Weekendje Enkhuizen: van onderzeeërs tot chocolade

 

2019 is eigenlijk druk begonnen. Vanuit een onthaast leven zonder moet-activiteiten, zijn we een periode ingegaan van afstuderen voor manlief en een (korte) opleiding elektrotechniek voor mij. Tijd dus om een paar dagen te ontspannen. Daarom ontdekten we het afgelopen weekend het noorden van Holland (Enkhuizen wel te verstaan) en neem ik je mee op avontuur.

Zaterdag

Omdat vrijdag nog een werkdag, vertrokken we zaterdag ochtend richting Enkhuizen. Onze bestemming voor het afgelopen weekend. We besloten de iets langere route via Amsterdam te nemen en daarbij een bezoek te brengen aan Zaandam. Ondanks dat ik de hele wereld over reis, kan ik ook ontzettend genieten van de mooie plekjes in eigen land. En de Zaanse Schans wilde ik wel bezoeken als het toch op de richting lag.

Zaandam

Het is droog als we arriveren in Zaandam. Het centrum ziet er gezellig uit, waarbij de winkels in de winkelstraat zoveel mogelijk zijn gebouwd volgens de traditionele stijl van Zaandam met haar groene gevels. We lunchen bij de Hema (altijd ideaal met jonge kinderen) en ik slaag er in om mooie kinderkleding te vinden in de sale van de Zara. Daarna wandelen we richting het bijzondere Inntel Hotel Zaandam. Als je een iconisch Nederlands hotel zoekt, dan zit je goed bij dit gebouw! Smaken verschillen, maar ik houd wel van traditioneel historisch met een moderne twist.

Zaans Museum – Verkade Experience

Na Zaandam rijden we door naar de Zaanse Schans. Het is niet persé een mooie dag voor een bezoek aan dit erfgebied. Het is een regenachtige dag en net op het moment dat we arriveren komt het met bakken uit de hemel. Maar goed, ik wil er graag een indruk van krijgen en de Zaanse Schans is, net zoals Giethoorn of Kinderdijk, plekken die ik tijdens de zomervakantie wil vermijden. Er blijkt ook een groot museum te zijn en dat komt goed uit met deze regenbui. Onze museumkaarten worden altijd goed gebruikt en spontaan bezoeken we dus het Zaans Museum. Omdat het al 15:00 uur is, nemen we niet de tijd om het hele museum te bezoeken. We lopen daarom direct door naar de Verkade Experience, waar kinderen hun eigen wikkels kunnen maken voor een Verkade chocoladereep. Een geweldige activiteit voor €1,50 (inclusief de reep die voor €2,50 in de museumwinkel ligt) en natuurlijk doet zoonlief enthousiast mee. Voor mij is dit gedeelte erg interessant omdat ik recent ben begonnen met het verzamelen van de historische Verkade plaatjesalbums. In dit gedeelte van het museum wordt meer verteld over de geschiedenis van dit (voorheen) familie bedrijf. En er is een afdeling die specifiek over de schitterende albums gaan! Een feest voor mij. We slaan het overige dan wel over, het museum lijkt me interessant om er speciaal nog eens voor naar terug te komen.

Zaanse Schans

Maar het is droog, dus we haasten ons naar buiten om een kort bezoek te brengen aan de Zaanse Schans. Af en toe is het hard werken om de buggy’s vooruit te krijgen met de wind. Maar het waait hier minder dan in andere delen van het land. De Zaanse Schans is een uniek woon- en werkgebied waar het leven van de 18e en 19e eeuw bewaard zijn gebleven. Het biedt een inzicht in verschillende traditionele ambachten, waarbij natuurlijk ook molens bezocht kunnen worden. Door de wind en het tijdstip van de dag, is het voor ons nu niet het moment om dit gebied uitgebreid te ontdekken. Maar het heeft een leuke indruk op ons gemaakt en we zullen dan ook zeker eens terug komen op een warmere dag. Als geschiedenis en culturen liefhebber spreken dit soort gebieden me namelijk zeker aan. Het doet me ook denken aan Kinderdijk, wat ik ook leuk vond. Je betaalt trouwens geen entree tot het gebied, maar parkeren kost €10 (voor de gehele dag of een deel daarvan).

Enkhuizen

Het is een half uur rijden naar Enkhuizen waar ik een geweldig huisje heb gevonden via airbnb. Het is een historisch pand, klein, maar fijn. De woonkamer is sfeervol ingericht in Nederlandse stijl met een houten vloer. Prettig voor de kinderen, want een stenen vloer is niet ideaal met de kou. Er is een zijkamertje waar een poppenhuis staat en kinderboeken. We leggen een kleed over de stenen vloer en er is een speelruimte gecreëerd. Handig, want de jongste is bijna met haar stoel ín de tv gevallen en liet bijna een staande lamp vallen (die ik net op tijd kon opvangen). Via het kleine keukentje leidt een smalle en steile trap naar boven. In het halletje is een laag stapelbed gemaakt. De slaapkamer is ruim, waar een boxspring staat. We zijn in de haast van de ochtend vergeten om een babybedje mee te nemen voor dochterlief. Maar dat lossen we op door het matras van het bovenste stapelbed op de grond te leggen en in te klemmen tussen het bed en de wand. Opgelost! We eten deze avond frietjes en vieren het begin van een fijn (en hopelijk droog) weekend.

Zondag

Het wordt een regenachtige dag. We zoeken dus een indoor activiteit voor vandaag. Het Zuiderzee Museum (wat ik overigens een leuk museum vind) is geen geschikte activiteit voor vandaag. We kiezen voor het Marine Museum en rijden daarom naar Den Helder.

Den Helder – Marine Museum

We bereiken het Marine Museum in de regen. We rennen vanuit de parkeerplaats naar de ingang. Ook hier hebben we gratis toegang en zoonlief nu ook met zijn eigen museumkaart. Het museum is interessant, maar haalt het niet bij het Nationaal Militair Museum. Het komt niet vaak voor, juist met dit onderwerp, maar de insteek raakt me net niet. Ik mis wat meer diepte en praktische verbanden. Er zijn activiteiten voor kinderen, maar meer op oudere kinderen gericht. Gelukkig vermaakt zoonlief zich met wat onderdelen. Leuk is het om een onderzeeër van binnen te zien. Alleen bereikbaar via een smalle trap, dus ik ben blij dat we een draagzak mee hebben voor de jongste. Een onderzeeër is sowieso geen veilige plek voor haar om los te wandelen. Na de onderzeeër (of een swimming boat, zoals zoonlief het noemt), moeten we via buiten (in de regen) naar een ander gebouw. Het duurt zeker een half uur voordat we in de kleine ‘kantine’ (wat amateuristisch over komt vergeleken met de rest van het museum) onze bestelling hebben ontvangen. Uiteindelijk is het pas 14:00 uur als we klaar zijn met dit museum. Terug naar ons huisje willen we nog niet, dus bedenk ik iets voor de middag.

Holle Bolle Boom

We rijden naar Tuitjehorn naar De Holle Bolle Boom. Hier vind je een binnen en buitenspeeltuin én een zwembad. Aangezien het een spontaan bezoek is, hebben we geen zwemkleding mee. We betalen entree voor de binnen speeltuin. Een leuke en overzichtelijke speeltuin waar de kinderen hun energie kwijt kunnen. Leuk ook om eens in een ander soort binnen speeltuin te zijn dan de grote commerciële ketens. Hier betalen volwassenen helaas ook entree, maar vanaf 4 uur zijn volwassenen gratis. We spelen met z’n allen in de ballenbak en bouwen glijbaan constructies in het dreumes gedeelte. Heerlijk om zo tijd voor elkaar te nemen (al steekt zoonlief per ongeluk met zijn vingers hard in mijn oog, wat een gesprongen bloedvaatje oplevert). Aansluitend eten we in het restaurant, waar ze een prima kaart hebben. Ja, de perfecte afsluiter van een ontspannen regenachtige zondag.

Enkhuizen

Terug in het huisje kunnen beide kinderen gelijk naar bed. En na zo’n gezellige dag, slapen ze in als roosjes. Fijn dat dit sfeervolle huisje een goede isolatie heeft! Want daar was ik even bang voor, bij een historisch pand. Ik steek kaarsjes aan en zet thee. Met de verwarming aan houden we gezellig een spelletjes avond.

Maandag

Deze maandag voelt als een zondag. De kinderen kruipen bij ons in bed als ze wakker zijn en daar kan ik zo van genieten. Er wordt over elkaar heen gerold en ik word overladen met kusjes. De jongste zegt ineens voor het eerst ‘Aj jaf joe’ en dat maakt de ochtend perfecter dan perfect (I love you too, fluister ik terug). Na het ontbijt, spelen de kinderen samen met het poppenhuis. Wij pakken de laatste dingen in en ruimen netjes op alvorens we de deur op slot doen en ons vakantiehuisje verlaten.

Enkhuizen

De meeste winkels zijn nog gesloten, maar we wandelen toch even de sfeervolle winkelstraat in. Enkhuizen blijkt nog redelijk wat aan bijzondere winkeltjes te hebben, die helaas allemaal gesloten zijn. Jammer, maar we krijgen een leuke indruk van dit dorpje. Ik kende Enkhuizen alleen door het Zuiderzeemuseum (wat ook een leuk museum is), maar het is zeker een stadje waar ik nog eens heen wil. Voordat we Enkhuizen verlaten, wandelen we nog langs het water. Die paar druppels negeren we.

Hoorn 

Voordat we naar huis gaan, besluiten we Hoorn aan te doen. Hier lunchen we en daar nemen we lekker de tijd voor. Nadat we onze broodjes op hebben, wandelen we door de binnenstad. We hadden gehoopt op een sfeervolle binnenstad met bijzondere winkeltjes, maar Hoorn vinden we wat dat betreft toch minder leuk. Dat het maandag is helpt ook nooit mee, want dan zijn niet alle winkels geopend. Daarbij regent het en begint de frisse wind steeds harder op te komen. Na een wandeling door de binnenstad, besluiten we het voor gezien te houden. Het is flink werken om met een kinderwagen tegen de wind in te lopen, maar de wind hier is lang niet zo erg als in andere delen van het land. Zodra we onze auto hebben bereikt, laten we zoonlief weten dat onze mini vakantie er op zit en we richting huis gaan. Dat vindt hij maar raar. Want zodra wij naar een ‘holiday home’ gaan, gaat hij over in reis modus en vindt hij het logisch dat we voor langere tijd van plek naar plek reizen. Grappig hoe hij al zo begint te denken. En stiekem had ik dat natuurlijk ook veel liever gehad. Want ik snap hem wel. Alhoewel we inmiddels 2 maanden terug zijn van onze lange reis, denk ik elke dag nog aan onze tijd in Nieuw Zeeland. En niet alleen aan dat, ook aan onze levensstijl. Ik ben inmiddels meer gewend geraakt aan het leven hier, maar 100% geland ben ik nog steeds niet. Dus houd ik het op dromen en beginnen we weer met sparen, zodat we over een paar jaar weer voor lange tijd op reis kunnen. Maar goed, tot die tijd doen we het met korte tripjes of kortere reizen.

Thuis

En dan zijn we thuis, terug in Arnhem. Verwarming aan, de één speelt spelletjes met de kids, terwijl de ander kookt. Alhoewel het kort was en het regende, kijken we terug op een geslaagd weekend!

Overige activiteiten

Had het weer mee gewerkt of waren we er in een ander seizoen, hadden ook genoeg andere dingen ons leuk geleken. Dus zoek je nog iets voor in deze omgeving? Denk dan aan:

Comments

comments

10 gedachten over “Weekendje Enkhuizen: van onderzeeërs tot chocolade

    • Sheila schreef:

      Ik wil er ook nog eens naar toe. Even rustig wandelen en alles bekijken. Ik houd wel van dat soort plekjes. Kinderdijk vond ik ook zo leuk. Alleen ik vermijd ze wel tijdens de zomervakanties. Dan is het gewoon té druk tussen alle toeristen. Dan is de lol er wel snel van af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *