Wél 4 mei voor mij

Ik herdenk op 4 mei. Altijd. Als het moet plan ik in ieder geval om 8 uur heen, want die 2 minuten stilte… daar hecht ik waarde aan. Uit respect voor iedereen die is gevallen naar aanleiding van WOII. Uit respect voor iedereen die heeft bijgedragen aan de vrijheid en uit respect voor iedereen die een ander heeft geholpen wetende dat dit niet zonder gevaar voor eigen leven was. Maar sinds WOII uiteraard ook voor iedereen die heeft deelgenomen aan vredesmissies.

4 mei wel of niet?

Er zijn mensen die bewust niet herdenken op 4 mei. Want hoe zouden we de slachtoffers kunnen herdenken, als er nog steeds oorlog is, bijvoorbeeld? Of waarom herdenken als er een opkomende haat tegenover moslims is? Ja, allemaal belangrijke maatschappelijke kwesties om te bespreken. Maar mijn mening? Ik vind dat je met die gedachte de plank mis slaat. Met name als je niet wil herdenken, zonder dat je deel hebt genomen aan WOII. Want hoe je het ook wendt of keert, er zijn mensen die hun levens hebben gegeven voor dit land waarin we leven. Wat je mening ook is, die mensen zijn gestorven tijdens een verschrikkelijke oorlog. Vreemden. Om een land te bevrijden, om anderen te helpen met onderduiken, door deel te nemen aan het verzet. En díe mensen die hun leven hebben gegeven, wiens leven ontnomen is, die mag je, ondanks alles wat nú op de wereld gebeurd, dankbaar zijn en herdenken.

364 dagen

Ook op andere momenten van het jaar ben ik me er van bewust en ben ik dankbaar voor de vrijheid waarin ik leef. Wil je bewust niet herdenken op 4 mei? Doe het dan vooral niet. Maar wees respectvol toe naar de zuivere gedachte van herdenkingsdag. Naar mensen toe die wél de oorlog hebben meegemaakt. Of draai het om en zie 4 mei als een mooi moment om te verbroederen en wees zelf het voorbeeld. Er zijn 365 dagen per jaar waarin ‘gevraagd’ wordt om 2 minuten stil te zijn. Er zijn dan nog 364 dagen per jaar over . 364 andere dagen om stil te staan bij elk ander onderwerp naar je keuze en om er over te discussiëren. 

Dankbaar

Dus, 4 mei sla ik niet over. Ik woon (vrijwel altijd) een kranslegging bij. Ik herdenk. Ik ben dankbaar. Dankbaar dat ik specifiek op 5 mei de vrijheid mag vieren.

Dank u wel!

En jij?
Herdenk jij? En als je dat vanuit huis doet, vind je het programma hier.

 

 

Comments

comments

8 gedachten over “Wél 4 mei voor mij

 1. Saskia schreef:

  Ik herdenk ook altijd, belangrijk om bij stil te staan. Hierdoor hebben wij wat we op dit moment hebben: vrijheid om te gaan en staan en vinden wat je wilt.

 2. Johanne schreef:

  Ik herdenk ook altijd. En mijn vriend, die hier als buitenlander natuurlijk iets minder mee heeft, doet netjes mee. Hij vindt het wel een beetje awkard, maar doet zijn best, gelukkig. Ik vind eerlijk gezegd ook dat het erbij hoort. Deze dag is ooit specifiek voor herdenking van WOII-slachtoffers in het leven geroepen. DE oorlog had een grote impact op Nederland, dus ik vind het niet meer dan logisch dat daar bij stil wordt gestaan. En het is natuurlijk prima dat er een tegenbeweging is (daarvoor zijn we ook een vrij land), maar je zou daar op een andere dag bij stil kunnen staan.

 3. Mevrouw Marloes schreef:

  Ik herdenk altijd. Dit is mij vanuit huis meegegeven en ik vind het belangrijk om dit te blijven doen. We mogen nooit vergeten wat er gebeurd is en ik vind het niet meer dan normaal en respectvol om de mensen te herdenken die hebben gevochten voor onze vrijheid.

  Liefs,
  Marloes

 4. Zo simpel is dan geluk schreef:

  Ja, ik herdenk zeker! Mijn overgrootvader was verzetsstrijder en is omgekomen in de oorlog. Iets wat mijn oma haar hele leven met zich heeft meegedragen en onder gebukt is gegaan, dus ik heb de impact van de oorlog van dichtbij meegekregen. Mijn oma leeft al even niet meer, maar herdenken doe ik nog elk jaar.

 5. Antoinette schreef:

  Wij herdenken ook altijd. Van huis uit meegekregen ook. Wij herdenken altijd thuis en volgen de kransleggingen op tv. Vanavond samen met mijn collega’s op het werk.
  Tot nu toe hebben de kinderen altijd al op bed gelegen tijdens de herdenkingen, ook vanavond. Maar ik heb het er al wel met ze over gehad natuurlijk.

 6. Mrs. T. schreef:

  Zeer zeker. Part of the job, maar sowieso al van huis uit. Gisteren weer een zeer bijzondere herdenking mogen meemaken. Erg trots op de groep vrijwilligers met wie ik dat samen mag organiseren.

 7. Lilian schreef:

  Ik vind het jammer dat mensen 4 mei inzetten voor hun eigen politieke punten en niet gaan herdenken. Ik herdenk nog heel ‘ouderwets’ alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, omdat ik me wil herinneren hoe GROOTS en VRESELIJK dat geweest is. Dat is niet te vergelijken met welke andere oorlog ook, die grote schaal. En ook dat de ‘gewone’ burger dit heeft laten gebeuren, daar moeten we heel vaak stil bij staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *