Waarom het om de Nijmeegse Vierdaagse draait

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn, maar deze week draait alles (nou ja, overdrijven is ook een vak) om de Nijmeegse Vierdaagse. Ik ben dan wel geen Nijmegenaar, maar ook als Arnhemse groei je op met deze vierdaagse én de Vierdaagsefeesten (voorheen de Zomerfeesten van Nijmegen). Maar wat is daar nou zo bijzonder aan?

Vandaag, op de 3e dag van de Nijmeegse Vierdaagse, leg ik jullie graag uit wat dit evenement zo bijzonder maakt. En waarom het de moeite waard is, de Vierdaagsefeesten zijn er van 16 t/m 22 juli, om richting Nijmegen te komen.

Voor de duidelijkheid, ik heb de tocht nog nooit gewandeld. Ik ben niet zo’n wandelaar en ik word eigenlijk al moe als ik alleen al hoor hoeveel kilometers er gelopen moet worden. Maar mijn vader liep altijd en zo lang ik me kan herinneren, zat ik op de vrijdag langs de zijlijn voor de intocht. Vandaag, de 100e editie van de Nijmeegse Vierdaagse, loopt mijn man voor de 10e keer. De mensen die me volgen op Instragram hadden het al gezien. Maar net zoals vroeger, draait het deze week binnen mijn eigen gezin om Nijmegen.

Ik neem je graag mee in mijn wereld van de Nijmeegse Vierdaagse. En zoals jullie weten, als ik enthousiast ben, worden het lange teksten.

Een Vierdaagsekruis behaal je niet zomaar

Officieel heet het de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen van Nijmegen en de start was in 1909. Het begon als een militaire mars. Het start op de 3e dinsdag van juli en eindigt de vrijdag. En waar het allemaal om draait, is het behalen van het kruis voor de betoonde marsvaardigheid, het zogenaamde Vierdaagsekruis. Natuurlijk moet je allereerst de Vierdaagse uitlopen, maar je moet ook voldoen aan een vastgestelde afstand per dag.

Je ontvangt het kruis namelijk alleen als je het volgende uitloopt:
– 30 km: voor mannen en vrouwen van 12 t/m 15 of vanaf 65 jaar
– 40 km: voor mannen van 16 t/m 18 en 50 t/m 59 jaar en voor vrouwen van alle leeftijden
– 50 km: voor mannen van 19 t/m 49 jaar
– 55 km: speciaal voor deze editie, een keuze afstand
– Militairen ontvangen het kruis bij 40 km met bepakking van 10 kilo of 50 zonder.

Je mag altijd kiezen voor méér kilometers, maar bij minder dan bovenstaande ontvang je geen beloning. Mijn man  loopt deze editie 4 x 55 km. Het behalen van zo’n kruis is dan ook een hele prestatie. Het Vierdaagsekruis is een namelijk niet zomaar iets. Het is een koninklijke onderscheiding en mag daarom door Nederlandse militairen op het uniform gedragen worden als. Op de foto zie je mijn man in uniform (en zijn onderscheidingen).

Uitlopen is een bijzondere ervaring

Ik kan niet uit wandelervaring spreken, maar eens de Nijmeegse Vierdaagse (uit)lopen is een bijzondere en unieke ervaring, hoor ik van velen. De geweldige sfeer, de saamhorigheid, het wij-gevoel, de steun die je ontvangt vanuit de bewoners en toeschouwers en de hulpdiensten. Dat maakt de pittige tocht, het bloed, zweet, tranen en de wekker die om 02:45 uur afgaat het weer iedere keer waard.

IMG_20160717_185242Maar wat is er dan zo anders aan de vierdaagsefeesten?

Vergeet Koningsdag…. de Vierdaagsefeesten zijn echt de mooiste en leukste feesten van Nederland. Daarnaast zijn ze ook de grootste gratis evenement van Nederland. Natuurlijk vraag je je (terecht) af wat er dan zo speciaal aan is. Nou, wat dacht je van het feit dat de Vierdaagsefeesten eigenlijk een verzameling van festivals zijn. De verzameling van foodtrucks zijn bijvoorbeeld al even groot als een foodtruckfestival op zich. En dat maakt het dus zo bijzonder en uniek en anders dan elk ander feest in Nederland. Je vindt er al vanaf de middag grote podia met bekende artiesten, diverse coverbands, wereldmuziek, alternatieve muziek, dance feesten, foodtrucks, activiteiten voor kinderen en ga zo door. En dat allemaal opgedeeld op eigen plekjes, waarbij goed is gekeken of de locatie/sfeer past bij het thema van dat desbetreffende (sub)feest. Daarnaast hebben vele cafés ook hun eigen optredens geregeld. Zo kan je dus ook de massale drukte in of juist meer de intimiteit opzoeken. Overdag kan je ook gerust je kinderen meenemen, want er is genoeg te doen dankzij de vele kinderactiviteiten. En jij kan lekker doorgaan tot middernacht en komt de volgende dag gewoon weer terug om het opnieuw te vieren. En dat alles zonder entree prijzen!

Mijn vierdaagsefeesten hotspots

Als je met name de eerste keer gaat, weet je natuurlijk niet waar je het beste naar toe kan gaan. Er is zoveel! Dus zet ik je mijn favoriete Vierdaagsefeesten plekjes voor je op een rij (en het merendeel is ook nog kindvriendelijk):

Festival op ’t Eiland
Dit leuke festival is ligt aan de andere kant van de binnenstad. Het ‘eiland’ is lopend bereikbaar, maar ook via het pondje vanaf Cultureel Terras de Kaaij. Overdag hebben ze hier ontzettende leuke familie activiteiten, zoals een mega zandbak, enkele nostalgische kermisactiviteiten, knutselactiviteiten, pony rijden, (kinder)theater voorstellingen en andere optredens. Ik genoot tegelijkertijd ook van de heerlijke hapjes drankjes op het ‘strand’. De sfeer is ontspannen, cultureel en en nodigt je uit om nergens anders meer naar toe te gaan. In de avonden is er een band en theater en komt het meer tot leven door de sfeervolle verlichting. Sowieso een aanrader, maar al helemaal overdag met kinderen door het uitgebreide kinderprogramma. Je betaalt hier met muntjes, die je voor een bepaalde tijd wel weer kan inleveren. En je wc bezoek staat hier gelijk aan een circus bezoek.

IMG_20160721_130812Cultureel Terras de Kaaij
Een sfeervol, cultureel, wat alternatief festival onder de Waalbrug. Hier vind je foodtrucks, kleine podia, sfeervolle zitplekken en eetgelegenheden, een zandbak voor de kleintjes met overdag ook een circus en mini reuzenrad. Dit is vooral een verzamelplek voor kunstenaars, muzikanten, pleerovers (zeerovers die de toiletten bewaken) en iedereen met culturele interesse. Hier voel ik me altijd thuis. Doordat er overal zand is verspreid, krijg je er ook nog een zomers gevoel van. Het mooie is, Cultureel Terras de Kaaij gaat nog door na de Vierdaagsefeesten. En je kan hier gewoon met contant gebeld betalen. Sfeerfoto’s bekijk je hier.


IMG_20160717_114441Valkhof Festival
Voorheen de-Affaire, heeft haar vaste plek gevonden in het Valkhof Park. En een festival onder bomen, doet het altijd goed bij mij. Vooral in de avond als de lichtjes branden of op een hete middag. Hier hoor je onder andere de alternatieve en experimentele muziek, rock, indie en funk muziek. Er hangt een ontspannen sfeer en je kan elkaar ook nog verstaan. Mijn favo plek voor een drankje is bij het tijdelijke opgezette barretje in de Barbarossa ruïne. Het Valkhof Festival werkt ook met een eigen muntjes systeem.

Matrixx at the Park
Ok, dance is absoluut niet mijn genre. Daarnaast komt er een heel ander (leeftijds)publiek dan waar ik me tussen begeef. De Matrixx is in vele opzichten niet mijn ding en ik blijf er dan ook nooit hangen. Teveel wietlucht en 16-jarigen. Máár wat ik er dus wel geweldig aan vind, is de opzet. Ik bedoel, een gigantische stage met lichtshow in een stukje bos in het Hunnerpark. En wanneer vind je nou zoiets op zo’n magische plek, omringd door bomen? Het ziet er dus fantastisch uit en daarom neem ik altijd even een kijkje, spring 10 keer op en neer, gooi mijn handen wild in de lucht en ga weer door.

IMG_20160717_224854SMKMRKT
Dit leuke festival vind je om het Labyrinth aan de Waalkade. Hier vind je meer dan 20 foodtrucks en meer. Muziek is er rond het Labyrinth, waar ook overdag kinderactiviteiten zijn. Eten kan je met uitzicht op Festival op ’t Eiland. Er hangt een fijne sfeer op de SMKMRKT en je blijft hier met gemak hangen. Op donderdag komen hier ook de wandelaars langs, die je dus onder genot van je hapje en drankje kan toejuichen.

Ramblas
De Ramblas kan je niet ontgaan als Nijmegen bezoekt met de trein. Je loopt direct over een ‘boulevard’ met zomerse sferen. Je kan eten bij enkele foodtrucks, maar ook genieten van optredens, een film en theater. Het leuke vind ik de banken die daar op straat zijn geplaatst, om je het gevoel van een huiskamer te geven, terwijl je dus naar een optreden luistert. Er worden ook films getoond die je kan bekijken vanuit heerlijke zitzakken. De Ramblas is dan ook een fijne plek om de Vierdaagse feesten te beginnen. Of te eindigen, natuurlijk.

Hennes Latin StageIMG_20160717_083531
Ben je meer van het salsa dansen? Dan kan je je hart ophalen bij de Hennes Latin Stage. Onder aan de Voerweg vind je live muziek in Caribische sferen. Tegenover het podium vind je een heuse dansvloer waar iedereen welkom is om te dansen. Al kan dat natuurlijk ook gewoon in het publiek. Bij de Hennes Latin Stage staat in ieder geval niemand stil.

Plees To Be
Zo belangrijk, een wc bezoek! Je wilt dat het beschikbaar is én schoon. Maar.. waarom niet gecombineerd met een theatraal ontvangst? Jouw wc bezoek wordt ineens een bezoek aan een circus, een piratenschip of je begeeft je in Oosterse sferen. Verspreid over Nijmegen zijn de Plees To Be, oprecht the place to be!

De intocht over Via Gladiola

En als afsluiter volgt op vrijdag natuurlijk de intocht. De Sint Annastraat wordt omgedoopt tot de toepasselijke naam ‘Via Gladiola’ en de wandelaars worden opgewacht door duizenden bezoekers met gladiolen. Het is fantastisch om daar aan deel te nemen en deze grote groep wandelaars op te wachten. Wat er leuk aan is om aan de zijlijn te zitten (behalve het bekijken van de militairen)? De (internationale) sfeer, het kunnen aanmoedigen, in contact kunnen komen met mensen over de hele wereld, maar dus ook die saamhorigheid en de positiviteit die heerst. En dat je ook iets betekent voor de wandelaar. Want, zo vertelde mijn vader, die mensen trekken je er door heen als je het even niet meer denkt te redden. De aanmoedigingen van vreemden, dat trekt je net over de streep. Het geeft je dus dat extra duwtje in de rug.

En dus draait het om de nijmeegse Vierdaagse

Dus zoals ik al zei, deze week draait het hier om de Nijmeegse Vierdaagse. Omdat het leuk, geweldig en ontzettend gezellig is. Of het nou de feesten zijn of de wandeling zelf. Iedereen in deze regio is er wel mee bezig. De wandelaars al maandenlang, want je moet op tijd beginnen om te trainen.

Deze week houdt voor mijn man in (en een vriend die meeloopt) dat hij zeer vroeg naar bed gaat, zodat hij om 03:30 op de trein kan springen (vanaf hier is het 10 minuten naar Nijmegen). Mijn taak is in ieder geval zorgen dat de mannen stevige maaltijden krijgen als ze thuis zijn en verder van alles zijn voorzien. En ze doen het goed! Gisteren was extra pittig met de warmte, maar toch liepen ze de tocht netjes uit.

steun vanuit het thuisfront

Omdat ik deze week gewoon werk, vraagt het ook wat van mijn ouders die deze dagen extra moeten oppassen. Daarnaast ga ik natuurlijk stappen en vertrek ik morgen avond voor de 4e keer naar de Vierdaagsefeesten. Vervolgens probeer ik zo stilletjes mogelijk in bed te kruipen, zodat ik niemand wakker maak. Jarenlang was ik aanwezig bij de intocht. Of er nou wel of geen bekenden liepen. Nu zoonlief al de halve week uit logeren is geweest, heb ik de intentie om geen oppas te regelen voor morgen ochtend. En dat voelt toch altijd een beetje vreemd, niet aanwezig zijn bij de binnenkomst. Maar goed, ik steun vanuit het thuisfront en sluit het gewoon af met de Vierdaagsefeesten vrijdagavond!

En jij?

Heb jij deze Vierdaagse wel eens gelopen? En de Vierdaagsefeesten, lijkt het je wat?

signature sheila

Comments

comments

27 gedachten over “Waarom het om de Nijmeegse Vierdaagse draait

 1. Joyce rdt schreef:

  Nee zelf heb ik nooit gelopen, mijn moeder wel een aantal keren. Ik heb in Nijmegen op school gezeten dus de feesten daarentegen heb ik wel meegemaakt, en hoe haha ;). Liefs.x

 2. sunny mama schreef:

  Ik heb me nooit gerealiseerd dat de vierdaagse feesten zo’n enorme happening zijn. Hier in Amsterdam leeft dat niet zo. Nu jij dit hier onder de aandacht brengt, kan ik me de feestelijkheid ervan wel heel goed voorstellen. Het is inderdaad niet niks om de vierdaagse helemaal uit te lopen. Een bewonderenswaardige prestatie, vind ik dat!

  • Sheila schreef:

   Ik snap heel goed dat het daar niet zo leeft. Natuurlijk heus wel bij mensen die lopen of eens naar de feesten zijn gegaan. Het kom op journaal, maar de impact komt niet binnen als je het niet meekrijgt. Dat is in deze regio natuurlijk compleet anders. Dorpen halen alles uit de kast als de wandeling door hun dorp komt (het zijn altijd vaste routes met af en toe een aanpassing). Goed voor de economie en de gezelligheid. Dus men leeft er ook naar toe. Vroeger werkte ik hier op een reisbureau. Mensen uit de regio gaan echt niet op vakantie tijdens de Vierdaagse. Nee hoor, dat wordt er allemaal omheen gepland. Té leuk om het te missen.

 3. Yvonne schreef:

  Wat goed van je man, vooral met de warmte toch de hele rit gelopen. En dat al voor de tiende keer. Knap! Is je man een militair? Of is dat jasje met beloningen en het kruis niet van je man?
  Eigenlijk weet ik heel weinig van de vierdaagse, alleen maar dat het een heel eind lopen is en dat 4 dagen lang. Mij niet gezien, maar die feesten lijken me wel wat en wat leuk dat er ook zoveel voor kinderen te doen is.
  Mijn tante is ook fanatiek toeschouwer, woont in Nijmegen en er komen ook elk jaar wandelaars bij haar logeren. Die legt ze dan volledig in de watten. Veel plezier vanavond!

  • Sheila schreef:

   Jazeker, daarom zei ik dat je op de foto kan zien hoe de medailles er bij manlief uitziet :). Hij is oud marinier, maar wilde weer meer betekenen voor de maatschappij. Dus is hij nu soldaat bij de Nationale Reserve. Die medailles die hij terecht heeft ontvangen voor zijn presentaties tijdens zijn eerste militaire carrière, kan hij nu dus ook weer dragen. Met het Vierdaagse Kruis in het midden.

   Oh wat leuk van je tante. Dat zou ik ook doen. Maar nu is onze logeerkamer bezet doordat die vriend altijd meeloopt. Anders lijkt het me leuk om gasten te ontvangen! De feesten zijn geweldig. En zoals je ziet, ook voor kinderen.

 4. Els schreef:

  Ik ben eigenlijk nog nooit in Nijmegen geweest met de vierdaagse. Ik hoor wel altijd veel enthousiasme over de feesten. Ik snap je gevoel wel een beetje. Ik heb dat met de Tilburgse Kermis (die nu is, jippie!!!). Het is dan zo gezellig in de stad, lekker eten, lekker drinken, terrasje, oude bekenden ontmoeten en natuurlijk lekker ijsjes eten :-).

  • Sheila schreef:

   Dat zijn sowieso overeenkomsten, inderdaad. De gezelligheid, het lekkere eten en drinken. Echt terrasjes pakken doe je niet tijdens de Vierdaagse. Je eet meer bij de foodtrucks of de speciaal opgezette plekjes, omdat je altijd wel naar een terrasje kan. En je bent druk bezig met dansen natuurlijk :). Ook zal de muziek variatie heel anders zijn dan bij de kermis en natuurlijk de opzet. Maar ik kan me voorstellen dat mensen uit de regio daar ook elk jaar naar uit kijken.

   De Tilburgse kermis lijkt me wel leuk om eens te bezoeken, omdat ik van attracties houd. En groot nadeel van de kermis, vergeleken met de Vierdaagsefeesten, is natuurlijk dat je eigenlijk veel geld kwijt bent doordat je in attracties wil gaan 🙂

 5. Maai schreef:

  Hier leeft het dus ook niet. Ik heb het een minibeetje gevolgd omdat er iemand meeloopt die ik ken. Lekker plaatjes kijken via fb 🙂 Maar het was me opgevallen dat zelfs op het nieuws de vierdaagse voor de wereld ellende ging. Ik denk dat ik in de toekomst eens richting Nijmegen moet verkassen rond deze tijd als ik het zo lees 🙂

  • Sheila schreef:

   Hier staat de hele week TV Gelderland op (waar ik anders nooit naar kijk) en dan draait het alleen om de Vierdaagse. En inderdaad, tof dat er zo aandacht wordt besteed in het nieuws. Eens vrolijke berichten. Volgend jaar moet je echt eens naar Nijmegen gaan! Echt een aanrader.

 6. Anna schreef:

  Leuk om ook eens wat achtergrond info te lezen. Ik heb weleens gefeest tijdens de Vierdaagsefeesten, maar met het wandelen had ik me eigenlijk nooit zo bezig gehouden. Jeetje, 4x55km, wat een prestatie zeg1

  • Sheila schreef:

   Leuk dat je het hebt gelezen en nu ook weet waar het eigenlijk om draait :). Wat vond je van de feesten? En ja hè, het is zeker een prestatie. Vooral met dat hete weer van deze week.

 7. sammie schreef:

  Het was weer een mooi feestje, ik heb het meeste plezier gehad op t eiland en bij Kronenburgerpark. Die 2 plaatsen zijn niet zo massaal en commercieel en het weer zat super mee, was weer top. Jammer dat we elkaar iedere keer misliepen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *