Wat is een babyshower?

Puck werd tijdens haar eerste zwangerschap gevraagd door een vriendin om op haar zoontje te passen. Met dikke buik en manlief vertrok ze naar het huis, om haar vriendin uit te zwaaien. Toen een paar uur later de papa terugkwam was Pucks vriendin er niet bij, zij moest nog even ergens langs. Bij thuiskomst werd Puck echter verrast door haar èn een heleboel andere vriendinnen en familie. De woonkamer was helemaal roze versierd en de tafel stond vol met hapjes. Puck werd verrast met een heuse babyshower!

Sheila ging op een doodgewone avond lekker uit eten met vriendlief. Hij had een tafeltje in een leuk restaurant gereserveerd om er een gezellige avond van te maken. Toen ze na het eten thuis kwam, zat de woonkamer ineens vol met vriendinnen en collega’s. Verrassing! Manlief had de organisatie op zich genomen van een babyshower. Vriendlief zat in het complot om alles goed geheim te kunnen houden. Sheila was totaal overdonderd en zo werd de babyshower ingeluid met werkelijk een prachtige taart, waarna vele spelletjes volgden.

Wat is een babyshower?

De babyshower is ontstaan in de VS, waar ze niet aan kraambezoek doen (na de bevalling), maar juist voor de bevalling een feestje geven. Echter, zoals veel tegenwoordig, is dit gebruik overgewaaid naar Nederland. En zo worden er ons kikkerlandje steeds meer showers georganiseerd, niet ter vervanging van kraamvisite, maar extra. Het is het equivalent van een vrijgezellenfeest, een feestje voor de aanstaande moeder. Om haar in het zonnetje te zetten en in de watten te leggen, voordat alle aandacht de komende maanden (of jaren) naar de kleine gaat. Vaak is het een verrassingsfeestje dat wordt georganiseerd door familie of vrienden, maar het komt ook regelmatig voor dat de aanstaande vader of moeder het zelf organiseren.

Babyshower

Kenmerkend aan de traditionele babyshower is dat het hele feest in het thema baby staat. De versiering is meestal roze of blauw of gelijk aan de kleuren van het kamertje van de aankomende spruit. Op internet zijn complete lijnen te bestellen waar bijvoorbeeld ballonnen, slingers, servetten en bekers in 1 thema te vinden zijn. Uiteraard kan je ook helemaal zelf los gaan. De zwangere wordt vaak versierd met een kroon of sjerp, om haar nog eens extra uit te lichten.

Bij feestjes horen hapjes en bij een echte babyshower mogen deze ook zeker niet ontbreken. De hapjes van een shower liggen meestal in de lijn van een high tea. Geen grote schalen vol chips, maar juist bescheiden, mooie hapjes, zoals petit fours of mini sandwiches. Het is ook hip om deze hapjes zelf te maken en te versieren in de kleur van de babyshower. Vaak gaan de hapjes vergezeld met een prachtige taart in de vorm van een baby of bolle buik.

Daarnaast bestaat een echte babyshower uit activiteiten. Er bestaat een hele reeks aan spelletjes, speciaal voor dit moment. Sommigen met attributen, anderen zijn weer heel simpel, maar alles is net zo leuk. Wat ook voorkomt is het geven van (kleine) cadeaus om zo de aanstaande ouder(s) te helpen met de baby-uitzet, of juist om de zwangere te verwennen voordat ze (weer) moeder wordt.

Serie

In deze serie gaan wij uitgebreid in op het organiseren van een babyshower en wat hier allemaal bij komt kijken. We kunnen onszelf ondertussen ervaringsdeskundigen noemen, met meerdere babyshowers achter de rug, zowel als gast, feestvarken, maar ook als organisator.

signature sheila puck

Comments

comments

23 gedachten over “Wat is een babyshower?

  1. Inge schreef:

    Hee leuk zeg! Ik snapte het ook nooit ‘De baby is er toch nog helemaal niet?’ maar door jullie uitleg is het nu duidelijk *kruipt terug onder steen*

    • Puck schreef:

      Eigenlijk is de naam een beetje misleidend. Het is eigen het equivalent van een vrijgezellenavond, maar dan voor de bevalling. Weetje, dat ga ik er meteen bij zetten. Ik wist namelijk helemaal niet dat mensen dat niet goed doorhadden. Fijn dat jij het nu in ieder geval weet. Komt misschien ooit nog van pas.

  2. Miriam schreef:

    Leuk zeg! Ik heb er eentje meegemaakt toen een vriendin zwanger was, dat was idd erg leuk 😀 Ik zou hem (ooit) later ook wel willen hebben, vieren dat er een leventje bij komt! 😀

    • Sheila schreef:

      Het is ook echt iets van de laatste jaren. Ik had mijn eerste babyshower toen het hier echt nog onbekend was. Mijn vriendin woonde op Aruba. En daar hadden ze al meer gewoontes van Amerika overgenomen. Het was ook compleet nieuw voor mij toentertijd.

  3. Daenelia schreef:

    Hoezo overgewaaid uit de VS? In Nederland heet het ‘kraambezoek’ en doe je dat nadat de baby geboren is (want het lijkt me vreselijk als je met kado’s aankomt voor de bevalling, echt waar). Als collega heb ik wat vaak een kraammand verzorgd (en ja, een enkele keer ook voor de bevalling).

    Ik heb nog nooit een babyshower bijgewoond. Zo noemen we het gewoon niet. En dat is het ook niet.

    • Puck schreef:

      Beste Daenelia, volgens mij ken je het huidige concept niet, want er is een zeer groot verschil tussen het kraambezoek en een babyshower.
      Zoals ik al schreef, een babyshower is de tegenhanger van een vrijgezellenfeest. Het gaat hierbij om de aanstaande MOEDER. Voordat de echt “zware” laatste maand(en) ingaat van de zwangerschap komen vriendinnen en familie nog een keer samen bij haar, om te vieren dat ze BIJNA moeder is.
      Kraambezoek gaat om de baby, absoluut niet om de moeder en er is een heel groot verschil.

      Jammer dat je meteen zo’n reactie geeft zonder dat je het bovenstaande stuk (goed) gelezen hebt, dan was het verschil namelijk meteen duidelijk geworden.

    • Sheila schreef:

      Beste Daenelia,

      ik moet eigenlijk heel erg lachen om jouw reactie. Niet om het feit dat je het niet goed gelezen hebt. Want het is een feit dat een babyshower iets héél anders is dan de Nederlandse traditie wat kraambezoek heet. Én het is een feit dat uit Amerika is overgewaaid, net zoals Halloween daar groot is gemaakt. En als je het overigens vreselijk vindt om verrast te worden, zou ik al jouw vriendinnen afraden om een babyshower te organiseren of een verrassingsfeestje voor je verjaardag. Maar dat laatste is niet relevant.

      Ik moet ook niet eens lachen om het feit dat de Amerikaanse traditie jou blijkbaar niet heeft bereikt in welke plek je dan ook woont. Want zoals je wel leest uit de reacties (of als je voor de gein eens zoekt op babyshower op google), kennen andere (aanstaande) moeders en mensen het wel. Sterker nog, je leest zelfs dat ze het ook hebben gevierd. En die mensen begrijpen heel goed dat een babyshower geen andere benaming is voor kraamvisitie. Of dat een kraammand niets te maken heeft met een baby shower. Dat is net zoals de Kerstman Sinterklaas noemen. Of paas eieren leggen onder de kerstboom.Het zijn totaal verschillende dingen. Nee hoor, dat jij het niet kent, daar kan je niets aan doen.

      Waar ik erg hard om moet lachen is: “Ik heb nog nooit een babyshower bijgewoond. Zo noemen we het gewoon niet. En dat is het ook niet.”

      Hij is geniaal! Het is namelijk net zo grappig en absurd als ik zou zeggen, als wereldreizigster (en geloof me, ik heb veel gereisd): “Luang Prabang*? Ik ben nog nooit in Luang Prabang geweest. Ik heb er zelfs nog nooit gehoord. Dus bestaat het ook niet.”

      * een zeer sfeervol plaatsje in Laos

      Dus bedankt voor je reactie. Ik vind hem echt geweldig leuk.

  4. Renate schreef:

    Ik heb zelf nog geen babyshower bijgewoond, maar het klinkt zeker heel leuk! Je hebt ook goed uitgelegd wat een babyshower precies inhoudt, ik snapte ergens wel heel goed wat het inhield, maar ik wist bijvoorbeeld niet dat het vóór dat de baby kwam gehouden werd. Ik verwarde het met een soort kraambezoek-achtig iets. Ik wist ieder geval wel dat het uit de VS kwam en het viel me wel op dat het steeds vaker op Nederlandse blogs verschijnt en een begrip aan het worden is. Ik ben ieder geval benieuwd naar de artikelen!

    • Sheila schreef:

      Bedankt voor je leuke reactie. En fijn dat het nu opgehelderd is. Ik denk dat je ook echt pas begrijpt wat het is als je in de fase zit van zwanger zijn. Of uitgenodigd wordt 🙂

    • Puck schreef:

      In Amerika wordt het vaker door de ouders zelf georganiseerd, omdat dat het enige “feest” omtrent de geboorte is. In Nederland vaak als verrassingsfeest georganiseerd, juist omdat er meestal ook nog kraambezoek of een kraamfeest komt, wat wel door de ouders zelf wordt georganiseerd.
      Als de baby er al uit is, is het inderdaad wat lastig om nog een babyshower te organiseren. Maar gefeliciteerd dan in ieder geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *