Wat post voor je kan betekenen + giveaway

Sinds iedereen thuis zit, worden oude hobby’s hervat of worden nieuwe binnenshuis bezigheden ontdekt. Logisch, nu vrijwel alles dicht zit en je soms ook wel eens wat anders wil dan een binge wachten van je favoriete tv serie . Zo is de verkoop van puzzels ineens enorm gestegen sinds Nederland in quarantine zit, om maar iets te noemen. Maar wat dacht je van snailmailen? Sinds een klein jaartje is het mijn favoriete offline bezigheid die me uren per week bezig houdt. Ik vertel je er uiteraard graag meer over. Dat niet alleen, ik heb ook een give away starterspakketje samen gesteld, zodat ook jij aan de slag kan.

Ik ben altijd al een schrijfster geweest. Om verveling tegen te gaan heb ik alleen een pen en papier nodig en ik ben uren zoet. Zo deelde ik al eens eerder dat ik schrijf met een gevangene. Met gemak vul ik 8 kantjes of meer. Met name als er een klik is en ik natuurlijk een leuke brief retour krijg. Maar ik wilde meer dan alleen brieven schrijven. Ik begon met het bewerken van mijn agenda met kleine papieren prullaria en washi tape. Ik bedacht dat het ook leuk zou zijn om zo mijn brieven te decoreren en kleine spulletjes mee te sturen én te ontvangen. Het zogenaamde snailmailen dus. Na tevergeefs zoeken naar gelijkgestemd penmaatje, besloot ik het via instagram te proberen. Blanco in het hele snailmail gebeuren startte ik vorig jaar mei met én mijn probeersels én mijn Instagram account. Inmiddels heb ik nieuwe woorden/betekenissen geleerd, word ik digitaal omringd door de meest vriendelijke en inspirerende mensen én heb ik wereldwijd diverse penpals gevonden met wie ik maandelijks brieven uit wissel.

Wat is snailmail

Snailmail betekent letterlijk slakkenpost. Het staat voor echte papieren post die ouderwets in de brievenbus gaat, inclusief een brief en kleine (voornamelijk papieren) cadeautjes. Omdat hier natuurlijk tijd én aandacht in zit, duurt het wat langer voordat je brief klaar is. Dus trage post, ofwel slakkenpost. Iedereen die zich bezig houdt met snailmail is een liefhebber van papier. En iedereen heeft een eigen stijl met betrekking tot de decoratie of de cadeautjes die zij (het zijn vaak vrouwen) graag uitwisselt.

Ephemera en meer

In de wereld van papier liefhebbers, komen veel termen en gebruiken voorbij. Zo leerde ik wat ephemera betekende. Maar er is natuurlijk meer.
Vintage ephemera
Geschreven of gedrukte papieren zaken die niet zijn bedoeld om te worden bewaard of bewaard. Het product zelf is bedoeld voor eenmalig gebruik of een levensduur van enkele dagen. Denk hierbij aan onder andere tickets, bonnetjes, aantekeningen, affiches, foto’s, kranten, menu’s, atlassen en kasboeken. Elke papier liefhebber houdt van ephemera en het wordt dan ook graag gespaard, maar ook net zo goed gedeeld.
Swap
Hierbij gaat het om puur om een (eventueel eenmalige) uitwisseling van kaarten of paper goodies/ephemera, zonder brief. Vaak zit er wel een kleine notitie bij van de maker naar de ontvanger. De swap kan in de grootte van een envelop passen, maar soms worden er ook dozen uitgewisseld.
Tim Holtz
De Amerikaanse Tim Holtz is verantwoordelijk voor het ontwerpen en produceren van vele schitterende en unieke producten op het gebied van papier en papier benodigdheden. Hij ontwerpt onder andere stempels, stencils, stansmallen, inkt en veel handige tools. Ook heeft hij eigen ephemera-idea-ology sets gemaakt waar ik graag mee werk.

Hergebruik

Wat betreft mijn stijl, houd ik van vintage. Oude en vergeelde papiertjes en boeken, zijn mijn favoriete basis onderdelen om mee te werken. Ik scheur pagina’s uit oude boeken, knip oude plaatjes uit boeken, week Verkade kaartjes uit de vintage verzamel albums, bewaar van alles en hergebruik zelfs verpakkingsmaterialen. Een raam envelop die van de belasting in de bus valt? Ik hergebruik de envelop. Een stevig kartonnetje dat om een cadeautje zat, ik gooi het niet weg. En zo is er van alles wat ik zelf verzamel of krijg via mijn snailmail. Ik loop met andere ogen over een rommelmarkt of kringloopwinkel en speur naar boeken met nostalgische plaatjes of mooie bladzijden. Je kan het net zo duur en goedkoop maken als je zelf wil. Elk minuscuul stukje (vintage) papier bewaar ik, omdat ik het wel kan hergebruiken. Het duurste zijn wellicht de postzegels die je kwijt bent. Hergebruik gebeurd ook door goodies door te sturen naar een ander als je er zelf niets mee kan of wil. Maak er dus gewoon iemand anders blij mee. Heb jij overigens nog vintage papier thuis liggen waar je vanaf wil? Ik neem het graag over. Snailmailen is wat betreft een duurzame bezigheid én het zorgt echt voor veel voldoening.

Stempels

Ik werk ook graag met stempels. Wat betreft stempels is er een groot verschil in kwaliteit. De duurdere stempels zijn vaak met de hand gemaakt en zijn ontworpen door de artiest zelf. Ze zijn beter uitgesneden, zodat je geen hoekjes hebt, waar inkt op komt. In Nederland kan je voor de beste en meest gevarieerde kwaliteitsstempels terecht in de winkels (en niet online) van Posthumus in Amsterdam en de stempelgalerie in Deventer. Daar heb ik diverse stempels gekocht om mijn verzameling uit te breiden. Online kan je weer goed terecht bij Cafe Analog, waar ik recent nog stempels bestelde. En ik liet een persoonlijke stempel maken bij Studio Liefhebberen. Vervolgens heb ik ook nog wat internationale favorieten. Voor mijn verjaardag wordt een stempel besteld bij Bloomfield & Rolfe. Ook wacht ik nog ongeduldig op stempels die ik heb besteld bij 100 Proof Press en Catslife Press en nu onderweg zijn van Amerika naar mij.

Inkt

Een betere stempel, vraagt ook om betere inkt. Ik werk op papier graag met Versafine. Het is een inkt die ook echt details kan pakken, wat een inkt van de Hema bijvoorbeeld onmogelijk kan. De voordeligere Memento stempels zijn ook veelzijdig om mee te stempelen of om er bijvoorbeeld randjes mee te bewerken. Maar ik gebruik ze minder voor het gedetailleerde werk. Een andere inkt die veel gebruikt wordt heet StazOn. Deze inkt is ook erg geschikt voor haarscherpe details, maar kan ook gebruikt worden op andere materialen. De genoemde stempels zijn allemaal van het Japanse merk Tsukineko. Inkt kan je ook gebruiken om te blenden of om je papier een verouderde look te geven. Mijn favoriete reeks is de distress inkt en is een lijn van Tim Holtz. Online bestel ik mijn stempels hier.

Zegellak

Een ander product waar ik graag mee werk is zegellak en de bijbehorende stempels. Ze zijn mooi om je brief te verzegelen of voor een finishing touch op een collage. Ik werk steeds minder met wax staafjes (o.a. voordelig verkrijgbaar bij Hema en Xenos) en meer met losse wax stukjes. In een houder kan je namelijk kleuren mengen en je kan het makkelijker doseren. Wil je uniekere stempels, dan kan je terecht bij Nikki Dotti, die haar bestellingen ook nog eens schitterend verpakt. Op mijn wensenlijstje staat deze prachtige stempel die ze aanbiedt.

Hoe maak je snailmail?

Snailmail hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Maar sinds ik mijn account ben gestart, heb ik heel veel geleerd. Het is een kwestie van proberen, kijken naar anderen en dat ook proberen met een eigen twist. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt, niets meer en niet minder. Alles mag, maak er gewoon iets moois van. Er zijn geen regels. Zo naai ik papier om er mapjes van te maken of ik lijm van alles aan elkaar. Maar je kan het ook simpel houden door verschillende soorten papier in stroken te scheuren en ze in lagen over elkaar heen te plakken op de envelop. Knip mooie plaatjes uit boeken of magazines en gebruik ze. Maak een stapeltje van mooi papier en bind ze vast met een touwtje. Steek er een gedroogd bloemetje tussen en maak het dicht met wax. Plak wat papier en washi tape op een leeg vel papier en maak zo je briefpapier. Met veel materialen maak je met gemak een mooi versierde brief. Qua basis materiaal kom je een heel eind met deze stevige kraft enveloppen van de Hema. Ook kan je voor veel verrassend knutsel materiaal bij mijn favoriete winkel Søstrene Grene terecht of probeer de Action. Ben je vervolgens op zoek naar oud papier, bezoek eens je lokale kringloopwinkel of maak gebruik van marktplaats. Om de kosten van het verzenden enigszins in de hand te houden, houd ik het bij een maximum van 50 gram per brief (2 postzegels).

Naar wie gaat je post?

Vervolgens komt natuurlijk je vraag. Hoe kom ik aan een snailmail maatje? Wat dat betreft is Instagram ideaal. Start een account gericht op je liefde voor papier en je wordt snel aangestoken door andere enthousiastelingen. Het valt me op dat de ‘community’ erg vrijgevig is, elkaar helpt met adviezen en tips (als je er om vraagt) én elkaar complimenteert. Mensen gunnen je mooi papier en materiaal wordt met liefde per post gedeeld. Het online contact is vooral een aanvulling op het offline contact en dat is precies wat iedereen goed kan gebruiken in tijden van corona. Heb je geen Instagram, dan vind je ook (internationale) groepen op facebook. En als je echt wil schrijven (of je nu mijn give away wint of niet), maar je vindt écht niemand, laat het me weten en ik kan eens zien of ik een match voor je vind. Je kan ook iemand verrassen met een kaartje. Ik heb een blanco kaart toegevoegd, zodat je dit als basis kan gebruiken.

Giveaway

Een snailmail is dus een klein cadeautje in je brievenbus. En ten tijden van corona, waarin we al afstand moeten houden, is juist zo’n gebaar erg welkom. En daarom wil ik jou graag post sturen door middel van een give away die je kan winnen! Ik combineer dit met mijn snailmail instagram account, omdat ik dit ook als bedankje wil doen voor iedereen die me inspireert. Ik heb er eigen gemaakte creaties i gestopt, zodat de post ook persoonlijk is. En voor het echte snailmail gevoel, stuur ik je natuurlijk ook een persoonlijk briefje. Maar, niet alleen zelf snailmail ontvangen is leuk. Iets voor iemand anders te maken, is echt net zo bijzonder. Daarom is mijn giveaway tegelijkertijd ook een starter set om je eigen (eerste) eigen snailmail post te creëren! Er zijn nu genoeg mensen die wel post kunnen gebruiken, ook al is het eenmalig. Het setje wat je krijgt, zie je terug in de header van dit artikel en op de laatste foto. Wat zit er onder andere in de give away, zodat jij creatief aan de slag kan?
– vintage papier
– washi tape
– tickets
– mijn eigen gemaakte creaties (zoals een tag met een schelpen stempel)
– lege vintage tag
– blanco kraft envelop
– setje vintage postzegels
– blanco stevige kaart (waarvan ik één kant heb bewerkt met distress inkt)
– vintage ephemera (o.a. foto, Verkade plaatje, kwartet kaart, papieren lint)

Wat moet je doen?

Wat moet je doen om te winnen?
– Volg Be Ineffable facebook en instagram
– Volg mijn wicked.paper instagram (waar de giveaway ook wordt gedeeld)
– Laat via een reactie weten waarom je wil winnen (maakt niet uit via welk kanaal)

Reageren kan t/m 24 april. In het weekend van 25/26 april neem ik contact op met de winnaar (laat dus een geldige e-mail achter als je hier reageert). Bij geen reactie binnen 3 dagen, kies ik een andere winnaar.

Succes!

Comments

comments

16 gedachten over “Wat post voor je kan betekenen + giveaway

  1. Lilian schreef:

    Ik heb je berichtje ook gedeeld op mijn facebook, ik vind het zo mooi wat je maakt! Als ik met pensioen ga, ga ik dit ook doen denk ik (ik heb nu écht teveel hobby’s) 😉

  2. Mrs. T. schreef:

    Ik heb toevallig vandaag een verjaardagskaartje op de post gedaan voor een jongen die ik niet ken maar die volgende week 9 wordt. Ben sowieso heel erg van het kaartjes versturen, want wat is er nu leuker dan een kaart uit de brievenbus halen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *