Wat is jouw geluk?

 • “Mijn collega is verhuisd. Naar een kast van een huis. Echt, bizar hoe groot het huis is. Dat zou ik ook willen,” zucht een vriendin van me. Zelf woont ze in een huisje dat, volgens haar, maar een derde van de badkamer beslaat van dat grote huis. “Je zou maar zo’n luxe kunnen permitteren,” droomt ze verder, “Zo’n geluk heb ik niet.”. En dat zette mij gelijk aan het denken.

Want wat is luxe? En is geluk wel te koop?

drank en bloemen

Ik heb wel geleerd dat luxe voor iedereen heel anders is. En dat maakt het een fascinerend begrip. Luxe wordt vaak gekoppeld aan geld. En van geld word je niet gelukkig volgens een gezegde, maar het is ook weer verdomd handig. Sommige mensen beschikken over zoveel geld, dat luxe dan ook gelijk lijkt te staan aan verveling en arrogantie. Madonna eist bij het geven van een concert een heel hotel op, bijvoorbeeld. Daarbij wil ze ook specifieke bloemen die allemaal tot precies 15 cm zijn afgeknipt. Beyoncé eist onder andere nieuwe toiletbrillen op haar hotelkamer en wil dat de muren opnieuw wit worden geverfd. Dat heb ik van horen zeggen, overigens. Het is niet dat ik Madonna of Beyoncé gebeld heb om dit te verifiëren. Of je koopt flessen drank van $10.000 en giet deze door je wasbak (die overigens van goud is gemaakt), iets wat heel normaal is onder rijkeluiskinderen. Gewoon, omdat het kan en je toch niet weet wat je anders kan doen met dat geld. Heb je geld, heb je luxe, heb je geluk…

Kan je geluk kopen?

Maar is dat echt geluk? Geluk waar je echt naar op zoek bent? Het kan zijn dat als je baadt in luxe dat het je het ultieme geluk brengt. Maar naar mijn idee is het zo oppervlakkig. Want word je gelukkig als je 5 Lamborghini’s in de schuur hebt staan? Koop je daar écht je geluk mee? Met name als je niet eens meer stil staat bij wat je hebt, als je toch alles kan kopen wat je wenst. Begrijp me niet verkeerd. Als je daar echt gelukkig van wordt, go for it. Poets je tanden met kaviaar, zou ik zeggen.

Wat ervaar ik als luxe?

Ik vind het luxe als ik over iets kan beschikken wat niet vanzelfsprekend is. Iets wat je in ieder geval een moment geluk (van korte of lange duur) geeft. Dat ik nu bijna 6 maanden vrij ben om te genieten van mijn dochtertje en mijn gezin, vind ik behoorlijk luxe. Maar luxe is voor iedereen anders, net zoals geluk. Als jij degene bent die het ontbijt voor iedereen klaarmaakt, zorgt een ontbijt op bed misschien wel voor het ultieme luxe gevoel. En als je na een lang ziekte traject beter wordt verklaard, kan je je geluk niet op. Daar kunnen 5 Lamborghini’s niet tegenop, lijkt mij.

Gelukkig van vrije tijd

Luxe is ook dat het me altijd lukt om genoeg tijd vrij te maken om te reizen. En dat ik in een goede gezondheid verkeer om dat met mijn rugzak te doen en dat ik dat kan ook kan blijven doen nu ik moeder ben. Luxe is voor mij dat ik volgend jaar 3 maanden betaald vrij heb om te gaan reizen. Luxe én geluk is ook dat mijn dochtertje zo gemakkelijk is, dat ik deze (kraam)periode helemaal niet als zwaar ervaar. Ik vind zelfs de tijd om te bloggen, een film te kijken en een boek te lezen. Luxe is dat ik een goede gezondheid heb en altijd snel herstel. Geluk is dat ik word omringd door heel veel liefde. En van dat alles kan ik weer genieten in mijn vrije tijd. Het ultieme geluk, vind ik dan.

Luxe om minder te werken?

40uur werken brengt mijeen geluk, ondanks dat het wel meer inkomsten zou betekenen. Ik weet dat veel mensen dat anders zien en zich er juist wel prettiger bij voelen. Dat mag ook zeker.  Maar als je vervolgens geen tijd hebt om te genieten van je vrije tijd of je geld kan uitgeven, wat is dan het nut? Meer geld maakt me echt niet gelukkig, meer vrije tijd wel. En vrije tijd, is niet te koop. Part time werken maakt mij een gelukkiger mens, waardoor ik ook weer een betere partner, moeder en werknemer ben. Een luxe dat ik me dat kan veroorloven? Misschien. Aan de andere kant heb ik er mijn leven op ingesteld en bewust nog nooit 40 uur gewerkt. Dus zo’n luxe is het ook weer niet per definitie.

Wat beschouw jij als luxe en geluk?

Voor een ander is luxe een dagje vrij zijn als je 40 uur werkt. Of een ontspannen moment in de sauna. Of misschien wel die grote auto of een boot. Of het feit dat je het kan veroorloven om elke avond uit eten te gaan. Ja, natuurlijk is een duur hotel luxe. Of een portemonnee met inhoud (en zonder de spreekwoordelijke bodem). Maar maakt dat je dus gelukkig?

Wat maakt jou gelukkig? En wat beschouw jij als het ultieme luxe gevoel?

Comments

comments

32 gedachten over “Wat is jouw geluk?

 1. Karin schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens over part-time werken. Ik vind het echt heerlijk om dat extra dagje voor mezelf te hebben. Ik heb wel een tijdje full-time gewerkt, maar dan moet je alles in het weekend proppen. Ik hou van het motto dat ik werk om te leven, niet dat ik leef om te werken 🙂 Dus daarvoor lever ik graag wat salaris in.

  En waar ik echt gelukkig van word… Goede vraag! Ik weet het eigenlijk niet zo. Geld maakt je leven wel een stuk gemakkelijker vind ik, maar niet per se gelukkiger.

  • Sheila schreef:

   Ja, dat is ook precies mijn instelling! Ik had het er eens over met Amerikaanse vrienden. Dat in heel Amerika het gemiddelde dus andersom geldt. Dat men daar leeft om te werken. Dat is echt een wereld van verschil. Niet je salaris waard.

 2. Jeanine schreef:

  Goeie! Ik vind het luxe dat ik nu lekker je blog in het zonnetje kan lezen en dat mijn man eerder klaar was met werken zodat we net met de kindjes lekker op het terras hebben gezeten en gespeeld in de speeltuin. Daar geniet ik echt van. Wat heerlijk voor je dat je volgend jaar zolang mag gaan reizen. Benieuwd naar je verhalen daarover.

  • Sheila schreef:

   Dat klinkt ook als luxe! Kan je wel fijn een kast van een huis hebben. Maar als je daar alleen in de tuin zit de hele tijd, woon je toch liever kleiner met je gezin!

 3. Shirley schreef:

  Moeilijke vraag. Het eerste waar ik aan denk bij ‘luxe’ is alles wat je niet per se nodig hebt. Dat maakt een groot deel van mijn leven luxe. Ik vind het een luxe dat ik altijd mijn moeders auto mag lenen terwijl zij alles betaalt (behalve de benzine). Dat is iets heel materieels natuurlijk, maar als ik haar auto niet kon of mocht lenen, was het een stuk moeilijker om mijn relatie te onderhouden met mijn vriend 180 kilometer verderop.

  • Sheila schreef:

   Mooi dat je daar wel bij stil staat. Dat je het niet als vanzelfsprekend ziet dat je de auto van je moeder mag lenen. Dat is ook zeker luxe, alles wat niet vanzelfsprekend is. Ik denk dat dat iets is waar diverse (ultieme) rijke mensen niet meer kennen. Het moet ergens ook vanzelfsprekend zijn dat je alles kan kopen, op een gegeven moment. Ik las van de week een artikel dat een rijkeluisjongen in Engeland is vrijgesproken van een ongeluk die hij had veroorzaakt (met slachtoffers). Omdat hij dus lijdt aan het rijkeluissyndroom. Zijn ouders betalen alles voor hem en verwennen hem zo, dat hij nooit wat hoeft te doen. En ook nooit verantwoordelijkheid heeft geleerd. Hij heeft geleerd dat alles te koop is. Dus.. kon hij niet verantwoordelijk worden gesteld voor het ongeluk, omdat hij niet heeft geleerd om de consequenties te dragen!!! Bizar!!! Daar was veel ophef over (en terecht). Dat een rechter daar is in getrapt ook. Want als je dus ‘arm’ was geweest, was je wel gestraft.

 4. Cynthia schreef:

  Nou Sheila, mijn man is zo ziek geworden twee jaar geleden. Ik was zo bang, dat niets belangrijker is dan zijn herstel. Hij wordt niet beter van een dure auto of spullen. Dus wat is luxe of geluk? Hem op zien knappen, elke maand onze rekeningen kunnen betalen, mijn favoriete wasmiddeltjes kopen, wetend dat ik hiermee een maand vooruit kan. De zon, mezelf in de spiegel accepteren.
  Echt, prioriteiten worden versteld, wanneer je een hoop op je bordje krijgt. 😉 Dat heeft mij enigzins rijk gemaakt!

  • Sheila schreef:

   Precies, dat is het! Levenservaring leert je vaak ook de juiste prioriteiten stellen. Want in de kern, kan een privé jet je hoogstens naar een uitstekende ziekenhuis vliegen. Maar het maakt je niet beter. En ik weet zeker dat iedereen die privé jet zo zou inruilen als je daarmee kan worden genezen. Luxe is absoluut gezond zijn.

 5. jeapiebel schreef:

  Ik denk dat geluk voor iedereen anders is idd. Geluk voel je in je hart als je goed ernaar luistert. Wij laten ons soms mee slepen aan geluk en dromen van anderen. Terwijl misschien wat wij gelukkig maakt totaal verschilt van een ander. Ik ben op dit moment weer mijn geluk aan het hervinden. Het was een zoektocht aan wat echt belangrijk voor mij is. Ik ga weer yoga oppakken. Ik blog meer en meer dichtbij wie ik ben. Ik word er gelukkig van om te bloggen en niet te denken over anderen. Helaas wil ik soms net te veel dingen veranderen tegelijk en dat is lastig..hahaha. Fulltime werken zal bij mij pas lukken als de kinderen de deur uit zijn. 😉 Maar of ik dat dan nog steeds wil, is de vraag. Liefs, xx

  • Sheila schreef:

   Mooi om te lezen dat je jouw geluk aan het hervinden bent. Dan ben je er ook bewust mee bezig en dan ervaar je al sowieso je geluk al veel intenser. En inderdaad… de vraag is natuurlijk of je wel full time wil werken straks.

 6. Evelyne schreef:

  Heel mooi geschreven! Luxe is idd voor iedereen anders. Voor de één is het wat je met geld kunt kopen, voor de ander is het een simpel gebaar. Voor mij is luxe met de glimlach kunnen gaan werken, vrienden om je heen hebben en kunnen gaan en staan waar je wil. Of dit alles momenteel in mijn leven hoort laat ik even in het midden.

 7. Huismama schreef:

  Dat ik thuis kan zijn bij de kinderen, dat vind ik een enorme luxe. Het ultieme geluk? Wanneer we met het hele gezin heerlijk in de tuin zitten, genietend van het mooie weer. En natuurlijk een goede gezondheid, want zonder dat ben je nergens.

 8. Saskia schreef:

  Mooi artikel, luxe is voor iedereen inderdaad anders. Luxe en geluk beschouw ik tijd vrij kunnen maken voor M. vrienden en familie. Om geen financiële zorgen te hebben en te blijven genieten van de kleine dingen. Gelukkig en gezond zijn is voor mij het grote geluk 🙂

  • Sheila schreef:

   Dankjewel :).

   En ja, geld maakt niet gelukkig. Maar dat is een verschil met geen financiële zorgen te hoeven hebben. Dat lijkt me ook zo naar, moeilijk en ongelukkig! Mooie omschrijving van jouw geluk.

 9. martha schreef:

  dat heb je echt heel erg mooi geschreven Sheila.. Wauw 🙂
  Soms kan ik geluk voelen, zo intens dat ik het bijna kan proeven, ik kan ervan gloeien en dat kan dan ook een paar dagen aanhouden zo gelukkig kan ik me soms voelen en dat hoeft echt niet op een luxe jacht te zijn, nee helemaal niet. Gewoon in de achtertuin met de liefste groep mensen om me heen, bij de vuurkorf, lekker drankje, lekker hapje, gitaartje erbij, liedjes zingen en lekker warm weer onder de sterrenhemel, op die momenten kan ik het ultieme geluk echt voelen tot in mijn tenen en ik zou willen dat de tijd daar stil zou blijven staan want voor heel even is alles helemaal perfect. Even geen zorgen en geen stress, even helemaal in dat moment kunnen zijn, dat is ultiem geluk en ik vind het waanzinnig luxe dat ik dat geluk zo intens kan beleven en voelen want mijn vriend bijvoorbeeld die kan natuurlijk ook geluk ervaren, maar niet zo intens als dat ik dat kan.

  • Sheila schreef:

   Oh, wat een heerlijk antwoord. Dat zijn zoveel geluksmomentjes! Ik herken dat zeker. Heerlijk om met lieve mensen om een vuurtje te zitten. Doet me denken aan mooie momenten tijdens het reizen op schitterende locaties onder de blote sterrenhemel. En inderdaad, daar kan geen jacht tegenop.

   Mooi, hoe jij zo intens geluk kan ervaren. Dat alleen al is luxe.

 10. Roelina schreef:

  Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig maken ze geld :). Ik droom ook van zon hroit huis hoor. Maar gelukkig? Als ik mijn gezin bij me heb, ben ik in een hutje op de hei ook gelukkig.

 11. Ilse van Kreanimo schreef:

  Dat ik halftijds kan werken, zonder daar een boterham minder voor te moeten kopen of een leuk jurkje te moeten laten hangen.
  Dat ik er kan zijn voor mijn kinderen en dat ik van mijn hobby mij beroep heb kunnen maken….
  Dat is luxe! 😉

  En ja, het is voor iedereen anders!

 12. Rob Alberts schreef:

  Ik woon alleen in een eengezinswoning.
  Steeds meer wordt mij duidelijk dat het huis mij te groot.

  Een kleiner huis past beter bij mij.
  Maar afscheid nemen van al mijn spulletjes doe ik ook niet.

  Geluk is iets wat je niet zoekt maar zelf maakt.
  Zo zal ik ook in mijn eigen huis mijn geluk wel weer vinden.

  Gelukkige groet,

  • Sheila schreef:

   Wat een mooie reactie, Rob! Mee eens, geluk kan je absoluut zelf creëren. En dat kan in een nieuwe woning, maar zelfs al op een kleedje met een goed boek. Geluk heeft niets te maken met de grootte van iets.

 13. Frederique schreef:

  Mijn kijk hierop is in de afgelopen 3 jaar heel erg gewijzigd. Ik vond geld nooit zo belangrijk, had altijd genoeg – ik ben blij met een klein huis en ik koop zelden nieuwe kleding – en dat vond ik prima zo want wat ik belangrijk vond, dat had ik: Tijd met mijn kinderen en elk jaar op vakantie. Nu na 3 jaar amper geld voor de eerste levensbehoeften zie ik het heel anders. Ik moest meer uren werken en mis die tijd echt met mijn kinderen. Ook kon ik niet meer afspreken met vrienden omdat ik geen geld had dus je komt ook in een soort van isolement terecht. Daarnaast merk ik bijvoorbeeld dat mijn gezondheid een behoorlijke deuk heeft opgelopen door geldtekort en dat ik meerdere malen niet de beste zorg heb kunnen krijgen voor mijn kids. Gezondheid is onbetaalbaar en het is precies dat waar ik door geldgebrek heb moeten inleveren. Ik vind geld nu dus stukken belangrijker en denk dat je met geld tijd, vrijheid en gezondheid kunt kopen. Ongelukkig kun je zijn of je arm of rijk bent maar met geld kom je er denk ik wel makkelijker uit. Je eet iets lekkers, spreekt af met vrienden, neemt een weekje vrij om met je kinderen op vakantie te gaan – allemaal dingen die door geldgebrek niet kunnen.

  • Sheila schreef:

   Ik begrijp zeker wat je bedoelt. Dat is ook wat ik bedoel. Geld zelf maakt niet persé gelukkig, maar je hebt het heus wel nodig voor andere dingen. Iemand schreef ook al in de reacties dat je vooral geluk kan halen uit momenten, als je geen geldzorgen hebt op de achtergrond. Dat is helemaal waar. Want geldzorgen zuigt natuurlijk alle energie uit je. En dat brengt absoluut gezondheidsklachten met je mee en zoveel meer. Maar in jouw situatie ben je dan ook bewust bezig met geld. Daar zit het verschil voor mij in. Je wilt er over beschikken, maar om je geluk te kunnen halen in o.a. gezondheid en meer tijd met je kinderen. Dat is toch anders dan er over willen beschikken om het geld zelf en dan vervolg niet weten wat je er mee moet doen en diep van binnen niet gelukkig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *