat niet allemaal spannend vind. Zo’n reis maken met 2 kleine kinderen? Nou, eigenlijk vind ik dát niet eens zo spannend. Nee, er is juist iets anders wat ik best een beetje spannend vind.

Met kinderen

Dat ik het reizen met kinderen niet zo spannend vind, heeft vooral te maken met het feit dat we doorgewinterde backpackers zijn. Nu hebben we uiteraard de meeste reizen gemaakt voordat we kinderen hadden. En zelfs ook nog reizen voordat we elkaar leerden kennen. Maar, het telt allemaal wel op bij onze ervaring als backpacker. We zijn flexibel en avontuurlijk ingesteld en houden van de onverwachte dingen in het leven. Dat we deze reis nu met kinderen maken, verschilt voor ons niet eens zo veel, waar ik hier al over schreef. Je past je ergens in aan, maar tegelijkertijd valt dat ook weer heel erg mee.

De lange vlucht

Het reizen met kinderen, daar maak ik me niet druk om. De lange vlucht? Ach, hoe meer ontspannen wij zijn, hoe makkelijker de kinderen zullen zijn. Daarbij, we onderbreken de lange vlucht door een paar dagen in Singapore te verblijven. En als onze dochter op haar broer lijkt, gaat deze vlucht ook helemaal goed komen. Net zoals het backpacken zelf. Met ons als ouders, moet het reizen toch echt in haar genen zitten (al doen we er natuurlijk ook van alles aan).

5

Wat ik dan wel spannend vind? Het wordt onze eerste reis als gezin van 5! Ja, deze reis maak ik niet alleen met mijn man, maar ook samen met mijn vriend. En dat is toch best een beetje spannend. We zijn met z’n vijven wel eens op vakantie geweest, maar dan praat ik over een weekje Center Parcs. Had iemand even geen zin in de drukte? Dan ging de één met me mee naar het zwembad met de kinderen, terwijl de ander in het huisje de sauna pakte of een boekje las. Zo’n weekje was erg gezellig en leuk samen. Maar goed, dat is een week. En een vakantie. Sowieso al een groot verschil met het maken van een reis en dan gaan we ook nog eens voor 3 maanden.

Samen

Dus deze reis maken we met ons vijven. En dat is niet zo maar iets wat je doet. Alhoewel ik met mijn vriend ook ben wezen backpacken (en ook dat vond ik toen spannend, onze eerste reis samen), zal hij nu samen zijn met een reisgezelschap wat behoorlijk op elkaar is ingespeeld; mijn man en ik. Dat vraagt om aanpassingen voor iedereen. En dan met name mijn man en vriend, omdat zij nog nooit samen gereisd hebben. Natuurlijk moeten we ook rekening houden met elkaars karakters en behoeften. Als je met kinderen reist, is hun welzijn de eerste prioriteit. Maar dat maakt de aandacht voor elkaar als partner niet ondergeschikt. We zullen deze reis dicht op elkaar zitten en intensief tijd samen doorbrengen. Dus dat vergt sowieso al wat, als je met je gezin gaat. Maar al helemaal als je in onze samenstelling gaat.

Nieuwe dynamiek

Ook zijn er al dingen uitgesproken of bedacht, om ergernissen juist te voorkomen. We hebben bewust niet gekozen voor een campervan, maar maken de reis met een auto. Dan zouden we nóg meer op elkanders lip zitten en dat zou voor niemand bevorderlijk zijn. We zullen daarom ook gebruik maken van hostels. Hier zijn gedeelde keukens, woonkamers en andere ruimtes waar je je kan ontspannen. Op die manier heb je toch een soort thuis ver van huis, zonder dat je het binnen de muren van een hotelkamer en een onpersoonlijke lobby hoeft te doen. Ook is uitgesproken wat we belangrijk vinden en wat we van elkaar verwachten. Wil iemand tijd voor zichzelf, dan geven we elkaar die ruimte. Vriendlief is het niet gewend om 24/7 met kinderen samen te zijn. We wonen tenslotte niet samen. Het zal dan ook even wennen zijn om nu een gezamenlijke dynamiek te vinden met de kinderen. Maar zolang we flexibel blijven en blijven communiceren, komt ook dat goed. Voordeel is natuurlijk ook dat er altijd iemand is die samen kan blijven met de kinderen, zodat één of twee van ons ook eens op pad kan. Voor de kinderen zal het sowieso een feest zijn om met z’n vijven te reizen. Met name voor zoonlief die wat ouder is. Nu hoeft hij zijn ‘oom’ niet te missen. Andersom kijkt vriendlief er erg naar uit om 3 maanden samen te zijn met de kinderen en samen herinneringen te maken.

Vertrouwen

Alhoewel het dus een beetje spannend is, heb ik er tegelijkertijd alle vertrouwen in dat dit een geweldige reis gaat worden. Dat moet ook wel, anders maak je niet zo’n reis samen. De laatste jaren hebben de mannen elkaar ook beter leren kennen, waardoor er ook meer begrip voor elkaar is ontstaan. Eerder was het meer dat de één op bezoek was bij de ander, mocht het zo zijn dat we met z’n allen in één woning waren. Sinds onze dochter is geboren, hebben we meer geïnvesteerd in ons leven gezamenlijk. We ondernemen meer dingen met z’n vijven en zijn ook vaker bij elkaar. Als resultaat merk ik bijvoorbeeld dat beide heren meer zichzelf zijn en dat dat heel natuurlijk gaat. Ook zijn ze beter op elkaar ingespeeld, ondanks dat ze samen geen relatie met elkaar hebben. Ik ben dan wel de link, samen met de kinderen, maar toch vormen we steeds meer een geheel. Dus ja, een beetje spannend, maar tegelijkertijd ook heel erg leuk! Want ook al heb ik een behoorlijke waslijst aan reis ervaringen achter de rug. Dit wordt een hele bijzondere! Nog een maandje en dan vertrekken we!

En jij?
Heb je ook een bepaalde vakantie of reis gehad die je vooraf wat spannend vond?

 

Comments

comments

22 gedachten over “Waarom ik onze volgende reis spannend vind

 1. Carpe diem schreef:

  Wauw 3 maanden op reis, fantastisch.
  En ik snap dat het spannend is, nu met zn vijven… maar dat zal vast gevoed komen… ik kan mij niet goed een beeld vormen hoe jullie relatie nou precies “werkt”. En dat is ook prima denk ik… ik wens jullie wel een fantastische reis toe met vele mooie momenten en dus herinneringen… geniet, het leven is toch al zo kort. 🙂

  • Sheila schreef:

   Ah, dankjewel! Ja, we gaan zeker genieten! Nog maar een maandje! Ik kan me voorstellen dat het lastig is te begrijpen hoe onze relatie in elkaar steekt, als buitenstaander. Maar, ik heb er zeker over gelogd. Als je op polyamorie zoekt of gewoon in de categorie ‘relatie’ kijkt, kom je diverse artikelen tegen die vast heel verhelderend zijn 🙂

 2. Shirley schreef:

  Het komt nu echt dichtbij. Ik kan me voorstellen dat het best spannend is, maar dat loopt hopelijk helemaal los. Toen ik nog aan het daten was met mijn vriend, boekten we in mei al een vakantie voor in augustus. Dat was toch een commitment en ik vond het toen best spannend. Achteraf gezien wel schattig.

  • Sheila schreef:

   Oh ja, het gaat ook helemaal goed komen. Maar het is net zoals je eerste wereldreis ofzo. Komt ook goed, maar is vooraf toch allemaal een beetje spannend. Of je eerste vakantie samen, inderdaad 🙂

 3. Roelina schreef:

  Spannend idd. Ik kan me het niet voorstellen maar heb we bewondering voor hoe jullie dag doen met zn 5en. Zonder jaloezie of afgunst. Dat zie je niet vaak, althans ik niet. Heel benieuwd hoe het allemaal gaaf. Ga je onderweg ook bloggen?

  • Sheila schreef:

   Ik ben daar ook echt trots op. Dat er geen jaloezie of afgunst is, inderdaad. Nu zou er niet eens jaloezie zijn ten opzichte van elkaar, als ik het over de mannen heb. Maar als mijn vriend jaloers zou kunnen zijn, is dat wij natuurlijk de kinderen bij ons hebben en die vrijwel elke dag zien (behalve als ik bij hem ben zonder de kinderen). Maar hij is niet jaloers. Hij mist ze dan wel en kijkt er dan echt naar uit om ze zo lang bij zich te hebben tijdens de lange reis.

   Ik wil zeker proberen om onderweg ook te bloggen. We overnachten ook in hostels en daar zijn altijd wel prettige gezamenlijke ruimtes. Als er maar genoeg mb beschikbaar is, zeg maar. NZ heeft namelijk niet zo’n geweldig (en oneindig data) bereik zoals dat in Europa is. Dus het hangt daar meer van af. Ik zal dan ook zeker wat op Insta plaatsen, maar wanneer is dus echt afhankelijk van het bereik.

  • Sheila schreef:

   Ja hè? Dat komt ook zeker goed. Ik ben ook benieuwd hoe het zal gaan in hostels. Ik moet nu echt goed op letten wat het publiek is van een bepaald hostel (zoals in Napier zaten we eens tussen de fruitplukkers. Het waren allemaal jonge, onervaren ‘backpackers’ die ook nog eens voor puinhoop zorgden in de keuken. Dat vond ik toen al irritant, maar daar ga ik nu al helemaal niet tussen zitten met de kinderen), maar goed. Dat komt ook goed.

 4. Mevrouw Marloes schreef:

  (Ik probeerde al eerder te reageren, maar mijn mobiel werkte niet mee. Hopen dat ‘ie het nu wel doet.)

  Gaaf dat jullie met z’n vijven op vakantie gaan! Het lijkt mij al heel spannend om zo lang op vakantie te gaan. Snap dat het voor jullie nog spannender is, aangezien het zo’n lange vakantie is en dan ook nog eens met vijf mensen! Ben benieuwd hoe dat gaat verlopen, zal vast een mooie ervaring worden 🙂

  • Sheila schreef:

   Dankjewel!! Ik denk wel dat het een verschil is als je een vakantie maakt of gaat reizen. Reizen vergt sowieso meer van je. Als we samen op vakantie gaan, is het voor een (veel) kortere periode en is vaak de accommodatie al geboekt. Dan is iedereen ook in vakantie modus, snap je wat ik bedoel? Maar bij het reizen is het gewoon ‘leven’ zeg maar en op een bepaalde manier werken :). Wel geweldig, maar anders. En dan zit je nu veel langer op elkanders lip. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat, maar ik weet zeker mooi.

 5. Sammie schreef:

  Alleen al het feit dat je 3 maanden onderweg bent zou ik spannend vinden 😀 mooi dat jullie er al uitgebreid over gesproken hebben, komt vast goed 🙂 Nog plezier met de voorpret!

 6. Milou schreef:

  Wat een gave reis! Het zal vast soms even moeilijk zijn, dat is altijd zo als je met (nieuwe) mensen reist, maar volgens mij zijn jullie je heel goed bewust van de dynamiek en wat jullie nodig hebben voor jezelf en spreken jullie dat goed uit. Ik denk dat het wel goed komt dus 🙂 Veel plezier!

 7. Daenelia schreef:

  Klinkt wel ontzettend leuk! Ik kan me ook wel voorstellen dat dit heel spannend is, want het is toch weer een eerste keer.
  Mijn reizen zijn niet zo spannend. Maar de allereerste keer dat ik (alleen, ook nog) naar Engeland vloog om mijn gozer te ontmoeten, dat was wel de reis waar ik het allerzenuwachtigst voor was. Daarna was elke reis makkelijk (want vaak samen met hem).
  Maar goed. Ik kom er op terug als ik straks voor het allereerst een ‘zakenreis’ naar het buitenland moet maken. Dat lijkt me nou ook weer spannend. Want: ook weer een eerste keer.

  • Sheila schreef:

   Klinkt zo lief, die reis waar je zenuwachtig voor was. Ergens is alles wat voor de eerste keer is wel spannend. En dan ook nog in verschillende varianten. Leuk spannend of ik kan eigenlijk niet slapen spannend.

 8. Kleine Atlas schreef:

  In de Vlaamse krant De Standaard loopt al een paar maanden een reeks over polyamorie. Ik moet vaak aan jouw blog denken, ik zie wel een gemeenschappelijke tendens in hoe de geïnterviewden en jijzelf het evenwicht en dagelijkse leven beschrijven.

  Deze vind je mss mooi, de puberzoon van ‘Josephine’:
  “Wat zowel mijn ouders als Chris me geleerd hebben over relaties, is dat het vooral belangrijk is om goed te communiceren, en dat een verliefdheid zeker niet je hele leven moet veranderen. Dat viel me op in veel discussies die ik met vrienden had over relaties:dat er zo veel drama over gemaakt wordt, met koppels die uit elkaar gaan en dan weer samenkomen en zo meer. ”
  (http://www.standaard.be/cnt/dmf20180822_03677456)
  Je mag me mailen als je kopies van de interviews wilt.

  Verder vond ik een van de leukste opmerkingen op blogs die ik deze zomer las, hoe je schreef over je 2 relaties en hun karaktertrekken, en hoe je zei dat je man ontzettend zelfverzekerd is en dat jij dat heel mooi en aantrekkelijk in hem vindt.
  En nu, hoe je schrijft in een van de comments hoe gek je vriend op jullie kinderen is (wat je ook voelt doorsijpelen op zijn eigen blog, als hij er schrijft) (hij schrijft er naar mijn bescheiden mening te weinig, jammer genoeg).

  Het klinkt alsof je 2 bijzondere mannen hebt ontmoet. Wat een geluk voor jullie alle drie. Neen, alle vijf.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel voor je leuke reactie en mooie woorden. Wat leuk om te lezen dat mijn blog over de liefde valt onder één van de leukste dingen die je deze zomer las. En ja, mee eens. Mijn vriend schrijft inderdaad te weinig. Terwijl hij dat zo goed kan. Ik geef het door aan hem, in ieder geval! Ik heb inderdaad 2 bijzondere mannen (ontmoet) en wat mooi dat je dat ziet als iets moois voor ons allemaal.

   Ik ga je zeker nog een mailtje sturen, want ik kan het artikel niet lezen. Maar het begin stukje klinkt al prachtig. Leuk dat er een reeks over polyamorie loopt in een krant. Je ziet het steeds meer. Iemand merkte op dat het wellicht een trend is, omdat je er ineens zo veel over leest. Maar naar mijn idee zegt dat niets. Het lijkt mij logischer dat het er altijd al is geweest, maar mensen nu meer naar buiten durven te komen om het te delen. Niet dat ik er ooit moeite mee had, maar ik draag er graag aan bij!

 9. Jennyfer schreef:

  Wat gaan jullie een prachtige reis maken! Inderdaad erg spannend om voor de eerste keer met z’n vijven zo lang op reis te gaan, maar zeker weten dat dit helemaal goed komt. Het lijkt me ook heerlijk voor de kinderen. Ik kom regelmatig gezinnen tegen die met jonge kinderen langdurige reizen maken, en het is voor zowel de ouders als de kinderen altijd zo’n verrijking. Geniet ervan!!

  De reis die ik het spannendste vond? Toen ik besloot om het leven in Nederland achter mij te laten en fulltime reiziger te worden. Ik had natuurlijk al veel gereisd, maar het moment dat ik de deur achter me dicht trok in de wetenschap dat ik nooit meer naar huis zou kunnen gaan, vond ik best eng en moeilijk. Vele tranen tijdens de eerste nacht in het Londense hostel! Inmiddels ben ik al een paar jaar aan het reizen en zou ik niet meer anders willen!

  • Sheila schreef:

   Hey Jenn, wat leuk dat je reageert! Het is ook absoluut een verrijking. Ik vind het altijd interessant dat niet iedereen dat zo ziet. Maar goed, dat zijn dan ook de mensen die vakantie vieren en niet reizen. Dus ja, dan snap ik dat je het niet persé als een verrijking ziet.

   Jouw buitenlandse avonturen zijn ook geweldig! Een mooi besluit heb je gemaakt. En ik weet zeker dat je moeder ook altijd met je mee reist 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *