Weer aan de studie

Het is een beetje rustig op mijn blog. En dat is, zoals altijd, niet zonder reden. Ik moet namelijk een (korte) opleiding doen mijn werk. Nu heb ik studeren altijd leuk gevonden. Vroeger ging ik altijd met plezier met het openbaar vervoer richting de Uithof in Utrecht voor mijn studie Culturele Maatschappelijke Vorming aan de hogeschool. Daarvoor zat ik in Apeldoorn en deed ik een opleiding in toerisme. En als ik weer een studie zou kunnen oppakken, zou ik culturele antropologie willen studeren. Hoe dan ook, studeren is weer een tijd geleden voor me. Maar nu volg ik ineens een opleiding in een hele andere richting. En die vind ik eerlijk gezegd, nog pittig ook. Benieuwd?

De energie branche

Ik werk voor een regionale netbeheerder. ‘Wij’ beheren, kort gezegd, het gas en elektra netwerk, waar iedereen in Nederland gebruik van maakt. Alhoewel ik totaal niets in deze richting heb gestudeerd, vind ik de energie wereld een reuze interessante branche. Elke dag vinden ontwikkelingen plaats, zodat het continu in ontwikkeling en beweging is. Zo is bijvoorbeeld in het Klimaatakkoord van Parijs bepaald dat we van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen moeten overstappen. Dit beleidsdoel heet de energietransitie en dat zijn afspraken die dus ook van invloed zijn op mijn (in)directe werkzaamheden. Ook is mijn werk erg afhankelijk van wet- en regelgeving. Daarnaast veranderen mijn gesprekspartners, omdat ook klanten steeds meer kennis hebben.

Elektrotechniek

Om te zorgen dat ook ik hier in mee kan gaan, moet ik dus een korte opleiding volgen via het NCOI. En wat voor één! Een technische opleiding inclusief elektrotechniek 1MK en gas. Het is een opleiding waarin termen zoals valentie-elektronen, protonen, atomen, joule, coulomb, elektrolyt en parallelschakelingen voorbij komen. Er wordt me gevraagd hoe groot een stroomsterkte is door een 60 W-lamp als we deze aansluiten op een netspanning van 230 V. Of wat een realistische afronding is van een 3¾-digit meter voor een meetbereik van 20 k met een meter die een waarde aanwijst van 3,436 k? En voor iemand die een administratieve baan heeft en nooit in de buurt van een aansluiting komt (bijvoorbeeld), is het dus even schakelen.

Pittige opleiding

Ik vind het dus best pittig. Mijn kernboek zit daarnaast ook nog vol met natuurkunde formuleringen en tekeningen waarin ik eerder een voetbalveld zie dan een aansluiting van een voltmeter. Het zegt me dus allemaal vrij weinig. Ik heb een talenknobbel. Wis-, natuur- en scheikunde zijn nooit aan mij besteed geweest. Net zoals alles wat met techniek te maken heeft. Alles wat in deze mijn theorieboeken staat, duizelt me. Ik begrijp een klein gedeelte van wat er staat, maar het merendeel is abacadabra. Dus, ben ik vast langer dan gemiddeld bezig met mijn huiswerk opdrachten en voorbereidingen. Ik wals hier niet gewoon even door heen. En studeren vindt plaats naast mijn gezin, werk en andere dingen die ik nog moet/wil doen. Als ik tussendoor een momentje heb, ben ik bezig met de studie, waardoor ik bloggen even tijdelijk minder aandacht kan geven.

Druk

Dus als een artikel even langer op zich laat wachten, weet dat ik er nog ben. Maar dat ik even heel druk bezig ben om te begrijpen wat ik lees. En tot nu toe gaat dat best tergend langzaam, want ik snap er nog niet veel van. Maar ik ga doen om mijn best doen om te slagen voor deze opleiding! Want ondanks dat ik niet goed ben in formules en technische omschrijvingen, heb ik inmiddels natuurlijk uitgebreid ontdekt dat elektra om veel meer draait dan een stekker in een stopcontact steken. En verder de diepte in binnen dit onderwerp, vind ik reuze interessant. Wens me succes!

En jij?
Ben jij technisch of wiskundig aangelegd? Of schrikt een beetje formule je ook af?

Comments

comments

30 gedachten over “Weer aan de studie

 1. Roelina schreef:

  Leuk, zonder te vertellen waar je werkt, heb ik wel een idee waar. En dat komt dan weer door mijn vorige job bij een technisch industrieel kantoor (in leidingsystemen). Ik heb grote interesse juist in natuur-, schei- en wiskunde en kan me in zoiets abstracts juist helemaal vastbijten. Het geeft n kick om iets te weten van iets waar een ander vaak niet veel vanaf weet, vind ik. Maar ik begrijp goed dat leren veel energie kost. Vlak het hebben van een gezin en het feit dat je omdat je ouder bent en niet meer stof opzuigt als een spons, niet uit hè. Veel succes met je studie.

  • Sheila schreef:

   Oh, dan zou deze opleiding zo wat voor jou zijn!!! Ik heb hier echt geen talent voor. En het is inderdaad ontzettend natuur-, schei- en wiskundig gerelateerd. Ik moet er zeker hard voor werken en dan nog snap ik echt niet alles.

 2. HJvP schreef:

  Scheikunde, natuurkunde, wiskunde B….Héérlijk! En aangezien ik de pabo ging doen kon ik in alle vakken examen doen. Voor mijn werk mocht ik de HBO+ opleiding doen tot rekenspecialist. En naast dat ben ik ook nog de huis-tuin-en-keuken-Ict’er..(geen opleiding)..softwarematig maar ook hardwarematig, ik lig regelmatig ergens de snoeren te vervangen en iets openschroeven is ook wel aan mij besteed. Maar ze noemen me meestal gewoon ‘juf’. 😉

  En talen… dat was niks voor mij. Engels heb ik later beter geleerd door Engelse boeken te lezen en series te kijken.

  • Sheila schreef:

   Oh nee… Ik snap hier echt niets van. Dit ligt me totaal niet!! Ik was goed in Nederlands, Engels en Spaans. En vakken zoals sociologie van de vrije tijd en vrijetijdskunde vond ik interessant. Maar dit…. pfff… Dit wordt doorbijten! Maar ik ga er voor.

 3. D. schreef:

  Super gaaf dat je dit bent gaan doen! Ik heb discalculi dus iets in me zegt dat deze opleiding niet voor mij geschikt is :’) Overigens ben ik nu, 10 jaar na het behalen van m’n MBO 4 diploma, weer begonnen met een studie. In ieder geval het voortraject, van de Pabo.

  • Sheila schreef:

   I hear ya! Ik heb dat ook, hoor. Ik kan daarom niets met cijfers en snap precies wat je bedoelt. Gelukkig is de leraar wel heel goed in zijn uitleg. Ik snap nu de helft van wat ik heb gelezen 😉

   Leuk dat je weer bent begonnen met een studie! Er is een leraren tekort, dus je kan in ieder geval zo aan de bak.

 4. Irene schreef:

  Oh god ik ben echt allesbehalve technisch en nog minder wiskundig aangelegd dus die opleiding zou echt horror zijn voor me 😉 Maar wel heel tof dat je het mag gaan doen, aangezien het je toch ook interesseert! Ik vind dingen bijleren ook wel heel leuk en ze-ker als het binnen m’n interesses ligt. Ik leer op mijn werk ook nog elke dag bij en dat maakt het leuk ^^ Veel succes alleszins met deze uitdaging!

 5. Evelyne schreef:

  Oh hemel dit is absoluut mijn ding niet. Wiskunde was al nooit mijn favoriete vak en daar heb ik echt wel heel hard voor moeten studeren om toch te slagen. Ik ben dan maar een richting zonder wiskunde ingeslagen 😉 Succes er mee!!! En vooral blijven doen waar je je goed bij voelt!

 6. Saralien schreef:

  Leuk, die studie! Vooral altijd blijven studeren en leren en je interesseren voor weer iets anders.

  Ik ben dol op formules en wiskunde. Het feit dat het allemaal klopt is zo mooi 🙂

  • Sheila schreef:

   Dat kan ik me wel voorstellen, als je into formules bent. Dat je door wil gaan, omdat er altijd een oplossing uit komt. Mooi als je daar talent voor hebt, vind ik. Studeren vind ik sowieso leuk. Maar het is wel makkelijker als iet je ook ligt 😉

 7. Daenelia schreef:

  Besef dat je voor talen óók logisch moet nadenken. Grammatikaregels, spelling, de regels van de uitzonderingen… het is niet zo heel anders dan logisch nadenken. Maar talen spreken je meer aan omdat je er meer praktisch profijt van hebt. Je kunt doen wat je leuk vindt met een taal: communiceren.
  Probeer dat ook eens te vinden in wat je nu studeert. Laat het tot je spreken. Je moet net even anders tegen de problemen die je moet oplossen aankijken. Misschien helpt het als je het ziet als een puzzel? Zoek tot je de ingang hebt gevonden om de formules ‘leuk’ te vinden. Ik weet zeker dat je het kan. Nu nog de lol er van inzien 😀

  • Sheila schreef:

   Hmm… ja, inderdaad. Zo keek er nog niet naar. Maar toch vind ik dit een heel ander level van logisch nadenken. Het voordeel is wel dat het voor mij natuurlijk werk gerelateerd is. En ik het heus interessant vind. Maar ik kan gewoon niet alles volgen. Hopelijk komt dat nog 🙂

  • Sheila schreef:

   Oh…dat zou ik dus echt niet kunnen, hoor. Ik heb 0,0 aanleg voor wis-, natuur- en scheikunde. Ik vind het zo knap als mensen dat allemaal begrijpen. Leuk om weer eens een reactie van je te lezen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *